Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Calendarul polenului din aer din Buca-Izmir, Turcia

Ecologie
Calendarul polenului din aer din Buca-Izmir, Turcia

Aceasta comunicare prezinta nivelul polenului in atmosfera din Buca-Izmir, Turcia. Evaluarea include rezultate calitative cat si cantitative. Studii au fost effectuate intre 1996-1997 folosind metoda gravimetrica. Rezultatele aeroplinologice au aratat ca atmosfera din aceasta zona este abundenta in polen de la 55 de taxonuri, dintre care 24 sunt lemnoase, iar 31 ierboase.Introducere

Buca-Izmir se intinde intre 37 40'-28 20'N si 26 10"-28 30" E in partea vestica a Turciei de-a lungul Marii Egee. Aceasta suprafata e dominata de paduri de Pinus brutia, distribuite imprastiat de la 0 la 600m, dar formand formatiuni dense intre 600-900m in varful dealurilor si pe crestele muntilor. Pinus nigra ssp. pallasiana domina altitudinile mai inalte, intre 900-1500m. Elementele de maquis, cum ar fi Quercus coccifera, Pistacia lentiscus, P. Terebinthus, Olea europaea var. Sylvestrus, Phillyrea latifoloa, Calicotome villosa, Spartium junceum, Cercis siliquastrum, Ceratonia siliqua, Crataegus monoguna Myrtus communis, Laurus nobilis, Arbutus unedo, A. andrachne, Erica arborea si Paliurus spina-christi sunt intalnite ca si asociate al formatiunilor de paduri de Pinus brtia intre 0-750m. La un nivel mai mic elemente priganice, cum ar fi Sarcopoterium spinosum, Asphodelus aestivus, Coridothymus capitatus, Lavandula stoechas, Cistus creticus si Origanum onites sunt larg distribuite in zona de studiu.

Zonele cultivate cuprind plante cum ar fi mandarine, portocale, prune, piesici, masline, alune,cirese, mere, mazare, rosii, tutun si verze.

Este bine cunoscut faptul ca unele taxonuri de plante au efecte alergice asupra oamenilor. De aceea, determinarea tipurilor de polen si concentratiile acestora in atmosfera oraselor suprapopulate e foarte importanta. Aceste date se dovedesc a fi de folos in tratamentul pacientilor ce sufera de astfel de boli

Materiale si metode

Studiile au avut loc din noiembrie 1996 pana in octombrie 1997 in centrul orasului Buca situat in Izmir. Samplerul Durham a fost folosit in timpul studiilor gravimetrice a captarii polenului din atmosfera. Sampleurile au fost amplasate in Centrul de Cercetare al Tutunului( BUL 1.60m) si intr-una din cladirile scolii (BHL-10m). Acestea au fost ajustate astfel incat au ramas deschise la curentii de aer pe toate partile.

Saptamanal densitatile polenului ale taxonurilor de plante diferite in zona au fost inregistrate in timpul acestei investigatii aeroplanologice si astfel calendarul saptamanal a fost pregatit.

Rezultate

Taxonurile lemnoase

Polenul taxonurilor lemnoase a inceput sa apara in ianuarie si a crescut gradant in lunile urmatoare. Polenizarea e la nivelul cel mai inalt de la a 3-a saptamana a lui martie pana in a 2-a saptamana a lui iunie, cand polenurile de Pinus, Cupressaceae/Taxaceae, Morus, Oleaceae si Quercus domina in adaosul altor specii lemnoase.

La BUL polenul de Eucalyptus camaldulensis, Ligustrum vulgare si Pinus a fost observat intre a 4-a saptamana a lui iunie si a 3-a saptamana a lui septembrie. Acelasi polen a fost inregistrat la BHL in a 3-a saptamana a lui iulie, luna lui august si a 2-a saptamana a lui septembrie. Casuarina equisetifolia arata polenizare incepand din a 2-a saptamana a lui septembrie, continuand pana la sfarsitul lui octombrie, deci domina in aceasta perioada la BHL.

Taxonurile nelemnoase

Procentajul taxonurilor nelemnoase se afla in jurul 10.4% la BHL si 25.3% la BUL. Raportul polenului Gramineelor, care are un mare efect alergic este de 3.8% la BHL si 4.9% la BUL. Taxonurile dominante nelemnoase pe baza concentratiei maxime de polen la nivel jos (1.60m) au fost: Centurea, Gramineele si Chenopodiaceae/Amarathaceae si Plantago.Polenul taxonurilor ierboase incepe sa apara in ianuarie, dar cu o densitate foarte scazuta, atingand cel mai inalt nivel in mai-agust la BHL si aprilie-august la BUL. Densitatea taxonurilor ierboase in amosfera descreste gradual din septembrie, cand polenizarea e la nivelul sau cel mai scazut. Polenurile Gramineelor sunt observate la ambele niveluri intre iunie si iulie cu o densitate maxima.

La BUL in iunie si iulie Centaurea, Gramineele si Umelliferele, in timp ce in august si septembrie taxonurile de Chenopodiaceae/Amaranthaceae Graminee Compositae si Xanthium strumarium sunt dominante. Asadar numarul total de polen ierbos este mai ridicat in comparatie cu cel al taxonurilor lemnoase in aceasta perioada. O situatie similara este intalnita la BHL in timpul lui august si septembrie acoperind perioada polenizarii de Chenopodiaceae/Amaranthaceae, Graminee, Compositae si Xanthium strumarium. Si aici denistatea polenului ierboaselor este mai mare decat al celor lemnoase.

Discutie

In Buca polenul incepe sa para din Ianuarie la ambele nivele si atinge un varf in mai. Din a 2-a saptamana a lui aprilie pana la sfarsitul lui mai si temperatura si viteza vantului cresc gradant, iar umiditatea relativa descreste. Aceste conditii ajuta in dispersia polenului al taxonurilor lemnoase, cum ar fi: Pinus, Quercus coccifera, Cupressaceae/Taxaceae, Morus si Rosaceae, cat si a taxonurilor ierboase, cum ar fi: Gramineele, Plantago, Sarcopoterium spinosum, Rumex si Cruciferae.

Taxonurile lemnoase

Cantitatile de polen din atmosfera se schimba cu factorii meteorologici si perioadele infloririi plantelor. Viteza vantului ajuta la imprastierea polenului, in timp ce ploile descresc concentratia acestuia in atmosfera

Taxonurile nelemnoase

Din prima saptamana a lui iunie pana in a 2-a saptamana a lui septembrie temperatura e mai mare si umiditatea relativa e mai scazuta. Aceste conditii ajuta la dominarea polenului ierbos in atmosfera.

Gradul alergic al unor taxonuri

Lungimea perioadei de polenizare, producere a polenului si densitatea taxonurilor ce produc polen intr-o zona determina gradul lor alergic. Din taxonurile lemnoase din Buca, Pinusul are cea mai putin actiune alergica, in ciuda concentratiei mare a polenului sau in atmosfera. Cupreasaceae/Taxaceae de asemenea arata o mare concentratie insotita de o medie spre mare reactie alergica. Thuka orientalis, Juniperus oxycedrus si J. Excelsa din acest grup arata o medie spre mare reactie alergica. O reactie alergica mare este aratata de Quercus.

Polenul lui Alnus glutinosa si Platanus orentalis e gasit de asemenea in mari cantitati in atmosfera din Buca. Ele dau reactii medii alergice. Desi foarte scazute in concentratie in atmosfera din Buca, polenurile de Acer Populus, Salix, Traxacum si Urtica au un efect scazut alergic. Castanea sativa, Corlus, Juglans regia, Ulmus, Mercurialis, Rumex si Xanthium strumarium arata reactii medii alergice. Concentratia lor e scazuta in zona noastra de studiu. Cu toate acestea, Rumex si Xanthium strumarium sunt cunoscute ca fiind puternic alergice.

Speram ca acest calendar pregatit de noi va fi de folos medicilor in tratamentul pacientilor suferind de alergii la polen din Buca si din preajma acestui oras.

Document Info


Accesari: 1874
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )