Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




GEOPOLITICA

geografie


GEOPOLITICA

Geopolitica -stiinta,disciplina stintifica,doctrina, teorie sau metoda.

Geopolitica - este o stiinta umana realista si are ca obiect descrierea si explicarea rivalitatilor de putere privind teoriile si rivalitatile nationale.

- are in centrul atentiei fenomenele politice si incearca sa le dea o interpretare geografica.



- justifica politica de expansiune si agresiune si propaga deschis militarismul si colonialismul.

- este o disciplina stiintifica interdisciplinara la granite dintre geografie,istorie,stiinte politice stiinte sociale care stabileste relatia dintre evenimentele polit si spatiul geografi dar distributia puterii pe glob

- ia in considerare totalitatea preocuparilor actorilor prezenti pe scena internationala fie ca vorba despre politicieni,diplomati militari, organ non-guvernamental sau opinia publica.

Este interesata de calculele unora sau altora, a ceea ce ii determina sa actioneze , de obiectivele ce vizeaza cooperarea sau destinderea relatiilor dar si utilizarea fortei sau de jocurile viclene.

Geopolitica viata planetara conditionata si explica prin geografie

Intemeietorul geopolitici - geograful german FREFERIC RAZEL , geografia politica este folosita in lucrarea cu acelasi nume din 1897, unde vede statul ca un organism biologic dar si hotarele naturale ale statului.

RUDOLF KYELLEN -1864-1922 a fost jurnalist iar lucrarea de baza a fost statul ca forma de viata " unde considera ca geopolitica este stiinta despre stat ,ca o creatie spatiala care studiaza crearea unui system de analiza a vietii statelor ca organisme vii,analiza variatelor formelor de guvernare a statelor ,statul este conceptu ca unitate a celor 5 fenomene fundamentale: geografic , etnic, economic, social si juridic.

In Germania interbelica KARL HAUSEHOFER (1869-1946) - granitele sunt vazute in determinarea lor geografica politica, fiind speculate in 1921 de Adolf Hitler pentru asi justifica expansiunea teritoriala sub pretextul neconcordantei care ar exista intre granitele politice ale germaniei si spatiul necesar populati.

Defineste geopolitica ca fiind unul dintre cele mai puternice mijloace de lupta pentru corecta impartire a spatiilor de viata dupa capacitatea de munca si performantele culturale ale popoarelor.

Orienteaza geopolitica spre problematica dinamicii mondiale a relatiilor dintre state private prin geografiile lor entice,politice , econo, sociale fara a neglija dinamica interioara a teritoriul natural organic.

Relatia organica dintre teritoriul si populatie apartenenta germanilor la o comunitate de civilizatie si de a favoriza crearea unui spatiu unde acestia sa isi poata desfasura liber virtualitatea .

Este considerat un geopolitician in timpul germaniei HITLERIST.

Alfred Mahan (1841-1914) lanseaza teoria puterii mari in interesul americii in stapanirea marilor (1887) va stapani lumea statul care va cotrola si domina marile, oceanele planetei. Sugereaza si mijloacele care permit atingerea suprematiei, crearea de puncte de sprijin, baze militare pozitii solide in stramtori pe caile maritime si comerciale care sa dispuna de o forta maritima prezenta peste tot si capabila sa transporte rapid marfuri si oameni in punctele strategice.Doctrina lui este un indreptar pentru politica externa Americana.

Idei - asocierea cu puterea britanica pentru impartirea mari .

-determinarea germa 939g61j niei sa se margineasca la rolul sau continental si la pretentiile de stapanire asupra marilor.

- Punerea ka punct a unuei aparari coordonate europenilor si americanilor destinata sa juguleze pretentiile asiaticilor.

Halford Maheinder 1861- 1947 - a fost pivotul geopolitici al istoriei elaborate in 1904.

In jurul pivotului se articuleaza toata dinamica geopolitica a planetei.

Apreciaza statul care stapaneste euroasia cea mai mare parte de uscat a planetei ,domina lumea, a numit acel stat rusia si aprecia ca este protejata de o centura de obstacole naturale a.i puterea maritima nu reuseste sa o supuna.

Ipotetica alianta intre Germania si rusia ar fi putut crea insula mondiala si implicit distrugerea puterii maritime a mariii britanii.

Rusia ar fi protejata de centura de obstacole naturale formata din Siberia, mtii himalaya, desertul gobi si pod Tibet semicercul interior dincolo de care se desfasoara teritoriile literale europa de vest, oriental mijlociu, asia de sud si de est, si un con insular ce include m. britanie, japonia si sua.

Nicolas jhon spaiman - lanseaza teoria rimlandului bordure maritime sau inelul format de tarile cu iesire la mare care incurajeaza din mai multe parti continental constituit o zona intermediara intre acestea si marile periferice.

- modifica formula lui Mackender caci nu domina euroasia, tine in mainii destinul lumii.

- Dupa al -II lea razboi mondial pana la caderea regimului comunist din europa de est geopolitica a fost interzisa din cauza conotatiilor negative dobandite in Germania nazista.

Paul klaval considera ca geopolitica actioneza in 3 directi -

-construieste tabloul fortelor prezente pe scena politica dar si factorii care il influenteaza.

-Reprezinta obiectivele actorilor

-Arata modul in care mijloacele fiecaruia sunt aplicate prin strategii concepute pentru a se apropia de scopuri fixate.

GEOSTRATEGIA

- PIERE CELERIER- considera geostrategia sora mai mica a geopoliticii care ofera naturii politice si militare o aceasi metoda de aprofundare a metodelor.

-SAUL BERNARD - geopoliticii isi rezerva stadiul proiectului iar geostrategiei stadiul executiei.

-Dictionarul LARUSSE - disciplina care analizeaza rapoarte existente intre politica de aparare promovata de un stat in planul relatiilor internationale si in cadrul geografic.

-BREYINSKY- administrarea strategica a geostrategiei politice

-HLIHOR CONSTANTIN- studiaza interesele actorilor intrun spatiu dat si elaboreaza proiectul sau scenariul iar geostrategia indica mijloace necesare pentru a le materialize.

FUNDAMENTELE SPECIALE

1. Existenta unei diversitati teritoriale si implicit a unei varietati a statelor defavorizate datorita lipsei iesirii la mare sau ocean.

Rolul strategiei ca instrument de punere in actiune a fortei armate pt infaptuirea unor interese politico-militare dictate de realizarea neaccesului la zonele favorabile.

2. studiul strategic al spatiului- domeniul militar este legat de derularea actiunilor militare influentate de caracteristicile spatiului; existenta padurilor si a reg. desertice infl. ierarhizarea intereselor si strategia pt infaptuirea acestora.

3. conceperea unei strategi unitare care sa resolve unirea strategiilor fiecarui mediu natural- exista 4 strategi ale mediilor naturale , exista: strategia terestra, maritima, aeriana si spatiala.

In geopolitica si geostrategie se disting 3 niv:

RAPORTUL DINTRE IDEOLOGIE SI GEOPOLITICA

Ideologia- ansamblul sistemului de idei si reprezentari umane , cuprinzand si reprez religioase.

Interesele geopolitice au primat asupra argumentelor ideologice.Istoria dovedeste ca ideologia joaca un rol important in antrenarea popoarelor spre o stare conflictuala si ramane sub imperiul geopaliticii,explicand de ce nici o alianta ideologica nu a putut rezista in conflicte majore.

Analiza geopolitica nu trebuie opusa factorului ideologic si celui politic pentru ca ei se afla intro stransa legatura interactionala si determina modealrea situatiilor geopolitice.

Religia si geopolitica- factorul religios a fost important in cucerirea si stapanirea si dirijarea lumi sau a anumitor reguli ale ei. Exista     razboaie religioase- islamul politic , fenomen complex greu de controlat , in care se inscrie si terorismul.

Biserica catolica- misiunea sa-unitatea lumi prin crestinism, duce o politica pasnica, fara arme , dar care nu exclude sprijinirea uneia dintre partile aflate in conflict; are o strategie planetara, folosinduse se existenta singurului stat de natura religioasa , Vaticanul si de mijloacele diplomatice.

Rolul religiei este uneori exagerat , ele fiind decat unul dintre factorii care au amplificat fenomenele geopolitice si nu origine a lor.




ASOCIATIA RELIGIOASA IN ECO MONDIALA

Uniunea europeana

1951 europa celor 6 are loc crearea comunitati economice a carbunelui si otelului "ceco" devenita comunitatea europeana"cee"

1957 belgia franta Germania Italia lucsemburg olanda ,europa celor noua

1973 - danemarca irlanda , gb adera la comunitatile economice europene

Europa celor 10 1981 adera grecia

Europa celor 12 1886 integrarea in "cee" a spaniei si portugaliei

1990 unificarea celor doua germanii face ca rdc sa se integreze

1993 comunitatea econ se transforma in UE

Europa celor15 - 1995 austria finlanda suedia

Europa celor 25 -2004 cehia ,cipru, Estonia, letonia, lituania, malta, polonia slovacia , slovenia, si ungaria

Europa celor 27 - 2007 romania si Bulgaria

Obiective UE:

Dupa ce au reusit restituirea pietei unice ue urmareste ambitiosul proiect de unitate politica si creare a statelor unite ale europei.

Forta economica - la inceputul mileniumului 3 ue a ajuns o mare putere economica , asigurand o treime din produsul intern brut ; se remarca prin industria puternica si competitiva , agricultura performanta , dimensiunea si modernizarea cailor de telecomunicati si transport, puterea comerciala si existenta unei puternice piete de turism in lume.

ASEAN - se afla in contin Asiatic , ingloband peninsula Indochina si unele arhipelaguri indoneziene si filipineze .- suprafata 4,5 milioane km patrati

Este o asociatie eterogena de state cu dimensiuni diferite ca intindere si populatie.

Statele member sunt diferite si ca regiuni politic, unele fiind tari comuniste, unele foste.

OBIECTIVELE ASEAN: cooperarea de interes comun , acelerare cresteri economice, echilibrarea relatiilor comerciale, promovarea paci si stabilitati in zona , stabilirea zonei de liber schimb.

-1993 , cooperarea in domeniul securitati si stabilitati regionale , punanduse accent pe reunirea orcarei forme de ingerinta externa.

Forta economi ASEAN - ansamblul regional dynamic aflat in competitie cu asia de est

ASEAN - cunoaste un ritm de crestere economica superior multor regiuni de pe glob. Are un insemnat potential agricol reflectat in ponderea productiei de orez , cauciuc natural, cacaua, si fructe, forestier si minier.

In domeniul industrial se remarca pt prin electronica , electrotehnica petrochimie si productia textile; domeniul turistic- Singapore , malaiezia si indonezia

NAFTA - asociatia regionala - acordul de liber schimb American

-in vigoarea 1984 - CAnada , SUA Mexic

Cresterea cooperari intre cei 2 membri prin eliminarea obstacolelor comerciale , solutionarea diferentelor comerciale, cresterea posibilitatilor de investitie.

Este o grupare integrationalista intre o mare putere eco sua, si alte 2 cu un potential economic si comercial mai mic.

Pe termen scurt sua au de pierdut , iar pe termen lung au de castigat influenta politica a americi de nord ca urmare la agresiunea creata de statele europene.

Forta economica NAFTA depaseste ue cu un pib de cirma 1500 de mii mai mare prin insumarea pib a celor 3 tari .

Cei toti 3 membri dispun de resurse de sol si subsol si au de castigat din aceasta asociere.

Sua vizeaza realizarea unui spatiu unic American prin unirea NAFTA cu MERCONSUR si includerea acelor tari care nu sunt prinse in aceste organizati, nafat.

MERCONSUR - piata comuna din sud este opusul nafta , atat ca pozitie geografica , cat si ca scop.

Initiate in 1951 , a intrat in vigoare in 1994 , grupand 4 state : argentina , brazilia , paraguai si ungaria.

In 2005 a devenit membra si Venezuela , ierbolivia, chile , Columbia, Ecuador si peru , fiind membrii asociatiei.


In ceea ce priveste omogenitatea putem spune ca e mai neomogena decat NAFTA:

-ESTE BOGATA IN RESURSE MINERALE

-Industrie siderurgie,petrochimie si industrie textile.

-Obiective: realizarea unei piete commune ,incepand cu o zona de liber schimb cu asigurarea liberei circulatii a produselor tarifare si netarifare .

-Fata de alte organizati regionale se tine spre o uniune eco ce are ca obiective fixsarea unor tarife comune fata de terti ,elaborarea politicilor macroeconomice si sectoriale ale statelor member in foarte multe domeni.

-Este foarte posibila realizarea unei piete comune a intregi americi de sud - statele din aceasta organizatie din punct de vedere al dezvoltari se prezinta la acelasi nivel.

APEC - forumul de cooperare economica asia-pacific.

A devenit o cunoscuta asociatie regionala fiind foarte active. Include membrii din alte asociatii regionale. Include tari comuniste: china , sau se face o diferenta foarte mare intre statele dezvoltate asia , America si cele mai putin noua guinee.

Acest forum a fost infiintat in 1989 la cambera , dar in present sediul este la Singapore.

Membrii initiali 12 si in present peste 21.

Obiective : elaborarea si stabilirea unei piete commune si adaptarea unei poziti ferme in privinta negocierilor din cadrul organizatiei mondiale a comertului. Pe langa liberalizarea comertului si a investitiilor sa realizat cooperarea economica si tehnica , in 93 au avut ca obiective stabilitatea .

RESURSELE GEOSTRATEGICE SI CONFLICTELE INTERNATIONALE

Petrolul combustibil cunoscut in oriental mijlociu cu mult inainte a fost tilizat in china si japonia inca din antichitate. Este apreciat datorita marelui randament energetic si faptul ca se poate transporta pe conducte pe distante mari. Rezevele certe de petrol se estimeaza la 165 mld de tone iar cele probabile la 360 mld tone.

Rezervele de combustibil pe continentul asia fara partea sciatica CSI 64,5 % din rezervele mondiale,dintre care doar oriental mijlociu si apro[piat 61,5% ,europa cu CSI 12% , America 13,6%, Africa 9,7 % ,oceania cu australia0,4 % ,.

Statele pentru a exista trebuie sa beneficieze de resurse suficiente, sa aiba acces la materiile prime care le lipsesc de pe teritoriul lor si sa dispuna de piete care sa le permita sa castige sufficient pt plata impurturilor.

Cea mai importanta preocupare ramane asigurarea resurselor pt mentinerea puteri si securitati natiuni. Tabloul resurselor si fortelor statelor lumi, realizeaza pe un punct in interiorul caruia se situeaza activitatea nation pt a sublinia complementaritatile existente , caile de comunicare de care depinde, securitatea aprovizionari in lumea concurente.

Perspectiva economica este importanta ca clarifica dezechilibrele si explica din ce cauza anumite natiuni cauta prin orce mijloace sa modifice conditiile pe care sistemul mondial actual le ofera.

Actiunile geopolitice isi propun sa asigure echilibru national si mentinerea paci, organizeaza piata mondiala si tine cont de faptul ca toate natiunile trebuie sa fie tratate echitabil.

Scena mondiala se deschide oferind noi orizontiri geoipolitice prin sistemul de relati ale actoriilor interesati.

Resursele naturale in principal cele strategice si acesul la ele genereaza crize si conflicte greu de gestionat.

Cresterea demografica duce la cresterea nr de consumatori si treptat la epuizarea resurselor.

Incalzirea climatica contribuie la dereglarea ecosistemului. Omenirea se confrunta la inceputul mileniului 3 cu multe probleme geopolitice si geostrategice precum: revendicari teritoriale ,accentuarea decalajului dintre nord si sud, globalizarea ,accesul la resursele naturale, epuizarea lor si descoperirea de resurse noi inepuizabile si a modului de utilizare a acestora, gestionarea bogatiilor oceanului planetar.




REGIONALIZARE SI GLOBALIZARE

Fenomenul REGIONALIZARII desemneaza tendinte de a vedea statele apartinand aceleiasi regiuni geografice apropiinduse din punct de vedere economic si politic.

Motivarea economica a fost transpusa in practica prin adaptarea si inmultirea treptata de acorduri regionale de natura comerciala sau chiar de alta natura.

Gruparea regionala a mai multor state a contribuit la formarea blocurilor regionale prin unitate si solidaritate.

Exista mai multe tipuri de uniuni sau blocuri regionale ,zona de liber schimb cea mai simpla si uniunea economica cea mai complexa.

In zona de liber schimb sunt eliminate taxele si restricitiile cantitative privind produsele comercializate.

Uniunea economica presupune p[e langa libera circulatie a persoanelor ,bunurilor si serviciilor dar si a capitalului existent politicilor macro economice commune

GLOBALIZAREA- procesul de accelerare a interconectarilor la scara mondiala, in toate aspectele vietii sociale,economice si contemporane. Domeniul economic, social, politic, tehnologic si cultural ,reflecta procesul globalizarii pe plan social-economic; natura globala a stiintei si tehnica chiar daca sursele progresului etnic sunt tarile dezvoltate,cercetarea se bazeaza pe resursele globale din toata lumea.

Mk.GLOBAL -strategia firmelor tinand sa promoveze marcile universale,cultura si publicatiile devenind o adevarata industrie.

Sistemul finanaciar mondial -institutii bancare ,agentiile pietei de capital, organizarea financiare internationale formeaza.

INFRASTRUCTURA DE COMUNICATII -mass media acopera la scara planetara instituirea unei retele globale de transmisie si receptare a informatiei.

CADRUL INSTITUTIILOR MONDIALE-ONU- dezbat probleme globale legate de criminalitate subdezvoltare si poluare.

Sustinatorii strategiei regionale considera blocurile regionale pietre de temelie pentru codificarea sistemului global; integrat ,poarta de acces catre economia globala.

Modelul evolutionist este legat de acordurile de liber schimb ,regiuni economice mari,system complex liberalizat.

Contributia regiunilor de liberalizare a comertului mondial este un adevarat joc domino ,un acord regional devine atragator pentru tot mai multi membrii, stimuleaza aderarea pana cand printr-o strategie graduala toate tarile ajung sa faca parte din acelasi system global.

Atractivitatea acordurilor de liber schimb creste proportional cu cresterea posturilor neaderarii .

Teama de a nu fi exclus de pe piata,de a nu fi exclus de la negocieri, alimenteaza reactia ce va conduce treptat la liberalizarea comertului mondial in ansamblu.

Adversarii regionalizarii cred ca mentinerea unui system regional consuma din resursele necesare mentinerii si consolidarii unui system global iar contributia strategie iregionale la cresterea bunastarii este contraproductiva.

Motivele care intemeiaza cresterea zonelor comerciale de liber schimb nu ar fi economice si politice si sistemele de schimb regional reprezinta instrumente ale economiei politice fiind menite sa protejeze statele de propriile grupuri de interese.

Intr-o astfel de evaluare,regionalismul va reprezenta noua forma pe care o vor lua conflictele geoeconomice cu consecinte politice seriase.

Blocurile comerciale mari infiintate pe criterii politice tinand sa fragmenteze economia mondiala si nu contribuie cu nimic la unificarea sa .

Societatile transnationale constituie unitati economice formate din unitati legate intre ele care opereaza de regula pe spatii mari avnd un sediu central si numeroase filiale,reprezinta adevaratii piloni ai globalizarii economice.





GLOBALi PROCES NEGATIV SAU POZITIV

PROCES NEGATIV

-criticii globalizarii spun ca acesta este un process pozitiv doar pentru nordul puternic si dezvoltat si negative pentru sudul sarac

-reprezinta o continuare a sistemului imperialist din sec XIX si sec XX sub forma aparenta a pietelor libere si democratiei

-proces negativ prin nesiguranta locului de munca,subminarea sindicatelor, cresterea ingalitatii veniturilor ,contracte de munca nesigure din cauza relocalizarii corporatiilor

-dezastrele ecologice cauzate de sporirea productiei si localizarea de obicei in statele in curs de dezvoltare

-accentuarea traficului cu arme si droguri

-terorismul effect negative.

PROCES POZITIV

-sudul are de castigat din accesul sporit la pietile din nord

-reducerea somajului si a inflatiiei datorita realocarii de fonduri industriilor din tarile sudice

-desfintarea industriilor poluante si inlocuirea lor cu echipamnte noi si profitabile

-refacerea,modernizarea si extinderea infrastructurii a cailor de comunicatie care faciliteaza accesul la firme,materii prime si piete de desfacere

CRITICII

-biserica reactioneaza impotriva unei ideologii universaliste pe care nu o domina nationalistii,se tem de pirderea suveranitatii statului

-sindicatele isi vad amenintata pozitia si astfel creste si rata somajului

-miscarile ecologiste considera globalizarea ,drept un risc la adresa echilibrului planetei

HEGEMONIA

-SUA la inceputul sec XX deschide perspectica Americii imperiale decisa sa controleze imprejurarile sale strategice in America centrala si de sud,dar care asista la intrarea in conflict a Europei

-in periada razboiului rece dispozitia geopolitica Americana s-a rezumat la doua principii:1.intarirea pozitiilor absolute in cadrul lumii necomuniste si 2.impiedicarea extinderii comunismului

-infruntarea ruso Americana a conferit americii o dimensiune globala prin protectia sa geopolitica iar acesta a contribuit la mondializarea unor conflicte

-prabusirea sovietica a lasat SUA in pozitia de singura supraputere a lumii

-direct sau indirect lumea graviteaza in jurul statelor unite

- geopolitica mondiala a SUA este dublata de un model de civilizatie a carui difuzare in comportamentul politic social si cultural este tot mai puternica( limba engleza)

- la inceputul sec XXI obiectivele geopolitici ale hegemoniului erau:

Fata de tentative de aparitie a unei unitati europene, conservarea legaturilor atlantice cu tarile europene mai ales in problema de aparare

Impiedicarea reuniri puteri ruse in regiunile periferice pe care le controla in trecut

Impedicarea gruparilor economice sau politice in europa sau asia pt ca uniunea europeana si ASEAN-ul sa nu poata tina in umbra legea Americana

Exercitarea unei opoziti la noua monarhie imperiala a chinei prin impiedicarea acestuia sa-si constituie starea de influenta in ASIA .

- incetinirea procesului de demarare a actiunilor de pe continentul African in scopul asigurari unui control asupra pietelor de materii prime

- controlul petrolului din orientul mij si a cailor sale de transport beneficiind de aliante traditionale, cu Arabia sauditaa si isdrael

Procesul geopolitic American a indepartat si eliminat o mare parte a rivalilor .

GB putere coloniala a fost eliminata de SUA, GERMANIA ,JAPOMIA SI RUSIA.

- istoria geopolitici emericane a dus SUA de la statutul unei periferi coloniale la cel de actor central si de principal beneficiar al globalizari

- modele spre multipolaritate

- referitor la tarile si la marile puteri putem vorbi de mai multe modele :

  1. bipolar sua si rusia in puternica reunire : intindere mare; resurse (Siberia) ; potentialul militar; putere nucleara; putere cosmica; membru permanent al consiliului de securitate ONU
  2. modelul tripolar SUA ,RUSIA CHINA- dynamism militar si economic , putere democratica
  3. modelul pentepolar sua rusia china ,japonia si Germania - cewa mai puternica dezvoltare economica dupa al 2 razboi ocupand locurile 2 si 3 in ierarhia mondiala a marilor puteri economice, de deficitare in privinata potentialului military
  4. modelul cu mai multi actori cei de sus (pentepolaru)+ Australia ,brazilia, india , indonezia, Arabia saudita, si alti
  5. modelele blocurilor regionale sua rusia UE, NAFTA cu pilonul SUA, UE-ul (Germania ,franta,GB) , asia cu pilonul japonia ,corea de sud ,china, Australia si indonezia
  6. ultimul model cel mai previzibil in conditiile in care asistam la o translatare a zonei de interes mondial dinspre atlantic care a dominat 5 secole si in care sunt localizate NAFTA si UE catre zona asia - pacific cea mai dinamica din pc de vedere economic si nu numai.

DE LA PUTEREA ECO LA PUTE MILITARA

SUA- 9,5 mil km patrati ,300 mld loc, locul al 3 in lume.

-Are o economie complexa diversificata biggest mondial ,

-cel mai mare PIB 12500 mld dolari ,

-cel mai mare producator industrial de aeronautica , cercetari spatiale , telecomunicati, constructi, masini.

-Cel mai mare producator si exportator agricol mondial

-Cea mai mare retea de transport

-Cel mai mare parc auto

-Nr mare de aeroporturi

-Cel mai mare system navigabil interior de pe glob

-Cel mai mare nr de voturi la FMI si banca mondiala

-Cea mai mare putere militara a lumi cantitativ si calitativ datorita capacitate de interventie in aria globului sau de a controla datorita retelei de baza militare externe.

-Singura tara capabila sa foloseasca ca instrument de putere

-Influentarea comportamentului sociopolitic si culktural prin exportul propiului mod de viata si al propriilor valori morale

-Este unul dintre cei 5 membri formatari ai ONU din 194

-In puterea nucleara fiind prima tara care a facut si utilizat arma nucleara si care are ceam mai mare putere instalata in centralele nucleare

-Putere cosmica

RUSIA -SUPR 17 mil km 2,150 mil loc, locul 7 in lume

-economia a 2 putere economica alumi

-dupa al 2 razboi cunoscuta sub forma de uniunea sovietica , federatia rusa sa confruntat dupa dezmembrarea 1991 cu mari dificultati economice, redresarea sa incepand abia dupa anul 2000 in ciuda potentialului economic mare se plaseaza pe locul 7 ca PIB

-industria miniera si prelucratoare este variata

-este o putere in revenire, mostenitoarea uniuni sovietice ,primul stat communist din lume si care dupa al 2 razboi devine superputere la egalitate cu statele unite. Lipsa de performanta interna si de competitivitate extern a a economiei a contribuit la scadertea hipercentralizatului system communist

-este a2 putere militara a lumi in ciuda faptului ca apierdut o parte din tehnica militara in favoarea altor state din fosta uniune sovietica

-putere nucleara din 1954 care dispune de un important arsenal ,

-putere cosmica ,prima tara care a lansat un satelit artificial 1957 si 1961 a trimis primul om in cosmos

este membru permanent al consiliului de securitate al ONU 1945




JAPONIA - 378 MII KM2 , locul 60 ca suprafata in lume, pop 127 mld loc,locul 10

-saraca in resurse naturale este obligate sasi asigure materiile prime din import

-puternic urbanizata 80% ,cel mai populat megalopolis

-mare putere economic cu PIB 5000mld dolari

-ponderea cea mai insemnata in cresterea pib o au serviciile, eco complexa si performanta

-industria dispune de un nivel tehnologic important 60% roboti industriali ,

-unul dintre cei3 poli economi alaturi de SUA, UE ,JAPO i lipseste atributul de mare putere

-desi a fost prima tara din lume care a cunoscut efectele bombei atomice nu detine arme nucleare pt ca ia fost interzis

-nu este membru permanent al consiliului de securitate ONU si nu este o putere cosmica

-puterea militara cu o dotare tehnica foarte moderna

-din pc de vedere politico military functioneza de mai multa vreme axa Washington - tokio

CHINA- suprafata de 9,5 mlioane km2 ,locul 3 in lume ,pop 1,4miliarde loc ,locul 1

-crestere economica mare peste 2000 mld dolari in PIB

-rezultatul aplicari consegvente a reformei economice in paralele cu incurajarea investitiilor straine

-o mare putere avand importanta resurse minerale si o dezvoltata industrie prelucratoare

-producatoare de orz si grau

-mare putere si un actor principal pe scena geopolitici mondiale

-membru permanent al onu din 1971

-puterea atomica dim 1964

-putere cosmica

-mare putere militara mutand accentual de pe cantitativ pe calitativ

INDIA - supr 3,2 mil km2, pop 1,3mld loc

-are domeni la cel mai inalt nivel mondial: it, energie nucleara , industria bumbacului dar si unele mai putin dezvoltate,agricultura rudimentara

-putere regionala

-aliatul indiei este rusia

-flota militara este importanta si capabila sa intervina


Document Info


Accesari: 7581
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )