Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ANALIZA GEODEMOGRAFICA A STATELOR:MAREA BRITANIE SI IRAN

geografie


ANALIZA GEODEMOGRAFICA A STATELOR:MAREA BRITANIE SI IRAN


Autor: Blagu Claudia

Rezumat:
Scopul lucrarii este de a evidentia si compara evolutiile distincte ale celor doua state analizate: Marea Britanie si Iranul. Pentru a face diferenta intre cele doua sta 626b111g te s-au analizat comparativ indici precum : natalitate, mortalitate, fertilitate, speranta de viata la nastere etc. Cele doua state sunt situate la nivele de dezvoltare economica diferita, Marea Britanie este un stat dezvoltat cu un nivel de trai ridicat si o speranta de viata mare, in timp ce Iranul este un stat slab dezvoltat in care mortalitatea are valori ridicate, fiind caracterizat prin nivele ale fertilitatii ridicate si o speranta de viata cu mult redusa fata de Marea Britanie.


Cuvinte cheie: populatie, dinamica populatiei, structura populatiei,natalitate, mortalitate, Marea Britanie, Iran

Metodologie:

In vederea realizarii acestui articol datele au avut ca sursa World population prospects revision 2006 Vol.1 si 2. Astfel pentru datele referitoare la evolutia numarului de locuitori s-a utilizat World population prospects Vol.1 iar pentru datele referitoare la natalitate, mortalitate, fertilitate, speranta de viata la nastere , migratii si varsta mediana precum si structura populatiei pe grupe de varsta si sexe s-a utilizat Vol.2.

Pentru a evidentia diferentele din punct de vedere demografic intre cele doua state : Marea Britanie si Iran s-a utilizat metoda analizei comparative. De asemenea pentru reprezentarea idicatorilor precum rata natalitatii, rata mortalitatii, rata fertilitatii s-a utilizat metoda grafica. In ceea ce priveste structura populatiei pe grupe de varsta si sexe, aceasta s-a reprezentat cu ajutorul piramidei varstelor.

Datele necesare realizarii analizei au fost colectate pe o perioada de timp bine determinata si anume: intervalul 1950-2025, exceptie facand datele despre structura populatiei pe grupe de varsta si sexe pentru care s-au colectat date pentru anul 1950 si anul 2010. Datele referitoare la numarul populatiei si varsta mediana sunt analizate pe intervale din cinci in cinci ani : 1950, 1955, 1960, 1970……2025. Pentru indicatori ca natalitatea, fertilitatea, speranta de viata la nastere au fost considerate intervale cincinale: 1950-1955, 1955-1960, 1960-1965……….2020-2025.


Introducere:

Marea Britanie este situata în vecinatatea coastei de nord-vest a Continentului European. Teritoriul sau este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda si un numar de mici insule aflate în marile înconjuratoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este marginita de Oceanul Atlantic si marile adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Celtica si Marea Irlandei. Are o suprafata de 244.820 km2 Clima Marii Britanii este temperata, cu veri calduroase, ierni reci si foarte multe precipitatii pe tot parcursul anului. Variatiile de temperatura pe parcursul anului sunt relativ reduse. În aceasta zona, variatiile de temperatura creeaza instabilitate, ceea ce determina caracterul celebru al vremii schimbatoare din Marea Britanie, unde, pe parcursul unei singure zile, se pot înregistra toate tipurile de vreme.

principal exploatarii si prelucrarii petrolului, care asigura 1/5 din PNB, si cvasitotalitate exporturilor (peste 90%). Avand mari reserve de petrol (circa 13 miliarde tone, locul 4 in lume) si-a sporit productia. Pana in 1980 acest stat a fost cel mai mare producator de petrol. Poseda de importante capacitati de rafinare a petrolului a caror extindere o vizeaza. PIB per locuitor este peste 3000$.

Analiza demografica a statelor


1.Evolutia numarului de locuitori (1950-2025)

Populatia celor doua state este rezultatul unei evolutii indelungate. Cele doua state inregistreaza evolutii diferite ale numarului de locuitori, astfel Marea Britanie are o evolutie aproape constanta pe cand Iranul prezinta o crestere continuua. (fig.1)

.fig Evolutia numarului de locuitori in Marea Britanie si Iran (1950-2025)

Analizand graficul se observa ca in Marea Britanie numarul de locuitori este aproape constant din 1950 si pana in 2025, cu o usoara crestere in anii 1950-1965. Situatia in Iran este diferita de cea din Marea Britanie. In trecut populatia Iranului inregistreaza o crestere accentuata, brusca iar in perioada 1990-2025 se inregistreaza o crestere lenta. In Marea Britanie populatia in 1950 numara 5061600 de locuitori, ajungand la 65190000 in 2025. In Iran in 1950 s-a inregistrat o populatie de 16913000 locuitori, aceasta crescand continuu cu circa 70000000 de locuitori pana in 2025 ajungand la 88027000 locuitori.

Daca se ia in considerare ritmul de crestere al celor doua state se observa ca in statul subdezvoltat (Iran) acesta este mult mai accentuat fata de cel din statul dezvoltat (Marea Britanie). Acest fenomen se explica prin valorile mult mai mari ale ratei fertilitatii in Iran fata de Marea Britanie. O societate dezvoltata precum Marea Britanie este caracterizata printr-un fenomen de imbatranire datorat unor valori mici ale fertilitatii in sanul populatiei. Pentru o tara ca Iran un numar mare al copiilor reprezinta o forta de munca si de asemenea conditionate de religie femeile dau nastere mai multor copii in lumea islamica.


2. Dinamica populatiei

Dinamica populatiei reprezinta totalitatea modificarilor care intervin in numarul, structura si distributia populatiei, raportate la anumite intervale de timp.

Populatia reprezinta totalitatea indivizilor care traiesc pe un anumit teritoriu sau areal geografic, considerati in ansamblu, indiferent de caracteristicile sau particularitatile acestora legate de rasa, etnie, gen sau varsta.

Numarul total al populatiei unei tari sau regiuni constituie rezultatul a doua componente: miscarea naturala si miscarea migratorie.


2.1 Natalitatea

Natalitatea este un fenomen demografic ce exprima frecventa sau intensitatea nasterilor in sanul unei populatii sau subpopulatii, care se masoara cu ajutorul unor indici statistici.

Pe glob exista diferentieri importante in ceea ce priveste natalitatea. Fiind un fenomen complex, in acelasi timp biologic si social, factorii care permit explicarea acestor variatii spatiale ale natalitatii sunt numerosi, legati intre ei si uneori imposibil de separate; in ansamblu acestia sunt: economici, politici, socio-economici.

Analiza natalitatii in cele doua state arata caracterul fluctuant pe care il imbraca graficul natalitatii. (fig. 2,3)

.fig Miscarea naturala in Marea Britanie (1950-2025)

.fig Miscarea naturala in Iran (1950-2025)

Marea Britanie prezinta o rata a natalitatii fluctuanta, caracterizata printr-un “baby-boom” intre anii 1960-1965, urmat apoi de o descrestere brusca pana in perioada 1970-1975, de la o valoare de 18,4‰ la 12,4‰.

Perioadele urmatoare sunt caracterizate de interavale de crestere si descrestere a natalitatii. Marea Britanie este un stat dezvoltat aflat intr-o faza de crestere demografica lenta. Se preconizeaza ca in anul 2025 rata natalitatii a Marii Britanii va ajunge la 11 ‰.

Comparativ cu Marea Britanie, Iranul este un stat slab dezvoltat aflat in faza de crestere exploziva.

Caracterul ratei natalitatii este unul fluctuant. Se inregistreaza o explozie demografica in perioada 1980-1985, cu o valoare a natalitatii de 42 ‰. Dupa aceasta perioada urmeaza o descrestere brusca in perioada 1985-1995 si unele fluctuatii pana in 2025. Cea mai mare valoare a natalitatii este de 47 ‰ inregistrata in anul 1950.

La baza diferentelor mari intre valorile natalitatii celor doua state se afla numerosi factori. Dintre acestia factorii economici si cei socio-culturali sunt cei mai importanti.

Astfel, nivelul general de dezvoltare economica, conditiile de viata ale populatiei au o influenta mare asupra natalitatii. Dorinta de a detine mai multe bunuri materiale, cheltuielile ridicate implicate in educatia si cresterea copiilor cat si grija pentru sanatatea mamei sunt ratiuni pentru care in in tari dezvoltate, precum Marea Britanie, numarul nasterilor este redus. In Iran, o tara slab dezvoltata, unde aceste motivatii nu exista, numarul nasterilor este ridicat. De asemenea valorile mari al natalitatii in Iran este influentat si de religie.

Dupa 1990 se observa o scadere a ratei natalitatii in Marea Britanie ca urmare a implicarii femeii in viata sociala. In Iran atat rolul redus al femeii in viata sociala cat si datorita educatiei precare, valorile natalitatii se mentin ridicate. In Iran in perioada 1985-1990 are loc o scadere brusca a natalitatii de aproximativ 6 ‰ probabil datorita razboiului cu Irakul din perioada 1980-1988.

In viitor se prevede o scadere a natalitatii ce reflecta emanciparea femeii si instruirea ei si in statele subdezvoltate.


2.2 Mortalitatea

Mortalitatea reflecta totalitatea deceselor care se produc in cadrul unei populatii.

Tab.1 Evolutia unor indici demografici in Marea Britanie si Iran in perioada 1950-2025Perioada


Marea Britanie

Iran

Fertilitatea (copii/femeie)

Rata migratiei nete (la 1000 locuitori)

Fertilitatea (copii/femeie)

Rata migratiei nete (la 1000 locuitori)

Rata fertilitatii elimina diferentele date de structura pe grupe de varsta, fiind considerat un indicator mult mai semnificativ decat rata natalitatii. O rata a fertilitatii de circa 2 copii/femeie este considerata ca fiind necesara pentru a se produce inlocuirea generatiilor. Aceasta rata este valabila pentru tarile dezvoltate unde mortalitatea este mai redusa iar sansele de supravietuire mult mai mari.

Analizand valorile ratei fertilitatii se observa ca in Marea Britanie acestea au tendinta de scadere continuua, fenomen intalnit in Iran. Diferentele dintre cele doua tari sunt foarte mari, explicabile prin factorii economici, sociali si culturali care influenteaza direct rata natalitatii. Astfel in Marea Britanie se inregistreaza valori de aproximativ 2 copii/femeie datorita dezvoltarii economice mai mari. Nivelul general al veniturilor este mult mai mare si de asemea varsta la care are loc casatoria este mult mai inaintata datorita periadei mai lungi de scolarizare. Dorinta de a detine mai multe bunuri materiale si cheltuielile implicate de cresterea si educarea copiilor duc la un nivel al fertilitatii mult mai scazut in Marea Britanie. Datorita educatiei mai bogate din societatea englezeasca femeile folosesc metode contraceptive pentru limitarea nasterilor, lucru interzis in lumea islamica. In 1950 Marea Britanie inregistreaza un indice de 2.18 copii/femeie, ajungand in 2025 la 1.85 copii/femeie.

In Iran fertilitatea este mult mai ridicata fata de Marea Britanie in mare parte datorita religiei islamice. De asemenea durata de scolarizare aici este mult mai redusa sau lipseste, varsta de mariaj este precoce la fel ca si fertilitatea. In tarile subdezvoltate un numar mai mare de copii inseamna o forta de munca in plus. Pentru Iran in anul 1950 s-a inregistrat o valoare a fertilitatii de 7.00 copii/femei si se prevede ca aceasta va ajunge la o valoare de 1.85 copii/femei in anul 2025 semn ca atunci si Iranul va ajunge la o dezvoltare economica asemanatoare Marii Britanii.


2.5 Speranta de viata la nastere

Durata medie a vietii reprezinta numarul de ani pe care ii are de trait o generatie fictiva, presupunand ca numarul total de ani este impartit egal intre supravietuitori iar conditiile de mortalitate observate vor ramane aceleasi.

La nivel mondial se inregistreaza contraste profunde, reflectand decalajul economic dintre statele dezvoltate si cele subdezvoltate (fig.4)

Caracterul graficului sperantei de viata este unul de crestere continuua. In Marea Britanie se inregistreaza valori mult mai ridicate ale sperantei de viata la nastere fata de Iran, in mod special datorita conditiilor economice si a sistemului de sanatate mult mai dezvoltat in Marea Britanie. Astfel in anul 1950 in Marea Britanie se inregistreaza o speranta de viata de 69.2 ani ( 66.7 ani la barbate si 71.8 ani la femei). Aceasta valoare creste continuu ajungand la o valoare de 78.5 ani in anul 2000. Pentru anul 2025 se prevad valori de 79.6 ani pentru barbate si 84.1 ani pentru femei. In tarile dezvoltate se observa fenomenul de supramortalitate masculine, datorita faptului ca femeia nu participa la viata sociala atat de activ precum barbatul, acesta avand meserii ce implica mai multe riscuri. De asemeanea populatia feminine s-a dovedit mult mai precauta in ceea ce priveste sanatatea fata de populatia masculina. Ecartul dintre speranta de viata masculina si speranta de viata feminina se mentine pe toata perioada constant, acesta suferind modificari foarte mici, pastrandu-se in jurul valorii de 5 ani.

.fig Evolutia sperantei de viata in statele Mare Britanie si Iran in perioada 1950-2025

In Iran speranta de viata inregistreaza o crestere accentuata din 1950 pana in 2025, de la o valoare de 44.9 ani la 74.5 ani. In perioada 1950-1975 ecartul dintre masculin si feminin este aproape nul, acesta crescand treptat pana in 2025 unde inregistreaza o valoare de 4 ani. Nivelul de dezvoltare economica determina valori mici ale sperantei de viata. In aceste tari unde nivelul sperantei de viata este ridicat de obicei nivelul fertilitatii este foarte ridicat, ca urmare a existentei unei populatii tinere. In perioada 2010-2015 in Iran se vor inregistra valori ale sperantei de viata aproximativ la fel cu valorile din perioada 1975-1980 din Marea Britanie , ceea ce inseamna ca in acea perioada Iranul va cunoaste un nivel de dezvoltare asemanator cu Marea Britanie in perioada `75-80.


2.6 Migratiile

Migratia este deplasarea geografica a persoanelor peste o anumita granita in scopul stabilirii unui domiciliu permanent sau temporar. Alaturi de fertilitate si mortalitate, migratia este o componenta a miscarii populatiei. Termenii de “emigrare” si “imigrare” sunt folositi pentru a face referire la deplasarile intre tari(migratie internationala). Termenul de “migratie interna” se refera la deplasarile intre zone (regiuni) din aceeasi tara (urban/rural, judete, localitati.

Rata neta de migratie arata efectul net al imigratiei si emigratiei asupra populatiei unei regiuni, exprimat ca o crestere sau descrestere a populatiei ce revine la 1000 de locuitori ai regiunii respective intr-un an tab.1)

Analizand tabelul migratiei se observa ca cele doua state au inregistrat valori diferite de-a lungul timpului, valori al ratei migratiei pozitive alternand cu valori negative.

In Iran se observa ca majoritatea valorilor sunt negative, ceea ce inseamna ca soldul migratoriu a fost negativ. In perioada 1950-1975 rata migratiei este negativa ceea ce inseamna ca Iranul a pierdut in medie 0.1 persoane la 1000 de locuitori. In perioada 1975-1990 se inregistreaza un sold migratoriu pozitiv, cu un maxim in perioada 1980-1985 cand Iranul castiga 6.7 persoane la 1000 de locuitori. Dupa aceasta perioada valorile devin negative, mentinandu-se pana la sfarsitul perioadei analizate, insa cu o tenta spre valori pozitive in anul 2025.

Comparativ cu Iranul, in Marea Britanie se inregistreaza valori negative in perioada 1950-1985, exceptie facand perioada 1960-1965 cand se inregistreaza o rata a migratiei nete de 0.8. Dupa aceasta perioada Marea Britanie inregistreaza numai valori pozitive, cu un maxim de 3.2 in perioada 2000-2005, ceea ce inseamna un sold migratoriu pozitiv, un castig de 3.2 persoane la 1000 de locuitori.

Printre principalele cauze ale acestor valori se numara factorii economici. Astfel Marea Britanie are un nivel economic dezvoltat cu un nivel ridicat de trai si prin urmare prezinta o atractivitate demografica prin oferirea de locuri de munca. De asemenea dupa ce a devenit membra a UE, Marea Britanie este o destinatie atractiva pentru multi muncitori. Spre deosebire de Marea Britanie, Iranul prezinta un nivel de trai scazut, fara atractivitate demografica.

2.7 Varsta mediana

Varsta mediana este varsta care imparte populatia in doua grupe egale, una reprezentand persoanele tinere, cealalta de persoanele varstnice si constituind, de asemenea, un indicator al imbatranirii sau intineririi demografice.

Varsta mediana pe glob era in anul 2006 de 26.6 ani cu diferentieri insa intre regiunile dezvoltate 37.5 ani si cele subdezvoltate 24.4 ani. (fig. 5)

.fig Varsta mediana in statele Marea Britanie si Iran in perioada 1950-2025

Comparativ cu Iranul, varsta mediana in Marea Britanie este mult superioara. Astfel aceasta se mentine in jurul valorii de 35 de ani din 1950 pana in 1995 cand incepe sa iregistreze o crestere lenta, ajungand la valoarea de 41.5 ani in anul 2025. Caracterul graficului varstei mediane in Marea Britanie pe intreaga perioada analizata este unul de crestere lenta, cu perioade scurte ,si nesemnificative in intensitate, de crestere si scadere a valorilor acesteia.

In Iran varsta mediana inregistreaza o crestere brusca. In perioada 1950-1995 se observa un caracter aproape constant al valorilor, dupa care urmeaza o crestere brusca pana in anul 2025 cand se ajunge la valoarea de 33.4 ani.

Asa cum am mai spus, valoarea varstei mediane indica stadiul de imbatranire sau intinerire al unei populatii. In Marea Britanie aceasta valoare depaseste 30 de ani, prin urmare avem de a face cu un stat dezvoltat aflat intr-o perioada de imbatranire ca urmare a ponderii mari a persoanelor varstnice in sanul populatiei. In Iran varsta mediana va ajunge la 30 de ani abea in anul 2020. In prezent Iranul este o tara tanara, in care numarul tinerilor este superior varstnicilor.

Printre cauzele care determina diferentierile dintre cele doua sta 626b111g te se regasesc factorii economici si nivelul de trai. Astfel in Iran unde conflictele armate si instabilitatea politica este frecventa , speranta de viata este redusa, prin urmare numarul varstnicilor este redus. Se preconizeaza ca abea in anul 2020 sau chiar mai tarziu Iranul va ajunge la un nivel de dezvoltare asemanator Marii Britanii in perioada 1950-1970.

3. Structura populatiei

Structura populatiei se refera la acele caracteristici ale grupelor umane care pot fi masurate sau cuantificate precum varsta, genul, activitatea economica, limba, nationalitatea sau religia, dar si aspecte calitative, cum sunt cele fizice, sociale sau culturale. Analiza acestor caracteristici evidentiaza marea diversitate a populatiei mondiale, diversitatea reflectata, atat in plan demografic, cat si in plan socio-economic sau cultural.


3.1 Structura populatiei pe grupe de varsta si sexe

Caracteristicile demografice constituie un element major de diferentiere a populatiilor. Varsta si sexul sunt caracteristici de baza ale unei populatii. Fiecare populatie are o structura diferite pe varste si sexe –numarul si proportia barbatilor si femeilor din fiecare grupa de varsta –iar aceasta structura poate avea impact considerabil asupra situatiei sociale si economice, atat in prezent cat si in viitor. Structura pe varste a unei populatii are o stransa legatura cu modul in care traieste acea populatie.

Tarile in curs de dezvoltare au populatii relativ tinere, in timp ce tarile mai dezvoltate au populatii imbatranite sau pe cale de a imbatrani fig. 6, 7, 8, 9)

In multe tari in curs de dezvoltare, 40% sau mai mult din populatie este sub varsta de 15 ani, in timp ce 4% este de 65 de ani si peste. Pe de alta parte, cu putine exceptii, in tarile dezvoltate, mai putin de 25% din intreaga populatie este sub varsta de 15 ani si mai mult de 10% este de peste 65 de ani si peste.

.fig Piramida varstelor in anul 1950, statul Iran


.fig Piramida varstelor in anul 2010, statul Iran.fig Piramida varstelor in anul 1950, statul Marea Britanie

.fig Piramida varstelor in anul 2010, statul Marea Britanie

Piramida pe grupe de varsta si sexe reprezinta diagrama liniara prin care se reprezinta grafic , in mod simetric, o caracteristica cantitativa si una calitativa. Consta in reprezentarea pe verticala, bilateral, a grupelor de varsta pe cele doua sexe, in raport cu marimea grupelor de varsta; piramidele structurale iau forme diferite, reflecatand tipul de evolutie a populatiei. Astfel, ele pot fi de forma: triunghiulara, de clopot, de anfora rasturnata, de brad, de coloana, de trapez cu baza mare sus etc.

Analizand piramidele celor doua state se observa ca acestea sufera modificari importante in cele doua perioade alese pentru studiu.

In Marea Britanie in anul 1950 piramida are forma de amfora, cu o baza relativ extinsa si prin urmare o populatie tanara mai numeroasa. Se observa un numar mare al populatiei adulte, grupa de varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani. Varful piramidei este aplatizat ca urmare a sperantei de viata ridicata. Forma piramidei sufera modificari de-a lungul anilor, ajungand in 2010 la o forma asemanatoare unui bradut. Populatia tanara nu mai este la fel de numeroasa ca in anul 1950. Se pastreaza totusi o populatie adulta numeroasa si o populatie varstnica in crestere. In cadrul populatiei adulte se observa cateva fluctuatii.

In amandoua perioadele studiate, avem de a face cu un excedent masculin in cadrul grupei tinere, ca urmare a numarului mai mare a populatiei feminine. Situatia se inverseaza la celelalte doua grupe de varsta: adulta si varstnica.

Marea Britanie este un stat dezvoltat cu o tendinta de imbatranire demografica datorita numarului mare de varstnici si a unei sperante de viata ridicate.

In Iran se observa o evolutie clara a populatiei de-a lungul celor doua perioade studiate. In anul 1950 piramida are o forma triunghiulara cu o baza foarte extinsa, populatie tanara numeroasa, si un varf ascutit datorita numarului foarte mic al persoanelor varstnice.

In anul 2010 populatia adulta inregistraza in Iran o crestere foarte mare, baza piramidei se ingusteaza iar varful tinde spre aplatizare. Ca o consecinta in viitor a acestei evolutii va fi rata de dependenta mai crescuta intr-un viitor apropiat.

Fata de Marea Britanie, Iranul este o populatie tanara, iar fertilitatea ridicata si nivelul sperantei de viata scazut dau o populatie tanara numeroasa in acest stat.

Daca analizam comparativ cele doua state, se observa ca in Iran populatia de varsta pana in 20 de ani este mult mai redusa in anul 1950 fata de Marea Britanie. In anul 2010 se prevede o explozie a populatiei tinere in Iran iar valorile depasesc cu mult pe cele ale Marii Britanii in acelasi an. In ceea ce priveste populatia varstnica, Marea Britanie detine un numar mult mai mare, fapt explicabil prin conditiile de viata mult mai bune, a sperantei de viata mai ridicata.

Conform datelor, Iranul va atinge un nivel de dezvoltare economic in anul 2010 asemanator Marii Britanii in anul 1950.

In anul 2010, speranta de viata creste in Iran iar fertilitatea se reduce, ajungand la valori aproximativ egale cu cele ale Marii Britanii in perioada 1950-1970.


Concluzii:

In urma analizei efectuate asupra celor doua state se observa ca acestea se afla in stadii diferite de evolutie. Amandoua statele inregistreaza variatii importante ale factorilor demografici, fapt evidentiat in evolutia populatiei. Nivelul de dezvoltare economica este un factor determinant in evolutia celor doua state, acesta avand influenta asupra natalitatii, mortalitatii, fertilitatii, sperantei de viata.

In viitor se prevede o dezvoltare economica a Iranului ce va ajunge la o dezvoltare economica asemanatoare cu ce din Marea Britanie.

Tendinta de crestere atat a valorilor unor indicilor demografici in cele doua tari, cat si a nivelului economic pune problema viitoarelor stadii de dezvoltare in cele doua state.


Bibliografie:


Erdeli G., Dumitrache L., (2006), Geografia populatiei, Corint, Bucuresti

Haupt A., Kane T., (2006), Populatia: definitii si indicatori, Population Reference Bureau –editia a 5-a, Washington, DC

World population prospects 2006 Vol. 1 si 2

https://esa.un.org/unpp/index.asp?panel=1

https://esa.un.org/unpp/index.asp?panel=2

Document Info


Accesari: 32676
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )