Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Alcatraz

geografie
Alcatraz

Alcatraz

AlcatrazInsula Alcatraz este situata în centrul "Golfului San Francisco" California din SUA. Initial a fost construit o fortareta "Fort Alcatraz", iar ulterior închisoarea vestita "A 646b18g lcatraz" închisa [1963]], azi atractie turistica. Insula este alcatuita din gresie, având lungimea de 500 m, o înaltime de 41 m, cu o suprafata de 85.000 m˛ . Pe aceasta suprafata era cladita închisoarea si cel mai vechi far de pe coasta de vest americana.

Istoric

Foto din satelit

Foto din satelit

Descopeririea insulei

Cercetatorul spaniol Juan Manuel de Ayala a navigat în golf descoperind insula. Numele provine de la Isla de los Alcatraces (Insula pelicanilor), pasari care populau insula.

Cladirea fortaretei si închisorii

In cumpara de la Mexic cu 5000 de dolari insula Alcatraz pentru SUA, lordul John Charles Fremont, guvernator militar al Californiei. In 1854 este cladit farul, iar în 1859 este fortareta terminata. Din anul Alcatraz a fost folosit ca închisoare pentru prinzionerii de razboi, din Razboiul civil american. In 1903 închisoarea este închisa, starea cladirii fiind foarte proasta. În anul 1906 au început pregatirile de reînoire, însa în acelasi an cutremurul distruge din nou cladirea. Astfel reconstruirea fortului dureaza din 1906 pâna în 1911. Fortul este definitiv transformat în în închisoare.

Închisoare cu o securitate deosebita

La 12 octombrie 1933 au început lucrarile de transformare a fortaretei în închisoare, fiind dat în la 1 ianuarie în functiune ca închisoare federala a SUA.
Din cauza apei reci si curentilor puternici din golf, devine "The Rock Stânca) din punct de vedere a securitatii o închisoare ideala. Primii adusi aici (1934) sunt 53 de detinuti din Atlanta. Alcatraz ramâne 29 de ani cu 302 (în total 1.576) de detinuti, închisoare cu toate protestele si demonstratiile pentru drepturile omului pâna la 21 martie când vaf definitiv închisa. Aici au fiind în detentie gangsteri renumiti ca: Al Capone (1934-39), Robert Franklin Stroud (1942-59), George "Machine Gun" Kelly (1934-51) si Alvin "Creepy" Karpis (1936-62).Situatia detinutilor

Pe insula se gasesc 302 detinuti, paznici cu familiile lor fiind la fel 300 de persoane civile, din care 80 de copii. In 29 de ani au fost 36 de încercari de evadare, dintre care nici una reusita. Celulele detinutilor aveau suprafata de 1 x 2,7 m, cu lavoar, toaleta si pat. Timpul petrecut în celula era între 18 si 23 de ore pe zi, exceptii se faceau (prin care se întelege si dreptul la munca) celor care dovedeau o purtare exceptionala. In cantina erau montate deschideri, prevazute în caz de nevoie, pentru gaze lacrimogene.
Alcatraz fiind unica închisoare din SUA cu dusuri cu apa calda, pentru a nu permite detinutilor în cazul evadarii de a se obisnui cu apa rece din golf.

Încercari de evadare

In 29 de ani n-a reusit conform sattisticii nici un detinut sa evadeze, evadatii au murit împuscati, înecati în apa rece, sau mâncati de rechini. Se presupune ca i-ar fi reusit unui singur detinut evadarea, fiind dus de curentul puternic la nord de Golden Gate.

Coordonate: 37 ° Nord, 122,42284° Vest

Copyright © https://www.referatero.com TDocument Info


Accesari: 2277
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )