Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Evaluarea impactului de mediu - Lacul Tasaul

Ecologie


Universitatea Ovidius : Facultatea de Stiinte Agricole si Stiintele Naturii

Specializare : Ecologie si Protectia Mediului.

Proiect I . Disciplina : Evaluarea impactului de mediu.Lacul Tasaul.

Lacul Tasaul.

Lacul Tasaul situat pe golful larg cuprins intre capul Midia la nord si promontoriul Pescariei din Mamaia -Constanta .

Are o suprafata de 2,306 ha , adancimea maxima de 3,5 m , lungimea de 11,5 km , latime 2-4km si un bazin hidrografic de 872 km2 format in cea mai mare parte de riul Casimcea ce prezinta o trasatura caracteristica mai rar intalnita in natura: suprapunerea bazinului de receptie de suprafata cu cel subteran (fundamentul bazinului Casimcea este constituit din sisturi verzi si calcare jurasice dispuse intr-un larg sinclinal).Ȋn aceste conditii si rezervele de apa subterana vor fi drenate tot catre lacul Tasaul.

Lacul Gargalic si lacul Tasaul sunt stans unite intre ele printr-un canal si alcatuiesc , ca si in cazul Siuthiolului cu Tabacarie , un complex lacustru , fiind ultimul din sectorul tarmului inalt al Marii Negre cu faleza activa .Aceste doua lacuri au bazinele de receptie bine dezvoltate,arterele hidrografice principale care le dreneaza fiind permanente. Bazinul de receptie al lacului Tasaul are o suprafata de 830,7 km 2 .

Aceste doua lacuri sunt despartite printr-o limba de pamant de numai 50-100 m latime.Datorita distantei mici dintre ele si unor necesitati de ordin gospodaresc , lacul Tasaul este legat de Siutghiol printr-o conducta construita in anii 1927-1928 pe o lungime de 5250 m si avand o sectiune de 1 m care a functionat cu intermitente pina in anul 1967 si de lacul Gargalic printr-un canal lung de 80 m si lat de 4 m pe care , in anul 1963 , s-a construit un stavilar .

Lacul Siutghiol este legat la randul sau , printr-un canal netaluzat de lacul Tabacariei.Din lacurile Gargalic , pe de o parte , si Tabacarie pe de alta , apa se scurge in mare printr-o garla de circa 1 km si respectiv , printr-un mic canal , ambele prevazute cu stavilare.(care reglementeaza schimbul de apa )

Deci principalele lacuri din acest sector -Tasaul si Siutghiol nu au legatura directa cu marea , ci prin intemediul celor doua lacuri mai mici : Gargalic si Tabacarie .

Lacul Tasaul cel mai mare , ca suprafata , dintre ele si in general dintre toate lacurile situate la sud de capul Midia , este situat in prelungirea vaii piriului Casimcea , are o forma alungita si putin sinuoasa , datorita alternantei de promontorii si golfuri largi .Tarmurile laterale sunt in cea mai mare parte inalte (pe alocuri5 -10 m , si chiar mai mult) fiind sapate in calcare jurasice destul de compacte si in sisturi verzi.Ȋnspre perisip , a carui altitudine maxima depaseste cu putin 1 m , tarmul este jos si instabil , asa incat cresterile de nivel ale apei din lac produc deseori inundarea si degradarea soselei aflate chiar pe malul lacului.

 

Pe suprafata lacului se gasesc doua insule , ambele martori de eroziune desprinse din tarmulrile respective : insula Ada -calcaroasa , avand o suprafata de 30,3 ha si altitudinea maxima de 12,8 m si  insula La Ostrov , din sisturi verzi , cu o suprafata de 3,0 ha si altitudinea maxima de 4, 6m .

Prin deplasarile pe teren am putut observa:

1 Eutrofizarea antropogenica: (aspect privind calitatea apei )

Printre problemele ecologice ale mediului acvatic un loc important il ocupa fenomenul numit ,,inflorirea apei'' .

Acest fenomen apare in urma : incalcarii echilibrului ecochimic si datorita proceselor de autoreglare din ecosistemele acvatice ca urmare actiunilor antropogene.

Prin actiunea sa pe termen lung acest fenomen face ca apele sa fie din ce in ce mai sarace in oxigen , distrugand astfel in final fauna acvatica .

Inflorirea apei =dezvoltarea in exces a unor tipuri de alge care determina modificari de culoare si miros ale apei .

Lacul Tasaul are culoare verzuie (verde-galbuie) si este urat mirositor .


Document Info


Accesari: 4533
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )