Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Portugalia

geografie


Portugalia

Republica Portugheza este o tara situata în extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, având granita cu Oceanul Atlantic în vest si în sud, si cu Spania în nord si în est. De asemenea include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Açores) si Insulele Madeira.República Portuguesa
Deviza nationala: Nu are

Limba oficiala

portugheza mirandeza este recunoscuta ca oficiala în Miranda do Douro

Capitala

Lisabona (Lisboa)

Presedinte

Jorge Sampaio

Prim Ministru

José Sócrates

Suprafata

Locul 109
92.391 km˛

Popula& 636v213g #355;ia
 - Total ( )

Locul 79
10,356,117

Independenta


Moneda

Euro(€), Monedele euro portugheze

Fus orars

(UTC, UTC + 1 vara)

Imn national

A Portuguesa

Cod Internet

.PT

Prefix telefonic


Densitatea populatiei

108.1 loc./km

Sarbatoarea nationala

10 iunie(‘Ziua Portugaliei’,data mortii poetului national Luiz de Camőes-1580)

CAPITALA.Lisabona (Lisboa), oras situat intr-o regiune colinara, în apropiere de litoralul atlantic, pe tarmul nordic al estuarului rîului Tejo;677 790 locuitori-1991 (2 074 000 locuitori aglomeratia urbana-1992, peste 1/5 din populatia tarii).

Lisabona este cel mai mare centru economic al tarii: financiar bancar, comercial, industrial (constructie de masini, reparatii de superpetroliere, rafinarea petrolului, industria chimica si alimentara s.a.). Important centru international al transporturilor portuare si aeriene (aeroportul international Portela), care leaga Europa cu America de Sud, Africa si Asia. Principalul centru cultural stiintific si universitar: Academia de stiinte (fondata în1779) si alte trei academii, 6 universitati (între care Universidade de Lisboa, cea mai veche-fondata în 1288-din Portugalia) si alte institutii de învatamînt superior, cca 30 de societati stiintifice (între care Societatea geografica, fondata în 1875, Institutul Camőes, fondat în 1929) numeroase institute de cercetare, cca 20 de biblioteci (Biblioteca Nationala, fondata în 1796, peste 2 mil de volume, Biblioteca Fundatiei Calouste Goulbenkian s.a), 16 muzee, cîteva teatre, orchestra simfonica, gradina zoologica;

Monumente: Turnul Belém (1515-21), castelul Săo Jorge (sec.14-16), palatele Mitre si Foz (sec.17), Palacio das Cortes (sec.16), Palácio Nacional de Ajuda(1816-26) s.a., catedrala romano-catolica (sec.14), numeroase biserici din sec.16-18 (Madre de Deus, Săo Roque, Săo Vicente de Fora, Săo Miguel s.a.), Obeliscul(1640), Apeductul(sec.18), Podul peste Tejo, numeroase statui etc.

NATURA. Relieful Portugaliei corespunde marginii vestice a vechiului soclu al Mesetei Iberice si se prezinta diferentiat la N si S de fluviul Tejo. Portugalia nordica este predominant muntoasa, constituita din lanturi paralele (NE-SV), cu altitudini moderate: Serra de Marăo (1 415 m), Serra de Nogueira (1 318 m), Serra de Caramulo, Serra de Estrela (cu altitudinea maxima de pe teritoriul tarii: Pico de Serra, 1 991 m). Portugalia sudica este ocupata de cîmpii valurite (Alentejo) si platouri joase, limitate de lanturi muntoase, între care, în S, Serra de Monchique (902 m altitudine maxima) si Serra de Malhao. Ţarmul (832 km) este jos si rectiliniu. Partea insulara este constituita din arhipelaguri vulcanice Azore/Açores (2 355 km ), aflat la cca 1 500 km V de Portugalia si compus din 9 insule mari (Săo Miguel, Pico, Faial s.a.) si Madeira (797 km ), cu insula Madeira (740,6 km ), Porto Santo, Selvanges s.a., la 500 km de tarmul african (Maroc).

Rîurile mai importante (Douro/Duero, Tejo, Guadiana s.a.) vin din Spania.

Clima temperat-oceanica, cu temperaturi relativ uniforme pe litoral si cu amplitudini în interior, cu precipitatii relativ bogate, care scad de la N (2 500 mm) la S (1 100 mm) si de la V la E.

Padure atlantica (în special de stejar), pasuni în zona montana mai înalta si în regiuni mai umede, iar în rest tufisuri de maquis si garriga, fauna fiind cea specifica acestor asociatii vegetale,dar mai saraca decît în Spania.În Portugalia se afla 6 P.N. si mai multe R.N.

POPULAŢIA. 9 964 000 locuitori-1998 (1864: 4 200 000; 1900: 5 100 000; 1920: 6 000 000; 1950: 9 836 000; 1984: 10 008 000); natalitate 11,4%, mortalitate 10,4%, spor natural 1%;speranta de viata la nastere(1995-96): 71,3 ani la barbati si 78,6 ani la femei; populatia urbana 37% (1997). Orase principale (mii locuitori-1991):Pôrto (309,0), Vila Nova de Gaia (247,0), Amadora (176,0), Cascais (155,0), Almada (153,0), Matosinhos (152,0), Coímbra (148,0), Braga (144,0), Funchal (126,9; în insula Madeira), Seixal (115,2), Setubal (103,2). Portughezi în cvasitotalitate 99%; cca 110 000 straini (africani, brazilieni s.a.). Zonele mai dens populate sunt orasele Lisabona si Pôrto, cu împrejurimile (împreuna concentreaza aproape 2/5 din populatia tarii), valea fluviului Tejo, unele sectoare de coasta,regiunea Algarve. Între regiunile mai putin populate se înscriu cîmpia Alentejo, în S, si sectorul montan din N.

Culte: catolicism 92,2%, protestantism 1,5%, islamism 0,1% s.a.

ISTORIE:

Pornind de la Reconquista ca si o tara independenta în , si cu teritoriu aproape constant din Secolul XIII, Portugalia a avut o legatura profunda cu oceanul. Din cele mai vechi timpuri, pescuitul si comertul maritim au fost printre activitatile economice principale portugheze. Interesul lui Henry Navigatorul (secolul XV) în explorare, împreuna cu dezvoltarile tehnologice în navigatie ale timpului au permis îceperea expansiunii portugheze si progreselor în cunoasterea geografica.

Dupa perioada ei de glorie mondiala din secolele XV-XVI, Portugalia a pierdut mult din bunastarea sa prin distrugerea Lisabonei într-un cutremur din anul , ocuparea sa în timpul Razboaielor Napoleonice si prin pierderea coloniei sale braziliene în . O revolutie din a distrus monarhia portugheza, initiind o perioada de republicanism haotic (Prima Republica); în un coup d'etat nationalist militar a început o perioada de cinci decade de fascism.

În 1974, o revolutie militara de drepta a instalat un guvern care a instituit o serie de reforme democratice. Anul urmator, Portugalia a declarat independenta coloniilor sale din Africa: Mozambic, Angola, Guinea-Bissau, Capul Verde si Săo Tomé si Príncipe) si si-a pierdut colonia Timorul de Est din Asia din cauza unei invazii indoneziene. Portugalia însasi a intrat în Uniunea Europeana în , pierzând o alta dependenta asiatica, Macau, redaruita unei suveranitati chineze în decembrie .

POLITICA:

În anii ce au urmat loviturii de stat, Porugalia a îndepartat progresiv institutiile nedemocratice si s-a stabilizat ca o democratie constitutionala. Cele patru mari organe politice portugheze sunt presedintia, primul ministru si Consiliul de Ministri (guvernul), Parlamentul si puterea judiciara.

Presedintele, ales pentru un mandat de 5 ani, în mod direct, prin vot direct, de asemenea comandant sef al fortelor armate. Puterile prezidentiale includ alegerea primului ministru si a Consiliului de Ministri, în care presedintele trebuie sa fie ghidat de rezultetele alegerilor. Consiliul de Stat, un organ prezidential de supreveghere, este compus din sase ofiteri civili seniori, orice fost presedinte ales începând cu , cinci membrii alesi de catre Ansamblu, si cinci alesi de catre presedinte.

Guvernul este condus de catre un prim ministru, care numeste Consiliul de Ministri.

Ansamblul Republicii (Assembleia da República) este un organ unicameral compus din 230 de deputati. Alesi prin vot universal conform sistemului de reprezentare proportionala, deputatii servesc un mandat de patru ani, cu exceptia cazului în care presedintele dizolva Ansamblul si cere noi alegeri.

Curtea Suprema nationala este curtea ultimului apel. Curti militare, administrative si fiscale sunt desemnate ca categorii de curti diferite. Un Tribunal Constitutional format din noua membrii verifica constitutionalitatea legislatiei.

Districte si regiuni

Portugalia continentala este formata din 18 districte (distritos, singular - distrito):

 • Aveiro
 • Beja
 • Braga
 • Bragança
 • Castelo Branco
 • Coimbra
 • Évora
 • Faro
 • Guarda
 • Leiria
 • Lisboa (Lisabona)
 • Portalegre
 • Oporto (Porto)
 • Santarém
 • Setúbal
 • Viana do Castelo
 • Vila Real
 • Viseu

Pe lânga acestea exista doua regiuni autonome (regiőes autónomas): Azore (Açores) si Insulele Madeira. Fiecare district este subdivizat mai departe în Municiipile Portugaliei.

Geografie

Portugalia continentala este împartita în doua de râul ei principal, Tagus (Tejo). În nord, peisajul este format din munti, desi cel mai înalt punct al Portugaliei este Mount Pico în Azore la 2,351 m. Sudul în jos spre Algarve este format mai ales din câmpii si climatul de aici este ceva mai calduros si mai uscat decât nordul racoros si ploios. Alte râuri importante includ Douro, Minho si Guadiana, similare râului Tagus prin faptul ca toate izvorasc din Spania.

Economie

O data cu intrarea în UE, Portugalia a cunoscut un adevarat miracol economic,fiind în plina ascensiune (crestere a PNB de la 35 md. $ în 1987 la cca 110 md. $ în 1997), desi n-a rezolvat înca o serie de probleme, între care inflatia si balanta de plati (datoria externa se mentine la peste 20 md. $). Principala ramura economica este industria prelucratoare (aproape Ľ din populatia activa, cca 1/3 din PIB), care a crescut, într-un ritm rapid, începînd cu 1986.Industriile traditionale sunt:textila-confectii (Guimarăes, Vila Nova de Famaliăo, Santo Tirso, Vila do Conde), pielarie (Braga, Porto), ceramica (majolica/”azulejos” la Sacavém si portelanuri fine la Vista Alegre si Vila Nova de Gaia), sticlarie (Marinha Grande), alimentara (îndeosebi vin, Portugalia fiind unul dintre principalii producatori mondiali, ulei de masline, produse lactate). Aceste industrii au fost depasite, ca valoare a productiei, de constructie de masini (în principal electrotehnica simontaj de autovehicule; Lisabona-inclusiv o mare uzina de montaj de autovehicule-, Arzambuja, Vendas, Novas s.a.) si prelucrarea lemnului (inclusiv a plutei, Portugalia fiind cel mai mare producator si exportator mondial). Alte ramuri industriale: siderurgie si metalurgie neferoasa (Leixőes, Seixal), industrie chimica si petrochimica (Lisabona, Pôrto, Vila de Feira, Setúbal s.a.), materiale de cnstructie.Principalele centre industriale sunt:Lisabona, Pôrto, Setúbal si Leixőes. Portugalia dispune si de unele resurse minerale, producsii mai semnificative avînd sarea ti cuprul. Agricultura este slab dezvoltata, cu exceptia vitei de vie si a pomilor fructiferi (citrice, maslini, smochini, meri s.a.). Celelalte culturi sunt destinate, în principal, consumului intern:grîu, orez, porumb, cartofi, legume s.a. În sectorul zootehnic se remarca cresterea ovinelor si caprinelor. Retea de transport în curs de extindere si modernizare; pentru a asigura o legatura mai buna între N si S tarii a fost construit podul Vasco da Gama, peste esuarul fluviului Tejo, avînd17,2 km lungime, inaugurat în 1998, cu ocazia Expozitiei Universale de la Lisabona.Balanta comerciala dezechilibrata.

Comert exterior: (md. Escudos-1994):7 652,8, din care 3 057,6 export (produse textile si confectii 25,2%, încaltaminte 8,7%, pluta si produse din pluta 6,2%.produse chimice 4,7% s.a.) si 4 595,2 import (masini si echipament de transport 34,2%, animale vii si produse alimentare 11,6%, produse chimice 9,8%, combustibili 8,8%, produse textile 6,1% s.a.). Principalii parteneri: la export- Germania18,7%, Franta 14,7%, Spania 14,4%,Marea Britanie 11,7%, SUA 5,2% s.a.; la import-Spania 19,8%, Germania 13,8%, Franta 12,8%, Italia 8,5%, Marea Britanie 6,6%, Olanda 4,3% s.a.

TURISMUL

24 000 000 turisti straini (1997); predomina, ca si în Spania, turismul cultural (vestigii romane, monumente istorice si de arta medievale etc.) si balneoclimaterice. Principalele zone sau obiective: capitala (Lisabona) si „Riviera Portugheza”, cu multe statiuni balneoclimaterice la Oceanul Atlantic (Estoril,Cascais,Oeiras s. A.); alte statiuni balneoclimaterice litorale mai spre N (Figueira de Foz,Viana do Castelo s.a.); orasul Pôrto (cu numeroase monumente istorice, între care Catedrala din sec.12-13,palatul episcopal „Torre dos Clérigos” din sec.18 s.a.) si valea fluviului Duero cu muntii din jur, zona Algarve din S Portugaliei,cu statiuni balneoclimaterice (Praia da Rocha, Albufeira s.a.), monumente (Faro, Silves s.a.); o serie de orase din interior, cu monumente istorice si de arta, muzee etc.,între care Coímbra (catedrala Sé Velha din sec.12-16,palatul episcopal din sec.16 s.a.), Evora (ruine romane,catedrala din sec.12-13,manastirea Săo Francisco din sec.15,biserici gotice etc.), Setúbal (biserica manastirii Jesus din sec.15 s.a.),Leiria (catedrala din sec.16 s.a.), Santarém (biserica din sec. 13, seminar teologic din sec. 17 s.a.), Viseu (ruine romane, vizigote si maure, catedrala din sec. 12 s.a.), arh. Madeira si Azore din Oceanul Atlantic, cu numeroase statiuni balneoclimaterice, peisaje frumoase, unele monumente etc.

Portugalia a devenit o economie diversifcata si în continua crestere, bazata pe servicii de la aderarea la Uniunea Europeana în . În ultima decada, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat si au liberalizat zone cheie ale economiei, incluzând sectoarele financiar si telecomunicatii. Ţara s-a calificat pentru Uniunea Monetara Europeana (EMU) în si a început sa foloseasca noua sa deviza, euroul, pe 1 ianuarie, împreuna cu 11 alte economii membre UE.

Cresterea economica a fost deasupra mediei UE pentru marea majoritate a decadei trecute, însa PIB pe cap de locuitor se situeaza la doar 75% din cel al economiilor de top UE. Guvernul a esuat în a domina un deficit extensiv si în a realiza reforme structurale necesare ridicarii competivitatii economiei portugheze. Un sistem educational sarac a devenit un obstacol în relizarea unei mai bune productivitati sau în realizarea cresterii economice. Portugalia a fost umbrita de producatorii cu costuri mai mici din Europa Centrala sau Asia ca tinta pentru investitii straine directe.

Demografie

Portugal este departe de a fi o tara omogena din punct de vedere lingvistic, etnic si religios; Portugheza este vorbita în întreaga tara, existând doar orasul Miranda de Douro în care este recunsocut dilectul Asturian ca si o limba co-oficiala. Minoritatiile, ca si cele formate din imigrantii africani din fostele colonii, numara mai putin de 100,000 de oameni. Majoritatea populatiei portugheze este membra a Bisericii Romano-Catolice.

Dispute Internationale

Portugalia a reactivat din când în când cereri pentru teritorii din jurul orasului Olivenza, Spania.

Diferite subiecte

 • Comunicatii în Portugalia
 • Transport în Portugalia
 • Armata Portugaliei
 • Relatiile externe ale Portugaliei
 • Lista de orase din Portugalia

Legaturi externe

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate
Document Info


Accesari: 17990
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )