Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...APA SI AERUL DIN SOL

Geologie
APA SI AERUL DIN SOL

Bilantul apei in sol → raportul dintre cantitatea de apa intrata in sol si cea pierduta. Intrari =► precipitatii, vaporii de apa din atmosfera, panza freatica, scurgerea de suprafata 141f54b , irigatii. Pierderi =► evaporare si transpiratie, drenare in panza freatica, scurgere laterala.
Regimul hidric al solului → circuitul general al apei din sol si gradul de umezire al acestuia, expresie a bilantului apei din sol.

Pergelic → din regiunile cu inghet prelungit in sol, cand in scurtul sezon cald, partea superioara a solului se dezgheata (molisol) si deasupra stratului inghetat (pergelisol sau permafrost) apa stagneaza.

Nepercolativ (partial percolativ) → caracteristic solurilor de stepa care, din cauza deficitului de umiditate (evapotranspiratia potentiala excede cantitatea de precipitatii medii anuale), nu sunt niciodata umezite in intregime, ci doar pana la maxim 100 - 200 cm. In cazul lor apa freatica, situata in adanc, nu le influenteaza.

Periodic percolativ → caracteristic solurilor din climate unde evapotranspiratia potentiala este aproximativ egala cu cantitatea de precipitatii medii anuale, iar profilul de sol poate fi umezit in intregime, dar numai in anii ploiosi (de exemplu in silvostepa).

Percolativ → din climate umede, unde precipitatiile medii anuale depasesc evapotranspiratia potentiala si profilul de sol este umezit in intregime cel putin o data pe an. In conditii si mai umede, solul este umezit in intregime de mai multe ori pe an. In aceasta situatie se poate separa un regim hidric repetat percolativ.Exsudativ → caracteristic solurilor de stepa si silvostepa cu panza freatica situata la adancimi critice. Prin evaporatie, solul pierde o cantitate de apa mai mare decat aceea primita din precipitatii, insa deficitul de umiditate este compensat de apa din panza freatica, care se ridica prin capilaritate. In acest fel solul este permanent supraumezit, de jos in sus, pana la suprafata sau pana aproape de suprafata. In conditiile in care panza freatica se afla ceva mai jos (la adancimi subcritice), profilul de sol este umezit din aceasta sursa numai in partea inferioara, separandu-se un regim hidric exudativ in profunzime.

Stagnant → apare in soluri argiloase (greu permeabile) din regiuni umede, in conditii de relief (suprafete plane, depresiuni, baza versantilor) care favorizeaza stagnarea apei in exces, in partea lor superioara (uneori chiar pana la suprafata).

Amfistagnant→ cu exces de apa provenit atat dintr-o panza freatica situata la mica adancime, cat si din stagnarea apei in sol. 

De irigatie → la solurile irigate, umezite mai profund si repetat.loading...Document Info


Accesari: 2982
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )