Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TURISMUL INTERNATIONAL - parametri economici si starea de fapt

Turism
TURISMUL INTERNA IONAL - parametri economici si starea de fapt

Nu se poate realiza o analiza a turismului romānesc fara a se urmari evolutiile indicatorilor turistici la nivel international. O prima imagine ne prezinta un turism international īnfloritor, ce are un curs ascendant. De asemenea, previziunile privind viitorul turismului, fundamentate pe extrapolarea influentei factorilor, anticipeaza o crestere continua a acestuia.
Influenta evenimentelor i 10310m1215k nternationale (ex. razboiul din Irak, epidemia de meningita atipica din Asia) nu fac decāt sa frāneze nivelul de crestere al indicatorilor, insa nu pot determina o scadere a acestora.

Turismul este considerat īn primul rānd "o forma de recreere alaturi de alte activitati si formule de petrecere a timpului liber"[1].

Pentru prima data, termenul de turist a fost folosit īn anul 1800 de catre Samuel Pegge, īn lucrarea sa intitulata " Anecdote ale limbii engleze"[2]. Īn Franta, primul care a folosit cuvāntul turist a fost Stendhal īn "Memoriile unui turist" din 1838.

Definitiile din 1936-1937, adoptate de Comitetul de Turism al Ligii Natiunilor, conform carora "turistul strain este orice persoana care viziteaza o alta tara decāt cea īn care īsi are resedinta"[3], au fost reformulate īn anul 1950 de catre Uniunea Internationala a Organismelor Oficiale de Turism( īn prezent O.M.T. - Organizatia Mondiala de Turism), īn cadrul reuniunii de la Dublin. Noua definitie includea īn rāndul turistilor si elevii si studentii care locuiesc temporar īn strainatate.

Aproximativ un deceniu mai tārziu, īn 1963 la Roma, īn cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra turismului si calatoriilor internationale, se recomanda folosirea termenului de vizitator. Astfel se acopera doua mari categorii de vizitatori:

Turisti - vizitatori temporari ce stau cel putin 24 de ore īn tara vizitata[4]

Excursionisti[5] - vizitatori temporari ce calatoresc pentru propria placere si stau mai putin de 24 de ore īn tara vizitata

Cu aceeasi ocazie a fost definit si calatorul (turistul) īn tranzit, considerat a fi orice persoana care traverseaza o tara, chiar daca ramāne mai mult de 24 de ore, cu conditia ca opririle sa fie de scurta durata si/sau sa aiba alte scopuri decāt cele turistice.

Īn momentul actual, sistematizānd semnificatia termenilor si definitiile recomandate de O.M.T., īn legatura cu turismul international, retinem urmatoarele:

A.         Vizitatorii internationali[6] - orice persoana ce viziteaza o tara, alta decāt cea īn care īsi are resedinta sa obisnuita, pentru orice alt motiv decāt desfasurarea unei ocupatii remunerate īn interiorul tarii pe care o viziteaza. Acestia se īmpart īn:

a.          turistii internationali - vizitatorii care petrec cel putin o noapte īn tara de destinatie

b.          excursionistii internationali - vizitatorii care nu petrec nici o noapte īn tara de destinatie. Acestia includ si vizitatorii pasageri pe nave de croaziera, dar nu includ pasagerii de tranzit, cum ar fi pasagerii pe liniile aeriene.

Īn anul 1991, la Ottawa, a avut loc Conferinta internationala asupra statisticii voiajelor si turismului. Recomandarile acestei conferinte au fost adoptate īn anul 1993 la Sesiunea a XXVII-a a Comisiei de statistica a Natiunilor Unite[7].

Clarificarile propuse si adoptate au vizat o gama larga de aspecte, ce ar putea fi grupate pe mai multe planuri:

continutul notiunii de turism si formele turismului;

conceptul de vizitator si, corespunzator, locul, durata si motivul calatoriei;

industria turistica: continutul si clasificarea elementelor componente;clasificarea activitatilor turistice, pornind de la oferta, īn conexiune cu structurile fundamentale ale produselor si serviciilor CITI (Clasificarea Internationala Tip Industrii a activitatilor), NACE (Clasificarea industriala generala a activitatilor economice īn Comunitatea Europeana).

Īn privinta turismului, potrivit noilor reglementari, acesta desemneaza "activitatile desfasurate de persoane, pe durata calatoriilor si sejururilor, īn locuri situate īn afara resedintei obisnuite, pentru o perioada consecutiva ce nu depaseste un an, cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive"[8]

Corespunzator acceptiunii prezentate, pot fi identificate formele principale ale turismului:

turismul intern[9] - rezidentii unei tari date care calatoresc numai īn interiorul acesteia;

turismul receptor- non-rezidentii care calatoresc īn tara data;

turismul emitator - rezindetii tarii date care calatoresc īn alte tari.

Conform acestor definitii ale formelor de turism, se deduce ca turismul international este alcatuit din turismul receptor si turismul emitator[10].J. Ch. Hollaway, The Business of Tourism, ed. IV, Pitman Publishing, London, 1994, p. 1, citat de Minciu R., Economia turismului, Ed. Uranus, 2003, p. 11

I. Cosmescu, Turismul - Fenomen complex contemporan,Editura Economica, Bucuresti, 1998, p.24

Smith Stephen, L.J., Tourism Analysis. A Handbook, Longman Scientific&Technical, England, 1989, p. 133

I. Cosmescu, op. cit..p. 27

I. Cosmescu, op. cit..p. 27

I. Cosmescu, op. cit..p. 28

Minciu R., op. cit., p. 16

OMT, Recommandations sur les statistique du tourisme, Nations Unies, New Zork, 1993, p. 5, citat de R. M., op. cit.

Rodica Minciu, Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001,p.17

R. Minciu, op. cit, p. 17


Document Info


Accesari: 4133
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )