Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Italia

geografie


Italia


Pozitie geografica Italia este asezata în Europa de Sud având aproximativ 301 252 km2.Ea este asezata in bazinul Marii Mediterane,in Peninsula Italica.Cuprinde o parte continentala in care se afla si Campia Padului.Tarmurile Italiei sunt marginite de mari si numeroase golfuri.
Cadrul natural


-Relieful Aceasta tara cuprinde o parte continentala, formata din versantul intern al arcului Alpilor si din Câmpia Padului, si o alta peninsulara ocupata de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri si de înguste câmpii litorale; se adauga o serie de insule, între care Sardinia; Sicili 434i87e a; Elba.

Alpii aflati în Nord, se prezinta sub forma unui zid masiv, desfasurat pe circa 1 200 km pe directia Vest-Est, incluzând Alpii Piemontezi (vârful Gran Paradiso 4 061 m. altitudine), Alpii Lombarzi si Alpii Venetieni. Apeninii, care ocupa cea mai mare parte a peninsulei se continua si în insula Sicilia, sunt fragmentati, prezinta altitudini mai scazute decât Alpii (altitudinea maxima în vârful Gran Sasso d'Italia 2 914 m) si sunt cunoscuti prin caracteristicile lor vulcanice (inclusiv vulcani activi: Vezuvio, Etna).


-Clima Clima este continentala în Nord, cu ierni relativ reci si veri calduroase, si mediteraneana în Sud precum si peninsulara cu veri secetoase si calde, iar iernile ploioase si blânde.Temperatura scade de la sud spre nord.Italia are mai multe tipuri de clima:Climat alpin ; Climat continental ; Climat submediteranean; Climat mediteranean,cald ; Climat semiarid.


-Hidrografia : Italia are o retea hidrografica bogata cu râuri în general scurte si numeroase lacuri.Ea este traversata de raurile Pad si Adige care se varsa in Marea Adriatica.Acestea au un debit ridicat tot anul . Italia este traversata de rauri mai scurte cu debite variabile . Italia se remarca prin existenta unor lacuri glaciare ( Como , Garda si Maggiore ), lacuri vulcanice ( cum sunt Bolsena si Trasimeno) si lagune ( cum este laguna Venetiei ).


-Vegetatia : Este predominant mediteraneana (ierburi si arbusti ). In zonele montane exista paduri de foioase si paduri de conifere. In Abruzzi exista un parc natural care conserva elementele de flora si fauna mediteraneana.


Populatia : Ţara numara aproximativ 56 411 000 locuitori (1861: 22 182 000 locuitori; 1901: 32 965 000 loc; 1961: 50 623 000), natalitatea 9,80/00, mortalitatea 9,60/00, populatia urbana fiind de 69%.

Orase principale dupa numarul de locuitori:

9. Catania 364 000

10.Bari

11.Venezia 318 000

Italieni sunt circa 95%, peste 30 000 000 de italieni sunt cetateni ai altor tari. Populatia este concentrata în mare parte în jumatatea nordica si în deosebi în Câmpia Vaduzului si în zona apropiata (cu focarele Milano, Torino, Bolognia, Venezia). În Sudul (Mezzogiorno), principala concentratie de populatie este cea din jurul orasului Napoli. Cele mai putin populate zone sunt Alpii, insula Sardinia si sectorul peninsular la S de Napoli.


Densitatea

Populatia

În mii persoane

În % p-u fiecare

populatie


Romani

Italieni

Friuli

Frantuji

Latini

Italieni-sveitari

Grupa Germana

Austrieci

Evrei

Nemti

Americani

Grupa Sloveniana

Sloveni

Horvati

Albani

Greci

Alte originiSporul natural a scazut in ultimii ani devenind foarte redus ( chiar negativ din 1994 ).Religi catolica este predominanta, intr-un cartier din Roma aflandu-se situat sediul Statului Papal.


Asezarile omenesti : Italia se caracterizeaza printr-un numar mare de orase. Exista patru orase cu peste un milion de locuitori fiecare. Acestea sunt Roma , Milano , Napoli , Torino. Doua cu populatie de sapte sute de mii de locuitori fiecare ( Palermo si Genova ) , urmate dee alte orase

( Florenta , Bologna , Catania , Bari , Venetia , Messina s.a.). Italia este a cincea producatoare industriala din lume si a treia tara vizitata de turisti.


Economia : Ţara cu economie dezvoltata, locul 5 pe glob în care industriei îi revine un rol crescând: concentreaza ⅓ din populatia activa si contribuie cu 1/3 la PNB si înregistreaza cel mai ridicat ritm de crestere dintre tarile membre C.E.E. Foarte diversificata si bazata în cea mai mare parte pe materiile prime din import. Este mai dezvoltata în Nord (peste 80% din productia industriala se afla concentrata în triunghiul Torino-Milano-Genova, care acopera mai putin de 1/3 din suprafata Italiei) si mai putin dezvoltata în Sud (Mezzogiorno).

În afara de ramurile traditionale, textila si alimentara se remarca industria constructoare de masini (autovehicule, nave maritime, electronica si electrotehnica, diverse aparate si utilaje), petrochimia, siderurgia.


-Industria Industria constructoare de masini este puternica si diversificata. Ea joaca un rol foarte important in economia Italiei. Una din subramurile cu veche traditie in aceasta tara este industria automobilelor.

In uzinele de la Torino, Novara, Milano, Bolzano, Brescia, Modena, Napoli se fabrica o gama larga de automobile, autobuze, autoutilitare, motociclete, motorete, scutere, biciclete etc.

Industria automobilelor ocupa locul 7 pe plan mondial; la Torino este trustul Fiat, unul dintre cele mai puternice din lume. De asemenea sa nu uitam de firme ca Ferrari, Lamborghini, Maseratti, care au adus atata mandrie Italiei.

Centrele cele mai importante de constructii navale sunt in porturile Genova, La Spezia, Napoli, Palermo.

Centrele de construire a tractoarelor si a masinilor agricole sunt indeosebi in Lombardia si Piemont, dar si la Torino, Milano, Cremona si Verona.


Italia s-a facut remarcata si prin industria electrotehnicii si electronicii, produsele sale de calitate fiind recunoscute pe piata mondiala.

Televizoare.

Televizoarele în zilele de astazi au o raspindire foarte larga in lume. Producerea lor au loc in statele cu economie avansata (S.U.A.,Japonia,China,Coreea de Sud,

Germania,etc.)Printre cele mai mari centre mondiale ale industrii electrotehnice

sint:Tokyo,Osaka(Japonia),New York,Boston(S.U.A.),Stuttgart(Germania),

Shanghai,Beijing(China).

Dupa productia de televizoare pe primele locuri se afla

1.China

2.Coreea de Sud

3.S.U.A.

4.Japonia

5.fosta U.R.S.S.

Aparate radio.

Aparatele radio ca si televizoarele au o mare importanta.Principalele mari centre de producere a aparatelor de radio sînt amplasate în Asia de Sud Est si anume

1.Malaysia  

2.Hong Kong

3.China

4.Singapore

5.JaponiaIndustria chimica este foarte variata, facandu-se remarcata prin cauciucul sintetic, anvelope, fire si fibre sintetice, ingrasaminte chimice, celuloza si hartie. Centrele sunt situate in: Torino, Milano, Brescia, Novara, Roma, Napoli.


Industria textila are o veche traditie in Italia. Leaganul sau este Italia de Nord, unde atelierele de prelucrare a lanei s-au dezvoltat inca din epoca feudala. Veche este si prelucrarea matasii naturale care insa a intrat in declin dupa lansarea matasii artificiale.

Industria textila italiana prelucreaza materie prima autohtona (lana, canepa, fibre sintetice), da si de import (lana, bumbac). Ramura cea mai dezvoltata este filiatura de lana, Italia ocupand un loc important in lume cu productia de lana. Cele mai importante centre sunt in nordul tarii.


Industria pielariei si a confectiilor din piele este larg dezvoltata in regiunile Piemont si Lombardia. Italia importa piei brute. Incaltamintea si produsele de marochinarie italiene sunt competitive pe piata mondiala, fiind recunoscute pentru calitatea lor ridicata.


Industria alimentara este raspandita peste tot; se poate spune ca este ramura industriala cel mai uniform repartizata in teritoriu. Italia se remarca prin produsele de patiserie, ulei de masline, zahar, conserve de peste si vin.


Resursele sunt putine in Italia. Resursele au fost depasite de necasitatile industrie constructoare de masini. Resursele de carbuni sunt nesemnificative , iar cele de gaze sunt sub necesitati. Exploatarea zacamintelor de sulf , marmura si mercur satisfac economia proprie.


Agricultura are un randament ridicat datorita eficientei programelor recente de modernizare. Regiunile traditionale au fost reamenajate , iar cele mai intinse regiuni din Italia s-au transformat in regiuni de culturi mediteraneene moderne. In Italia se cultiva cereale (porumb, grau), tomate, soia, lamai (locul al II-lea mondial), struguri (locul I), fructe, masline, portocale s.a. Este prima producatoare mondiala de vin.


Transporturile si comertul Transporturile au un rol activ in dezvoltarea economica a Italiei. Reteaua feroviara si rutiera moderna asigura legaturi internationale.

Noduri ale retelei de transporturi sunt : Milano, Torino, Florenta, Roma si Napoli. Transporturile maritime au un rol foarte important in exportul produselor industriale si al materiilor prime energetice si minerale. Italia participa cu 5% din volumul comertului international.


Turismul Italia are patruzeci de milioane de turisti anual si ocupa locul al treilea in lume. Principalele atractii turistice sunt : orasele cu obiective culturale si arhitectonice, litoralul Marii Mediterane, Muntii Alpi (cu statiunile turistice montane ).


Planul referatului   «Italia »


1. Pozitie Geografica.


2. Cadrul Natural :Relieful, Clima, Hidrografia, Vegetatia.


3. Populatia.


4. Asezarile omenesti.


5. Economia.


6. Industria.


7. Resursele.


8. Agricultura.


9. Transporturile si Comertul.


10.Turismul.
Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate
Document Info


Accesari: 21822
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )