Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SCURTA PREZENTARE A BAZINULUI HIDROGRAFIC OLT

Ecologie


SCURTĂ PREZENTARE A BAZINULUI HIDROGRAFIC OLT

REŢEAUA HIDROGRAFICĂ DIN ROMÂNIAReteaua hidrografica, pe teritoriul tarii noastre, este dispusa radial fata de coroana muntoasa. Lungimea totala a râurilor (exceptând cursurile cu scurgere temporara) este de circa 66.000 km, densitatea medie a retelei hidrografice fiind de 0,5 km/km2.   Densitatea retelei hidrografice prezinta zonalitate verticala, variind de la 0 km/km2 în zona de ses, pana la 1,4 km/km2 în zona de munte.

În limitele de 237.500 km ale teritoriului Romaniei se individualizeaza mai mult de 4000 de râuri care au suprafata bazinului de receptie mai mare de 10 km2. Lungimea totala a acestor cursuri de apa este de peste 60.000 km.

În totalitatea sa, reteaua hidrografica a Romaniei este tributara Marii Negre prin intermediul Dunarii pentru cea mai mare parte a teritoriului tarii si direct pentru zona estica a Dobrogei.

Dispozitia concentrica a principalelor forme de relief fata de Muntii Carpati face din acestia cumpana principala a apelor, compartimentata, datorita tectonicii, prin trei culoare importante: Somes, Mures si Olt, care dreneaza cuveta interna a bazinului Transilvaniei spre zonele exterioare ale muntilor.

Referitor la elementele retelei hidrografice se constata ca, în tara noastra, predomina lungimea redusa a râurilor.

Predominarea râurilor scurte este consecinta directa a etajarii verticale a reliefului, a climatului, a diferentierilor petrografice evidente si îndeosebi, a configuratiei radiar - divergente a retelei hidrografice.

Astfel, pentru zonele montane si submontane, cu energie mare de relief, roci cu permeabilitate redusa si precipitatii bogate, este caracteristica prezenta unui numar mare de râulete cu bazine reduse, spre deosebire de zonele de ses unde exista conditii minime de formare a unor rauri cu lungimi mai mari.

Dupa lungimea pe teritoriul Romaniei, cele mai mari cursuri de apa sunt : Prutul si Muresul (716 km), Oltul (698 km), Siretul (592 km), Ialomita (414 km), Somesul (345 km), Jiul (348 km), Argesul (339 km).

Din punct de vedere hidroenergetic, teritoriul Romaniei a fost împartit în 9 bazine hidrografice.

2. BAZINUL HIDROGRAFIC AL RÂULUI OLT

Râul Olt izvoraste din muntii Hasmasul Mare, in Carpatii Orientali.

Bazinul hidrografic Olt are o suprafata de 24050 km2, cu o lungime a retelei hidrografice de 9872 km si cu o densitate medie de 0,41 km/km2.

Aproximativ pe 15,3 % din lungimea acestei retele hidrografice se manifesta fenomenul de secare.

Relieful este predominat de dealuri si munti, cu zone restranse de campie, cu un climat temperat continental (temperatura medie anuala intre 0 si 10,9 grade C) si precipitatii medii anuale cuprinse intre 500 mm si 1570 mm pe an.

Administrativ, bazinul hidrografic Olt ocupa integral judetul Vâlcea si partial judetele : Brasov, Covasna, Olt, Harghita, Sibiu, Dolj, Gorj, Arges si Teleorman, având o populatie în acest areal de cca. 2,132070 mil. locuitori, din care 1,132492 mil. locuitori (53%) traiesc în mediul urban. Din populatia totala, 54,39% este racordata la sistemele centralizate de alimntare cu apa si 33,45% este racordata la statiile de epurare.

Pentru a asigura sursa de apa diverselor folosinte de apa, au fost realizate 62 de acumulari importante cu un volum util de 1800 mil.de metri cubi.

Datorita dezvoltarii economice din perioada 1960 - 1989, calitatea apelor din bazin s-a înrautatit foarte mult fata de starea de referinta din anii 50. Dupa anul 1989, starea calitatii apelor s-a imbunatatit datorita restringerii activitatilor economico-sociale si al aplicarii mecanismului economic in domeniul apelor, inclusiv al principiului "poluatorul plateste". 5.

5. Documente ale Directiei Apelor Olt R. Valcea - pag.1 - 3.


Document Info


Accesari: 19231
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )