Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Utilizarea apei si poluarea ei

Ecologie
Utilizarea apei si poluarea ei                    Apa constituie un regulator al presiunii atmosferice. Dar poate apa este si un regulator al tensiunii atmosferice. Doar 2/3 din organismul omului este alcatuit din apa. Probabil apa, de rand cu alti factori, are o importanta deosebita in mecanismul complicat de reglare al tensiunii arteriene. Apa este un mineral pe care nimeni nu-l poate inlocui. Ea este una dintre componentele cele mai importante ale fortelor de productie ale societatii. Apa este un factor necesar pentru existenta omului si pentru activitatea lui de productie. Ea (H20) se intrebuinteaza pentru necesitatile economice si igienice, pentru refacerea fortelor si in alte scopuri. Consumul apei pentru necesitatile comunale le satisface pe cele fiziologice si igienice ale omului si inlesneste amenajarea locuintelor sale. Se disting in 24 de ore, igiena corpului, 30-40, ingrijirea locuintei 10, necesitatea comp. generale 20110 m in 24 de ore.
O mare insemnatate are folosirea bazinelor de apa pentru odihna , sport, pentru formarea microclimatului. Apele bazinelor cu apa dulce de suprafata contine 99,95% de apa ca atarev apa de mare-96,5% restul il constituie sarurile minerale si substantele organice. Amenajarea locuintelor poluate, instalarea canalizarii, nu numai in orase, dar si in sate duce la marirea volumelor de evacuare a apelor.

Apele reziduale, industriale constituie surse principale de poluare a bazinelor de apa, in special cu compusi chimici. Printre directiile folosirii complexe a resurselor de apa, rolul principal ii apartine folosirii repetate a apelor. Aprovizionarea circulanta cu apa reprezinta un astfel de sistem de asigurare cu apa a necesitailor de productie, cand apa folosita de acum o data se supune procesului de epurare, racire, preluare si dupa aceea se introduce in productie.

Elucidarea legitatilor de circulatie a poluarii are o mare insrmnatate, deoarece intr-un sir de cazuri ele stabilesc strategia si tactica de productie a mediului ambiant de diverse tipuri de impuritati. Factori de baza aici devin stabilitatea poluarilor.

Stabilitatea polurilor chimice:       Acesta este determinata de perioada de descompunere a substantelor cu 50% sau, mai frecventiv, cu 95% fata de concentratia initiala. Persistenta depinde de propriatatile fiziologice ale compusilor si de conditiile concrete de activitate a substantelor. O inalta stabilitate au compusii ce contin metal(Cu, Zn), ale elementelor (Arsen, Fluor) . Desompunerea productilor chimice are loc sub actiunea luminii solare, reactiei activa a mediului organismele vii (plante, microbi) precum si a enzimilor lor. In dependenta de solubilitate, unii polunti pot avea un ciclu complet al circuitului elementelor, alti - circuit partial, iar cele instabile - nu trec de fapt dintr-un mediu in altul. In invelisul solului are loc circuitul complet al poluantilor stabili cu toate ca in sol se infaptuiesc migratii mult mai incet, decat in aer si in apa.           Tipuri de poluantiPoluanti ai apelor pot fi si substantele lichide si solide, care, fiind eliberate in ape , transforma calitatile acestora in mod diferit. Poluantii apelor pot fi si natura fecaloid- menajera, industriilor, agricola(ingrasaminte, pesticide, erbicide, reziduri de la fermele de crestere a animalelor), petroliera, radioactiva, termica. Poluarea cu materii radioactive: acest tip de impurificare a apei are particularitati deosebite fiind cel mai modern si mai periculos dintre toate. Poluarea cu materii radioactive survin in urma experientelor cu bombe atomice si bombe cu hidrogen.

In urma acestor experiente este poluata nu numai atmosfera dar si apele, solul, produsele alimentare. Poluarea are un caracter global, intrucat materiile radioactive in urma exploziei termonucleare se imprastie pe intreaga suprafata a globului pamantesc(Hirasima si Nogasachi).

Poluarea locurilor prezinta un tablou si mai groaznic. Marile aglomaratii urbane, apoi industriale de tot felul in special industria alimantara si cea petroliera, detergentii, extractiile miniere, centrale termice, uzinele de fibre sintetice, industria carbunelui, pesricidele aduse de ploi de pe taramurile cultivate. Toate aceste substante, acumulate in randuri si fluvii , in izvoare, paraie si lacuri, se varsa in mari si oceane, in imensitatea unor ape care au si ei poluantii lor: peliculele petrolifere. Problemele de poluare radioactiva sunt legate de o anumita densitate a radiatiilor, emesi de particola radioactive introduse in atmosfera pe care artificiala( explozii de bombe artificiale). Adversarii folositi energiei nucleare situati ca perfectioanarea centralelor atomo- electrice nu micsoreaza ci mareste rezidurile. Astfel inlocuirea centralelor cu vapori de apa prin centrale nucleare cu apa sub presiunea inalta mareste radioactivitatea poluanta de aproape 10 ori.

Centralele cu plutoniu sunt cele mai periculoase. Din categoria poluantilor fizici fac parte si poluantii termici. Circa 68% din energia calorica a centralelor electrice de pe glog se invoraste sub forma de apa calda. Sursele de poluare se clasifica de obicei dupa natura apelor reziduale; meteorici( ploi, zapezi), fecoloid- menajere si industriale.

Apa este supusa unui tratament cu electroni accelerati. Tehnologia tratamentului cu raze sigura la 100% dezinsectia bacteriala a sedimentelor, excluzand posibilitatea poluarii ei cu substante dezinfectante.

Protectiile resurselor de apa impotriva poluarii I se acorda pretutindeni o mare atentie.


Document Info


Accesari: 2721
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )