Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Servicii turistice online la ANTREC Tulcea

Turism
Servicii turistice online la ANTREC Tulcea

În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la local­ni­ci a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Începând din 1967-1968, în mod organizat s-au re­alizat primele actiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de tu­ris­ti aflati pe litoralul românesc al Marii Negre.Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un or­­din al Mi­nisterului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale repre­zen­ta­ti­ve pentru satul ro­mâ­nesc cu scopul de a fi lansate si promovate în turism.
Asociatia a fost înfiintata în 1994 si are 32 de filiale judetene, un numar de 3500 membrii - proprietari de pensiuni turistice si agroturistice din 800 de localitati.

Asociatia este recunoscuta pe plan national si international ca un lider în dezv 747l1114h oltarea turismului rural românesc, în încurajarea conservarii ecologice si pastrarii culturii traditionale românesti. Este o organizatie neguvernamentala, apolitica, membra a Federatiei Europene de Turism Rural - EUROGITES din 1995, aceasta ca­litate a ajutat-o în promovarea turismului rural românesc în lume.

Activitatea ANTREC Tulcea a fost revigorata la inceputul anului 1998 cand doi tineri din loc Crisan , Gheorghe Silviu si Vasiliu Petre au hotarat ca turismul rural la negru practicat sa se transforme in turism rural legal si organizat.

Astfel, au obtinut primele certificate de clasificare din Delta Dunarii, pentru un grup de 4 gospodarii din localitatea Crisan care aveau un confort minim de 1 stea, pentru ca localnicii nu erau prea instariti pentru a avea un confort ridicat.

Faptul ca acum apareau pensiuni clasificate legal in delta, a permis agentiilor de turism sa incheie contracte cu acestea si sa le furnizeze turisti in mod constant si fluent, lucru care a permis pensiunilor create sa se dezvolte si sa-si imbunatateasca nivelul de clasificare, astazi avand fiecare 3 margarete.

Acest exemplu pozitiv a fost observat atat de autoritati cat si de catre ceilalti localnici ai Deltei dorind sa le urmeze exmplu, vazand ca activitatea de turism rural poate fi o alternativa viabila ca sursa de venit la activitatea principala pescuitul industrial. Pentru sustinerea membrilor si pentru a veni in ajutorul potentililor clientii, s-a creat un site national www.antrec.ro unde sunt prezentati toti membrii, unde sunt descrise toate pensiunile si unde clientii pot gasi informatii actualizate despre masifestarile din tara care se desfasoara in mediul rural, unde membrii isi pot prezenta ofertele speciale si noutatile si unde clientii isi pot face rezervari on line. Este o sursa de informatii compacta despre obiective turistice si spatii de cazare si alimentatie cu caracter rustic . Daca fiecare filiala ar avea propriul portal virtual, informatia s-ar pierde sau s-ar diminua semnificativ, clientul nemai avand capacitatea de a lua rapid o decizie obiectiva.

Imaginile si descrierile regiunilor, serviciilor si a pensiunilor intr-o structura accesibila permite clientului sa-si defineasca intr-un timp scurt tema vacantei, regiunea unde se va desfasura vacanta, obiectivele turistice din zona, nivelul de confort, pensiunile favorite si apoi in functie de disponibilitatea de locuri sa se decida anume pensiunea in care-si va desfasura sejurul si chiar sa-si faca o analiza de pret chiar inainte de a face rezervarea online.

Facilitati ale sistemelor globale

Acum câtiva ani a început febra internetului si în România. Adresat la inceput persoanelor cu bani si folosit în general de un mediu restrâns al populatiei, s-a dezvoltat destul de greu din cauza lipsei banilor, serviciilor mai putin profesioniste si nu numai. Cu timpul însa piata s-a marit, cerintele au devenit mai mari, preturile au scazut, serviciile s-au diversificat. Incet lumea a fost nevoita sa caute multe lucruri pe internet, fiind mai ieftin si mai rapid, oamenii au început sa comunice

Numarul utilizatorilor de internet din România a depasit cinci milioane, în luna mai 2007, în crestere cu 23 % fata de ianuarie, cand s-au inregistrat 3,175 milioane si cu 1% fata de luna aprilie, potrivit datelor furnizate de serviciul de monitorizare a audientei pe internet, Trafic.ro .(12) Trafic.ro a inregistrat în luna mai 4.105.481 de vizitatori unici din Romania si 10.528.881 de vizitatori din strainatate.

Proportia vizitatorilor români pe site-urile din Romania este majoritara, 28 %, în timp ce vizitatorii din strainatate provin in cea mai mare parte din Statele Unite (17 %), Marea Britanie (6%) si Germania (4%).

Conform mediilor anuale de vizitatori pe fiecare categorie în parte, statisticile Trafic.ro releva faptul ca editiile online ale cotidianelor atrag în continuare cei mai multi vizitatori, site-urile din aceasta categorie fiind cele mai vizitate în fiecare an, cu exceptia anului trecut, când au fost depasite de categoria calculatoare/internet", care include printre altele si serviciile de e-mail autohtone.

Turismul reprezinta de asemenea un interes mare pentru utilizatorii de internet din România. Conform statisticilor Trafic.ro, din 4 milioane utilizatori, aproximativ 600.000 de utilizatori acceseaza site-uri de turism.

Din perspectiva numarului mediu de pagini "citite" de un vizitator, site-urile Auto-Moto conduc în clasament cu o medie de 15,78 pagini pe utilizator, apoi site-urile regionale cu 14,58 pagini vizualizate în medie de un vizitator, urmând apoi site-urile din categoriile Locuri de munca, Educatie/Invatamânt, si Sanatate.

Facilitati ale sistemelor specializate

Lumea informatiei si sistemele de distributie au jucat un rol esential în sectorul turismului international, întrucât au pus în contact cumparatorii si prestatorii de servicii turistice. Spre deosebire de bunuri, serviciile sunt vândute înainte ca beneficiarul (consumatorul) sa le poata aprecia calitatile, chiar înainte ca el sa calatoreasca în tara în care va beneficia de aceste servicii. GDS-urile sunt astfel indispensabile si inca detin un monopol virtual în vânzarile de bilete de avion si pachete turistice.

În prezent, jumatate din companiile aeriene din întreaga lume îsi afiseaza disponibilitatile si tarifele prin intermediul unui sistem computerizat de rezervari, iar partenerii lor traditionali sunt agentiile de turism, ele fiind cele care ofera turistilor pachete complexe, calatorii inclusive-tours, bilete de avion si posibilitate închirierii de autoturisme. Acesta nu este însa un motiv ca sistemele computerizate de distributie sa se limiteze la nivelul agentiilor de turism. Clientii se pot conecta ei însisi, prin intermediul Internetului la sistemele de rezervari.

Odata cu deschiderea procesului de liberalizare a transporturilor aeriene, pasagerii au dobândit posibilitatea de a alege între mai multe companii cu oferte diferite ca tarif, ruta, servicii, fiind necesara, pentru selectionarea celei mai avantajoase oferte. Asa încât pasagerii au început sa se adreseze agentiilor de voiaj conectate la cele mai puternice GDS, care apartineau, evident, marilor companii aeriene. Prin utilizarea GDS, agentii de voiaj puteau sa obtina, într-un termen foarte scurt, informatii necesare în legatura cu tarifele, orarele de zbor, si disponibilul de locuri pentru fiecare ruta.

În prezent, circa 80% din rezervarile si vânzarile de servicii de transport aerian sunt operate prin sistemele de rezervari - GDS (acest procent fiind in scadere in favoarea celor prin Internet) care folosesc terminale cu afisare pe ecran (VDU - visual display unit) pentru prezentarea informatiilor si introducerea lor în baza de date. Din totalul de rezervari, trei sferturi au la baza informatiile din prima pagina expusa pe ecran, iar circa jumatate din rezervari se bazeaza pe rezervarile aparute pe primul rând din prima pagina. Accesul la prima pagina VDU si, pe cât posibil la prima jumatate din aceasta s-a transformat într-un spatiu de manifestare a concurentei între companiile aeriene.

Cele mai importante sisteme de rezervare sunt dominate de liniile aeriene europene si americane. Cele mai importante cinci sisteme sunt:

Galileo International s-a format prin asocierea retelei americane Covia-Apollo, înfiintata de United Airlines si de reteaua europeana Galileo, formata în Marea Britanie de British Airways, Alitalia, Swissair, KLM si Olimpic Airways.

Sabre creat de American Airlines, a fost cea mai mare retea din lume înaintea fuziunii Apollo-Galileo.

Worldspan a fost creat de companiile aeriene americane Delta, TWA si NorthWest, si s-au asociat cu Abacus, un sistem creat de un grup de companii aeriene asiatice.

Amadeus a fost înfiintat de companiile aeriene europene Air France, Lufthansa, Iberia si SAS, ca reactie de raspuns la retelele americane.

Sistemele de distributie globale sunt concentrate în trei zone: America de Nord, Europa si Asia-Pacific. În America Latina si în Africa, tarile din aceste regiuni sunt slab dotate în ceea ce priveste terminalele.

Localizarea geografica si concentrarea sistemelor globale de distributie determina importanta lor pentru companiile aeriene.Solutii de promovare

Fie ca este o agentie de turism sau o unitate obiectivul principal este atragerea clientilor printr-o oferta avantajoasa si completa. Prin intermediul serviciilor online, site-ul va oferi oricui posibilitatea de a consulta oferta la zi (fara a mai fi necesar sa se bazeze pe editarea, tiparirea si distribuirea de pliante de fiecare data când apar sau se modifica destinatii) si de a face rezervari pentru destinatia dorita, chiar din fata calculatorului, prin simpla completare a unui formular electronic.

Ce avantaje prezinta?

.  Ofertele sunt permanent actualizate, putând adauga / sterge/modifica înregistrarile din baza de date prin intermediul site-ului de administrare securizat.

.  Clientii pot face rezervari online pentru orice destinatie cuprinsa în oferta, prin completarea unui formular electronic; odata completate si validate, datele personale, destinatia si data sejurului vor fi trimise automat pe adresa de mail.

. Se anunta în timp util clientii cu privire la ofertele speciale sau destinatiile nou aparute.

.  Se creaza o baza de date cu detalii despre clienti (nume, prenume, vârsta, destinatii preferate, posibilitati financiare, etc

.  Clientii pot avea acces la informatii detaliate: gradul de ocupare al unui spatiu de cazare sau a unui mijloc de transport, texte, fotografii si filme despre o anumita destinatie sau conditiile în care pot beneficia de oferte speciale.

3.4.Solutii de ofertare

HotelsOnLine ofera tuturor agentiilor de turism o cale comoda si ieftina de a initia si dezvolta o noua strategie de marketing si vânzari prin Internet printr-o metoda foarte rapida si eficienta de accesare electronica. Cu numai un computer personal si acces la Internet, orice agentie de turism poate intra în sistemul HotelsOnLine. Aderarea la acest sistem este non-exclusiva iar afilierea la un alt sistem electronic de vânzari servicii nu intra în conflict de interese cu acest sistem.

Componentele sistemului:

Prezenta interna si internationala - incluzand o pagina de prezentare completa cu fotografii, informatii detaliate, inclusiv oferte si pachete turistice, cu accesarea motorului de rezervari (booking "online"), în timp real.

Motorul de rezervari "online" - cu prezentarea reala a posibilitatilor de cazare, alaturi de partenerii afiliati.

Acces non-stop la informatiile din baza de date HotelsOnLine privind pagina agentiei, inclusiv pret camere si disponibilitate cazare.

Un sistem flexibil de optiuni pentru a beneficia de facilitatile de rezervare în timp real prin sistemul HotelsOnLine.

Legatura directa cu toate agentiile de turism, cu toate hotelurile si companiile, membre HotelsOnLine. Legatura directa, prin Internet, cu toate sistemele de rezervare din lume, partenere HotelsOnLine.

Preturi reduse oferite special de hoteluri.

Posibilitatea de accesare a locatiei atât din România cât si din strainatate.

Beneficiile sistemului:

Costuri minime. În comparatie cu alte sisteme internationale de rezervare a biletelor de avion, HotelsOnLine ofera servicii de rezervari în timp real, absolut gratuit.

Control permanent. Modificarea informatiilor furnizate despre oferta turistica - descriere, politica de servicii, preturi, actiuni promotionale.

Securitate. HotelsOnLine beneficiaza de cel mai modern protocol de securitate SSL si autentificare Thawte.

Marketing. Posibilitatea de a promova preturi scazute si diferite pachete turistice pentru a creste interesul turistic în timpul perioadei extra sezoniere.

Usurinta în utilizare. Acces la întreaga piata de turism din Romania, primirea cererilor de oferta de la clientii români si straini, rezervari online la toate hotelurile afiliate sistemului HotelsOnLine, schimburi de servicii cu alte agentii de turism române si straine.

Asistenta gratuita

Cu numai un computer personal si acces la Internet, orice agentie de turism poate intra în sistemul HotelsOnLine. Interfata este prietenoasa si usor de folosit, se pot modifica toate informatiile referitoare la preturi, mesaje marketing, oferte speciale, informatii utile, etc.

HotelsOnLine creeaza si pagini web, acordând astfel posibilitatea rezervarilor în timp real, prin intermediul retelei de parteneri ai HotelsOnLine.

Dupa efectuarea unei rezervari prin sistemul HotelsOnLine, clientii primesc confirmarea rezervarii, inclusiv regulile de rezervare si codul de confirmare. Agentia de turism primeste imediat datele rezervarii efectuate având controlul complet al situatiei rezervarilor si putând efectua modificari ale preturilor în beneficiul agentiei si al clientilor.

Intelinet.ro - www.intelinet.ro Intelinet.ro este o companie cu capital româno-britanic, membra a C.E. Group, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii IT de pe piata din Marea Britanie si Irlanda.
Intelinet.ro are o experienta de peste 5 ani IT, furnizând o gama larga de servicii: dezvoltare software, site-uri Web, e-commerce, e-business, implementare, optimizare si administrare retele, consultanta.

Solutii de Marketing

Cei mai multi oameni considera ca Internetul constituie un important si nou canal de distributie care furnizeaza marketerilor un canal puternic si direct de distributie care interactioneaza cu consumatorii.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale Web-ului este reteaua sa globala. Punând informatii referitoare la compania ta pe Internet, aceasta da o expunere neparalela si disponibila instantaneu pentru clientii din întreaga lume, 24 de ore pe zi si 365 de zile pe an. Clientii de oriunde pot accesa materialul tau promotional, la o ora care este convenabila pentru ei, si astfel nu trebuie sa se lupte ca sa gaseasca oamenii care se ocupa cu vânzari la ore când acestia sunt la birou.Marketingul controleaza continutul (informatia care este prezentata), timpul (când este vizualizata), locatia (unde este vizualizata) ca si frecventa (cat de des este vazuta). Publicitatea prin intermediul televiziunii si presei sunt exemple comune ale acestui tip de promovare. Continutul este limitat de factori cum ar fi costurile sau capacitatea, si în orice caz strategia se transforma de multe ori în mult spatiu pierdut. În cele mai multe cazuri marketingul nu are idee cine va vedea publicitatea aceasta scumpa, si este o pierdere de resurse sa arati publicitatea unor oameni din afara tintei de audienta. Chiar si atunci când tinteste corect, publicitatea de acest tip de multe ori ineficienta, esueaza în a-l angaja pe client.

Marketingul pe Internet, întoarce invers multe din aceste caracteristici. Cu o prezentare pe Internet, clientul este cel care detine controlul. Folosind hyper-links, clientii hotarasc ce vor vedea si când vor vedea. Daca nu le place ce au vazut, pot sa iasa de acolo cu un singur click, asa ca notiunea de a capta audienta pasiva nu se aplica pe Internet.

O versiune electronica a unei brosuri tiparite cu materiale promotionale nu este suficienta, continutul si forma trebuie adaptata, astfel încât sa se poata profita de puterea Internetului, iar uneltele de navigare trebuie sa fie incluse pentru ca sa se evite ca utilizatorii sa se piarda în date. Continutul unui site de Internet trebuie sa fie relevant pentru nevoile vizitatorilor, usor de folosit si sa includa link-uri logice pentru arii de interes principal. Doar facându-l pe utilizator sa viziteze site-ul o data nu este suficient. Continutul sau trebuie schimbat cu regularitate si trebuie sa fie captivant pentru ca utilizatorii sa doreasca sa se întoarca pe site iar si iar.

În al doilea rând, spre deosebire de tehnicile de marketing traditionale, clientul este cel care vine la companie sa solicite informatia, si nu invers.

Promovarea pe Internet nu este afectata de marime sau capacitate impuse de costurile sau de spatiul alocat. Costul crearii de pagini este foarte scazut, si de asta în lumea electronica este posibil sa incluzi informatii foarte cuprinzatoare, si ieftin.

Marketerul poate crea o brosura multimedia personalizata foarte cuprinzatoare care sa permita utilizatorilor sa exploreze produsele si serviciile bazate pe nevoile si interesele individuale, si nu pe mesajul de vânzare standardizat.

Unul dintre beneficiile merketingului pe Internet este eficacitatea sa de promovare care poate fi determinata relativ repede si precis. Serverele pot furniza statistici de folosire si sa arate care pagini sunt accesate de clienti. Cu promovarea bazata pe Internet, poti sa spui cu exactitate cine se uita pe informatiile tale, de unde vin, la ce pagini se uita si ordinea în care le-au accesat. Spre deosebire de o brosura tiparita, poti spune daca nimeni nu citeste pagina despre restaurant sau daca oamenii cauta mai întâi informatii despre facilitati si apoi despre loc.

Marketingul pe Internet nu este limitat numai la distributia de informatie ci are si potential de vânzare directa. Poate sa treaca peste obstacole geografice si bariere care separau în mod traditional vânzatorul de cumparator, prin asta schimbând modul în care produsele sunt distribuite.

Solutii de Vânzare

Internetul nu mai este de mult ceva de viitor pentru turism. Este insasi prezentul, un enorm potential pentru afacerea oricarei agentii de turism. 

Prezenta online a agentiilor de turism din România este în continua dezvoltare. Pe site-ul Trafic.ro sunt inregistrate aproximativ 1.100 site-uri românesti din sectorul turismului, în marea lor majoritate apartinând agentiilor de turism din România.

Prezenta online a agentiilor de turism constituie o conditie esentiala pentru supravietuirea pe piata. si în România se poate utiliza zicala: Daca nu esti prezent online, nu existi.

Exista însa si agentii pentru care simpla prezenta online nu este suficienta. Aceste companii sunt dispuse sa investeasca sume considerabile în dezvoltarea aplicatiilor e-business pentru a avea succes pe pietele virtuale. Acestea sunt firmele care au înteles ca nu este de ajuns sa oferi o varietate de servicii. Cuvântul cheie este sa le oferi rapid si la o calitate ireprosabila.

Principalele servicii turistice oferite de agentiile de turism din România sunt:

servicii de ticketing

pachete turistice în tara si în strainatate

sejururi pe litoral sau la munte

circuite în tara si în strainatate

sejururi pentru tratament

servicii de rezervari hoteluri în tara si strainatate

organizarea de conferinte

croaziere

agroturism

servicii de închiriere autoturisme

Simpla prezentare a acestor servicii online nu mai este de ajuns. Posibilitatea consumatorilor de a face rezervari online, de a face plati online reprezinta un factor deosebit de important.

Avantaje si facilitati:

Interfata de administrare

Optimizari motoare de cautare

Sectiunile principale ale sistemului sunt:

- HOTELS (Oferta cu hotelurile din tara)

Hotelurile pe site pot fi accesate de catre vizitatori urmând un traseu logic. De pilda, daca vizitatorul este interesat sa petreaca vacanta la mare, el va alege sectiunile Turism intern -> Litoral -> Statiunea dorita -> Hotel statiune. La capatul cautarilor se afla hotelul dorit (ales în functie de buget sau dorinte), pagina în care se pot vizualiza mai multe detalii ce prezinta interes pentru acesta:

STATIONS (Statiuni din tara sau din strainatate)

Statiunile constituie un element important pe site, deoarece sunt punctul de legatura între categoria aleasa si hoteluri. Fie ca sunt la Litoral sau Munte, statiunile sunt de referinta pentru utilizator, constituind un reper mai simplu în gasirea ofertei dorite.Statiunile pot fi de mai multe tipuri, în functie de scopul pentru care sunt vizitate, sau în functie de regiunea din care fac parte: Statiuni balneoclimaterice, Statiuni montane, Agroturism,etc.

Orice statiune poate avea atasate mai multe hoteluri sau pensiuni, specificatii gen:

descriere generala

amplasament geografic

obiective turistice

indicatii terapeutice

servicii neincluse, etc.

Unei statiuni i se pot atasa fotografii, dar automat vor fi atasate si cele din hotelurile sau pensiunile pe care le cuprinde, astfel galeria de poze fiind completa.

CIRCUITS (Circuite interne sau externe)

In aceasta sectiune este necesara prezenta fotografiilor, dar si a informatiilor cu privire la zilele circuitului. Fiecare zi din cadrul circuitului poate avea atasate:

poze

un titlu reprezentativ

descriere

De asemenea un circuit poate avea mai multe specificatii precum :

servicii incluse în pret

servicii neincluse

date de plecare

harta circuit (cu traseul urmat)

Orice circuit poate fi rezervat prin intermediul formularului de rezervare online, si de asemenea este disponibila online o varianta printabila. O facilitate speciala a acestei sectiuni este, posibilitatea de atasare a unei harti pe care poate fi punctat traseul circuitului.

SEJOURS (Sejururi interne sau externe)

Sejururile pot fi prezentate în urmatoarea forma:

titlu reprezentativ

text de tip descriere

servicii incluse

servicii neincluse

tara de origine unde se va desfasura sejurul

metodele de transport

preturi

De asemenea unui sejur i se pot atasa fotografii, el poate fi semnalat ca fiind oferta speciala, poate fi vizualizat sub o forma usor printabila, si poate fi rezervat online.

TICKETS (Oferta Bilete de avion sau autocar)

Orice agentie de turism sau voiaj foloseste un sistem adecvat de ticketing - bilete fie de avion sau autocar. Oferta de ticketing poate fi afisata pe site în functie de mai multe criterii: orasul de destinatie, tara de destinatie, pret.

Orice oferta de ticketing are obligatoriu si legatura catre formularul de rezervare online care cere utilizatorului câteva date esentiale pentru stabilirea dorintelor lui. Oferta de ticketing poate fi extinsa în functie de dorintele agentiei, si poate contine mai multe specificatii cum ar fi: ora/orele de plecare, conditii pentru pasageri, numar si tip de escale.

CONCLUZII

Asa cum am vazut, Internetul are potentialul de a avea un efect major în modul în care ospitalitatea si produsele turistice sunt distribuite, redefinind modul prin care turistii descopera si cumpara produsele turistice. Are potentialul de a depasi multe probleme asociate cu mai traditionala distributie electronica. Adresându-se direct consumatorului, ocoleste GDS, dând nastere la costuri mult mai mici si facând posibila distribuirea de produse ieftine. Absenta cerintelor în termeni de structura da flexibilitatea de a distribui produse eterogene, în timp ce simplicitatea si acceptarea generala a standardizarii interfetei utilizatorului introduce consistenta în modul în care informatiile sunt accesate - o conditie esentiala necesara în practicarea turismului. Libertatea de intrare, costurile scazute si faptul ca nu este nevoie de nici un echipament special sa-l faca atractiv ca distributie medie pentru micile operatiuni de turism, în timp ce capacitatile multimedia si întinderea globala îl fac foarte eficace ca mediu de marketing. Potentialul sau a fost oficial recunoscut de sectorul turistic. S-a prezis ca Internetul va fi cheia conducerii în viitor a sectorului turistic. Doar acele operatii care vor exploata tehnologia pentru a identifica corect nevoile consumatorilor si vor oferi produsele ca atare vor supravietui.https://financiar.rol.ro/stiri/2005/06


Document Info


Accesari: 2157
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )