Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Metoda de planificare a extinderii sistemului de transport folosind criteriul probabilistic pentru siguranta in functionare

Transporturi


Metoda de planificare a extinderii sistemului de transport folosind criteriul probabilistic pentru siguranta in functionareAbstract Acest document propune alegerea unei metode de planificare a extinderii sistemului de transport folosind criteriul probabilistic pentru siguranta in functionare. Metoda minimizeaza bugetul de investitii pentru constructia unor noi linii electrice, luand in considerare criteriul probabilistic pentru siguranta in functionare, care cuprinde probabilitatea de defect a elementelor sistemului de transport. Se folosesc ca si conditii doua criterii probabilistice pentru siguranta in functionare: prima conditie este un criteriu pentru siguranta in functionare a sistemului de transport, si cealalta conditie este criteriu pentru siguranta in functionare a unui nod. Metoda propusa modeleaza problema extinderii sistemului de transport, ca o problema de programare in numere intregi. Metoda gaseste solutia optima folosind o metoda probabilistica pentru axele si ramurile sistemului, care foloseste o retea pentru aproximarea fluxului (curentului) si o teoremaIn acest document sunt incluse rezultatele testului pentru un sistem cu 21 de noduri. Rezultatele arata rezistenta metodei propuse pentru rezolvarea problemei de planificare a extinderii sistemului de transport, luand in considerare probabilitatea de defect a viitoarelor elemente ale sistemului.

I. INTRODUCERE

Planificarea extinderii sistemului de transport cu acces direct la sistemul de transport a devenit o problema importanta in industria energiei electrice in ultimii ani. Accesul pietei de energie a translatat industria de la pietele conventionale de energie la cele competitive. Intr-o piata competitiva, pretul energiei livrate si calitatea energiei furnizate, incluzand calitatea tensiunii si siguranta in functionare, sunt principalii factori pentru succesul in afaceri. Un factor cheie in actualul mediu competitiv este orientarea catre nevoile clientilor si bunavointa de a plati pentru caliatate. Planificarea extinderii sistemului de transport scoate in evidenta problema extinderii si consolidarii generarii existente si a retelei de transport pentru aprovizionarea oprima a pietei de energie, cat timp sunt satisfacute o serie de constante economice si tehnice. Problema consta in minimizarea costurilor pana la un nivel limita de siguranta. S-au folosit diferite tehnici incluzand analiza sensibilitatii ramurilor si axelor sistemului, descompunerea Bender, simularea regenerarii, algoritmii generici, cautaru tabu, si procedura de cautare adaptativa si aleatoare de tip greedy (GRASP). Este dificila obtinerea solutiei optime pentru un 525b15f sistem electroenergetic complex, considerand simultan in sistemul actual transformatoarele si liniile electrice, si prin urmare, planificarea extinderii sistemului de transport se face de obicei dupa generarea planificarii extinderii. Criteriul deterministic al sigurantei in functionare, cum ar fi criteriul de contingenta N-1 sau N-2 si conditiile de incarcare a circuitului de echilibrare sunt folosite in majoritatea sistemelor de transport si planificarii extinderii sistemului electroenergetic complex datorita problemelor date de timpul de calcul. Iesirile recente din functiune aparute in tarile indepartate, cer intensificarea structurii retelei in scopul restabilirii cu succes a pietei liberalizate de energie. Incidentele necesita dezvoltarea echipamentelor, ceea ce duce la incertirudini si sporeste semnificativ abilitatea de coordonare efectiva a planificarii transportului. Capacitatea de transfer disponibila (ATC) este un parametru cheie, care indica abilitatea sistemului electroenergetic de a creste garantat(sigur), puterea transferata intre doua zone sau doua puncte. NERC sugereaza folosirea criteriului sigurantei de transfer (TRC), bazat pe ARC pentru producerea si planificarea sistemului de transport a ISO. TRC se bazeaza pe conceptul criteriului deterministic de contingenta N-1. A fost folosit numai pentru planificarea sistemului de transport, in medii stabile. Recent a fost propusa o metodologie probabilistica a capacitatii de transfer.

De obicei, problema planificarii extinderii sistemului electroenergetic, este analizata folosind o macroaproximare si apoi o microaproximare considerand caracteristicile de stabilitate si cele dinamice a noului sistem. Intr-un mediu neregulat, se asteapta ca utilitatile electrice sa fie in fruntea competitiei. Efectul asupra succesului pietei de energie, intr-un astfel de mediu depinde de sistemul de transport si de managementul sigurantei nodale. Deci, pietele de energie neregulate, cer indici nodali de baza in sistemul de producere si planificare. Indicii de siguranta nodala impreuna cu informatii asemanatoare pot fi folositi pentru managementul si controlul congestiei si sigurantei de ISO si TRANSCO pe pietele liberalizate. Este important ca aceste piete invecinate sa estimeze si sa asigure criterii de siguranta rezonabile in punctele de sarcina. Intr-un astfel de mediu, indicii de siguranta probabilistici devin parametrii importanti in extinderea sistemului de transport.

Cumuland, pe o piata competitiva de energie, bugetul de investitii pentru constructii, ea variaza mai mult si creste probabilitatea de defectare a sigurantei de transfer a sistemului de transport. Aceasta se datoreaza preocuparii principale: cresterea profitului pentru detinatorul sistemului, in timp ce pentru un sistem electroenergetic conventional, preocuparea principala este sa furnizeze energie clientilor, la un pret bun si cu grad acceptabil de continuitate si calitate. Se asteapta ca producatorii si proprietarii de sisteme sa evalueza parametrii economici si de siguranta, folosind mai multe detalii pentru planificarea retelei, unde problema implica nenumarate probabilitati de defectare, incluzand bugetul de investitii, criteruil de siguranta, prognoza sarcinii si caracteristicile sistemului. Dezvoltarea unui plan de extindere care cuprinde toate informatiile intr-o maniera practica si efectiva este o provocare. La astfel de circumstante incerte, metodologiile bazate pe teoria multimilor vagi si pe aproximarea probabilistica, devin ctractive si folositoare pentru indeplinirea sarcinii. Prima metoda este atractiva pentru ca experienta si cunostintele expertilor, si hotararea pietei pot fi de mare folos in lupta cu problema ambiguitatii subiective a planificarii. Documentul este de asemenea valoros, deoarece cuprinde probabilitati de defect obiective, cum ar fi : duratele de iesire fortata din functiune, ale sistemului electroenergetic.

Acest document propune o metoda noua pentru alegerea celui mai bun plan de extindere a sistemului de transport, folosind un criteriu probabilistic a sigurantei in functionare pentru sistemul de transport . Se folosesc ca si conditii doua criterii probabilistice pentru siguranta in functionare: prima conditie este un criteriu pentru siguranta in functionare a sistemului de transport, care solicita probabilitatea pierderii de sarcina la nivelul sistemului de transport , si cealalta conditie este criteriu pentru siguranta in functionare a unui nod, care solicita probabilitatea pierderii de sarcina la nivelul unui nod. Metoda propusa minimizeaza bugetul de investitii pentru construirea unor noi linii electrice, subiectul criteriului probabilistic pentru siguranta in functionare, care ia in considerare probabilitatea de defect a elementelor sistemului de transport. Metoda modeleaza problema extinderii sistemului de transport, ca o problema de programare in numere intregi si gaseste solutia optima folosind o metoda probabilistica pentru axele si ramurile sistemului, care foloseste o retea pentru aproximarea fluxului (curentului) si o teorema

II. PROBLEMA EXTINDERII SISTEMULUI DE TRANSPORT

Fig.1 descrie un sistem electroenergetic compozit, care include facilitatile de generare si transport.

TS sistemul de transport

NG numarul de generatoare

- inversarea curbei de sarcinii

NL numarul punctelor de sarcina

Fig.1 Sistemul elctroenergetic compozit, incluzand sistemul de transport

In acest document, sistemul elctroenergetic compozit este conceput cu doua nivele ierarhice: nivel ierarhic I (HLI) si nivel ierarhic II (HLII), cel din urma indicand numai locurile de generarre si consum. Se presupune ca schemele sistemului de generare si a celui de transport sunt separate si construirea noilor generatoare este determinata independent de

  1. Functia obiectiva

Problema conventionala a planificarii extinderii sistemului de transport, consta in minimizarea costurilor totale de construire , asociata cu investirea in linii electrice noi.

unde:

numarul ramurilor (linii electrice)

numarul noilor ramuri care leaga nodul x de nodul y

suma costurilor de constructii de la linia 1 pana la linia i care fac legatura intre nodul x si y

- costurile de constructii pentru cele i linii  care fac legatura intre nodul x si y

- variabilele de decizie asociate liniei (1- pentru liniile de la 1 la i, care urmeaza sa se construiasca, si in rest 0)

- suma capacitatilor noilor ramuri (noilor linii electrice), intre nodul x si y

- capacitatea elementului j ale ramurilor ce leaga nodul x de nodul y

- capacitatea liniilor existente care fac legarutra intre nodul x si y

  1. Conditii

Criteriul sigurantei in functionare in cazul unei probleme de planificare a sistemului electroenergetic compus poate contine doua tipuri de conditii: una este criteriul de siguranta in functionare dinamic, iar cealalta este criteriul probabilistic al sigurantei in functionare.

In abordarea probabilistica, scaderea puterii generate de sursa, fata de capacitatea ramurilor aflate in setul de taiere minim, ar trebui sa fie mai mare sau egala cu varful curbei de sarcina . Aceasta se refera de asemenea la o gatuire a capacitatii in retea. Asadar, o conditie a scaderii puterii generate de sursa este:

unde , este capacitatea setului de taiere minima celor doua subseturi X si , continand nudurile sursa s si nodurile terminale t, cand toate nodurile sunt separate de un setul de taiere minim.

Conditia (3) poate fi exprimata de conditia (4), k fiind numarul setului de taiere (k=1,,n), unde n numarul de seturi de taiere

In abordarea probabilistica, indexul criteriului probabilistic de siguranta in functionare LOLE se poate folosi astfel:

unde este criteriul probabilistic pentru siguranta in transport a noului sistem. este pentru cazul criteriului de siguranta in functionare a sistemului de transport, si pentru cazul criteriului de siguranta in functionare a unui nod. - functia curbei de sarcinii. O discutie detaliata asupra si LOLE este prezentata la paragraful III.

III. EVALUAREA SIGURANTEI IN FUNCTIONARE A SISTEMELOR ELECTROENERGETICE COMPLEXE

In continuare este prezentata o scurta introducere a metodologiei folosita pentru determinarea indicilor sigurantei in functionare a sistemului de transport si indicilor sigurantei in functionare a unui nod. Metodologia se bazeaza pe modelul incarcarii efective a sistemului electroenergetic complex, dezvoltat de autorii din [31].

  1. Evaluarea sigurantei in functionare la HLI

Indicii sigurantei in functionare a (probabilitatea pierderii de sarcina) si (energia neutilizata) la HLI considerand doar sistemul de generare, se calculeaza folosind curba de sarcina (ELDC), a HLI:

unde IC capacitatea totala instalata generata [MW], - varful curbei de sarcina al sitemului

unde:

- integrala pe curba inchisa

functia probabilistica de distributie a intreruperii capacitatii generatorului #i

  1. Evaluarea sigurantei in functionare la HLII (sistem electroenergetic complex)

Indicii sigurantei in functionare la HLII se pot clasifica in indici ai punctelor de sarcina si in indicii sistemului initial, depinzand de elementul evaluat. Indicii sigurantei in functionare se pot evalua folosind un sistem electroenergetic complex echivalent curbei de sarcina (CMELDC) a HLII bazat pe modelul incarcarii efective a sistemului electroenergetic complex din Fig.2. CG, CT, q si din Fig.2 reprezinta capacitatile si rata scoaterii din functiune fortata a transformatoarelor si liniilor electrice.

Fig.2 Modelul incarcarii efective a sistemului electroenergetic complex la HLII

(a)    Sistemul actual

(b)   Sistematizarea echipamentului fictiv al generatorului

(c)    Sistemul echivalent

1) Indicii sigurantei in functionare in punctele de sarcina (noduri) : si se pot calcula folosind relatiile (9) si (10) cu CMELDC

unde:

varful de sarcina in punctul de sarcina k [MW]

puterea maxima de intrare in punctul de sarcina k [MW]

- integrala pe curba inchisa

- curba de sarcina in punctul de sarcina #k

- intreruperea capacitatii pdf a generatorului fictiv, creata de generatoarele 1 pana la i, in punctul de sarcina #k

Indicii sistemului initial privind siguranta in functionare: cat timp a sistemului initaial este egal cu suma , in puntele de sarcina date de relatia (12), LOLE a sitemului initial este diferit in totalitate fata de in puntele de sarcina. Reducerea sarcinii generate de sistemul initial este egala cu suma in punctele de sarcina. pentru sistemul initial se poate calcula folosind relatia (14).

unde:

NL numarul punctelor de sarcina

- energia ceruta in nodul

  1. Evaluarea sigurantei in functionare pentru sistenul de transport

Indicii sigurantei in functionare pentru sistemul de transport pot fi exprimati ca diferenta dintre indicii sigurantei in functionare la HLI si HLII:

III. SOLUTIA ALGORITMULUI

Scopul metodei pentru axele si ramurile sistemului este minimizarea costurilor de constructie pentru un criteriu specificat al sigurantei un functionare. Metoda probabilistica propusa pentru axele si ramurile sistemului minimizeaza costurile totale considerand un criteriul probabilistic pentru siguranta in functionare a sistemului de transport , si/sau

Solutia algoritmului pentru aproximarea propusa consta in realizarea urmatorilor pasi:

1). Verificarea nevoii de extindere a sistemului de transport si posibilitatea folosirii de noi linii. Acestea pot fi verificate prin evaluarea sigurantei un functionare a sistemului cu si fara adaugarea de noi linii.

2). Efectuarea setarii j = 1 (pentru sistemul initial),

3). Daca , atunci sistemul #j este un nod terminal la care exploarea ramificatiei in punctele de derivare este descrisa in solutia grafica, folosita pentru determinarea solutiei optime si nu mai este necesara folosirea altui graf. Se trece la pasul 13).

4). Calculul setului de taiere minim folosind metoda fluxului maxim pentru sistemul j.

5). Selectarea unei derivatii/linii #i, din setul derivatiilor/liniilor noi cuprinsa in setului de taiere minim si adaugarea sa la sistemul #i. Astfel noul sistem este redenumit ji.

6). Daca sistemul ji este deja inclus in solutia grafica, atunci se trece la pasul 13).

7). Calculul costului total  pentru sistemul ji si evaluarea indexului pentru siguranta in functionare a sistemului de transport

8). Daca atunci, noul sistem (ji) are costul optim . Altfel

se trece la pasul 11).

9). Se seteaza

10). Daca

atunci se trece la pasul 12).

11). Se seteaza si se trece la pasul 13).

12). Se adauga solutia jmax(ji) la solutia grafica.

13). Daca au fost luate in considerare toate ramificatiile/liniile din setul de taiere , se trece la pasul 14). Daca nu se seteaza i = i+1 si se trece la pasul 5).

14). Daca j = jmax, se trece la pasul urmator. In caz contrar se seteaza j = j+1si se trece la pasul 4).

15). Pentru j = jmax, solutia grafica a fost in totalitate gasita, si solutia optima jopt cu - fiind costul minim, satisface criteriul sigurantei in functionare si se

determina la pasul 10).

IV. STUDIU DE CAZ

Metoda propusa a fost testata pentru un sistem cu 21 de noduri (Fig.3). Aceasta este o parte a zonei de sud-est din Korea (Youngnam). Criteriul deterministic al sigurantei in functionare si aproximarile probabilistice ale sigurantei in functionare, propuse, unde se aplica si se compara o serie de studii de caz, sunt considerate o viitoare prognoza a sarcinii sistemului. Aproximarile probabilistice cuprind criteriul probabilistic al sigurantei in functionare, fara conditiile deterministice.

Fig.3 Sistemul model cu 21 de noduri

Tabelul I reprezinta datele sistemului, unde GN, TF, TL, LD sunt generatoarele, transformatoarele, liniile electrice, incarcarile (sarcina). SB si EB sunt nodul de start si cel terminal al liniei. si reprezinta capacitatile si costurile liniilor existente care leaga nodul x de nodul y. In aceasta lucrare sunt alese ca si candidate patru generatoare si linii pentru care m(x,y) = 4 in relatiile (1) si (4). In Tabelul I se neglijeaza paramerii si . Costul unitar din acest table M$ inseamna milioane de dolari. In Tabelul II sunt relatate ratele iesirii din functiune fortate a generatoarelor si liniilor electrice. In Fig.4 este figurata inversarea curbei de sarcina pentru patru dintre nodurile cu cea mai mare incarcare (sarcina).

Tabelul I: Capaciatea si costul sistemului P(*): (MW) si C(*): (M$) (#0 si #6) reprerentand sursa si nodurile terminale

Tabelul II: Ratele iesirii din functiune fortate, pentru generatoare si linii

Fig.4. Invercarea curbelor de sarcina pentru patru dintre nodurile cu cea mai mare incarcare (sarcina).

In primul studiu de caz se considera ca si caz de baza, criteriul probabilistic pentru siguranta in functionare a sistemului de transport . Noul sistem optim este figurat in Fig.5 , iar liniile puctate reprezita liniile noi. Un sistem optim cu costuri de constructie de 209 [M$] si elementele noi de constructie este considerat solutia optima a aproximarii probabilistice propusa in lucrare. Nivelul actual al sigurantei in functionare al sistemului oprim a fost evaluat la 45.47[ore/an], si acest nivel este satisfacut pentru un nivel al criteriului probabilistic al sigurantei in functionare . Este interesant de observat ca acest sistem este acelasi cu cel rezultat folosind aproximarea probabilistica cu o rata a nodului de rezerva in punctual de sarcina k, pentru toate punctele de sarcina [33]. si reprezinta puterea maxima de intrare si varful de sarcina, in punctul de sarcina k. un criteriu deterministic pentru siguranta in functionare a unui nod, , se defineste astfel:

Fig.5. Sistemul optim obtinut prin aproximarea probabilistica

Tabelul III arata indicii sigurantei in functionare in nodurile de sarcina, pentru . Acest tabel arata ca indicii nodali ai sigurantei in functionare pot avea diferite valori in functie de nivelul sigurantei in functionare al sistemului de transport. . Oricum, acest tabel arata ca valorile indicilor LOLE in nodurile #2, #13 si #17, depasesc criteriul sigurantei in functionare al sistemului

Tabelul III: Indicii sigurantei in functionare in nodurile de sarcina, pentru

Fig.6 reprezinta un alt sistem optim folosind aproximarea probabilistica cu pentru criteriul sigurantei in functionare. Acest caz utilizeaza un criteriu mai riguros al sigurantei in functionare decat cele anterioare. Solutia optima are un cost de constructii de 511 [M$] si elemente noi de constructii . Evaluarea nivelului sigurantei in functionare al sistemului oprim a fost evaluat la 24.42[ore/an], si acest nivel este satisfacut pentru un nivel al criteriului probabilistic al sigurantei in functionare . Noul plan evidentiaza un sistem interconectat (de retele electrice), cu costuri mai ridicate. Planele de extindere optime rezultate prin schimbarea criteriului sigurantei in functionare al sistemului de transport sunt date in Tabelul IV. Prezentarea rezultatelor in forma tabelara, indica faptul ca daca creste, atunci costul total pentru constructii scade, si indicii sigurantei in functionare si ai noului sistem optim de transport cresc.

Tabelul IV: Planele de extindere optima datorate schimbarii criteriului sigurantei in functionare

Fig.6. Sistemul optim obtinut prin aproximarea probabilistica

In cel de-al doilea studiu de caz, planul de extindere al sistemului de transport, folosind criteriul sigurantei in functionare pentru un nod , in locul criteriului sigurantei in functionare al sistemului , in relatia (5), a fost modelat astfel incat toate nivelele nodului de siguranta in functionare aferente noului sistem sa satisfaca acest criteriu al sigurantei in functionare

Noul sistem optim , din cel de-al doilea studiu de caz, este figurat in Fig.7. Tabelul V cuprinde indicii sigurantei in functionare in nodurile de sarcina, pentru maxima, in noul sistem optim este . Valoarea maxima satisface criteriul probabilistic al sigurantei in functionare pentru un nod . Solutia optima are un cost de constructii de 348 [M$] si elemente noi de constructii . Cel de-al doilea plan utilizand criteriul sigurantei in functionare pentru un nod evidentiaza un sistem interconectat (de retele electrice), mai puternic decat primul plan optim, care utilizeaza criteriului sigurantei in functionare al sistemului. Cel de-al doilea plan are un cost de constructii de 139 [M$], mai ridicat decat planul anterior. Se cer elemente de transport aditionale care sa minimizeze indicii LOLE pentru nodurile 2, 13, si 17, care au nivele de siguranta in functionare in plus fata de criteriul acceptat al sigurantei in functionare pentru un nod.

Fig.7. Sistemul optim obtinut prin aproximarea probabilistica

Tabelul V: Indicii sigurantei in functionare in nodurile de sarcina, pentru

Tabelul VI cuprinde planele de extindere optime ce rezulta in urma schimbarii criteriului sigurantei in functionare pentru un nod . Prezentarea rezultatelor in forma tabelara, indica faptul ca daca creste, atunci costul total pentru constructii scade, si indicii sigurantei in functionare si ai noului sistem optim de transport cresc.

Tabelul VI: Planele de extindere optima datorate schimbarii criteriului sigurantei in functionare al unui nod

Cel de-al treilea studiu de caz cuprinde o caracteristica de piata, pe care proprietarul retelei o detine pentru a construii, o noua retea care sa furnizeze energie electrica consumatorilor din nodul 17, folosind nivelul sigurantei in functionare pentru un nod (acest punct de sarcina este Daegu, al treilea oras ca marime din Korea), iar pentru restul consumatorilor, folosind nivelul sigurantei in functionare al sistemului

Fig.8 arata noul sistem optim, rezultat in urma celui de-al treilea studiu de caz. Solutia optima are un cost de constructii de 278 [M$] si elemente noi de constructii . Tabelul VII cuprinde indicii sigurantei in functionare in nodurile de sarcina, pentru planul optim. Nivelul sigurantei in functionare al sistemului si nivelul sigurantei in functionare al nodului 17, al sistemului optim, sunt 39.68 [ore/an] si 49.49 [ore/an]. Aceste nivele satisfac cele doua cerinte: criteriului probabilistic al sigurantei in functionare , pentru criteriul sigurantei in functionare a sistemului si , pentru pentru criteriul sigurantei in functionare a unui nod in nodul 17. Cel de-al treilea plan utilizand criteriul sigurantei in functionare atat pentru un nod cat si pentru sistem, evidentiaza un sistem interconectat (de retele electrice), mai puternic si cu costuri mai ridicate decat primul plan optim, care utilizeaza numai criteriului sigurantei in functionare al sistemului. Este interesant de observat ca planul optim implica o noua linie intre nodul 17 si nodul 13 pentru a satisface criteriul sigurantei in functionare la nodului 17.

Fig.8. Sistemul optim obtinut prin aproximarea probabilistica si

Tabelul VII: Planele de extindere optima datorate schimbarii criteriului sigurantei in functionare a unui nod

Planele de extindere optima datorate schimbarii criteriului sigurantei in functionare a nodului 17 sunt date in Tabelul VIII. Prezentarea rezultatelor in forma tabelara, indica faptul ca daca creste, atunci costul total pentru constructii scade, si indicii sigurantei in functionare cat si si ai noului sistem optim de transport cresc. Aceleasi panuri sunt obtinute pentru si peste. Aceasta se datoreaza faptului ca, conditia de siguranta in functionare a asistemului, este mai dominanta, decat conditia de siguranta in functionare a unui nod, si determinarea palnului optim depinde mai degraba de conditia de siguranta in functionare a asistemului, decat de conditia de siguranta in functionare a unui nod pentru 50 [ore/an] si peste.

In consecinta, Fig.5-8 in trei cazuri arata ca folosind diferite tipuri si marimi ale criteriului probabilistic de siguranta in functionare, pot rezulta diferite planuri de extindere. Studiile de caz arata ca, criteriul probabilistic al sigurantei in functionare a unui nod, rezulta intr-o retea mai puternica, decat intr-una produsa folosind criteriul probabilistic al sigurantei in functionare pentru sistem.

VI.CONCLUZII


Document Info


Accesari: 3806
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )