Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Pajisti temporale înfiintate în locul Pajistilor permanente degradate

Ecologie


Alegerea terenului

Stadiul avansat de degradate a unei pajisti permanente care necesita refacere radicala poate fi recunoscut dupa urmatoarele caracteristici:- stratul de telina este foarte gros;

- în compozitia floristica domina specii neconsumate de animale sau cu valoare nutritiva redus 17517e417r 9;;

- vegetatia este rara, exista mai multe goluri, fapt ce ace ca productia sa fie foarte mica, iar pe terenurile în panta sa se favorizeze declansarea fenomenelor de eroziune;

- terenul este acoperit cu musuroaie sau cu vegetatie lemnoasa.

În regiunile mai calde si secetoase pajistile temporale reusesc numai în regim irigat sau pe terenuri de lunca, cu soluri aluviale freatic umede.

Pe alte categorii de terenuri este posibila înfiintarea pajistilor temporare însa numai cu tehnologii speciale care vor fi expuse ulterior.

Cultura premergatoare

Semanatul plantelor perene pentru înfiintarea pajistilor temporare poate fi facut în anul urmator destelenirii sau dupa o perioada de 1-2(3) ani în care se cultiva plante furajere anuale.

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului cuprind mai întâi destelenirea - distrugerea vegetatiei pajistii permanente - apoi cele de pregatire a patului germinativ corespunzator pentru semintele de ierburi perene.

Metodele de lucru difera în functie de panta terenului, grosimea stratului de telina si alte caracteristici locale. De aceea, în continuare se vor prezenta aceste metode, în functie de conditiile diferite ce pot fi întâlnite pe teren.

Pe terenurile plane sau usor înclinate - mobilizarea solului se face pe întreaga suprafata, dar diferentiat în functie de grosimea stratului de telina.

Pa pajistile cu strat subtire de telina, sau când acesta lipseste, terenul se poate pregati prin discuiri repetate, în directii perpendiculare. Cea mai indicata epoca de lucru este vara, dupa prima coasa sau dupa ciclul al II-lea de pasunat.

Pe terenurile în panta, cu potential erozional - pe aceasta categorie de terenuri lucrarile de destelenire se executa astfel:

- în partea inferioara a versantilor, cu panta mai mica de 15o, terenul se preogateste dupa tehnologiile expuse mai înainte;

- partea mijlocie a versantilor, cu panta pâna la 45o,se pregateste în benzi alternative cu fâsii nelucrate paralele cu curbele de nivel;

- partea superioara a pantei, daca are înclinare prea mare, va ramâne nelucrata ori se va prelucra superficial cu grape tractate de animale sau chiar cu unelte manuale si se va supraînsamânta.

Pe pajistile cu exces tempotrar de umiditate - aceste pajisti nu pot fi în mod eficient îmbunatatite daca nnu se executa mai întâi reglarea regimului de umiditate prin drenaj.


Document Info


Accesari: 3844
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )