Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Agricultura ecologica - o resursa pentru Romania

Ecologie
Agricultura ecologica - o resursa pentru Romānia

Agricultura ecologica - o resursa pentru Romānia

    Fructe mari si foarte aspectuoase, toate de aceeasi marime. Legume extrem de colorate si apetisante, cu acelasi aspect de poza decupata dintr-o revista. Este o imagine comuna īn super-market-uri. La fel ca si parerea majoritatii consumatorilor, care remarca faptul ca, de cele mai multe ori, aceste legume sau fructe nu mai au aproape nimic din gustul lor natural.
    Foarte multe firme din ziua de azi īncearca sa īsi atraga clientii prin reclame la produsele alimentare pe care le comercializeaza si despre care afirma ca sunt ca la mama acasa".
    Doua aspecte din viata de zi cu zi care demonstreaza faptul ca revenirea la o agricultura naturala, īn care nu se utilizeaza chimicale, este prioritara, pe masura ce consumatorii sunt tot mai exigenti.
    Uniunea Europeana pune un accent deosebit pe obtinerea produselor vegetale sau animale prin procedee ecologice si īi īncurajeaza pe cei care doresc sa practice o astfel de agricultura. Revenirea, īnsa, la aceste procedee nu este tocmai simpla, īntrucāt regulile sunt foarte stricte, astfel īncāt produsul final sa fie īntr-adevar complet natural, ecologic.
    Vom prezenta pe scurt ce īnseamna, de fapt, agricultura ecologica, regulile care trebuie respectate pentru ca un produs sa obtina calificativul de produs ecologic si pasii pe care un fermier, care doreste sa practice agricultura ecologica, trebuie sa īi faca.    Ce īnseamna agricultura ecologica?

    Agricultura ecologica (termen similar cu agricultura organica sau biologica) este un procedeu modern de a cultiva plante, de a īngrasa animale si de a produce alimente prin utilizarea acelor procedee si tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii - nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.
Agricultura ecologica se deosebeste, astfel, fundamental de agricultura conventionala. Procesul si procedurile de obtinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli si principii de productie stricte, care pleaca de la calitatea pe care trebuie sa o aiba pamāntul si pāna la obtinerea efectiva a produsului final.
Rolul acestui sistem de agricultura este de a produce hrana mult mai curata, mai potrivita metabolismului organismului uman, dar īn deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.
     Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise īn agricultura ecologica.
    Respectarea regulilor si a principiilor agriculturii ecologice, reglementate prin legislatia nationala, respectiv controlul īntregului lant de obtinere a unui produs ecologic de la pamānt si pāna la produsul final, se face de organisme de inspectie si certificare, īnfiintate īn acest scop, care elibereaza certificatul de produs ecologic.

    De la agricultura conventionala la cea ecologica

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita "perioada de conversie". Aceasta este perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la regulile de productie ecologica.
    Durata perioadei de conversie īn productia vegetala, animaliera si apicultura este de:
. 2 ani pentru culturile de cāmp anuale;
. 3 ani pentru culturile perene si plantatii;
. 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
. 12 luni pentru vite pentru carne;
. 6 luni pentru rumegatoare mici si porci;
. 6 luni pentru animale de lapte;
. 10 saptamāni pentru pasari pentru productia de carne, cumparate la vārsta de 3 zile;
. 6 saptamāni pentru pasari pentru productia de oua;
. 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.

    Etichetare ECO

    Īn scopul informarii corecte a consumatorului, produsele ecologice trebuie sa fie etichetate, īn conformitate cu regulile specifice privind etichetarea, respectiv cu Ordinele comune nr. 417/13.09.2002 si nr. 110/7.10.2002 ale ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si ale presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru aprobarea regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.
    Īn conformitate cu aceste acte legislative, eticheta produselor ecologice trebuie sa contina, īn plus fata de mentiunile obligatorii de pe eticheta alimentelor, mentiuni specifice modului de productie ecologic. Aceste mentiuni sunt: referirea la modul de productie ecologic, ca de pilda ,,produs obtinut din agricultura ecologica", precum si numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat controlul unitatii si a eliberat certificatul de produs ecologic.
   
De asemenea, eticheta unui produs ecologic va cuprinde īn mod obligatoriu sigla ,,AE", ce reprezinta pentru consumatori o garantie a faptului ca produsul ce poarta aceasta sigla este obtinut prin agricultura ecologica.
    Utilizarea īngrasamintelor ecologice nu este conditionata de momentul aderarii, pentru ca legislatia din acest domeniu este armonizata cu legislatia comunitara.
Una dintre regulile de productie īn agricultura ecologica este aceea ca fermierii care cultiva pamāntul dupa metodele ecologice trebuie sa foloseasca numai īngrasamintele permise īn agricultura ecologica.
    Lista substantelor permise sa fie utilizate īn agricultura ecologica se regaseste īn Anexa nr. 2 la HG nr. 917/2001.Utilizarea īn agricultura ecologica a īngrasamintelor, pesticidelor, precum si a ingredientelor care nu sunt cuprinse īn aceasta lista este interzisa.     Producatorul ECO pe etape

    PASUL1 - Informare - Pentru a practica agricultura ecologica, producatorul trebuie sa aiba cunostinte minime despre acest sector, pe care le poate obtine de la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Judetene (DADR), de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola si de la oficiile judetene ale acesteia, de la Federatia Nationala pentru Agricultura Ecologica si de la asociatiile de producatori de agricultura ecologica.
    PASUL 2 - Īnregistrarea activitatii - Urmatorul pas este acela de a-si īnregistra activitatea ca producator, procesator, importator, distribuitor, comerciant īn agricultura ecologica la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetul unde se afla unitatea/ferma, prin completarea fiselor de īnregistrare care īi confera calitatea de producator īn agricultura ecologica.
   
PASUL 3 - Contract cu un organism de inspectie si certificare - Īn vederea inspectiei fermei sale si pentru obtinerea certificatului de produs ecologic, producatorul trebuie sa īncheie un contract cu un organism de inspectie si certificare aprobat de MAPDR. Procedura de īnregistrare a producatorilor īn agricultura ecologica este precizata īn O.M. nr.
PASUL 4 - Organizarea comercializarii - Īn vederea valorificarii produselor ecologice, producatorul se va adresa firmelor ce au īn activitate comercializarea produselor ecologice si īsi va afisa oferta pe site-ul ce cuprinde cererea si oferta de produse ecologice: https://www.agricultura-ecologica.ro.
    Produsul agro-alimentar ecologic trebuie sa fie īnsotit de certificatul de produs ecologic, īn original, emis de un organism de inspectie si certificare aprobat de MAPDR.
    Exportul se face īn conformitate cu prevederile legislatiei interne privind exportul produselor agroalimentare si cu acordurile si conventiile din domeniu la care Romānia este parte.


Document Info


Accesari: 2915
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )