Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Rezerva potentiala de roci carbonatice miocene din sub-bazinele Askale si Hinis-Mus-Van, din estul Anatoliei, Turcia


Rezerva potentiala de roci carbonatice miocene din sub-bazinele Askale si Hinis-Mus-Van, din estul Anatoliei, Turcia


Scopul acestei lucrari este de a evalua rezerva potentiala de carbonati tertiari din sub-bazinele Askale si Hinis-Mus-Van.

Localizare

Sub-bazinele sunt situate intr-o zona intramontana din estul Anatoliei.

Sub-bazinul Askale reprezinta un synclinal in care rocile metamorfice si ofiolitice sunt expuse la zi.Acopera o suprafata de 15000 km2 din care 5000msunt sedimente tertiare.

Sub-bazinul Hinis-Mus-Van deasemenea este un sinclinal situat intre Muntii Akdag si Bitlis ce ocupa un areal de 25000 km2 din care 10500m sunt depozite teriare.Materiale si metode folosite

Au fost studiate aproximativ 50 de carote de la 8 sonde. Folosind lumina transmisa pe sectiuni subtiri s-a determinat microfaciesul,caracteristicile diagenetice si compozitia mineralogical.

Cimentul carbonatic si tipurile de pori au fost clasificate dupa Folk(1965),Friedman(1965),Choquette si Pray(1975). Alte probe au fost studiate la microscopul electronic pentru a observa evaluarea cimentarii. Informatiile litologice au fost date de Potentialul Spontan(PS),Sonic(S) si Gamma Ray(GR)

Formatiunea Adilcevaz

Calcarele de varsta miocen inferior si mediu au culoarea cenusiu-alb,in general au porozitate scazuta(<10%). Sunt in straturi de 60m-225m grosime intercalate de marne cenusii. Contin alge rosii,corali,briozoare si moluste.

Dunham(1962) clasifica Formatiunea Adilcevaz in 6 tipuri de microfacies:

1)coral-algal packstone-boundstone– matricea este micrit sau sparit;a rezultat intr-un mediu cu energie moderat

2)foraminifere bentonice-algal-packstone –alochemele constau in alge rosii si mici foraminifere bentonice.algele rosii sunt de dimensiuni variabile de la cativa microni la 1cm,iar foraminiferele bentonice sunt reprezentate de miliolide bine conservate care sunt sufficient de numeroase pentru a caracteriza microfaciesul. Matricea acestui microfacies este un ciment micritic si  mai putin sparitic,a rezultat intr-um mediu redus de energie.

3)foraminifere algal-bentonice wackstone-packstone – microfaciesul contine corali,alge si briozoare care sunt dispersate intr-un ciment micritic;a rezultat intr-un mediu redus de energie.

4)foraminifere algal-bentonice packstone-grainstone – cuprinde alge rosii foraminifere bentonice,fragmente de echinoderme si moluste;camerele foraminiferelor bentonice sunt umplute cu matrice micritica.

5)foraminifere planctonice wackestone-packestone –microfaciesul este dominat de globigerine si mai putin echinoderme,alge rosii,moluste si foraminifere bentonice ;spatiile intergranulare sunt umplute cu matrice micritica;s-a depus intr-un mediu scazut de energie.

6)oolitic packstone – cuprinde oolite bine sortate,alge,briozoare si gastropode;matricea este micritica,mai putin feldspatica;oolitele au o structura interna concentrica radiala,afiseaza diferite grade de conservare ca urmare a micritizarii.

Diageneza calcarelor din Formatiunea Adilcevaz

Calcarele au fost afecate de urmatoarele procese diagenetice:

1)micritizarea – fragmente scheletice au fost micritizate la scurt timp dupa depunere

2)dizolvarea – a dus la formarea porilor;

3)fracturarea – compactarea a dus la formarea de microfracturi,in timp ce dizolvarea a continuat la temperature si presiuni ridicate;la adancimi mai mari porii au fost saturati cu ciment calcitic;

4)stilolitizare – materialul organic precum si alte particule insolubile apar frecvent pe suprafata stilolitelor care indica o diageneza tarzie la origine.

5)cimentarea calcitului

Calcarele recifale din Formatiunea Adilcevaz au pierdut porozitatea primara. Porozitatea secundara rezultata din dizolvare sau fracturare impreuna cu cimentarea calcitului in diageneza tarzie au condos la calitatea rezervorului destul de slaba

Pana in prezen nu au fostt descoperite concentrari semnificative de hidrocarburi in calcarele recifale din Formatiunea Adilcevaz.

Porozitatile si permeabilitatile foarte mici,porii slab interconectati au dus la o calitate a rezorvorului foarte slaba.

Adancime(m)

Porozitate(%)

Permeabilitate(Md)

659.3

1.04

0.03

659.7

2.89

0.05

659.9

2.9

0.06

Concluzii

Calcarele Formatiunii Adilcevaz de varsta miocen inferior si mediu sunt raspandite in sub-bazinele Askale si Hinis-Mus-Van

In ansamblu,calitatea rezervorului de carbonati este slab.


Document Info


Accesari: 3592
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )