Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
OMUL SI PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR

Ecologie


OMUL SI PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR

I.   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;  Obiective generale in predarea cunostintelor despre natura si om

II.   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   Cateva aspecte din activitatea la clasa referitoare la predarea obiectului  Stiinte la clasele II - IV

III.   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   Reflectii despre viitorul si sanatatea Terrei

I. Obiective generale in predarea cunostintelor despre natura si om

Traim intr-o epoca in care sunt necesare reforme radicale in domeniul educatiei privind mediul inconjurator. Aspiratiile fundamentale ale oamenilor sunt aceleasi, indiferent de gradul dezvoltarii tarii in care traiesc, iar cheia ridicarii standardului de viata, a inbunatatirii nivelului de trai, o constituie dezvoltarea tehnologica. Activitatea si comportamentul oamenilor sunt hotaratoare, atat pentru natura cat si pentru diferitele probleme ale mediului inconjurator.

Pentru ca oameni sa participe in mod activ si inteligent la procesul de administrare, dezvoltare si protectie a mediului inconjurator, trebuie educati inca de pe bancile scolii.

In prezent insa in invatamantul romanesc modul cum se predau stiintele

naturii si problemele de mediu nu slujesc pe deplin obiectivelor majore de conservare si protejare a mediului si nici formarii unor spercialisti capabili sa faca fata marilor probleme de mediu ivite in contextual actual, cand protejarea lui impotriva poluarii actuate ar trebui sa fie o problema vitala, prioritara in societatea noastra contemporana.

Realitatea si problemele stridente ale societatii moderne necesita o redefinire a obiectivelor invatamantului si in cadrul acestora, a educatiei in domeniul stiintei si a mediului inconjurator.

Educatia contemporana in domeniul mediului inconjurator ar trebiu sa se  - caracterizeze prin cateva aspecte inportante :

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; sa se puna accentual nu numai pe abordarea clasica a mediului si protectia lui ci pe fiinta umana in contextul unui mediu inconjurator sanatos

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; sa se schimbe opinia oamenilor despre protejarea mediului in sensul ca acesta sa fie pregatit sa protejeze mediul inconjurator nu numai sa stie ca mediul trebuie protejat dar sa se si implice pentru acesta

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; in scoala sa fie o programa eficienta, care sa conduca de la o cunoastere pasiva, la o interactiune activa cu mediul, sa fie transpusa teoria in practica

Schimbarile care ar trebiu sa se produca pentru educare, la toate nivelurile de invatamant s-ar referi la restructurarea continutului invatamantului (planuri, programe, manuale, strategii de predare-invatare-evaluare) la promovarea strategiilor didactice care sa fie bazate pe investigare, experimentare, luarea deciziilor, implicare activa si la studierea " omului si mediului ", la calitatea mediului si calitatea vietii, legatura foarte importanta a omului cu natura.

IV.   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp;   Reflectii despre viitorul si sanatatea Terrei

In determinarea relatiei om-natura nu e deloc nepotrivit cuvantul poetului, patetic aparator de mii de ani al omului si omeniei dar si incantator al naturii, ca un adevarat " produs " al ei.

Epoca actuala aduce note de real dramatism in tot ce tine de viata oamenilor si de viata naturii.

Ecologii din toata lumea sunt de acord ca problema numarul 1 a omenirii nu este intensificarea resurselor naturale ci ocrotirea naturii.

Examinand relatiile om natura s-a ajuns la concluzia ca omul este la ora actuala cel mai mare dusman al naturii care-l hraneste si-l ocroteste. Acest lucru il face prin :

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; exploatarea nerationala, de foarte multe ori excesiva, a resurselor naturale, si aceasta datorita empirismului, ignorarii legilor de organizare si functionare a ecosistemului

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; utilizarea si introducerea in circuit a unor substante toxice sau a unor deseuri greu reciclabile sau nereciclabile pe cale naturala

-   &n 15115r174p bsp;   &n 15115r174p bsp; crearea de ecosisteme artificiale prin obtinerea cantitatilor necesare de diverse produse si aceasta fara a cunoaste limitele optime sau maxime ale aceste dezvoltari

Restabilirea echilibrului normal om-ecosfera este posibila prin utilizarea rationala a resurselor ecosferei si ocrotirii naturii, deci in fond ocrotirea naturii, pe plan local, regional sau global. Ambele cai necesita cunoasterea legilor ecologice, masuri organizatorice fundamentate stiintific, educatie ecologica a intregii populatii pentru dezvoltarea unei constiinte ecologice.

Asadar, ocrotirea naturii apare ca o functie a societatii umane, ca o problema practica de cea mai mare insemnatate.

Foarte des se organizeaza simpozioane la nivel national, international pe tema protejarii biosferei, dar se constata ca aproape nici unul dintre principiile stabilite, si dezbatute acolo nu se respecta si nu se aplica.

Pentru mentinerea si ocrotirea mediului inconjurator trebuie avute in vedere cateva obiective majore :

a) o planificare rationala, o alegere corecta si o gestiune de calitate a resurselor oferite de natura inconjuratoare

b) protectia si conservarea a tot ceea ce este pe cale de disparitie in colectii, plantatii, rezervatii

c) cunoasterea capacitatii productive a ecostimelor si a speciilor si luarea de masuri pentru a evita ca utilizarea sa nu depaseasca aceste capacitatii.

Desigur ca in realizarea acestor obiective se rica numeroase dificultati. Una dintre ele consta in mentalitatea gresita dupa care ocrotirea naturii reprezinta o activitate mai mult sentimentala decat practica si ca ea se afla chiar in contradictie cu necesitatile dezvoltarii.

Trebuie subliniat ca ocrotirea naturii in ansamblu nu inseamna neutilizarea ei, ci folosirea nationala a resurselor oferite de ea.

O alta dificultate este lipsa informatiei de baza privind starea resurselor, capacitatea lor de regenerare. Aceasta dificultate ar putea fi depasita doar prin dezvoltarea cercetarilor care pot releva in 2 aspecte esentiale adica sa determine exact capacitatea de suport a ecosistemelor si potentialul lor productiv. Numai asa vom putea sti ce si cat poate produce un ecosistem, ce si cat putem extrage din el fara a deteriora rezervele, sau cum sa-l amenajam pentru ca eventual sa produca mai mult.

Daca omul doreste cu tot dinadinsul sa supravietuiasca pe Terra si nu intr-o viata straina aspiratiilor lui, trebuie sa inteleaga ca are nevoie nu numai de hrana indestulatoare si de produse ale industriei, ci si de un mediu sanatos, de aer respirabil, de apa potabila, de soluri stabile, de siguranta impotriva factorilor naturali agresivi de peisaje incantatoare precum si de diversitatea lumii vegetale si animale de care este legata toata evolutia lui.


Document Info


Accesari: 18083
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )