Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ECOSISTEME

geografie


~Ce sunt ecosistemele?


Ecosistemele sunt unitati functionale si structurale rezultate din integralitatea biotopurilor (habitatelor) si a biocenozelor. Dar biotopul si biocenoza sunt atat de intrepatrunse, iar separarea lor in spatiu este absolut imposibila. Biotopul fara biocenoza si biocenoza fara biotop sunt de neconceput. In ecosisteme se realizeaza interactiunile dintre biotop si substanta vie. Orice ecosistem dispune de 21521x2321v un fond de substante abiotice pe care se " suprapun" procesele biologice prin care atomii trec din combinatii minerale in combinatii organice si invers. Ecosistemul fiind o structura functionala, functionalitatea lui rezulta din relatiile dintre speciile care il compun, cat si din interactiunile acestora cu factorii abiotici. Scopul ecosistemului este de a antrena energia solara si substantele nutritive in circuitul biologic, pentru a fi transformate in substantele organice ce alcatuiesc indivizii populatiilor din biocenoza. Astfel, ecosistemul este o unitate productiva de substanta organica ce se materializeaza in organismele ce populeaza biotopul respectiv.~ Ecosistemul pajistilor de stepa


Pajistile de stepa sunt ecosisteme terestre.Ele sunt raspandite in unele zone de campie si podisuri joase (de exemplu, partea centrala si sud-estica a Dobrogei si stepa Baraganului). Sunt in general lipsite de paduri (rarele palcuri de paduri sunt alcatuite din specii iubitoare de caldura si rezistente la seceta). Stepele sunt zone cu soluri diverse , de la cernoziom castaniu la cele de saraturi marine, continentale, nisipuri etc. Dar indiferent de localizare, stepa se caracterizeaza prin nivelul apei freatice (care se afla la adancime mare) si prin clima austera (cu veri fierbinti si secetoase, iar iernile reci si cu precipitatii reduse).Temperatura medie anuala este de 10-11C, iar temperatura maxima este de 25-30 C. Precipitatiile in pajistile de stepa sunt foarte reduse(500mm anual), inregistrandu-se perioade lungi de seceta.

Vegetatia este reprezentata in principal de plante ierboase si putini arbusti printre care: porumbalul, migdalul pitic, lemnul bobului,paducelul. Coastele uscate sunt populate predominant cu graminee xerofile: negara, colilia, barboasa. Pe locurile plane apar asociatii de Poabulbusa, Festuca vallesiaca. Primavara stepa infloreste, acoperindu-se de flori multicolore, din

care stanjeneii de stepa cu florile lor violete si galbene sunt nelipsiti.

In stepele din Moldova si cele din partea de est a Campii Romane apar dominant alt tip de stanjenel (Iris sintenisii). In luna iunie are loc o explozie florala de ciulini si intr-o diversitate impresionanta, abunda lumanarica, jalesul de stepa, lanarita, precum si pelinul de stepa.

In fauna de stepa insectele sunt bine reprezentate, dintre ele caracteristice fiind numeroase specii de orthoptere-lacustele, cosasii, greierii grasi si calugarita. Dintre coleoptere, abunda scarabeii, cei care isi depun ouale in sfere mici de balegar pe care cu picioarele din spate le adapostesc in locuri sigure si bine adapostite.

Broasca raioasa verde si broastele Pelobates fuscus si Pelobates syriacus balcanicus sunt reprezentate ale batracienilor. Dintre testoasele de uscat amintim Testudo hermanni, Testudo graecalibera. Lacertinienii sunt soparle de stepa. Serpii sunt reprezentati de sarpele dungat, care traieste pe langa casa omului. In stepa se mai gaseste si sarpele saritor, un bun catarator, agresiv si rapid.

Cele mai specifice pasari de stepa sunt dropia si sparcaciu, ambele fiind monumente ale naturii, prepelita, graurul, lacustarul, ciocarlia, dumbraveanca, fasa de camp si prigoriile multicolore. Soarecarul mare, acvila sudica, sorecarul incaltat si eretel alb sunt pasarile rapitoare de stepa.

Mamiferele caracteristice de stepa sunt rozatoarele, dintre acestea cele mai raspandite fiind popandaul si harciogul. Mai sunt grivanul, soarecel de camp, orbetele sau catelul de pamantului, sobolanul de camp, iepurele

de vizuina, dihorul de stepa si dihorul patat.

Document Info


Accesari: 8128
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )