Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mediul inconjurator si medii de viata

Ecologie
Mediul înconjurator si medii de viata

Sunt recunoscute cele noua tipuri de medii:

☻- mediu cosmic: forte fizice care provin din spatiul cosmic (radiatia solara, raditii cosmice, pulbere cosmica, forta de atractie a Lunii;
☻- mediu geofizic: forte fizice dependente de alcatuirea Pamântului (câmpul magnetic al Terrei, activitatea tectonica, compozitia si structura scoartei, miscarea de rotatie, forta gravitationala);

☻- mediul climatic: ansamblul de distribuire (zonarea geografica) a temperaturii si umiditatii pe suprafata Pamântului;

☻- mediul orografic: toate formele de relief de la suprafata Pamântului (zona terestra si submarina);

☻- mediul edafic: reprezentat de structura si compozitia pedionului (solului);

☻- mediul hidrologic: apa sub toate starile si formele ei pe care le poate lua;

☻- mediul geochimic: compozitia chimia a substratului care sub forma de solutii apoase se interfereaza si reactioneaza cu organismul, cu fiziologia sau metabolismul sau;

☻- mediul biochimic: reprezinta toti produsii rezultati ca urmare a activitatii metabolice a unui organism, produsi care sunt eliberati la exterior (exometaboliti, hormoni externi, exohormoni, sociohormoni etc) si care intervin complex în influentarea altor organisme prin relatii complexe intra- si interspecifice;

☻- mediul biocenotic: reprezinta totalitatea organismelor vii (plante, animale, microorganisme, ciuperci) care intra în componenta biocenozei (comunitatii).

Prin amplificarea interrelatiilor, environmentologia a capatat noi dimensiuni. Iata succint câteva concepte ale domeniului si la care vom face referire si în studiile ecologice:

a. environment. In actualitate, conceptul de environment s-a aprofundat, largit si diversificat:

Ca element central pot fi: - componente fizice (abiotice) ( lac, mare, vulcan, substrat, aer, apa curgatoare etc); - componente biotice (microorganisme, plante, animale); - componente antropice (omul, populatie, baraj, asezare, localitate etc).

Environmentul este considerat un mediu real care exista obiectiv, indiferent cine l-a generat (natura, societatea sau ambele, împreuna). "Subunitati" ale acestuia, în ordine descrescatoare ca semnificatie sunt: mediul operational, mediul perceput si mediul comportamental. In relatia de implicare a omului în societate si implicit în mediu se defineste si o relatie spatiu - mediu. De asemenea, mai exista si alte tipuri de mediu înconjurator, în functie de perceperea pe care o are omul. Acestea ar fi: mediul urban, mediul suburban, mediul rural, medii (formatiuni) de contact, mediul natural (Mac 2003)

Ce observam în cazul environmentologiei?. Ca se depaseste stilul de abordare simplist (relatie stricta între anorganic si organic) - stilul ecologic - la o viziune mai larga asupra mediului înconjurator.

b. Peisaj [ger. landschaft; engl. landscape]. In relatia cu omul, poate deveni mediu înconjurator (Mac 2003). Are atât înteles de imagine, priveliste dar si de o combinata spatiala, structural si functional, a componentelor din învelisul geografic (Fig. 1-7) .Uneori peisajul este acceptat în sens de geosistem.

Fig. 1-7. Peisajul. Acceptat si ca environment sau ca ambient, dar si ca ecosistem, are caracteristic cuprinderea unei tipologii de relief care sa inspire diversitate (dupa www.peter-arnold.inc). Parcul National Muntele Ranier / Washington, USA.c. Ecosistem. Concept al mediului care în modul cel mai simplist exprimat, reprezinta un teritoriu de coexistenta si interrelatie între materia vie (biota) si materia nevie (Turk si colab. 1972) (Fig. 1-8).. In capitolele urmatoare vom reveni pe larg la acest concept, unul fundamental în stiinta ecologica.

d. Mediul geografic. Era initial considerat ca tot ceea ce înconjoara omul indiferent de scara spatiala de raportare (Mac 2003). Mai nou are semnificatia de tot ceea ce reprezinta Terra ca rezultat al interrelatiilor dintre componentele proprii (adica - atmosfera, litosfera, hidrosfera, biosfera - dar inclusiv omul). (Nu vom intra aici în definirea unor termeni specifici - mediu terestru, mediu fizic extern, mediu natural, mediu umanizat, mediu culturalizat - vezi Mac 2003). Totusi, câteva consideratii despre doi termeni aparent opusi: mediu natural - mediu antropizat. Dupa unii, mediu natural este acela care nu a fost afectat sub nici o forma de catre om (Damengeot 1990). Din acest punct de vedere, se poate spune ca mediul este foarte rar "natural" (Mac 2003). Omul influenteaza mediul permanent, în cel putin doua moduri: pozitiv (prin amenajari, curatire, înfrumusetare etc) si negativ (distrugeri, despaduriri, poluare etc).

Fig. 1-8. reprezentare sugestiva a environmentului de tip ecosistem: recif coralier (stânga) si mangrove (dreapta) (din Miller 2006). Reciful coralier este o secventa din Marea Rosie; mangrova reprezinta o secventa din Parcul National Daintree, Queensland, Australia.

e. Mediu de viata. O precizare de referinta: retineti diferenta de nuanta dintre mediu de viata si mediu înconjurator. Dar, nici mediul de viata nu este doar o simpla componenta fizica care se afla în jurul organismului !.

Mediul de viata = este un concept strict biologic, este o parte a mediului geografic, a naturii, care înconjoara un organism viu si are un permanent contact cu acesta, este acea parte a planetei care satisface necesitatile fiziologice ale vietii (hrana, apa, nutrienti), fiind reprezentata de o mare varietate de procese si sisteme care opereaza pentru mentinerea vietii, pe o scara larga, în spatiu si timp, în interactiune si conlucrare permanenta" (Odum 1983; Stugren 1994; Mac 2003).

Exista 4 medii biologice: hidric, continental terestru (aerian-terestru), pedologic si biotic (al organismelor vii) (ex. parazitismul).

f. Ambientul. Este o notiune aparent clara si logica, ce defineste o stare despre modul cum arata, cum se mentin si cum sunt localizate obiectele, fenomenele si procesele (vezi Fig. 1-7). Este un mediu general (Mac 2003).

Legat de ambient au aparut termeni colaterali. Astfel este termenul de - mediu eficient (toate fortele care actioneaza nemijlocit, direct, imediat asupra unui organism viu; mai mult, apar si "derivatii" - mediu suficient = conditii la limita de existenta, mediu optim - o cerinta de mediu cu valori de maxim si în jurul acesteia; sunt notiuni pe care le vom întâlni si în practica ecologica).


Document Info


Accesari: 49456
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )