Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Prevenirea incendiilor la bordul navelor toate navele

Transporturi
Prevenirea incendiilor la bordul navelor toate navele

Grija pentru prevenirea incendiilor trebuie sa constituie o preocupare curenta a vietii la bordul navelor. Orice persoana care descopera un focar de incendiu sau unul pe cale sa se produca, trebuie sa raporteze de urgenta acest lucru prin mijloacele existente la nava: direct, telefon, dispozitiv de alarmare. Fumul, mirosul specific, temperaturile anormale, scurgerile din tubulaturi, constituie factori de alarmare ce nu trebuie neglijati, nesupravegheati sau neraportati.1.0 Temperatura de autoaprindere

Este temperatura la care un material combustibil emite vapori inflamabil, capabili sa se aprinda fara aportul unei surse de aprindere exterioara. De exemplu, in cazul acetonei, temperatura de autoaprindere este de 465C.

Procesul de autoaprindere se intalneste cel mai frecvent atunci cand combustibilul foarte fin pulverizat este orientat catre o suprafata cu temperatura ridicata (cazul spargerii tuburilor de inalta presiune din instalatia de alimentare cu combustibil sau ungere a motoarelor cu ardere interna) si care se soldeaza adeseori cu incendii de mari dimensiuni si pagube foarte mari.

1.1 Punctul de aprindere (flash point)

Reprezinta temperatura la care materialul combustibil elibereaza suficienti vapori care se aprind atunci cand intervine o sursa externa de aprindere. Reluand exemplul acetonei, punctul de aprindere al acesteia este de 21C.

1.2 Parametrii LEL

Asa dupa cum deja s-a aratat, pentru a exista pericolul focului, proportia (concentratia) de gaze

inflamabile din aer poate avea valori diferite pentru diversele tipuri de materiale combustibile.

Concentratia minima de gaze combustibile sau vapori necesara aprinderii in aer este definita ca fiind Limita Inferioara de Explozie pentru acel gaz [Lower Explosive Limit (LEL)]. Sub aceasta limita, amestecul este prea sarac pentru a se aprinde.

Concentratia maxima de gas sau vapori care pot sustine arderea in aer este definita Limita Superioara de Explozie [Upper Explosive Limit (UEL)]. Deasupra acestei limite, amestecul este prea bogat pentru a arde. Intervalul cuprins intre LEL si UEL se defineste ca fiind domeniul de inflamabilitate.

Concluzionand, existenta sau lipsa pericolului aprinderii materialelor combustibile gaze sau vapori

sunt date de nivelul concentratiei in aer [%], acesta fiind diferit functie de natura materialului

combustibilului, asa dupa cum vom exemplifica mai jos:

LEL UEL LEL UEL

Acetona 2,6 13,0 Etanol 3,3 19,0

Acetilena 2,5 100,0 Gazolina 1,2 7,1

Benzen 1,3 7,9 Metan 5,0 15,0

Butan 1,8 8,4 Metanol 6,7 36,0

1.3 Aprinderea spontana

O serie de materiale cum ar fi carpele sau rumegusul imbibate cu petrol sau cu materiale chimice inflamabile sunt vulnerabile si se pot aprinde spontan. Oxidarea lenta produce caldura si dupa o perioada de timp, substantele respective pot atinge temperatura de autoaprindere. Riscul aprinderii spontane este mai scazut in cazul produselor petroliere decat in cazul uleiurilor vegetale dar totusi el nu este de neglijat. Unele chimicale utilizate in tratamentul aplicat cazanelor navale sunt de asemenea agenti oxidanti care, desi in stare diluata, sunt uneori capabili de aprindere spontana, daca circumstantele le permit sa ajunga in stare de vapori. Pastrarea curateniei si a ordinii sunt armele cele mai redutabile impotriva aprinderii spontane. Magaziile pentru depozitarea vopselei si diluantilor, camera pompelor de marfa, spatiile inchise, trebuie pastrate cat mai curat posibil si libere de reziduuri de hidrocarburi si alte substante in timp ce acumularea de lichide inflamabile trebuie sa fie evitata in oricare parte a navei.

In special in spatiile unde sunt amplasate masinile si pompele de marfa, santinele si panourile puntilor trebuie sa fie pastrate curate iar tavile de colectare trebuiesc golite si curatate regulat.

1.4 Materialele din bumbac si carpele de sters neutilizate

Trebuie pastrate in stare uscata si protejate impotriva contaminarii cu hidrocarburi sau apa si pe cat posibil depozitate in spatii racoroase si intotdeauna departe de surse de incalzire. Aceste materiale nu trebuie pastrate in compartimentele de depozitare a vopselurilor sau in camera pompelor de marfa ci in compartimente separate, de regula in butoaie sau cutii din tabla cu capac.

1.5 Materialele din bumbac si carpele de sters utilizate

Daca sunt inbibate cu petrol, lac, vopseluri, diluanti trebuiesc stocate imediat dupa intrebuintare in bidoane de tabla prevazute cu capace cu inchidere ferma.

Hainele de lucru imbibate cu astfel de produe inflamabile si carpele imbibate si introduse in buzunarele hainelor de lucru, favorizeaza riscul de autoaprindere si pot cauza incendii.

Hainele de lucru si manusile puternic imbibate cu produse usor inflamabile, nu trebuie introduse in masina de spalat pana ce produsele respective nu sunt eliminate sau neutralizate.1.6 Operatiunile de bunkerare

Bunkerarea si toate operatiunile de transfer de combustibil si uleiuri trebuie supravegheate indeaprope si supervizate de ofiterul responsabil. Valvulele si liniile de bunkerare sau transfer care prezinta scapari trebuie imediat etanseizate si totodata trebuie evitata aceasta situatie pe tot parcursul operatiunii.

1.7 Opritori de flacara ( flame arrestor, flame screen)

Sunt dispozitive care previn trecerea flacarii sau scanteilor si se intalnesc la cosurile de fum, la amortizoarele de sunet ale motoarelor, cosurilor caldarilor si incineratoarelor, tubulaturilor de aerisire ale tancurilor de combustibili si uleiuri si trebuiesc mentinute in stare intacta si curata.

1.8 Usile rezistente la foc (fire doors)

Trebuie sa fie mentinute inchise tot timpul. Este interzisa blocarea acestora in pozitia deschis. Teste de functionare se vor face in cadrul fiecarui fire drill si rezultatele vor fi consemnate.

1.9 Fumatul

Fumatul in urmatoarele locatii este strict interzis:

In cuseta

In compartimentele de incarcare si depozitare a bateriilor, piturilor si buteliilor de oxigen si acetilena .

In magaziile de marfa, cargotancuri, tancuri de balast, spatii goale, camera pompelor, dublu fund

In bucatarii, camere de depozitare, cambuze, compartimente refrigerate

In compartimentul de masini cu exceptia locurilor special destinate si stabilite de catre comandant de comun acord cu seful mecanic

Pe culoarele din castelul navei

In zona unde se face transfer de combustibili sau lubrifianti

In spatii desemnate prin reguli portuare si agreate de catre comandant

In orice spatiu desemnat de catre comandantul navei.

1.10 Lucrul cu flacara deschisa

O atentie deosebita trebuie acordata atunci cand se executa lucrari de tip hot work la nava. In aceasta situatie toate compartimentele expuse si spatiile adiacente trebuie atent si continuu monitorizate si inspectate atunci cand operatiunile au fost finalizate. Pe parcursul operatiunilor se va avea in vedere ca intreg echipamentul necesar pentru eventuala stingere sa fie la indemana pentru uz imediat. Intreaga lucrare de acest gen trebuie supusa unui proces de supervizare, cu respectarea prescriptiilor Codului ISM si Sistemului de Management al Sigurantei.

Instalatiile si echipamentul electric

Se interzice cu desavarsire:

Utilizarea aparatelor electrice cu defectiuni sau improvizatii,

Lasarea in circuit, fara supraveghere a aparatelor electrice de incalzire,

Executarea lucrarilor la instalatia electrica de catre persoane neautorizate

1.12 Bucatarii

Aparatele electrice pentru prajit in ulei (deep fat fryers) trebuie utilizate cu precautie. De subliniat

ca temperatura de autoaprindere a uleiului alimentar este relativ scazuta, intre 300 si 400C si este cu atat mai scazuta cu cat uleiul este mai folosit. Nu trebuie admisa utilizarea aparatelor electrice cu defectiuni, improvizatii sau care prezinta functionare instabila.

Sitele de la hote trebuie incluse intr-un program de intretinere periodica si trebuie pastrate curate si libere de grasimi.

1.13 Nava in santier

Toate precautiile posibile trebuiesc luate impotriva incendiilor atunci cand nava este in santier. Toti ofiterii trebuie sa cunoasca modalitatile de solicitare a ajutorului si asistentei pe parcursul lucrului si in afara acestuia.

Daca pompele de incendiu si/sau instalatia de stingere cu spuma sunt scoase din uz pe timpul andocarii, trebuie avut in vedere ca nava sa fie conectata la linia de stins incendiu de la mal iar daca acest lucru nu e posibil, echipamente suficiente sa fie la indemana in orice moment pentru interventie.

1.14 Manuale de instruire

Conform SOLAS Cap. III Regula 15, la bordul tuturor navelor trebuie sa existe manuale de instruire la care orice persoana din echipaj sa aiba acces si care sa cuprinda instructiuni clare asupra modului de utilizare a echipamentelor de siguranta si a procedurilor de urgenta.

2.0 Prevenirea incendiilor - tancuri petroliere si nave care transporta gaze

Aditional la locatiile prezentate mai sus, fumatul in urmatoarele spatii este interzis:

In exteriorul castelului navei.

In timpul incarcarii, descarcarii, curatarii tancurilor, ventilarii sau purjarii, cu exceptia fumoarelor special amenajate

Interzicerea totala a fumatului pe nava poate fi impusa de catre comandant

Toti membrii de echipaj trebuie sa ia la cunostinta faptul ca pot fi sanctionati disciplinar datorita nesocotirii regulilor privind fumatul la bord.Cand nava se afla in port, trebuie avute in vedere regulile locale privind fumatul si lucrul cu flacara deschisa. Acolo unde se permite fumatul, se vor amplasa marcaje clare care sa certifice acest lucru.

2.1 Chibrituri si brichete

Pe tancuri, chibriturile si brichetele nu trebuie luate in afara zonei accomodation de catre marinarii antrenati in lucrari.

2.2 Valvule cu inchidere rapida, actionari mecanice de la distanta si stopuri de urgenta ale

pompelor

Vor fi pastrate in perfecta stare, lunar trebuiesc efectuate teste de functionare iar rezultatele acestor teste vor fi inregistrate. Nu trebuie uitat ca acestea se bucura de o atentie deosebita din partea inspectorilor PSC.

2.3 Spiraie si guri de ventilatie din CM si compartimente de caldari

Trebuie mentinute in buna stare si gata oricand pentru inchidere rapida. Lunar trebuie facute teste de functionare si rezultatele consemnate.

2.4 Guri de aerisire tancuri

Toate ecranele din plasa cu care sunt prevazute gurile de ventilatie ale tancurilor de combustibili, ulei si tancurilor de marfa, trebuie pastrate curate si in bune conditii.

2.5 Usi rezistente la foc

Usile rezistente la foc se tin inchise tot timpul. Este interzisa blocarea acestora in pozitia deschis. Teste de functionare se vor face in cadrul fiecarui fire drill si rezultatele vor fi consemnate.

2.6 Aparate de sablare si alte scule actionate mecanic

Utilizarea aparatelor de sablare si sculelor actionate pneumatic, in mod normal nu sunt considerate ca fiind asociate cu activitatea de tip hot work, dar acest lucru trebuie facut cu multa precautie si numai sub un control permanent. In zona de lucru nu trebuie sa existe emisii de vapori de marfa sau provenind de la alte materiale combustibile.

Zona in care se fac lucrarile trebuie sa fie gas free iar verificarile efectuate cu aparatele de testare a atmosferei trebuie sa indice 0% LEL. Tubulaturile de marfa si gaz inert nu trebuiesc sablate sau matagonite mecanic decat daca intreaga nava este gas free.

Operatiunile de sablare nu se vor face atunci cand nava este la terminal, cand se fac operatiuni cu marfa, cand se fac balastari, spalare tancuri, purjare sau inertare, gas-free, curatare tancuri, etc.

In timpul acestor lucrari, un echipament corespunzator de interventie in caz de incendiu trebuie sa se afle la indemna, gata de utilizare imediata.

2.7 Scule de mana

Folosirea ciocanelor de matagonit si a raschetelor pentru operatiunile curente la bord, poate fi permisa dar numai in zonele care nu au legatura cu sistemul de marfa si in conditii de gas free.

2.8 Echipamentul electric

Toate echipamentele electrice utilizate in zona de marfa trebuie sa aiba siguranta intrinseca. Se interzice folosirea telefoanelor mobile, radiourilor, pagerelor, calculatoarelor, aparatelor foto sau de masurare, care contin baterii si care sunt considerate a nu fi sigure intrinsec. Pe parcursul operatiunilor cu marfa, aparatele radio MF/HF nu trebuie utilizate iar antenele aeriene trebuie legate la pamant. Daca este necesar a se utiliza acest tip de radio sau radarul de exemplu in vederea unor operatiuni de intretinere, trebuie incheiat un agreement cu terminalul si autoritatile portuare, pentru implementarea procedurilor de siguranta.

Lanternele trebuie sa fie antiexplozie si de un tip aprobat. Ele nu se vor folosi in tancurile de cargo, coferdamuri, camera pompelor, fara ca acestea sa fie declarate gas free.

Definitie: Siguranta intrinseca este o tehnica pentru prevenirea exploziilor in mediile cu pericol de explozie. Ea opereaza prin limitarea energiei electrice din circuite si echipamente la un nivel suficient de mic pentru a nu aprinde majoritatea amestecurilor explozive de gaze, sau vapori.

2.9 Accesul la bord

Atat in port cat si atunci cand nava e in ancora, acceptul accesului la bord trebuie sa se faca numai pentru persoanele autorizate, pe scara si intrarea prevazuta cu semne distinctive de interzicere a fumatului, a echipamentelor electrice nesigure din punct de vedere intrinsec, precum si a focului deschis.

2.10 Echipamentele si structurile din aluminiu, incaltamintea

Urmele lasate de catre obiecte din aluminiu frecate de suprafete din otel pot fi la originea producerii de scantei. Din acest motiv, scarile din aluminiu si alte suprastructuri, trebuie protejate cu covoare din cauciuc, plastic sau gratare din lemn.

Incaltamintea cu elemente de metal pe talpa sau toc nu este permisa la bordul navelor de tip tanc.

3.0 Prevenirea incendiilor - pentru navele de pasageri

Pe langa precautiile specificate mai sus, in cadrul programului de instruire, toti pasagerii trebuie familiarizati cu urmatoarele reguli si actiuni:

In caz ca este sesizat un focar de incendiu, fum sau miros specific trebuie data imediat

alarma

Nu se fumeaza decat in locurile speciale de fumat, fumatul in pat este interzis, stingerea

tigarilor nu se face decat folosind scrumierele speciale, aruncarea acestora peste bord este interzisa

Utilizarea aparatelor electrice altele decat cele ale navei trebuie sa fie autorizata.


Document Info


Accesari: 3440
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )