Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Organizarea spatiului geografic


ORGANIZAREA SPATIULUI GEOGRAFIC


A.    Organizarea naturala a spatiului geografic

Natura este intr-o continua transformare (cu sau fara interventia omului); ea este dintotdeauna organizata si are legi proprii de functionare. Organizarea naturala a spatiului geografic reprezinta dispunerea elementelor geografice pe un anumit teritoriu; aceasta organizare este dictata de legile naturii. Dintre legile naturii, amintim legea gravitatiei, legea echilibrului etc. In cazul tarii noastre, organizarea naturala a spatiului geografic s-a concretizat prin actuala configuratie a treptelor de relief.

Principalele caracteristici ale spatiului geografic romanesc sunt:– varietatea treptelor de relief; aceasta inseamna ca Romania are campii, dealuri, podisuri si munti;

– proportionalitatea treptelor de relief, data de existenta aproximativa a acelorasi valori (1/3 din teritoriul national) pentru fiecare dintre treptele majore (munti, podisuri si campii);

– dispunerea concentrica, in trepte, a reliefului; in centrul tarii se afla Depresiunea Colinara a Transilvaniei, inconjurata de Muntii Carpati; spre exterior, Subcarpatii, podisurile si campiile;

– simetria reliefului pe directie est-vest (campii, dealuri, munti, Depresiunea Colinara a Transilvaniei, munti, dealuri, campii) si doar partial pe directie nord–sud;

– accesibilitatea teritoriului Romaniei pentru locuire si activitati economice datorita altitudinilor nu prea mari, existentei vailor, depresiunilor si suprafetelor slab inclinate.

De asemenea, in stransa legatura cu organizarea reliefului s-au organizat si celelalte elemente naturale, dupa legile naturii; reteaua hidrografica (raurile) este dispusa radiar (ca razele soarelui) in interiorul tarii, avand izvoarele in Muntii Carpati si concentric la periferie (unde Tisa, Dunarea, Siretul si Prutul colecteaza aproape toate apele din tara noastra).


stiati ca:

• Depresiunea Transilvaniei s-a format prin scufundarea lenta a scoartei terestre, pe fondul inaltarii Muntilor Carpati (legea echilibrului).

• Alunecarile de teren se produc prin dislocarea unei mase de roci care se deplaseaza spre baza versantilor (legea gravitatiei).

• Elvetia este o tara situata integral in Muntii Alpi (tara alpina).

• Altitudinea maxima in tara noastra este in Varful Moldoveanu din Muntii Fagaras, 2 544 m.

• Datorita genezei si alcatuirii geologice a teritoriului tarii noastre, s-au format foarte multe resurse naturale (petrol, carbune, gaze naturale, soluri fertile, minereuri).


B.    Organizarea antropica a spatiului geografic

Lumea reala este ordonata, dar aceasta ordine este perceputa in mod diferit de fiecare individ in parte. Aceasta perceptie, raportata la propriile necesitati, constituie principala cauza a actiunilor de organizare antropica a spatiului geografic. Spatiul este modificat daca nu corespunde necesitatilor umane, i se pot adauga structuri noi in vederea utilizarii cat mai rationale a resurselor oferite de natura. Organizarea spatiului presupune actiunea constienta a omului in scopul cresterii eficientei economico-sociale, fara sa provoace dezechilibre in organizarea naturala a spatiului. Practic, organizarea spatiului geografic inseamna realizarea optimului teritorial. Organizarea spatiului geografic include termenul de amenajare a teritoriului. Amenajarea teritoriului reprezinta totalitatea masurilor tehnice si a lucrarilor intreprinse in vederea organizarii armonioase a teritoriului, valorificarii resurselor si echiparii teritoriului (cai de comunicatie, instalatii industriale etc.). Un model de admirat pentru modul in care a fost organizat spatiul geografic il reprezinta polderele olandeze. O zicala olandeza spune: „Dumnezeu a creat lumea in afara de Olanda, care a fost creata de olandezi”. Olanda este o tara europeana mica, dar foarte populata. Mai mult de jumatate din suprafata ei a fost obtinuta in ultimii 400-500 de ani prin procesul de polderizare. Polderizarea reprezinta indiguirea si desecarea unor portiuni de campie maritima din platforma continentala a Marii Nordului sau desecarea unor lacuri. La inceput, apa a fost scoasa cu ajutorul morilor de vant. Urmau imbunatatirile funciare pentru fertilizarea si cultivarea terenurilor. Apoi urmau amenajarile de ferme, terenuri cu pasuni si plante furajere, plantatii de flori, legume si cartofi. In faza finala, se construiau asezari, porturi etc., toate pe fostul amplasament al marii.Fig. 22 PoldereFig. 23 Harta digurilor polderelor


Procese geodemografice cu implicatii in organizarea spatiului geografic


Suprapopularea si subpopularea

Comunitatea umana – prin numarul de locuitori si capacitatea de organizare a spatiului – exercita o presiune tot mai mare asupra componentelor naturale, fiind considerata drept factor geografic prioritar.

Populatia este raspandita neuniform pe suprafata Pamantului. Se pun in evidenta teritorii cu puternice concentrari de populatii in opozitie cu teritorii slab populate. Desi populatia a crescut vertiginos sub aspect numeric, suprafetele neocupate raman aceleasi ca la inceputul secolului XX, existand doar concentrari mari de populatie in arii urbane. Factorii care contribuie la raspandirea populatiei pe glob sunt:

– relieful, prin altitudine si pozitie;

– clima, prin diferitele ei tipuri si nuante;

– fertilitatea naturala a solurilor;

– nivelul dezvoltarii economice a unei tari sau a unui teritoriu;

– factori social-istorici – teritoriile cu continuitate de locuire au densitati mai mari in comparatie cu cele populate mai recent;

- factori demografici, influentati de cultura, religie, economie.

Fiecare tip de mediu prezinta conditii speciale, la care societatea omeneasca s-a adaptat si, de asemenea, fiecare mediu este mai mult sau mai putin modificat, transformat, in functie de gradul de civilizatie al populatiei pe care o adaposteste. Densitatea populatiei este un indicator ce pune in evidenta gradul de concentrare a populatiei in teritoriu. Densitatea este raportul dintre numarul de locuitori si suprafata, exprimat in loc./ km2. In organizarea spatiului geografic, suprapopularea are ca efecte: erodarea suportului natural, poluarea mediului, dereglarea peisajelor, degradarea calitatii vietii. Solutiile pentru aceste probleme sunt: promovarea conceptului de dezvoltare durabila, descongstionarea prin dezvoltarea altor teritorii mai putin locuite.Fig. 24 Desertul Sahara – suboicumenaFig. 25 Aglomeratie urbana


stiati ca:

• Regiunile geografice nelocuite se numesc anoicumene, iar cele permanent locuite (in care sunt activitati productive si de schimb) se numesc oicumene. Intre acestea se afla suboicumenele, unde populatia este mai rara.

• In prezent, pe Terra sunt peste 6,3 miliarde de locuitori. Anual, populatia lumii creste cu circa 90 de milioane de persoane.

• Asia concentreaza in jur de 60% din populatia mondiala, iar Europa doar 9%. In China si India traiesc 38,2% din locuitorii planetei.

• 90% din populatia planetei traieste in emisfera nordica, mai ales intre 20°-40° latitudine nordica, si doar 10% in emisfera sudica;

• 80% din totalul mondial se regaseste la altitudini mai mici de 500 m.

• La inceputul erei noastre, populatia Terrei era de aproximativ 250 milioane; dupa aceea, s-a dublat in 1600 de ani; a doua dublare a durat doar 200 de ani, a treia – 100 de ani, si pentru a patra se estimeaza numai 37 de ani.

• In tara noastra, densitatea medie este de 91 loc./km2.Principalele probleme globale contemporaneFig. 26 Problemele globale contemporane – harta Europei, Asia Centrala, Asia de V si SV


A.  Conflictele

Cu toate ca omenirea a implinit doua milenii de civilizatie de la nasterea Domnului, in lume se disputa numeroase conflicte militare (razboaie). Resurse economice imense se pierd incontinuu, fara sa se ajunga la un rezultat acceptat de parti. Conflictele sunt provocte de factori dintre cei mai diferiti; uneori se combina doi sau mai multi asemenea factori determinanti. Cauzele situatiilor conflictuale sunt de mai multe tipuri: etnice, religioase, economice, complexe.


1. Conflicte etnice: Tara Bascilor si Catalonia in Spania, Rwanda si Burundi (rivalitate intre triburile

hutu si tutsi), Turcia, Irak si Iran (populatia kurda), Serbia (populatia albaneza din Kosovo) etc.


2. Conflicte religioase: Irlanda de Nord (catolicii si protestantii).


3. Conflicte lingvistice si de caracteristici culturale: Belgia (valonii si flamanzii, respectiv vorbitorii de limba franceza si cei de limba olandeza).


4. Conflicte economice: Italia (intre nordul dezvoltat si sudul mai putin dezvoltat).


5. Conflicte teritoriale: Armenia-Azerbaidjan, fiind revendicate teritoriile Nagorno-Karabah; India si Pakistanul, care revendica deopotriva Kashmirul.


6. Conflicte politice: Coreea de Sud si RPD Coreeana;


7. Conflicte complexe (etnice, religioase, culturale, economice): Fosta Iugoslavie, indeosebi conflictul

bosniac (1992–1995, intre comunitatile musulmana, sarba si croata).

Terorismul mondial reprezinta, in prezent, un pericol foarte mare, izvorat din ura, saracie si ignoranta.


Util de stiut

Principalele consecinte ale conflictelor sunt:

– pierderi de vieti omenesti;

– poluarea mediului inconjurator;

– pagube materiale deosebit de mari: distrugerea locuintelor, a infrastructurilor (cai ferate, drumuri, gazoducte, apeducte etc.), a unitatilor economice etc.;

– instaurarea stresului si a nesigurantei;

– aparitia unor boli;

- migratii masive ale populatiei.


stiati ca:

• Dupa al Doilea Razboi Mondial, in lume au avut loc peste 100 de conflicte armate importante, soldate cu peste 25 de milioane de victime.

• In timpul razboiului din Golf, in anul 1991, circa 1,3 milioane de irakieni s-au refugiat in Iran.

• O racheta Patriot costa 123 de milioane $ americani, ceea ce ar echivala cu construirea a 5 000 de locuinte pentru familiile sarace.

• Pentru pierderile umane si economice indelungate, sunt cunoscute conflictele din tarile Orientului Apropiat si Mijlociu.Fig. 27  Conflict militar in Golful Persic


B. Problema transportului urban

Transporturile s-au dezvoltat in stransa legatura cu progresul economic al statelor, cu noile descoperiri in domeniul tehnologic, cu intensificarea schimburilor economice internationale si a traficului de calatori. Traficul urban a inceput sa reprezinte o problema foarte importanta pentru marile orase, odata cu cresterea numarului de autovehicule. Autoturismul s-a transformat dintr-un bun servitor al omului intr-un rau stapan. Principalele probleme ale traficului urban sunt:

– poluarea ridicata a aerului;

– stres si hipertensiune (din cauza zgomotului motoarelor si a claxoanelor);

– victime ale accidentelor;

– supraincarcarea arterelor rutiere;

– insuficienta spatiilor de parcare;

– comoditatea omului modern (fiecare doreste sa folosesca autoturismul personal);

– subdimensionarea arterelor rutiere (drumuri foarte inguste, mai ales in vechile orase);

- lipsa centurilor de ocolire (in special pentru traficul greu).


Util de stiut

Solutii pentru reglementarea problemelor ridicate de transportul urban:

– stimularea transportului nemotorizat – mersul pe bicicleta si mersul pe jos (pentru distante reduse), deoarece sunt economice si curate, nu necesita combustibil, sunt sanatoase, chiar daca nu sunt considerate de unii parte a sistemului de transport;

– dezvoltarea si stimularea transportului public (transportul in comun), deoarece prezinta urmatoarele avantaje: numar mare de persoane transportate, costuri mai reduse, timp de deplasare redus, poluare mai redusa, fluidizarea traficului;

– regandirea oraselor din punctul de vedere al traficului;

– perfectionarea mijloacelor de transport care folosesc surse regenerabile de energie (solara, biogaz etc.);

– folosirea de instalatii care sa reduca cantitatea de noxe din aer (catalizatori);

– restrictionarea si chiar interzicerea traficului auto din centrul oraselor;

- construirea de centuri ocolitoare pentru marile orase


stiati ca:

• In Olanda, peste 30% din calatoriile zilnice catre serviciu sunt facute pe bicicleta; exista chiar benzi pentru biciclete cu 2 sensuri de deplasare, inclusiv semaforizare pentru acestea.

• In orasul Mόnchen din Germania s-a creat o zona pietonala in centrul orasului, de peste 85 000 m2, prin excluderea traficului auto.

• In Geneva (Elvetia), este interzisa parcarea autoturismelor linga locurile de munca din centrul oraselor.

• Intr-o ora, pe aceeasi distanta, un metrou transporta 70 000 de persoane, un autobus 30 000 de persoane, iar autoturismele (pe o singura banda daca fiecare este ocupata de patru persoane) 8 000 de persoane.

• In unele tari, se practica gruparea mai multor colegi (cinci) care se deplaseaza cu un singur autoturism la si de la locul de munca (in loc de cinci autoturisme).

• In fiecare an, la nivel mondial, parcul auto se mareste cu peste 20 de milioane de automobile.

• Intr-un gest final de cedare in fata masinilor, constructorii din Yokohama (Japonia) au amenajat un parking plutitor pe apele golfului din localitate.

• Pentru a descuraja folosirea autoturismului personal in deplasarea zilnica la serviciu s-au folosit metode interesante: dublarea intr-o singura zi a pretului la benzina, in Filipine, si marirea taxelor pentru parcare in Canada.


C.    Somajul

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, „munca este o activitate constienta, specifica omului, indreptata spre un anumit scop, in procesul careia omul efectueaza, reglementeaza si controleaza prin actiunea sa schimbul de materii intre el si natura, pentru satisfacerea trebuintelor sale”. Pentru a caracteriza nivelul fortei de munca, trebuie utilizati urmatorii indicatori: populatia activa, iar in cadrul acesteia, populatia ocupata sau neocupata. Populatia activa reprezinta totalitatea persoanelor care au o varsta mai mare decat o anumita limita stabilita legal si care sunt apte pentru munca. Populatia ocupata este populatia care desfasoara activitate economica retribuita. Persoanele cu statutul „neocupat” au depasit o anumita varsta, sunt fara munca, disponibili pentru munca sau in cautarea unui loc de munca. Neocuparea este numarul de persoane care cauta loc de munca, iar neocupatii sunt persoanele fara loc de munca, numiti someri.


stiati ca:

• somajul este un fenomen contemporan, complex, cuprinzator, care include in sfera sa aspecte economice, sociale, politice, psihologice si morale.

• Prin reconversie profesionala persoanele ramase fara loc de munca au sansa de a se specializa in noi meserii, solicitate pe piata muncii.

• In tara noastra, populatia activa este cea care are peste 15 ani.

• In Romania, populatia ocupata este de 36% din populatia totala; somerii reprezinta 4,8% din populatia totala.

• Ponderea populatiei ocupate in lume este de 41,5%Fig. 27 Mina Paroseni


Marile ansambluri economice si geopolitice ale lumii


Ansamblurile economice si geopolitice reprezinta grupari de state care de-a lungul timpului si-au format diverse relatii de colaborare in sfera economica si politica, creand in acest fel un cadru comun prielnic de dezvoltare. Lumea contemporana se caracterizeaza printr-o continua transformare in relatiile de putere la toate nivelurile decizionale: de la cel local si pana la cel international. In configuratia mondiala actuala, puterea statului este diminuata semnificativ, ca urmare a globalizarii pietelor si a cresterii capacitatii militare a marilor puteri. Astfel, statul este nevoit sa intre in jocul (si sa accepte regulile) economiei globale, pentru ca o izolare a sa ar aduce stagnare si regres economic. Ca urmare a acestei situatii, pentru a se dezvolta si a-si creste puterea de control, statele s-au organizat in uniuni si organizatii pe criterii economice si militare.

Util de stiut

Organizatiile economice s-au infiintat in vederea facilitarii schimburilor economice intre diverse grupe de tari si se caracterizeaza prin diferite grade de cooperare economica. Principalele organizatii economice internationale sunt:

Uniunea Europeana (U.E.) care, desi cuprinde 27 de state, este organizatia cu cea mai mare coeziune interna dintre organizatiile economice internationale. Obiectivele acestei organizatii vizeaza crearea unei piete comune prin coordonarea si apropierea progresiva a politicilor economice, precum si prin crearea conditiilor pentru o libera circulatie a persoanelor si a capitalurilor in cadrul statelor membre;Fig. 28 Steagul U.E.


– Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (O.P.E.C.) este o organizatie guvernamentala internationala, avand sediul la Viena. Cuprinde 13 state din Asia, Africa si America Latina. Scopul acestei uniuni este acela de a promova o politica coerenta vizand extractia titeiului si pretul acestuia pe piata mondiala, in interesul tuturor partenerilor;

- Asociatia Nord-Americana de Liber Schimb (N.A.F.T.A.) formata de S.U.A., Canada si Mexic vizeaza fluidizarea relatiilor economice intre cele doua tari bogate (S.U.A.,Canada) si Mexic.

Singura organizatie militara la nivel mondial este Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (N.A.T.O.) cu sediul la Bruxelles, creata in 4 aprilie 1949. In prezent, ca urmare a largirilor succesive, aceasta organizatie numara 26 de state membre. Principalele obiective ale aliantei sunt, in prezent: mentinerea pacii in lume prin promovarea solidaritatii politice si crearea unui aparat militar adecvat, capabil sa descurajeze toate formele de agresiune, atat la nivelul statelor membre, cat si la nivel mondial.


stiati ca:

• O zi de razboi in Kuweit in cadrul actiunii „Furtuna in Desert” a costat 1,5 mld. $ americani, ceea

ce ar echivala cu vaccinarea tuturor copiilor de pe Glob timp de 5 ani impotriva a sase boli grave.

• Un elicopter Apache costa 12 mil. $ americani. Din acesti bani, s-ar putea instala 80 000 pompe de

alimentare cu apa potabila in statele sarace ale lumii.Document Info


Accesari: 800
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )