Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Tara Hategului

geografie
Tara Hategului     

Tara Hategului, situata la intretaierea drumurilor dintre Oltenia-Banat si Transilvania este un teritoriu in care abunda locurile cu deosebita semnificatie  istorica ,culturala si stiintifica,toate  amplasate intr-un cadru natural  mirific,in vecinatatea Parcului National al Muntilor Retezat.

Acest teritoriu bine individualizat atat geografic ,prin sirurile de munti care il delimiteaza, cat si  din punct de vedere cultural si 12412y2424m etnografic,intruneste toate conditiile pentru instituirea  statutului de Geoparc ,conform  conceptului  lansat in anul 1999 de catre UNESCO si inscrierea sa in reteaua Europeana a Geoparcurilor,din care fac parte in prezent 17  parcuri naturale ,toate situate in tari membre ale Uniunii Europene.Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului acopera o suprafata de 102.392 ha si beneficiaza de un patrimoniu natural si cultural unic in lume, foarte bogat si divers. El asigura protejarea siturilor cu resturi fosile de dinozauri pitici, unici in lume. Geoparcul este, de asemenea, cadrul ce stimuleaza revitalizarea ocupatiilor traditionale, organizarea unor activitati culturale si de formare care sa asigure reinvierea spiritului hategan si pastrarea identitatii Hategului intr-o Europa a "tarilor", o Europa multiculturala.
     Primele cercetari asupra dinozaurilor din zona Hategului au fost facute de baronul maghiar Franz von Nopcsa (1815-1904). Sora sa, Elek Nopcsa, a descoperit intamplator, in anul 1895, fosilele unor reptile in jurul castelului familiei Nopcsa din Sanpetru. Franz von Nopcsa a studiat resturile fosile de dinozauri descoperite in Transilvania; materialele gasite de el au fost fie vandute Muzeului National de Istorie Naturala din Londra, fie donate Muzeului de Stiinte Naturale din Budapesta. Prin lucrarile sale, Nopcsa a adus contributii esentiale la descoperirea si descrierea unor specii de reptile care au trait pe teritoriul actual al Transilvaniei.

Dupa moartea lui Nopcsa, studiile asupra fosilelor din Hateg au fost intrerupte pentru o lunga perioada de timp. Cercetarile au fost reluate in anul 1977 de catre Dan Grigorescu, profesor la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti, specialist in paleontologie. In ultimii ani, la aceste cercetari a participat si Zoltan Csiki, fost student al profesorului Grigorescu, in prezent coleg de catedra al acestuia. Cercetarile realizate in bazinul Hateg au condus la descoperirea resturilor a patru specii de dinozauri ierbivori Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus transsylvanicus si Rhabdodon priscus) si patru specii de dinozauri carnivori (Megalosaurus hungaricus, Bradycneme draculae, Heptasteronis andrewsi si Elopteryx nopcsai). Alaturi de acestea, in bazinul Hateg au mai fost descoperite fragmente de oase atribuite unui crocodil (Allodaposuchus precedens), unei broaste testoase (Kallokibotion bajazidi) si altor vertebrate (pesti, amfibieni, mamifere).


Cea mai importanta descoperire paleontologica din bazinul Hateg - in afara urmelor de dinozauri - a fost, insa, cea a resturilor unui pterozaur (grup de reptile zburatoare care au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii) gigant, Hatzegopteryx tambena (in traducere "uriasul cu aripi din Hateg"). Exemplarul descoperit la Valioara, in nord-vestul bazinului Hateg, a trait la sfarsitul Cretacicului, acum circa 70 milioane de ani si avea o anvergura de aproximativ 12 metri. El a fost descris de profesorul Dan Grigorescu in colaborare cu doctorul Eric Bufetaut din Franta si cu Zoltan Csiki. Turismul rprezinta una din activitatile in plina dezvoltare, chiar daca in momentul de fata el este intr-un stadiu incipient. Infrastructura turistica este asigurata de patru hoteluri, 26 pensiui turistice si 4 cabane, majoritatea fiind concentrate in zonele de intrare in Muntii Retezat. Datele preliminarii ale studiilor de teren si chestionarelor de opinie aplicate turistilor si antreprenorilor locali indica urmatoarele tipuri de turism care se preteaza zonei:

    - turismul de circulatie, favorizat de existenta, îndeosebi în compartimentul vestic al depresiunii, a unei game variate de atractii turistice (vestigii dacice si romane, monumente de cult, cetati medievale, castele nobiliare, lacuri de baraj antropic, centre de dirijare a turismului montan, situri paleontologice etc.) si a unei retele dense de drumuri modernizate, bine întretinute;    - turismul montan asociat cu sporturi de iarna, necesitând un volum mare de investitii si dotari tehnice de anvergura, este practicat în mod organizat numai în zona Complexului Râusor, unde a fost amenajata o pârtie de schi si s-a construit o instalatie de transport pe cablu. â n conditii naturale, unele sportuni de iarna se pnactica si în alte situri favorabile, îndeosebi pe vaile nordice ale Retezatului;

    - turismul de tranzit este legat de pozitia Tarii Hategului la convergenta unor importante axe de comunicatie care leaga Transilvania de Oltenia si de Banat, toate beneficiind de remarcabile resurse turistice, localizate în regiunile submontane si montane adiacente.

    - turismul cultural-stiintific, s-a dezvoltat în legâŁtura cu existenta în Depresiunea Hategului si în împrejurimile acesteia a câtorva obiective-unicat, de mare valoare cultural⣠si stiintificâŁ, pentru studierea carora exist⣠un permanent aflux de specialisti din varii domenii: istorie-arheologie (siturile rupestre, cele dacice, romane si medievale), geografie, biologie, paleontologie (Parcul National Retezat, complexul montan-glaciar, endocarstul, statiunile cu fosile de dinozaur, tipurile specifice de asezari etc.), sociologie, antropologie.

    - turismul de sfârsit de saptamâna antreneaza mai putin populatia Tarii Hategului si mai mult pe aceea a regiunilor industrial-urbane din apropiere â Hunedoara Calan, Valea Jiului â , de unde, de regula, grupuri de tineri se îndreapta spre cabanele din Muntii Retezatului ori spre obiective din Muntii T ureanu. Un fenomen reorientat recent este cel al sejurului de week-end, practicat vara de câŁtre familiile hunedorene la resedintele de vara de pe vâŁile Râusorului ai Râului Mare; agroturismul este inca în faza experimental⣠si de rganizare, Tara Hategului având un potential remarcabil prin calitatea mediului natural, a mbientului socio-cultural, prin standardul habitatului, prin divensitatea activitatilor economice u tent⣠traditionalâŁ, conditii obligatorii pentru atragerea unei clientele cât mai numeroase.    loading...Document Info


Accesari: 1936
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )