Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CLASIFICAREA DESEURILOR

Ecologie


CLASIFICAREA DESEURILOR

I.1. DESEURI MENAJEREFiecare persoana genereaza aproximativ 3 kilograme deseuri menajere pe zi. Din acestea 1,7 kilograme sunt colectate de municipalitate iar restul sunt transformate prin alte mijloace.

Principala caracteristi 313h71d ca a deseurilor menajere este marea lor heterogenitate. Compozitia lor variaza mult de la o localitate la alta, in functie de anotimp, de pozitia geografica,de gradul de dezvoltare a societatii, specificul si nivelul de viata. Deoarece compozitia deseurilor este variabila in timp,este necesara determinarea compozitiei medii pe ani, sezoane, tari.

Deseurile menajere se compun din urmatoarele materiale: resturi alimentare, hartie, carton, textile, lemn, plastic, cauciuc, sticla, ceramica, pamint,cenusa ,zgura. Aceste materiale componente ale deseurilor menajere sunt grupate dupa caracteristicile lor principale astfel:

-materiale combustibile (hirtie,carton,textile,lemn,oase)

-materiale fermentabile (resturi alimentare,fructe,legume)

-materiale inerte (metale,sticla,ceramica)

-materiale fine (cenusa,zgura,pamint)

 

O astfel de grupare a materialelor componente ale deseurilor da posibilitatea ca pe baza ponderii in care intervine fiecare categorie sa se stabileasca directiile catre care trebuie indreptate eforturile in vederea valorificarii superioare a acestora.

Dezvoltarea urbanistica si industriala a localitatilor precum si cresterea generala a nivelului de trai a populatiei antreneaza producerea unor cantitati din ce in ce mai mari de deseuri menajere,stradale si industriale care, prin varietatea substantelor organice si anorganice continute in deseuri solide, face ca procesul degradarii aerobe si anaerobe de catre microorganisme sa fie dificil de condus provocind in cazul evacuarii si depozitarii necontrolate,poluarea aerului si apei, si creand totodata probleme legate de aparitia microorganismelor patogene, rozatoarelor si altele, cu efecte daunatoare asupra igienei publice.

Daca pina in prezent notiunea de gunoi menajer era folosita pentru resturile din activitatea umana, astazi nu mai e folosita deoarece prin gunoi se intelege un obiect care nu mai are nici o valoare si total nefolositor.

In tarile europene dezvoltate deseurile menajere au urmatoarea compozitie: 16 % hartie si cartoane; 5 % metale; 6 % sticla; 39 % resturi menajere; 6 % textile;11 % plastice;17 % alte componente.

Cantitati anuale de reziduuri menajere din diferite tari:

-Elvetia 450 kilograme/locuitor

-Ungaria 600 kilograme/locuitor

-Anglia 760 kilograme/locuitor

-Franta 800 kilograme/locuitor

-India 1060 kilograme/locuitor

-SUA 930 kilograme/locuitor

-Brazilia 640 kilograme/locuitor

-Rominia 985 kilograme/locuitor

Cantitatea deseurilor menajere variaza dupa numarul populatiei, dupa standardul de viata, dupa felul de hrana,dupa conditiile climatice si dupa anotimpurile anului.

I.2. DESEURI INDUSTRIALE

Deseul industrial provenit din industrie poate fi definit ca un material solid sau lichid cu o compozitie complexa care il face impropriu pentru utilizarea initiala.

Deseul are valoare economica nula sau negativa pentru producator sau detinator la un moment si loc dat.

Deseurile inglobeaza substante materiale produse, reziduuri generate din activitatea industriala a caror eliminare din ciclul productiv se asigura printr-o gestionare adecvata:

-recuperarea (conditionare) si/sau depozitare in vederea reciclarii.

-eliminarea prin stabilizare in vederea stocarii ca deseu ultim sau prin incinerare.

Clasificarea deseurilor industriale

Conform normelor europene se disting 5 clase de deseuri industriale stocabile:

Clasa I : Deseuri industriale periculoase,dar netoxice

Clasa a II-a: Deseuri industriale nepericulose

Clasa a III-a:Deseuri inerte in care sunt incluse deseurile din constructii si deseurile solide

Clasa a IV-a: Deseuri toxice

Clasa a V-a: Deseuri industriale: cenusile de termocentrala, zgurile din industria metalurgica, deseurile carbonifere .

In Rominia,din cele 77 milioane tone deseuri solide generate in cursul anului 1999,circa 69 milioane tone au fost deseuri industriale(inclusiv steril minier).

Judetele care au generat cantitati mari de deseuri in anul 1999 au fost Valcea, Mehedinti si Hunedoara. Alte judete mari producatoare de deseuri industriale sunt: Alba, Prahova, Bacau, Covasna, Galati, in care generarea de deseuri este influentata de deseurile provenite din activitatile de tratare a minereurilor, de producere a energiei pe baza de combustibil fosil, din metalurgie sau prelucrarea titeiului.

Activitatile economice mari generatoare de deseuri sunt:

-Industria extractiva- 48 milioane tone

-Producerea energiei- 8,1 milioane tone

-Metalurgie- 3,6 milioane tone

-Rafinarea titeiului- 2,2 milioane tone

-Industria chimica- 2,1 milioane tone

-Industria de masini, produse metalice- 1,4 milioane tone

-Agricultura, zootehnie- 1,2 milioane tone

-Industria alimentara- 0,9 milioane tone

Haldele de steril minier sunt amplasate la gurile de mina sau in apropierea carierelor, iar cele de steril uzinal – tehnologic sunt constituite in vecinatatea uzinelor de preparare, a combinatelor metalurgice sau a termocentralelor.

Halda de steril din Valcea

In Romania este consemnata catastrofa de la mina Certej din anul 1971, cand a alunecat un iaz de decantare a sterilului uzinal peste spatiul de habitat al localitatii, lasand in urma 99 victime omenesti si mari pagube materiale.

I.3. DESEURI PERICULOASE

Deseurile periculoase reprezinta aproximativ 16 % din totalul deseurilor industriale.

Demna de comentat si subliniat este masa alarmant de mare a deseurilor intamplatoare care prin continutul lor se incadreaza in categoria deseurilor periculoase.Definirea si evidenta lor este dificila si diferita de la o tara la alta,sau de faptul ca pina si deseurile menajere contin deseuri intimplatoare (baterii,uleiuri,rasini,medicamente expirate) se obtine adevarata dimensiune a pericolului ce decurge de aici (poluarea inconstienta a factorilor mediului ambiant).

In ciuda cresterii gradului de urbanizare,de civilizatie sau a dezvoltarii economice si chiar a severitatii normelor de control al poluarii si calitatii factorilor mediului ambiant,stresul urban si-a intensificat efectele produse asupra peisajului citadin si a sanatatii locuitorilor sai.

Din punct de vedere cantitativ compozitia deseurilor desi alcatuita cam din aceleasi categorii,procentul difera de la o tara la alta,reliefind indubitabil nivelul tehnologic al economiei si gradul civilizatiei.

Prin cantitatile imense si gradul lor de toxicitate,deseurile rezultate din activitatile economico-sociale reprezinta un real pericol pentru poluarea factorilor mediului ambiant (aer,ape,sistemul sol-ape freatice) si producerea dezechilibrelor economice.

Deseuri periculoase

In zona vest europeana se estimeaza pentru deseuri intamplatoare intervalul de 30-45 milioane tone pe an, iar pentru zona centrala si estica o ”productie” anuala de aproximativ 6 milioane tone. La aceasta se mai adauga alte 25-30 milioane tone de deseuri intamplatoare produse in fiecare an pe teritoriul FEDERATIEI RUSE.

Gravitatea acestei probleme consta in faptul ca aceste deseuri sunt depozitate,desi se impune cu impetuozitate luarea masurilor de precautie /protectie aferente si specifice deseurilor periculoase.

Prezenta elementelor intimplatoare in deseurile urbane limiteaza posibilitatea de reciclare a acestora datorita existentei pericolului de contaminare.

La scara unei natiuni, a societatii in ansamblul ei, nimeni nu mai poate ignora faptul ca asemanatoare unor forme de relief malefice ”muntii” de deseuri cresc in fiecare an cu cativa metri,la portile oraselor moderne existind adevarate centuri de murdarie.Deseurile,depozitele neecologice deformeaza peisajele ,polueaza factorii mediului ambiant.Sunt surse insemnate de germeni patogeni purtati de aer si ape curgatoare sau meteorice,devenind astfel vector de transport si dispersie.

Acestora li se adauga alsi vectori biologici,animale,pasari sau chiar oameni.

Deseurile periculoase sunt deseurile care amenintta viata,inclusiv sanatatea omului.In general,vechile gropi de gunoi au fost amplasate gresit,constatindu-se ca acestea contin si substante toxice .

Anual se produc 30-40 milioane tone deseuri periculoase.Aproximativ 15 % din deseurile industriale reprezinta o gama larga de substante toxice,unul din patru metale utilizate fiind periculoase.Industria chimicalelor organice produce mii de tone deseuri.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )