Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Canada

geografie


Canada

Suprafata: 9976139 km2

Populatia: 30,2 mil loc

Capitala: Otawa (peste 800 mil loc)
Pozitia geografica si limite:

Vecini: Groenlanda (NE)

SUA si oceanul Pacific (NV si S)

Oceanul Arctic (N)

Oceanul Atlantic (E)

Canada este cea mai intinsa tara din America si a doua din lume. Canada este un stat federal, compus din 10 provincii si 2 teritorii, deci este un stat continental.

Cadrul natural:

Marea desfasurare atat in latitudine, cat si in longitudine determina varietatea conditiilor fizico-geografice.

Relieful. In Canada marile unitati de relief sunt dispuse la fel ca in SUA:

O zona joasa, in partea centrala, un platou putin accidentat;

Sistemul Cordilierilor, in vest, format din muntii Stancosi si muntii Coastei (Mount Logan, 6050m), care inchide o serie de platouri interioare inalte (Yukon, Columbia, s.a)

Sistemul Apalasilor, in est cu lanturi paralele putin inalte.

Clima determinate in general de pozitia geografica, clima Canadei este rece (polara si subpolara) in nord, in deosebi in Arhipelagul Arctic Canadian, si temperata in restul teritoriului. In zonele litorale climatul este temperat- oceanic, dar diferentiat: mai bland pe coasta Pacifica, datorita influentelor ramificatiilor curentului cald Nord-Pacific, si mai aspra pe coasta atlantica, aflata sub influenta curentului rece Labrador.

Apele Canda dispune de o retea hidrografica uriasa. Cursurile de apa se indreapta spre toate cele trei oceane care o limiteaza: Atlantic (Sf Laurentiu), Pacific (Yukon si Columbia), Arctic (MacKenzie, Churchill, Nelson). Fluviul Sf Laurentiu este imp pentru navigatie, langa Marile Lacuri cu oceanul Atlantic. Raurile Canadiene formeaza canioane si cascade (Niagara, Nahanni), ai debite bogate si potential hidroenergetic ridicat.

In Canada sunt numeroase lacuri de origine tectono-glaciara sau numai glaciara: Marile Lacuri, de la granita cu SUA, Lacul Sclavilor, Lacul Ursilor, Winnpeq.

Vegetatia naturala este zonata latitudinal:

In nord tundra, saraca in specii (muschi, licheni, arbusti pitici);

Padurea boreala Canadiana cu rasinoase (pin, brad, molid), in nord si foioase (artar, mesteacan, plop, fag, stejar) in sud; in padurile din Muntii Coastei sunt specifici arborii uriasi (bradul Douglas, cedrul rosu);

Preeriile, cu ierburi, transformate in mare parte in terenuri agricole.

Fauna, variata in specii si bogata ca efective, cuprinde:

vulpea polara,

ursul alb

ursul grizzly

cerbul Canadian

Renul

Elanul

Bizonul de padure

Ondatra

Castorul

Pasari

Populatia si asezarile omenesti

Populatia

Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3 loc/km2 Peste 2/3 din populatie sunt concentrate in sud, pe o fasie lata de 150-200 km, in apropierea granitei cu SUA, intre Oceanele Pacific si Atlantic.

Cele mai mari densitati (15- 25 loc/ km2 ) se inregistreaza in Sud-Est: in regiunea Marilor Lacuri si in valea fluviului Sf Laurentiu.

Populatia Canadei este formata in principal din urmasii colonistiilor albi din secolele trecute, in deosebi de origine Britanica si Franceza, si ai emigrantiilor germani, italieni si ucainieni.

In ansamblu predomina anglo-canadienii cca 45% si franco-canadienii cca 30%, urmati de alti europeni. In numar redus exista amerindieni si eschimosi.

Peste ¾ din populatie sunt concentrate in mediul urban. Principalele orase sunt:

Toronto (peste 3000000 loc)

Montreal (aproape 3000000)

Vancouver (peste 1,3000000 loc)

Edmonton

Capitala Otawa (peste 800.000 loc )

Calgary

Quebec

Resurse naturale si economia

Canada este una dintre cele mai bogate tari in resurse de sol si subsol si are o economie dezvoltata si diversificata.

Resursele naturale

Canada are mai rezerve de minereuri de fier (peste 125 mld de tone, locul 2 pe glob), minereuri neferoase (plumb, zinc), metale pretioase (mai ales aur) si rare (uraniu). Acestora li se adauga zacaminte importante:

carbune

petrol

gaze naturale

Canada are si un fond forestier urias (aproape 400 mil ha), intinse pasuni naturale si terenuri arabile si unu dintre cele mai mari potentiale hidroenergetice de pe glob.

Industria

La sfarsitul secolului al XX-lea, Canada a ajuns unu dintre cei mai mari producatori mondiali de minereuri neferoase (zinc, locul 1, cupru, plumb), minereuri de fier, metale pretioase, gaze naturale. Productia de petrol este in crestere depasind deja 100 mil de tone.

Desi are o productie semnificativa de hidrocarburi, carbuni si uraniu, Canada si-a dezvoltat o puternica industrie hidroenergetica: aproape 2/3 din productia de energie electrica este obtinuta in hidrocentrale.

Industria prelucratoare, diversificata este concentrata in sud-est, zona fluviulu Sf Laurentiu fiind una dintre cele mai puternice axe economice de pe glob, prin centrele:

Montreal

Toronto

Hamilton

Windsor.

O alta concentrare industriala mai importanta se afla in provincia Columbia Britanica, In vest (exploatarea huilei, industriile lemnului, chimica si constructii navale.

Agricultura,specializata in cultura cerealelor si cresterea extensiva a animalelor, este puternic mecanizata. Canada este unu dintre principalii producatori mondiali de cereale (locul 2 la orz si locul 6 la grau) si al doilea exportator mondial. Pe intinsele pasuni naturale se cresc in principal ovine si porcine, fara a se inregistra efective foarte mari.

In regiunea cea mai populata din sud-est, agricultura este tot mai diversificata, pentru a satisface cerintele populatiei:

pomicultura

legumicultura

cresterea animalelor pentru carne si lapte s.a

Transporturile.

Specificul Canadei este dat de magistralele transcontinentale feroviare si rutiere, care leaga, prin sudul tarii, tarmurile oceanelor Atlantic si Pacific. Acestora li se adauga calea navigabila, Marile Lacuri de fluviul Sf Laurentiu, cu un rol important pentru tot restul tarii.

Columbia este fluviul cel mai bine valorificat din punct de vcedere hidroenergetic: 25 de hidrocentrale (dintre care 4 in Canada), cu o putere instalata totala de peste 2000 de MW; cea mai mare hidrocentrala este Grand Coulee (6500 MW) din    SUA. Acest fluviu curge in restul Aericii de Nord, pe teritoriul Canadei si al SUA

Fundy Bay golful din estul Americii de Nord, la granita dintre Canada si SUA, in care se inregistreaza cea mai inalta maree de pe glob (16,30m). Exista un proiect de valorificare a energiei mareice de aici prin construirea unei centrale electrice.


Document Info


Accesari: 4107
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )