Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TURISM INTERNATIONAL TEMA PROIECTULUI: Relatiile turistice, diplomatice, economice si culturale alE Egiptului cu Romania -

Turism
UNIVERSITATEA " *

FACULTATEA DE MANAGEMENT
DISCIPLINA:

TURISM INTERNATIONAL

TEMA  PROIECTULUI

- Relatiile turistice, diplomatice, economice si culturale alE Egiptului cu Romania -

Steag Egypt Flag of

Profesor:

Student:

ANUL III

Relatiile turistice, diplomatice, economice si culturale

alE Egiptului cu Romania

CAPITOLUI I

Prezentare generala a Egiptului

CAPITOLUL II

Scurt istoric al Egiptului

CAPITOLUL III

A. Politica Egiptului

B .Geografia Egiptului

C. Economia Egiptului

D .Demografia Egiptului

CAPITOLUL IV

ATRACTII TURISTICE A. Locuri si relicve antice

B. Cat de vechi este Sfinxul?

C. Cele 7 minuni ale lumii arabe

CAPITOLUL V

1. Relatiile diplomatice intre Romania si Egipt

2. Relatii bilaterale Relatiile comerciale

3.Construirea unei relatii de incredere reciproca

4."Romanii au 70 de milioane de prieteni in Egipt"

5. Egipt , relatii cu tari din regiune. Relatii cu SUA

6. Parteneriatul Cairo cu UE

7. Cooperarea economico - turistica

Harta Egiptului

Bibliografie

Mihaela D.Ionescu Page -1-

REPUBLICA ARABA EGIPT Steag Egypt

CAPITOLUL I --PREZENTARE GENERALA--

1.Numele tării: Denumirea completă: Arab Republic of Egypt .Denumirea scurtă: Egypt Denumirea locală completă: Jumhuriyat Misr al-Arabiyah. Numele anterior: United Arab Republic (with Syria)

2.Capitala: Cairo

3.Presedintele: Husni Mubarak si este comandantul suprem al fortelor armate

4.Limbi: Limba oficiala este araba, limba principala araba dialectala (70 %), limba coloniala franceza si engleza iar sistem politic republica.

5.Dialecte: Cairene Arabic, Dongola, Eastern Libyan Arabic, Helebi, Kenuz, Middle Egypt Arabic, Nawar, North Delta Arabic, Northeast Egyptian Bedawi Arabic, South Central Delta Arabic, South Levantine Bedawi Arabic, Tripolitanian Arabic,

6.Internet:  Utilizatori de Internet: 560,000 (2001). Furnizori de servicii de Internet (Internet Service Providers) 50 (2000)

7.Coordonate: Egiptul se afla in partea nord-estica a continentului african, pe tarmurile a doua mari. In partea de nord, Egiptul este scaldat de Marea Mediterana si in partea de est, de Marea Rosie si se invecineaza la vest cu Libia, la sud cu Sudan si la nord-est cu Israel. Intre desert si tarmul muntos al Marii Rosii, intregul teritoriu este strabatut de fluviul Nil.Coordonate geografice27 00 N, 30 00 E

Suprafata (kilometri pătrati) 1,001,450.0

Lungimea granitelor (km) 2,665.0

Pentru intrarea in Egipt este nevoie de un pasaport valabil minimum 6 luni si o viza turistica. Viza se poate obtine individual la Consulatul General al Egiptului la Bucuresti

8.Moneda natională: lira egipteana (EGP). Codificarea internatională pentru vehicule: ET . Produsul intern brut (US $)258 Bio. (2001*) Rata de crestere a productiei industriale :(%)1.8% (2001*) Importuri (US $) Rata inflatiei: 2.3% (2001)   

9.Populatie: 76.117.421 locuitori 

10.Ora: GMT +2 (Ora de vara +3 ore)


11.Clima:
Clima este mediteraneana in Nord si tropical-continentala, foarte arida in rest (desertica, veri uscate si ierni blande). Temperatura variaza intre 20° si 39°.

Mihaela D. Ionescu Page -2-

12. Descrierea Egiptului : Egiptul este cel mai fascinant si mai misterios taram, cu faimoasele sale piramide devenite o marca a acestei tari. Cand spui "Egipt" spui faraoni, piramide, temple si antichitati, spui Nilul, mareata apa care le-a influentat egiptenilor intreaga viata: economic, social, politic, dar si religios. Astazi insa, indepartandu-ne o clipa de desert, spui si orase exotice, cu bazare si arome de mirodenii si ceai, cu cladirii moderne amestecate cu ruine din trecut. Egiptul a acumulat adevarate bogatii, care te inconjoara si te impresioneaza.

I-a uimit in vechime pe greci si pe romani si continua sa uimeasca generatii intregi.
Intr-un context in care monumentele istorice coexista armonios cu viata actuala, moderna, aceasta tara ofera turistilor varietate in explorare: croaziere pe Nil, scufundari in Marea Rosie sau calatorii la peninsula Sinai.

CAPITOLUL II - Istoria Egiptului-


Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase. Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume.


Aparut in desert ,Egiptul era la o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat.Dupa ce s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila ,
conservatoare si longeviva. Un istoric grec a denumit foarte inspirat Egiptul ca ,,Darul Nilului. Locurile propice asezarilor oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin desert,varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.
Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din 3000 i.e.n., din vremea cand Menes sau Narmer,regele Egiptului de Sus a unit cele doua state.Aceasta uniune a ramas intacta timp de mai multe milenii,s-au succedat 33 de dinastii.Intemeietorul primei dinastii a fost Menes,iar regina ultimei dinastii Cleopatra.,care s-a sinucis aproximativ in anul 30 i.e.n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos.

CAPITOLUL III A. Politica Egiptului

Egiptul este o republica din 18 Iunie 1953. Presedintele Mohamed Hosni Mubarak este presedintele republicii din 14 Octombrie 1981, urmându-i în functie lui Anwar Sadat. Mubarak este în prezent la al patrulea mandat în fruntea tarii. Este liderul Partidului National Democrat, în prezent la putere. Ahmed Nazif a fost ales în functia de prim-ministru în 9 Iulie 2004 în urma demisiei lui Ateb Obied. Egiptul opereaza sub un sistem prezidential multipartit unde puterea executiva este împartita între presedinte si prim-ministru. Alegeri prezidentiale si parlamentare sunt organizate în mod frecvent, ultimele fiind tinute în 2005. Organizatiile non-guvernamentale internationale si-au manifestat îngrijorarea în privinta libertatii de expresie si a interventiei guvernului în alegerile locale. Egiptul a fost primul stat arab care a încheiat pacea cu Israel prin semnarea tratatului de pace Israelo-Egiptean la Camp David în 1978.

Mihaela D. Ionescu Page -3-

Harta Politica a Egiptului

B. - Geografia Egiptului -

Pe lânga capitala Cairo, alte orase importante ale Egiptului sunt Alexandria, al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Giza, Hurghada, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Porto Said, Sharm el Sheikh, Shubra-El-Khema, Suez si Zagazig.Pe teritoriul Egiptului se întind si parti din desertul Sahara si desertul Libian. Aici se gasesc oaze, printre care se afla Bahariya, Dakhleh, Farafra, Kharga sau Siwa.Egiptul se învecineaza cu Libia la vest, cu Sudanul la sud si cu Israelul la nord-est. Ţara controleaza canalul Suez, care leaga Mediterana de marea Rosie.Rolul important pe care îl are Egiptul în geopolitica vine de la pozitia sa strategica ca punte terestra între Africa si Asia, si ca punct de trecere între Marea Mediterana si oceanul Indian.

C. - Economia Egiptului -

Economia Egiptului este dependenta în principal de agricultura, media, exporturile de petrol, turism si de cei peste 5 milioane de egipteni care lucreaza în strainatate, preponderent în Arabia Saudita, Golful Persic si Europa. Guvernul a încercat sa pregateasca economia pentru noul mileniu prin reforme economice si investitii masive în comunicatii si infrastructura, finantate cu fonduri americane. Egiptul este cel de-al doilea beneficiar de asemenea fonduri din partea Statelor Unite dupa Israel. Conditiile economice încep sa se îmbunatateasca considerabil dupa o perioada de stagnare datorita adoptarii unor politici liberale de catre guvern cât si datorita veniturilor din ce în ce mai ridicate din turism si a bursei de valori.

Mihaela D. Ionescu Page -4-

D. - Demografia Egiptului -

Egiptul este cea mai populata tara a Africii cu o populatie de apoximativ 74 milioane de persoane. Majoritatea populatiei este concentrata de-a lungul Nilului, fiind în proportie de 90% de religie islamica, restul fiind crestini(în pincipal copti). Structura pe vârste (%):

-   0 - 14 ani

33.96% (M: 12,292,185; F: 11,721,469)

  - 15 - 64 ani

62.18% (M: 22,190,637; F: 21,775,504)

  - 65 ani si peste

3.86% (M: 1,191,091; F: 1,541,459)

CAPITOLUL IV  Locuri si relicve antice

A. Atractii turistice: Cele mai cunoscute atractii turistice ale orasului sunt monumentele si relicvele Egiptului din perioada faraonilor. Pe primul loc din acest punct de vedere, se situeaza Muzeul de Antichitati Egiptene. Cele mai apreciate piese ale colectiei sunt comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon si cele 12 mumii expuse in boxe in vid.
Cele mai faimoase monumente ale Egiptului - piramidele si Sfinxul - sunt in suburbia Gizeh. Piramide care sunt la o zi distanta sud de Gizeh, la Saqqara si Dashur. Cairo contine o colectie exceptionala de monumente musulmane din diferite epoci si in diferite stiluri arhitecturale. mai interesante fiind Moscheile Ibn Tulun, Al-Azhar, Sultan Hasan si Muhammad Ali. Sunt stralucite exemple de arta si arhitectura islamica, constituind o oglinda fidela a dezvoltarii orasului si importanta Islamului in viata Egiptului modern.
Unele dintre cele mai vechi cladiri din Cairo se gasesc aici, inclusiv cateva biserici, ca Al-Muallaqa sau Biserica Sf. Gheorghe.
Colectie de arta decorativa vizitati Muzeul Islamic de Arta, Casa Gayer-Anderson si Muzeul Mohammed Mahmoud Khalil. Palatul Manial sau Palatul Abdin. Cordoba este un loc de trecere obligatoriu pe principalul drum roman ce traversa Peninsula Iberica de la un capat la altul, de la Cadiz la Narbonensis. Califatul de Cordoba (756-1031) a rivalizat mereu cu Bagdadul si Cairo, din cauza constructiilor monumentale , palatelor si moscheilor, dar si a vietii intelectuale exceptionale. Cel mai vestit calif de Cordoba a fost Abd er Rahman al III-lea (912-961), in vremea caruia cele 70 de biblioteci ale califatului concurau intre ele pentru achizitionarea operelor grecesti, iar savantii erau protejati de catre califi.

B.Cat de vechi este Sfinxul?
Majoritatea egiptologilor cred ca Sfinxul dateaza din timpul domniei faraonului Menkaure (2532-2503 i.Hr. - cel de-al treilea conducator ingropat pe platoul de la Gizeh, dupa Khufu si Khafre) si ca trasaturile faciale ale imensei statui le-ar reproduce pe ale faraonului. Problema este ca trunchiul Sfinxului, realizat din calcar, este mult mai erodat din cauza vremii (cel mai probabil din pricina precipitatiilor) decat capul sau.

Mihaela D. Ionescu Page -5-

C. - CELE 7 MINUNI ALE LUMII ARABE -1)Piramida lui Keops

(Piramida cea mare de la Gizeh)

Este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fost distrusa de-a lungul timpului,piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se numara si piramida lui Keops. Ea se afla la 8km de Cairo pe platoul Gizeh. Pe acest platou se afla 11 piramide dintre care 8 mici si 3 mari. Aceste piramide au fost construite in timpul celei de-a IV-a dinastii.Cele 3 mari piramide sunt atribuite faraonilor : -Mikerinos, Kephren, Keops: inaltime = 148m si lungimea = 233m.In urma calculelor facute de specialisti a rezultat ca pentru constructia ei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri de "piatra de calcar galbui".In total piramida cantareste in jur de 6.000.000 de tone.

2).Gradinile suspendate ale Samiramidei Ele apartineau reginei Samiramida, sotia regelui Habucodonosor.Descrierea facuta de Diodor ne prezinta Gradinile suspendate astfel: au forma patrata in trepte sau de amfiteatru; terasele au sol artificial, plin cu arbori de toate speciile ce aminteau reginei de tara ei. Minunatele gradini au terasele incarcate de verdeata. In mijlocul acestui desert nu mai vegheaza decat un arbore milenar, un ateh urias care poate sa aminteasca de gradinile suspendate. Ele au fost construite drept cadou din partea regelui Nabucodonosor pentru sotia sa in 600 i.chr . gradinile erau suspendate la 75m inaltime.

3) Templul Artemisei din Efes Artemis a fost zeita vanatorii, protectoare a oraselor si a corabiilor. Templul avea:lungimea = 125,8 m; latimea = 65 m; 127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu,templul a fost inceput in secolul VII d. Chr si terminat in secolul IV i.Chr. El a fost distrus in sec. IV-VI d. Chr . Astazi langa vechiul amplasament al Artemisului s-a amenajat un muzeu in care se pot vedea cateva vestigii ale maretului templu.

4) Mausoleul de la Halicarnas Este mormant si templu al regelui Mausolus, rege al statului antic Caria. A fost construit dupa moartea regelui Mausolus in 353 i. Chr. Construit la Halicarnas el a fost inceput de Mausol si terminat de sotia acestuia Artemisa. Are 36 de coloane in stilul ionic. Intre coloane se aflau statui reprezentand oameni si animale. Ca si placile care imbracau Piramida cea mare ca si blocurile de piatra ale vestitului Artemision din Efes, marmura alba a Mausoleului s-a risipit in alte ziduri ascunzand in adancul noilor fortificatii sau constructii povestea frunzelor sale; din edificiul care fusese una din minunile lumii n-au mai ramas decat fragmente prin muzee si cateva pietre de fundatie.

Mihaela D. Ionescu Page -6-

5) Statuia lui Zeus din Olimp A fost construita la jumatatea secolului V i. Chr si a rezistat timp de 1000 ani. Statuia avea 12m inaltime cu soclul de 14 m. Zeus era asezat pe un tron cu spatar inalt, bogat decorat, iar pe cap aveao o corana din frunze de maslin. Tronul era din aur. Vesmantul era presarat cu flori de crin. Zeus avea in mana dreapta o statueta a zeitei Victoria iar in mana stanga un sciptru.

Statuia lui Zeus a fost o statuie executata din lemn placat cu aur si fildes, ornamentata cu abanos, bronz si pietre pretioase. Ea a fost executata de Fidias. Parasita, dar uitata niciodata Olimpia si-a legat numele de o minune antica si-l pastreaza legat de una noua, a jocurilor olimpice reanviate. Cu acelasi ceremonial ca acum peste 2500 de ani, la fiecare 4 ani, in olimpia se aprinde flacara ,care, strabatand continente, stajuieste olimpiadele erei noastre. Aceasta flacara, simbol al pacii, prieteniei si solidaritatii umane, este noua minune pe care Olimpia a daruit-o lumii.

6)Farul din Alexandria A fost construit in 280 i. Chr pentru a calazui corabiile care intrau in portul Alexandria. El a fost construit din mai multe corpuri suprapuse(dupa unii 3, dupa altii 4 sau chiar 8). Farul avea o inaltime de 130-140m si era asezat la 5,40m peste nivelul marii. Era in intregime din marmura alba. Intre secolele XII - XIV d.chr , in urma unor cutremure si ale incercarulor arabilor de a-l darama, el a fost disrtus. Farul din Alexandria a fost inca o dovada a tehnicii remarcabile de constructie a Egiptului antic, care din pacate, s-a pierdut in negura timpului. Ramasitile acestui templu au fost gasite de foarte putin timp.

7) Colosul din Rhodos Aceasta statuie a fost inaltata de locuitorii orasului Rhodos intre 294 si 282 i. Chr. Pentru a sarbatorii infrangerea macedonilor. Statuia era din bronz , se afla la intrarea in portul Rhodos si il reprezenta pe zeul soarelui, Helios. Descriilile contemporane ii atribuiau circa 32m. Cand statuia a fost daramata in 654 d.Chr , au fost necesare 800 de camile pentru a aduna ramasitele.

Cleopatra, regina si legenda  Cleopatra este una dintre acele figuri legendare si romantice ale istoriei, care au captat imaginatia tuturor generatiilor, incepand chiar de la contemporanii lor. Cleopatra a fost o femeie ambitioasa, hotarata sa-si guverneze tara si sa o protejeze de bratul puternic si de expansionismul Imperiului Roman. Era considerata una dintre cele mai inteligente si mai abile femei-conducator din toate timpurile. Fara a fi o frumusete, asa cum a fost descrisa deseori, avea o uluitoare putere de seductie. Avea farmec, o voce melodioasa si, nu in ultimul rand, era dotata cu o inteligenta deosebita.

Piramidela desertului

Cate piramide sunt, de fapt, in Egipt? In Antichitate se pare ca existau peste 300. Astazi, daca luam in considerare si ruinele, mai sunt 80. Totusi, nu toate piramidele antice s-au naruit. Imagini recente din satelit indica faptul ca in N-E desertului Abydos, la 90 m adancime, se afla ingropata in nisip o mare piramida,pe platoul Gizeh inca sunt acoperite de nisip 3 piramide mai mici.

Mihaela D. Ionescu Page -7-

CAPITOLUL V

1.Relatiile romano - egiptene diplomatice

Relatiile romano-egiptene, relatii care peste trei ani vor aniversa un secol de existenta, nu sunt nici o indoiala ca va mentiona ca o caracteristica esentiala pentru descrierea acestora faptul ca indiferent de regimurile politice de la Bucuresti si Cairo, aceste relatii nu au cunoscut niciodata vreo contradictie esentiala in ceea ce priveste interesele nationale. De-a lungul istoriei lor de o suta de ani, relatiile dintre Romania si Egipt, care nu au cunoscut intrerupere, nu au fost niciodata afectate in mod esential, ci si-au pastrat permanent natura cordiala si naturala.

Relatiile bilaterale romano - egiptene Au cunoscut o dezvoltare intensa intre anii '70-80, cand Romania a incurajat constant Egiptul in procesul semnarii acordului de pace cu Israelul. Dupa 1989, dialogul politic bilateral s-a dezvoltat si s-a intensificat, fiind marcat de un schimb de vizite intre cele doua parti, la toate nivelurile. Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a intreprins vizite oficiale in Romania in 1994 si in 2001, in timp ce presedintele Ion Iliescu a facut doua vizite oficiale la Cairo: in 1995 si 2002. Premierul roman, Adrian Nastase, a efectuat o vizita oficiala in Egipt in 2000, ca sef al unei delegatii largite la nivel ministerial, cu scopul explorarii noilor oportunitati de cooperare intre cele doua tari in toate domeniile. Egiptul se plaseaza pe primul loc dintre statele arabe din Orientul Mijlociu cu care Romania are schimburi comerciale, iar Romania este principalul partener comercial al Egiptului in Europa Centrala.

Sunt nenumarate exemplele de cooperare de succes si parteneriat dintre cele doua parti in orice domeniu, fie ca vorbim despre turism, industrie chimica si farmaceutica, agricultura, sectorul bancar, (Banca comuna egipto-romana MISR este o adevarata emblema a acestei cooperari), si asta pentru a mentiona doar cateva exemple. Spre exemplu, compania aeriana TAROM este una dintre putinele companii aeriene care au zboruri regulate catre Sharm El-Sheikh. Comunitatea romaneasca din Egipt si comunitatea egipteana care traieste in Romania reprezinta un pod uman care sa aduca mai multa sensibilitate acestei relatii speciale dintre cele doua tari, bazata pe prietenie, respect reciproc si simpatie. Cea mai buna dovada a simpatiei mari de care se bucura in Egipt orice e legat de Romania - vazuta ca "acoperisul Balcanilor" si ca "Poarta Egiptului catre Europa Centrala si de Sud-Est" - a fost sintetizata in mesajul adresat de premierul egiptean poporului roman: "Va rog sa spuneti romanilor ca au 70 de milioane de prieteni aici in Egipt!".

2.Relatii comerciale bilaterale

Egipt, partener comercial major si traditional in Orientul Mijlociu  In cadrul relatiilor Romaniei cu tari din Africa si Orientul Mijlociu, Republica Araba Egipt este un partener comercial major, care joaca un rol major in cadrul COMESA. In 2002, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 139.2 milioane de dolari, din care exporturile au fost de 118.5 milioane de dolari si importurile - 20.7 milioane de dolari, cu o balanta pozitiva de 97.8 milioane de dolari.

Mihaela D. Ionescu Page -8-

Prin cooperarea lor, Romania si Republica Araba Egipt au desfasurat un numar important de proiecte economice in varii domenii cum ar fi energie, ciment, irigatii, petrochimie, constructia de masini, echipament feroviar, locomotive electrice etc.

Toate aceste exemple subliniaza lunga traditie a cooperarii romano-egiptene, care ne obliga sa continuam cautarea si sprijinirea de noi proiecte comune si actiuni care ar putea oferi stabilitate si sustinere relatiei noastre. Din discutiile pe care Ministerul Economiei si Comertului le-a avut cu companiile romanesti interesate in continuarea cooperarii cu partenerii egipteni, a reiesit ca exista perspective foarte bune. Astfel, exista reale posibilitati pentru dezvoltarea cooperari traditionale in domeniul productiei de tractoare, prin cresterea volumului de exporturi de tractoare si CKD, ca si integrarea graduala a productiei in Egipt - pentru piata egipteana si pentru exportul catre alte piete. Tot in domeniu, sunt in curs de desfasurare operatiuni care merita mentionate - privind producerea in comun de vehicule de teren ARO, de scari rulante, prin transferul de know-how si livrarea de piese de catre partea romana. In sectorul petrolier, al gazelor naturale si petrochimic, sunt de asemenea multe oportunitati de cooperare in realizarea de echipamente petroliere pentru rafinarii si identificarea de posibilitati pentru diversificarea resurselor de gaze naturale. In domeniul mobile, experti egipteni vor vizita Romania si omologi romani vor face o vizita in Egipt in toamna acestui an pentru a gasi cai si domenii concrete de incheiere a acestei cooperari.

Comitetul economic si tehnic mixt romano-egiptean joaca de asemenea un rol important in cooperarea bilaterala. La cea de-a treia sesiune a Comitetului, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 19-20 mai, 2003, reprezentantii celor doua tari au evaluat stadiul implementarii proiectelor si actiunilor in curs de desfasurare sau care au fost negociate. Ei au subilniat si nevoia unor eforturi viitoare in anumite domenii si proiecte de interes reciproc, a caror realizare este dorita si sprijinita de ambele parti. Camera de Comert, asociatii profesionale si ale angajatilor din Romania si Republica Araba Egipt joaca un rol semnificativ in cresterea cooperarii, in realizarea unui dialog permanent util pentru intensificarea cooperarii bilaterale.3. Intre Egipt si Romania a fost construita o relatie de incredere reciproca

O foarte experimentata, recunoscuta si respectata personalitate nu doar in lumea araba sau Africa sau regiunea Orientului Mijlociu, premierul egiptean, dr. Atef Ebeid este, inainte de toate, o persoana agreabila, un interlocutor pe care orice ziarist ar dori sa-l aiba pentru un interviu. Discutia cu dr. Ebeid ne-a confirmat inca o data puternica prietenie care are o traditie de peste un secol ce leaga cele doua popoare, marele respect si apreciere in Egipt pentru tot ceea ce este legat de Romania, si recunoasterea de catre autoritatile de la Cairo a rolului jucat pana acum de diplomatia de la Bucuresti in procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Mihaela D. Ionescu Page -9-

4."Romanii au 70 de milioane de prieteni in Egipt"

Inca de la inceput, dr. Atef Ebeid ne-a asigurat ca autoritatile egiptene "admira relatiile excelente cu Romania" al caror centenar va fi marcat in 2006. "Atunci cand ai prieteni apropiati pentru peste o suta de ani, tarile noastre nu pot sa nu castige", a declarat Excelenta Sa. Mesaj foarte important catre poporul roman. "Va rog sa spuneti romanilor ca au 70 de milioane de prieteni aici, in Egipt". Exemplele cooperarii de succes romano-egiptene sunt nenumarate si variaza de la consultari politice privind problemele Orientului Mijlociu si alte probleme de pe scena politica, la parteneriate bilaterale si schimb de experienta in domeniile turismului, agriculturii si industriei farmaceutice, pentru a da doar cateva exemple.

Turismul, in special turismul balnear este vazut de catre premierul egiptean ca un alt domeniu in care cele doua parti isi pot dezvalui parteneriatul. Pentru moment, prin organizarea de zboruri charter in Egipt, Romania ar putea reuni turistii din Europa de Est si a-i aduce in Egipt, in timp ce Egiptul ar putea deveni un punct de reunire a turistilor din zona Orientului Mijlociu interesati sa viziteze parti din Europa. Alte domenii in care cooperarea cu Romania ar putea fi extinsa sunt sanatatea si sectorul serviciilor. Se adauga perspectiva apropiata a Romaniei de a deveni membru al UE in 2007 ca si faptul ca a fost deja invitata sa se alature NATO, resurse suplimentare pentru a face aceasta tara mai interesanta pentru autoritatile de la Cairo Un al doilea domeniu de interes este reprezentat de tractoarele romanesti pentru care fermierii egipteni au o adevarata admiratie, deoarece a fost o traditie pentru ei sa lucreze cu echipamente romanesti.

Mihaela D. Ionescu Page -10-

5. Egipt, relatii cu tari din regiune.

In contextul relatiilor cu tari din regiune - Libia, Sudan, Iordania, Israel si Palestina - premierul egiptean a abordat situatia din Orientul Mijlociu. Sa subliniat decizia tarii de a sprijini pacea. "Vrem sa fim o tara a pacii. Mentinerea pacii in regiune este prioritatea noastra principala si responsabilitatea noastra istorica. Aceasta se bazeaza pe convingerea si experienta noastra", a spus premierul egiptean. "Presedintele Mubarak a transmis acest mesaj poporului egiptean si poporul Egiptului este dedicat pacii", "Am avut cinci razboaie in ultimii 50 de ani si nu cred ca mai gasim o alta tara cu o asemenea situatie. In opinia sa, conflictul dintre israelieni si palestinieni poate fi considerat cel mai lung razboi, dar crede ca nu este vorba de un conflict traditional din istorie intre religii, deoarece, pentru moment, in Egipt, a spus el, "din motive umanitare, nu am avut niciodata probleme intre musulmani, crestini sau evrei". In acest context, Israelul, a afirmat dr. Ebeid, a realizat ca "putem fi prieteni si putem avea bune relatii". "Egiptul care este profund implicat in procesul de pace poate avea o contributie cruciala la procesul de pace deoarece cele doua parti au incredere in noi", a subliniat premierul egiptean. Egiptul este decis sa ajute la instaurarea pacii in regiune si din motive legate de atragerea de mai multe investitii, o conditie esentiala pentru dezvoltarea regiunii. "Atunci cand vorbiti marilor investitori ei spun, bine, aveti mari oportunitati, dar sa asteptam pana cand pacea va prevala".

Relatii excelente cu Statele Unite ale Americii

Vorbind despre politica externa a Egiptului, dr. Ebeid a subliniat ca relatiile dintre tara sa si SUA sunt "excelente". "Am avut relatii excelente cu SUA pentru peste 25 de ani si suntem decisi sa pastram aceste relatii la acelasi nivel. Este in interesul Egiptului sa pastreze aceste relatii", a spus el. In acest context, Excelenta Sa si-a exprimat regretele ca, in ciuda faptului ca Egiptul a oferit unele sfaturi bune partii americane aceste sfaturi au fost uneori ignorate. SUA este tara cea mai dezvoltata economic din lume si este bine cunoscut faptul ca daca esti prieten cu o asemenea tara bogata nu poti decat castiga".

6. Parteneriatul Cairo cu UE - beneficii de ambele parti

Premierul egiptean a subliniat si semnificatia pe care tara sa o acorda relatiilor cu UE. "Intarirea acestor relatii poate oferi avantaje mutuale de ambele parti din punct de vedere economic, contribuind, printre altele, la crearea de noi locuri de munca pentru egipteni". "Atunci cand evaluam politica noastra externa, incercam sa vedem care sunt beneficiile pentru Egipt si pentru cealalta parte". Premierul egiptean a marturisit cum i-a convins pe egipteni sa accepte acordul de parteneriat cu UE printr-un argument foarte simplu. "Am intrebat: Ce doriti, o piata mica, protectionista care ofera mai putine locuri de munca, sau una integrata, mai mare si cu mai multe oportunitati de locuri de munca". In acelasi timp, el a subliniat ca autoritatile de la Cairo sunt foarte constiente de asteptarile UE de la Egipt: o piata suplimentara, cu 70 milioane de consumatori si folosirea pozitiei acestei tari, influentei si sistemului sau de relatii cu vecinii din aria sa geografica invecinata.

Mihaela D. Ionescu Page -11-

7. Cooperarea economico-turistica

Obiectivul convorbirilor romano-egiptene

În cursul vizitei pe care presedintele Iliescu o întreprinde în Egipt, între 15 si 17 octombrie, cooperarea economica se va afla în centrul convorbirilor si activitatilor ce urmeaza a fi desfasurate conform programului.
Sunt programate întâlniri ale comunitatilor de oameni de afaceri va face parte din vizita la zona libera de productie industriala din Cairo si la alte obiective de interes comun. Se vor semna cu acest prilej câteva acorduri de cooperare si se vor analiza posibilitatile de investitii reciproce sau de crearea unor societati comune Ambele parti sunt nemultumite de faptul ca excelentele relatii politice dintre cele doua tari nu se regasesc în cuantumul schimburilor comerciale (numai 116 milioane dolari anul trecut) 

Mihaela D. Ionescu Page -12-

Bibliografie:

Sprijin realizat in cooperare cu cotidianul de limba engleza Nine O'Clock

Coordonator: Victor Roncea

Atlas geographic electronic

Informatii de la diverse agentii cu privire la descieri geografice:"StillTour";

"Best Reisen", "Vacante in lume"


Document Info


Accesari: 6176
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )