Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Educatia pentru protectia mediului-educatie pentru viata

Ecologie
Educatia pentru protectia mediului-educatie pentru viata
Omul s-a aflat in mijlocul naturii de la inceputul existentei sale, folosindu-i toate darurile. Nu rareori, insa, ea ii opune si manifestari oarbe, brutale, in fata carora ramane inmarmurit si neputincios.

Cu timpul, oamenii au inceput sa faca cercetari stiintifi 525i86f ce si sa descifreze mult din tainele ascunse, intelegand ca in natura nimic nu se desfasoara haotic si intamplator, ci numai sub impulsul implacabil al legilor obiective.

Relatiile care se stabilesc intre om si natura suscita un interes permanent, conditionat atat de dorinta cunoasterii fenomenelor care se petrec alaturi de noi, cat si de procurarea unor surse de materii prime, fara ca prin aceasta sa se produca dezechilibre in natura, ale caror consecinte pot fi imprevizibil de mari si grave.

Societatea  contemporana are acum alte raporturi cu natura decat stravechile comunitati. Nu se poate spune ca am ajuns sa-i deslusim intrutotul mecanismele si interrelatiile ei, dar cu timpul progresele stiintei au generat noi legaturi, nu cu scopul de a o stapani sau de a o subjuga, lucru pe care nu-l vom putea realiza niciodata, ci pentru a o intelege mai bine, a-i folosi darurile si a putea preintampina urmarile manifestarilor ce le genereaza.

Mediul inconjurator constituie un mecanism viu cu o complexitate deosebita de a carui integritate si buna functionare depinde intreaga activitate umana.

Mentinerea echilibrului ecologic este esential pentru desfasurarea normala a vietii. La problemele contemporane - politice, economice, sociale, culturale, psihologice, tehnologice - se adauga si problemele ecologice.

Societatea nu poate ramane indiferenta si trebuie sa gandeasca solutii si strategii corespunzatoare. Aceasta presupune un deosebit efort pentru care este nevoie de o mare unitate de vointa si actiune a membrilor societatii.

In intampinarea acestor exigente am considerat ca este necesar sa participam la proiectul " ECO- sCOALA" - program national de educatie pentru protectia mediului pentru ca prescolarii sa capete constiinta ca ei nu ocupa o situatie privilegiata in natura, ci ca orice fiinta depinde de ea.

Planul de activitate intocmit are ca scop formarea unor deprinderi si comportamente de ingrijire si mentinere a curateniei in curtea gradinitei si intelegerea refolosirii si depozitarii corespunzatoare a deseurilor in vederea imbunatatirii mediului, iar ca obiective:

identificarea de catre comitet a carentelor intalnite in familie, gradinita si comunitate;

satirizarea prin desene caricaturizate insotite de catrene, proverbe, zicatori;

gasirea de catre parinti si comunitate a solutiilor optime de rezolvare a situatiilor satirizate;

incurajarea copiilor de a gasi in mediul apropiat comportamente si atitudini care incalca codul etic si afecteaza echilibru ecologic si sanatatea;

interpretarea de catre copii a unor cantece, poezii, scenete care pot sensibiliza comunitatea la problemele de mediu.

Monitorizarea si evaluarea rezultatelor s-a realizat prin jurnalul grupei, expozitii, fotografii, programe artistice, observarea impactului pe care il are proiectul.

Actiunile desfasurate in cadrul proiectului au fost diverse, cu puternice si semnificative efecte educative:

plimbare observativa in jurul gradinitei si in parcul Cornitoiu in cadrul careia s-au identificat problemele de mediu;activitate practica de amenajare a spatiului verde repartizat, avand drept obiectiv implicarea copiilor in actiuni de plantare flori, seminte de flori, pomi;

" ZIUA PLANETEI PAMANT " - versuri " RUGA PENTRU OAMENI ", desene;

colectare de hartie, sticle plastic, spray-uri si valorificarea acestora la centre specializate;

" Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma " - realizarea originala de obiecte - instrumente muzicale din materiale refolosibile;

activitate practica de ecologizare in Parcul Puskin in care copii si parinti s-au implicat in strangerea deseurilor aruncate;

" Caricatura - salveaza natura" - desene caricaturizate insotite de catrene;

" ECO-CODUL " - de la versuri la desene;

" Sa ne cunoastem munca ECO " - schimb de experienta cu alte grupe;

cccccxrealizarea unui tablou floral din materiale refolosibile cu scopul stimularii imaginatiei si a creativitatii;

realizarea de afise, fluturasi, indemnuri in vederea popularizarii in randul parintilor a tuturor actiunilor;

. " ZIUA MONDIALA A MEDIULUI " - vizitarea Gradinii Botanice din Craiova care a vizat observarea unui mediu protejat.

Ca urmare a desfasurarii acestor actiuni, prescolarii au comportamente pozitive fata de mediu, au capacitatea de a rezolva probleme de mediu, isi insusesc deprinderi practice de ingrijire si mentinere a curateniei, de refolosire a deseurilor, au spirit critic si capacitatea de a lua decizii pentru imbunatatirea calitatii locului de joaca.

Ca educatoare, le insuflam copiilor aceasta preocupare pentru ocrotirea mediului si combaterea poluarii lui, nu pentru ca este la moda, ci pentru efectul adesea negativ asupra sanatatii noastre.

Educatia pentru protectia mediului se incepe inca de la gradinita si este o componenta a educatei pentru viata.


Document Info


Accesari: 8054
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )