Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Azotul

Ecologie


Azotul

Compusii azotului contribuie constant la poluarea atmosferei, bioxidul de azot NO2 este unul din cei mai periculosi poluanti.

Sursa cea mai principala a acestui gaz o reprezinta motoarele cu ardere interna, in special a automob 10510n1317k ilelor. NO2 se formeaza la temperatura ridicata din tevile de esapament. Cantitati importante de NO2 iau nastere si la arderea carbunilor.In afara de faptul ca NO2 este toxic ca atare la anumite concentratii, el contribuie nemijlocit la formarea smogului - fotochimic, un produs complex alcatuit din diversi compusi chimici si avind ca substrat fizic particule de aerosoli (suspensii solide sau lichide din atmosfera).

La alcatuirea smogului participa in primul rind produsii motoarelor cu ardere interna - resturi de hidrocarburi incomplet arse, plumb, brom, bor, etc. Sub influenta razelor solare mai ales ultraviolete (UV) intre acesti compusi se produc reactii secundare si tertiare din care iau nastere alte substante, ca ozon, PAN, acroleina, formaldehida, peroxiacetilnitrati, etc.. Dintre acestea PAN si ozonul au efecte toxice deosebit de puternice.

Bioxidul de azot sub actiunea razelor UV reactioneaza si da oxid de azot si oxigen atomic. O parte din acesta se combina cu oxidul de azot regenerind NO2, proces ce duce la mentinerea NO2 in atmosfera. Alta parte a oxigenului atomic se combina cu O2 si da ozonul - foarte reactiv si puternic oxidant. Ozonul reactioneaza cu restuirile de hidrocarburi care apoi se combina cu PAN. PAN are puternice efecte toxice asupra plntaelor, chiar la concetratii mici producind necroze ale tesuturilor frunzelor, inhiba fotosinteza.

La om produce iritarea ochilor, provoaca lacramare, dificultati de respiratie.

Compusii smogului au si efecte cancerigene.

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate


Document Info


Accesari: 2927
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )