Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
POLUAREA AERULUI,A APEI SI A SOLULUI

Ecologie


REFERATLA

CHIMIE

Subiectul referatului:

POLUAREA AERULUI,A APEI SI A SOLULUI

Numele elevului:Trufan Vasile-Stefan

Clasa:

Numele profesorului:Gavan-Simona

POLUAREA AERULUI,A APEI SI A SOLULUI

De la aparitia sa,omul a influentat mediul si a implicat ecosistemele,in scopul indeplinirii necesitatilor sale.

O data cu  cresterea populatiei,multe ecosisteme naturale s-au transformat in ecosisteme ale asezarilor umane,cu urmatoarele consecinte:

-distrugerea sau afectartea biocenozelor naturale;

-modificarea calitatii aerului,apei,solului prin diferite deseuri de origine menajera,industriala si agricola(gunoaie,detergenti,pesticide,deseuri radioactive,reziduuri industriale etc.);

-introducerea de specii noi de plante si animale etc.

Poluarea -consta in impurificarea mediului cu diferite substante 11211r1718l -poluanti-datorita activitatilor umane.Ea actioneaza in atmosfera,apa si sol.

Poluarea atmosferei

Aerul este izvorul de oxigen al vietuitoarelor,necesar respiratiei.El este generatorul de energie prin arderile diferitelor substante.In acelasi timp aerul este sursa de dioxid de carbon necesar fotosintezei,sursa de azot necesar plantelor etc.

Poluarea aerului se produce prin emisia unor gaze si pulberi solide fine in atmosfera (provenite din arderile diferitilor combustibili casnici,combustibili industriali,combustibili pentru motoarele masinilor de transport etc.)

In atmosfera au fost puse in evidenta peste 100 substante poluante dintre care mai importante sunt:

-dioxidul de sulf si oxizii de azot care impreuna cu apa dau nastere ploilor acide ce contin acid sulfuric si azotic;acestea ard tesuturile superficiale ale plantelor,determinand in cele din urma uscarea acestora;irita organele de simt;modifica pH-ul solului etc.

-dioxidul de carbon in exces favorizeaza retinerea caldurii la suprafata pamantului,impiedicand reflectarea ei in straturile atmosferice;se produce asa-numitul efect de seara,cu implicatii mari la nivelul planetei(topirea ghetarilor polari,inundatii etc.);

-hidrocarburile florurate sau clorurate,care afecteaza stratul de ozon cu rol in filtrarea si retinerea radiatiilor ultraviolente;

-alti oxizi,dar mai ales anhidrida sulfurica,care in conditii de umiditate admosferica in prezenta unui strat de aer cald,imbogateste atmosfera sub forma de aerosoli,formand un compus toxic numit smog(ceata).Acesta ingreuneaza respiratia vietuitoarelor si diminueaza expunerea la soare(fotosinteza).

Ca masuri impotriva poluarii atmosferice mai importante sunt:

-diminuarea emisiilor de gaze si pulberi in aer cu ajutorul filtrelor si a unor si a unor tehnologii moderne aplicate in industriae;

-construirea de vehicule cat mai putin poluante;

-plantarea unor zone verzi de protectie;

-dotarea echipamentelor industriale poluante cu instalatii de retinere(filtre)sau neutralizat a poluantilor atmosferici;

-producerea energiei prin procedee nepoluante(solar,eolian);

-utilizarea carburantilor nepoluanti de catre autovehicule sau dotarea acestora cu filtre speciale;

-extinderea si protejarea spatiilor verzi,a parcurilor,a gardurilor vii etc.;

-protejarea padurilor;

-interzicerea claxonatului si a altor surse generatoare de zgomot etc.

Poluarea apei

Apa este necesara vietii.Ea este folosita aproape in toate sectoarele de activitate ale omului,in consumul casnic,in producerea de energie,ca mijloc de transport etc.

Scaderea calitatii apei se datoreaza:

-apelor reziduale industriale;

-apelor menajere;

-diferitelor substantelor folosite in agricultura;

-imbogatirii cu substante organice ca urmare ca urmare a depozitelor de gunoaie si resturi menajere,a preluarii unor ingrasaminte etc.

Poluarea apelor duce la diminuarea productiei de biomasa,uneori afectand pana la disparitie unele organisme;de asemenea,puternica dezvoltare a fitoplantonului poate duce la degradarea ecosistemelor respective ca urmare a lipsei de oxigen care se manifesta.

Cele mai importante masuri impotriva poluarii apei sunt urmatoarele:

-construirea de baraje;

-epurarea apelor reziduale(cu ajutorul filtrelor,a unor substante chimice sau a unor bacterii biodegradante etc.);

-construirea de bazine speciale de colectare a deseurilor si reziduurilor,pentru a impiedica deversarea directa a acestora in apele de suprafata;

-constructia de zone de protectie a apelor;

-construirea unor statii de epurare a apelor reziduale ale localitatilor;

-executia lucrarilor de indiguire si de construire a unor baraje;

-sa nu se arunce si sa nu se depoziteze pe maluri sau in albiile raurilor deseuri de orce fel etc.

Poluarea solului

Solul este spatiul de viata pentru numeroase vietuitoare,dar si baza de constructie pentru asezarile umane,drumuri etc.

Poluarea solului este strans legata de poluarea aerului si a apei.Ea se produce insa,mai ales,cu pesticide si ingrasaminte chimice pe baza de azot si fosfor.O parte dintre acestea ajung in corpul animalelor si al omului,alterand functia diferitelor organe.

Dintre masurile impotriva poluarii solului mai importante sunt:

-constructia unor zone de depozite a gunoaielor;

-diminuarea eroziunii solului prin plantarea arborilor;

-folosirea judicioasa a ingrasamintelor,pesticidelor,precum si a metodelor agrotehnice care sporesc fertilitatea solurilor etc.

-construirea de spatii de epurare a apei;

-modernizarea gropilor de gunoi;

-ridicarea nivelului de securitate nucleara;

-controlul poluarii industriale si a substantelor chimice utilizate in procesele industriale;

-mentinerea suprafetelor impadurite si utilizarea lemnului padurilor numai in limita aprobata prin lege;

-combaterea eroziunii solului;

-colectarea reziduurilor menajere in recipiente speciale,pe sortimente(sticla,metal,har4tie,material plastic etc.) si reciclarea acestora etc.

Poluarea -este rezultatul activitatilor umane,mai ales din industrie,agricultura,transporturi.Ea are ca efect degradarea mediului inconjurator.Poluarea modifica circuitele biogeochimice din natura,cu consecinte grave pentru intreaga planeta.

Poluarea naturala -este provocata de cauze naturale:inundatii,alunecari de teren,depozite sedimentare produse de vant etc.

Poluarea artificiala -apare ca efect al activitatii omului.Sursele de poluare sunt cunoscute de la poluarea aerului,apei,solului.

Poluarea cu ingrasaminte chimice(mai ales,cu azot si fosfor)are efect negativ asupra:fertilitatii,structurii si capacitatii solului de retinere a apei,precum si asupra organismelor din sol.

Aplicarea excesiva a ingrasamintelor depaseste capacitatae de absorbtie a plantelor si astfel,azotztii sau fosfatii ajung in apele freatice si de aici,in corpul plantelor sau al animalelor(vite,pesti etc.)si,in final,in corpul omului.

Situatiile de poluare cunoscute de noi sunt:cenusa,carbunele nears,pulberi,praful rezultat din sfaramarea drumurilor,mijloacele de transport,deseuriile industriale si gazele de esapament.

Factorii poluanti din zona in care locuim sunt:carbunele,gazele de esapament si mijloacele de transport.

Conservarea mediului incunjurator reprerzinta un ansamblu de masuri ce trebuie luate pentru prevenirea si inlaturarea poluarii,a diminuarii efectelor ei asupra mediului prin folosirea celor mai potrivite tehnologii nepoluante,prin actiuni care sa limiteze efectele distrugatoare ale unor fenomene naturale.Masurile pentru diminuarea actiunilor poluante a gazelor produse prin arderea combustibililor fosili sunt:

-tevile de esapament ale automobilelor sunt prevazute cu convertoare catalice,care transforma gazele poluante in produsi nedaunatori;

-toate masinile vor functiona cu carboranti fara plumb;

-carbunii vor fi prelucrati inainte de a fi utilizati la incalzirea locuintelor;

-noile termocentralesunt prevazute cu dispozitive pentru a retine dioxidul de sulf.

Pe plan international s-au luat urmatoarele masuri:

-Uniunea Europeana a dat dispozitie ca,pana in anul 2003,toate centraleledin Europa sa reduca cu 60% emisia de dioxid de carbon;

-in anul1992, la conferinta de la Rio de Janeiro,180 de tari au hotarat ca in anul 2000,emisia de gaze care produc efectul de sera sa fie redusa la nivelul anului 1990.

Pentru a mentine in stare nealterata(a conserva) factorii de mediu(apa,aer,sul),a preveni si combate fenomenele nedorite care produc poluarea este necesar sa se respecte prevederile Legii protectiei mediului:

-amplasarea obiectivelor industriale,a statiilor de epurare si depozitelor de deseuri menajere la periferia localitatilor sau in zonele din afara lor;

-mentinerea,intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi,a parcurilor,arborilor si arbustilor de protectie stradala;

-intretinerea si infrumusetarea cladirilor,a curtilor si imprejurimilor acestora,a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri;

-intretinerea curata a luciilor de apa(a lacurilor,santurilor) din parcuri,zone de agrementb si de interes turistic;

-protectia peisajului si mentinerea curateniei stradale.

Lupta impotriva poluarii este o datorie a noastra,a tuturor,cei care dorim sa ne bucuram de aer curat,de legume,fructe si plante sanatoase,de apa buna de baut,de medii acvatice nepolunte. Toti oamenii planetei trebue sa lupte pentru folosirea energiei atomice in scopuri pasnice.Poluarea radioactiva are un impact distrugator rapid asupra umanitatii!

!!!Comportarea fiecaruia dintre noi este decisiva in pastrareaminunatei noastre planete.Toti trebuie sa ne simtim responsabili si sa luptam impotriva poluarii!!!

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate


Document Info


Accesari: 51680
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )