Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CADRUL NATURAL SI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICA Judetul Maramures

geografie


În judetul Maramures sunt inventariate 14 lacuri naturale situate în zone montane si depresionare, prezentând interes turistic, precum si 14 acumulari care, exceptând acumularea Strâmtori - Firiza, sunt de interes local, de agrement si piscicol.

1.5.1 Resursele naturale neregenerabile


Resursa de sol

Din suprafata totala a judetului de 6304,36 km2, suprafata agricola reprezinta 49,4%, padurile - 45,9%, apele - 0,9% si alte suprafete -


Flora spontana este bine reprezentata pe întreaga suprafata a judetului, având o mare varietate de specii, unele fiind endemice (Opaitul muntilor Rodnei - Lychnis nivalis si Melampyrum Saxosum).


Padurile reprezinta una din principalele bogatii ale judetului. Suprafata totala a padurilor este de 289179 ha.


1.6 Elemente privind starea economica actuala a judetului Maramures


Locul principal în economia judetului Maramures este detinut de industrie. Judetul Maramures este cunoscut ca un judet cu monoindustrie, activitatea de baza fiind exploatarea si prelucrarea minereurilor. În acest context, un rol important îl reprezinta Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase «REMIN» S.A. Baia Mare. În contextul strategiei de dezvoltre economica si sociala si orientarea ei spre o dezvoltare durabila, si integrarea în UE, a planului de actiuni a Ministerului Economiei si Comertului, pentru implementarea politicii industriale, sectorul minier si implicit CNMPN "REMIN" S.A., se afla în plin proces de reforma economica.Extractia si prelucrarea minereurilor neferoase, precum si metalurgia neferoasa detin înca o pondere însemnata. De asemenea un loc important îl detine exploatarea si prelucrarea lemnului, ramura traditionala, precum si agricultura si turismul.

In totalul cifrei de afaceri în anul 2005, ponderi mai însemnate au detinut ramurile: mobilier si alte activitati industriale 26,6 %, masini si aparate electrice 16,3 %, prelucrarea lemnului 11,4%, metalurgie 11,0%, extractia si prepararea minereurilor metalifere 3,8 %, constructii metalice si produse din metal 5,7 %, confectionarea articolelor de îmbracaminte 4,0 %. Diminuarea productiei industriale a fost determinata în principal de scaderea gradului de utilizare a capacitatilor de productie, reducerea volumului de contracte si comenzi la intern si extern, o mai slaba aprovizionare cu materii prime, materiale si energie.

În comparatie cu anul 2004 care a fost un an favorabil productiei vegetale, la porumb, cartofi si legume de câmp s-au înregistrat productii apropiate, iar la plantele furajere productiile au fost chiar mai mari. Se constata de asemenea o crestere a capacitatii de cazare turistica în functiune cu 45,5% fata de anul 2004, (976.902 locuri-zile), pe fondul cresterii calitatii serviciilor.Document Info


Accesari: 5668
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )