Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
LACURILE TERREI - Lacuri carstice

geografie
LACURILE TERREITipuri principale de lacuri: lacuri tectonice, lacuri vulcanice, lacuri glaciare, lacuri carstice, lacuri de baraj prin surpare si alunecare, lacuri in depresiuni eoliene 636n134g , lacuri de la tarmul marilor si oceanelor-lagunele si limanele marine, lacuri de origine flviatila,alte tipuri de lacuri formate pe cale naturala: lacuri in interiorul atolilor de corali, lacuri formate īn urma impactului meteoritilor pe scoarta terestra, lacuri īn depresiuni rezultate prin incendierea zacamintelor de carbuni, lacuri de baraj construite de castori si lacuri antropice.
Lacuri carstice


Īn tara noastra, pe lānga lacurile instalate īn mine de sare parasite de la Ocna Sibiului, Ocna Muresului, Ocna Dejului, Ocna sugatag, Turda, Cojocna, Telega, Slanic Prahova, se gasesc si lacuri situate īn depresiuni naturale. Cel mai tipic exemplu de lac format pe cale naturala pe un masiv de sare este lacul Ursu de la Sovata. Trebuie sa facem mentiunea, īnsa, ca adāncimea mare a acestui lac de 18,5 m se datoreaza unei prabusiri de teren.

Īn masivele de sare procesul carstic se dezvolta īntr-un mod deosebit. Aici vom īntālni acele doline tipice calcarului, cu un sifon de scurgere subterana. Pe sare, procesul de dizolvare se produce īndeosebi la zona de contact dintre formatiunea acoperitoare, de obicei breccia sarii, si masivul de sare propriu-zis. Depresiunile care se formeaza la suprafata, nu au adāncimi mari, iar versantii sunt putini īnclinati.

Din multiplele forme carstice, dolinele si poliile reprezinta depresiunile īn care se formeaza frecvent lacuri cu regim temporar sau permanent. La acestea se mai adauga pesterile īn care adeseori īntālnim lacuri- evident subterane-, dar de mica extindere si adāncime.

Īn tara noastra un lac carstic tipic, care are apa īn permanenta este lacul Ighiu din masivul Trascau- Muntii Apuseni. Situat īntr-o dolina la obārsia pārāului Ighiu, afluent al Ampoiului, are o suprafata de 5,26 ha si o adāncime maxima de 9 m.
Din documentele istorice rezulta ca in 1875 s-au produs la Sovata in zona deluroasa estetica a depresiunii Transilvaniei prabusiri si alunecari de material care au condusla individualizarea unei depresiuni in care apele pāraielor Toplita si Auriu au format lacul Ursu. Alunecarea si prabusirea depozitelor de panta sunt strāns legate de prezenta masivului ce sare care s-a dizolvat si care au contribuit dupa fomarea lacului la salinizarea apei. Numai dupa 4 ani, adica īn 1879, se mentioneaza deja fenomenul de heliotermie, atāt de caracteristic si util functiei balneoterapeutice a lacului.

Lacul Ursu primeste o cantitate de apa dulce din pāraiele mentionate, formāndu-se un strat la suprafata ce nu se amesteca cu apa sarata. Apa dulce se scurge mai departe īn lacul Alunis. Din Lacul Rosu situat la numai cca. 40 m distanta, Ursu primeste apa sarata, īntrucāt pe malul lui se gaseste un afloriment de sare.

Salinitatea apei este īntre 10- 15 g/l la suprafata, pe cca. 2 m, dupa care urmeaza o crestere brusca īntre 2 si 3 m adāncime, la 240 g/l, iar de aici si pāna la fund valorile oscileaza īntre 250- 290 g/l si chiar 300 g/l. Temperatura īnregistreaza un salt īntre 1,5- 2,5 m adāncime ce poate ajunge īn lunile de vara la 32- 34oC fata de suprafata, unde este mai scazuta. De la 5- 6 m, temperatura se mentine īn ecartul de 21- 26oC tot timpul anului - valori destul de ridicate dar explicabile daca avem īn vedere salinitatea si desitatea apei.

Apa si namolul lacului Ursu sunt recomandate īn tratamentul bolilor ginecologice. Aici, la Sovata, se fac bai calde de namol si apa tot timpul anului, iar stratul de apa helioterm, cu temperaturi mai ridicate, da posibilitatea prelungirii sezonului cu balneatie īn aer liber.

Pe lānga lacul Ursu, la Sovata se mai gasesc cāteva lacuri sarate, dintre care lacul Negru instalat īntr-o mina de sare prabusita este folosit la bai calde si reci, fiind prevazut cu instalatii proprii.

Lacurile de la Sovata, dealurile bine īmpadurite creeaza cadrul natural si potentialul balneologic pentru o statiune al carui renume a depasit granitele tarii.


Document Info


Accesari: 10526
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )