Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Pajisti temporale īnfiintate īn locul Pajistilor permanente degradate

Ecologie
Alegerea terenului

Stadiul avansat de degradate a unei pajisti permanente care necesita refacere radicala poate fi recunoscut dupa urmatoarele caracteristici:- stratul de telina este foarte gros;

- īn compozitia floristica domina specii neconsumate de animale sau cu valoare nutritiva redus 17517e417r 9;;

- vegetatia este rara, exista mai multe goluri, fapt ce ace ca productia sa fie foarte mica, iar pe terenurile īn panta sa se favorizeze declansarea fenomenelor de eroziune;

- terenul este acoperit cu musuroaie sau cu vegetatie lemnoasa.

Īn regiunile mai calde si secetoase pajistile temporale reusesc numai īn regim irigat sau pe terenuri de lunca, cu soluri aluviale freatic umede.

Pe alte categorii de terenuri este posibila īnfiintarea pajistilor temporare īnsa numai cu tehnologii speciale care vor fi expuse ulterior.

Cultura premergatoare

Semanatul plantelor perene pentru īnfiintarea pajistilor temporare poate fi facut īn anul urmator destelenirii sau dupa o perioada de 1-2(3) ani īn care se cultiva plante furajere anuale.

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului cuprind mai īntāi destelenirea - distrugerea vegetatiei pajistii permanente - apoi cele de pregatire a patului germinativ corespunzator pentru semintele de ierburi perene.

Metodele de lucru difera īn functie de panta terenului, grosimea stratului de telina si alte caracteristici locale. De aceea, īn continuare se vor prezenta aceste metode, īn functie de conditiile diferite ce pot fi īntālnite pe teren.Pe terenurile plane sau usor īnclinate - mobilizarea solului se face pe īntreaga suprafata, dar diferentiat īn functie de grosimea stratului de telina.

Pa pajistile cu strat subtire de telina, sau cānd acesta lipseste, terenul se poate pregati prin discuiri repetate, īn directii perpendiculare. Cea mai indicata epoca de lucru este vara, dupa prima coasa sau dupa ciclul al II-lea de pasunat.

Pe terenurile īn panta, cu potential erozional - pe aceasta categorie de terenuri lucrarile de destelenire se executa astfel:

- īn partea inferioara a versantilor, cu panta mai mica de 15o, terenul se preogateste dupa tehnologiile expuse mai īnainte;

- partea mijlocie a versantilor, cu panta pāna la 45o,se pregateste īn benzi alternative cu fāsii nelucrate paralele cu curbele de nivel;

- partea superioara a pantei, daca are īnclinare prea mare, va ramāne nelucrata ori se va prelucra superficial cu grape tractate de animale sau chiar cu unelte manuale si se va supraīnsamānta.

Pe pajistile cu exces tempotrar de umiditate - aceste pajisti nu pot fi īn mod eficient īmbunatatite daca nnu se executa mai īntāi reglarea regimului de umiditate prin drenaj.

Document Info


Accesari: 3625
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )