Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Pestera Poarta lui Ionel

geografie
Pestera Poarta lui Ionel

Date istorice. Pestera este semnalata de J. Vass inca din 1857, iar in 1921 este cercetata de P. Chappuis, R. Jeannel si E. G. Racovita.Localizare si cale de acces. Pestera Poarta lui Ionel este situata in vers 636j97g antul drept al Vaii Ordincusa, la o altitudine de 800 m, in calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Ariesului, din comuna Girda de Sus, urmind cale de 2,5 km drumul forestier (vezi fig. 49).

Descriere. Pestera se prezinta ca o galerie impresionanta (cu inaltimea rqedie de 10 m si largimea de 7 m), lunga de 131 m, reprezentind resurgenta unui curs subteran care a construit in fata pesterii o cascada de tuf calcaros de o rara frumusete (fig. 54). Apa pesterii este adusa cu ajutorul unei punti de beton peste Valea Ordincusa pina in marginea soselei, la indemina turistilor;

Intrarea in pestera se face printr-un portal inalt de 15 m. Dupa primii 10 m intilnim un izvor subteran care apare de sub peretele sting. Acesta curge in tot timpul anului, iar in perioadele, mai ploioase devine activ un piriias subteran a carui matca este vizibila pina la jumatatea pesterii. La 50 m de la intrare galeria pesterii coteste cu 90 la stinga si prezinta o saritoare de 6 m. Este vorba de un prag stalagmitizat peste care se trece cu o scara de lemn. Pestera isi pastreaza profilul avind podeaua acoperita de pietris sau bazine de tip gur. Dupa 20 m apare un nou cot de 90 la stinga. In fundul galeriei se coboara spre fundul unui lac periodic, de obicei sec. Pestera este saraca in formatiuni stalagmitice.Fig. 55. Schita zonei de est a Muntilor Bihor.

Fig. 56. Pestera din Peretele Dirninii (nr. 42), cartata de I. Viehmann si Gh. Racovita, inedita.

Cursul subteran de apa s-a dovedit, prin marcarea cu fluoresceina, a avea legaturi cu sistemul de izvoare de la Iapa (Dealul Frumos), precum si cu dolinele din Platoul Mununa. In pestera se afla araneide troglobionte (Nesticus spelaeus) si copepode.

Conditii de vizitare. Sint necesare mijloace de iluminare si echipament turistic obisnuit.


Document Info


Accesari: 1864
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )