Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Arii protejate din judetul Maramures


Arii protejate din judetul Maramures


Rezervatia Pietrosul Rodnei de 3300 ha. Aici traiesc capra neagra si marmota. Vegetatia rezervatiei cuprinde si un numar mare de endemisme, ce cresc in mijlocul unui minunat peisaj alpin, presarat cu lacuri glaciare. ezervatia de castan comestibil se intinde, pe o suprafata de 500 ha, pe dealurile ce inconjoara Baia Mare.


Rezervația fosilifera de la Chiuzbaia, rezervație situata la baza Varfului Ignis, intre Valea Plopilor și stanca numita Biserica lui Spiridon, locul unde se gasește cel mai bogat zacamant de plante fosile terțiare, din țara noastra și unul dintre cele mai bogate din Europa.Teritoriul rezervației, care acopera 50 de ha, este acoperit de  paduri batrane, de fagi, de stejari, mesteceni, paltini, carpeni și ulmi, cu varste de 8 pana la 100 de ani, paduri care imbraca intr-un chip reușit și impresionant, datorita cromaticii diverse, muntele Ignis pana la altitudinea de 800 de metri.


Cu o lungime de 36 km, Defileul Lapusului este unul din cele mai impresionante defilee din Romania, 25 km din lungimea sa sunt declarati rezervatie naturala. De-a lungul secolelor, apele raului Lapus au modelat relieful din zona, drumetii putand admira aici cascade, pesteri, cataracte, zone de tip canion, stancarii sau puncte de belvedere.

Defileul Lapusului reprezinta o atractie pentru pescari insa varietatea reliefului si structura sa permit desfasurarea unei multitudini de activitati in aer liber: rafting, drumetii, ciclism, orientare, canyoning, etc.


Aria naturala protejata,Lacul Morarenilor este situata in comuna Ocna Sugatag in satul Breb,in suprafata de 20.000 ha.lacul sa format printr-o alunecare de teren, avand o forma aproape circulara, cu un luciu de apa de 0,45 ha.Alimentarea lacului se face de un parau cu debit constant si de catre izvoare subterane, iar surplusul se scurge in paraul Valea Mare,afluent al raului Mara.

Flora reprezintativa este: trifoiste de balta, taposica, fagul, alunul, salcia aurie, socul.

Fauna rezervatiei este variata, fiind reprezentata prin nevertebrate si vertebrate dintre care: tritonul, broasca rosie de munte, soparla de munte, rata salbatica mare.


Rezervatia Biosferei Pietrosu Rodnei este situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei avand suprafata de 3300 ha si cuprinde partea nordica a muntilor Rodnei.Rezervatia naturala ˝Pietrosu Mare˝ cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand in portiunea bazala morene si caderi de apa pe pragurile de stanca lustruite de ghetari. 


Rezervatia naturala Piatra Rea este situata la nord de creasta principala a Munților Rodnei protejeaza intr-un perimetru de cca. 70 ha formațiuni geologice spectaculoase, o flora rara și un peisaj alpin deosebit. De asemenea, sunt puse sub protecția legii o serie de specii de plante și animale declarate monumente ale naturii. Din fauna ocrotita fac parte: Rupicapra rupicapra, Marmota marmota, Lynx lynx, Tetrao urogallus, Lyrurus tetrix, Aquila chrysaetos, Aquila pomarina.


Document Info


Accesari: 769
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )