Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Alternativa STEP BY STEP in invatamantul prescolar

gradinitaAlternativa STEP BY STEP in invatamantul prescolar

In alternativa educationala STEP BY STEP clasa este axata pe necesitatile copilului si este construita pe doua principii de baza:

Copiii isi creeaza propriile cunostinte prin experientele, interactiunile cu lumea care ii inconjoara;

Educatoarea favorizeaza cresterea si dezvoltarea copilului cel mai bine prin dirijarea intereselor, necesitatilor si calitatilor acestuia.

Clasa axata pe necesitatile copilului favorizeaza individualizarea. 949g63j Individualizarea este reflectata in primul rand prin orar are trebuie sa asigure fiecarui copil timp pentru activitate si odihna.

De ce este necesara individualizarea?

Individualizarea coreleaza stadiul de dezvoltare, capacitatile si necesitatile fiecarui copil cu obiectivele principale ale echipei de educatori.

Clasa in alternativa STEP BY STEP este aranjata in mai multe centre de activitate:

Clasa aranjata pe centre de activitate incurajeaza copiii sa opteze pentru activitatile pe care le vor desfasura.

Obiectivul programului STEP BY STEP este acela de a dezvolta in fiecare copil capacitatea de :

A fi creativ, plin de imaginatie si resurse;

A avea o gandire critica si a fi capabil sa faca alegeri;

A fi capabil sa defineasca o problema si sa o rezolve;

A fi preocupat de comunitate, tara si mediu.MODALITATI DE INDIVIDUALIZARE


Unii copii sunt precum niste roabe:

trebuie impinsi.

Unii sunt precum barcutele:

trebuie sa fie vaslite.

Unii sunt precum zmeele:

daca nu le tii de sfoara,

vor zbura departe, sus.

Fiecare copil este diferit; acest lucru este exact ceea ce il face sa fie special.

Exista cateva lucruri esentiale, comune tuturor copiilor, toti au nevoie de dragoste, de securitate, hrana buna si exercitiu. Fiecare micut simte nevoia sa fie calauzit si chiar ii trebuie un anumit element de control din partea adultului, pe masura ce isi dezvolta increderea in sine si face primii pasi spre independenta.

Toti copiii cresc si se dezvolta dupa acelasi model. Ceea ce difera este ritmul personal al fiecaruia. Trebuie sa stim ca mai repede nu inseamna in mod necesar si mai bine. Dezvoltarea are loc pe mai multe paliere: fizic, intelectual, social si educational.

Proiectul de educatie individualizata timpurie propune, prin intermediul "centrelor de activitate", o "educatie globala" si functionala, o "pedagogie a actinuii si comunicarii" centrata pe copil, ca autor al propriei invatari.

Principiile care contureaza viabilitatea proiectului sunt prezentate intr-o maniera sintetica in cele ce urmeaza:

Educatia incepe de la nastere si dureza toata viata;

Fiecare copil este o individualitate distincta, cu nevoile lui specifice care se reactualizeaza periodic;

In centrul activitatii educative se afla cerintele individuale ale copilului;

Educatia nu se adreseaza doar "copiilor", ci fiecarui copil in parte;

Nevoile copilului sunt cerinte importante pentru educatie, ele fiind diferite de la copil la copil si la acelasi copil, in perioade diferite ale dezvoltarii ontogenetice;

Prin observatie, educatoarea poate cunoaste permanent cerintele copilului si le poate satisface.

Programul STEP BY STEP este destinat copiilor de 3-6 ani si familiilor lor, iar programa imbina anumite practici europene existente, legate de educatia in copilarie cu alte dimensiuni cum ar fi individualizarea experientelor. Acest program are anumite caracteristici care se aplica in fiecare institutie a programului. Acestea sunt:

Asigurarea de experiente individuale de invatare pentru fiecare copil;

Sprijinirea copilului in a-si exprima optiunile printr-o activitate planificata si in cadrul centrelor de activitate;

Crearea unei ambiante bine organizata incurajeaza copiii sa exploreze, sa aiba initiative si sa creeze. Echipa de educatori trebuie sa urmareasca dezvoltarea copilului si sa furnizeze materialele pentru invatare. In plus, rolul echipei este sa stabileasca teluri corespunzatoare pentru fiecare copil in parte si pentru grupa de copii in ansamblu, sa raspunda intereselor copiilor, sa respecte personalitatea fiecarui copil, sa mentina treaza curiozitatea copilului mic si sa stimuleze invatarea cooperanta.

Echipele de educatoare STEP BY STEP pun bazele atitudinii copilului de a deveni adulti, activi, influenti, preocupati de soarta celorlalti, pregatiti sa aiba un impact asupra lumii in care traiesc. Educatorii sunt interesati de "aici si acum" in ceea ce il priveste pe copil. Ei implementeaza acest obiectiv punand accent pe joc si individualizare.

Individualizarea este obtinuta prin respectarea etapei prezente de dezvoltare a copilului si planificarea unei serii de activitati care sa asigure o experienta de succes pentru fiecare copil. Abilitatea de a individualiza implica cunostinte referitoare la stadiile de dezvoltare a copilului si legate de: sanatate, crestere fizica, emotionala si cognitiva a acestuia. Este vorba de un proces al deciziilor in care educatoarea observa copilul, evalueaza la ce punct se afla acesta in zonele semnificative ale dezvoltarii si actioneaza astfel incat sa obtina un raspuns particular characteristic etapei de dezvoltare in care se gaseste copilul.

Individualizarea va fi reflectata in primul rand prin orar care trebuie sa asigure fiecarui copil timp pentru activitate si odihna. Astfel, mobilierul, materialele si modul de aranjare a clasei trebuie sa fie in directa concordanta cu un anumit stadium de dezvoltare. Modul de prezentare a activitatilor trebuie sa-i   stimuleze si sa-i ajute sa cunoasca gustul succesului. Individualizarea este un obiectiv important de care trebuie sa se tina cont permanent deoarece influenteaza calitatea activitatii desfasurate in clasa. Astfel, problemele de comportament vor disparea, iar procesul instructiv-educativ va progresa.

Ne intrebam de ce este necesara individualizarea? Individualizarea coreleaza cu stadiul de dezvoltare, capacitatile si necesitatile fiecarui copil cu obiectivele principale ale echipei de educatori. Cand ea reuseste, copiii au o parere mai buna despre ei insisi si devin mai performanti, abordeaza experiente noi cu mai mult curaj.

Clasa axata pe necesitatile copilului favorizeaza individualizarea. 949g63j Mobilierul, materialele si aranjarea clasei favorizeaza cresterea fiecarui copil, iar activitatile alese sunt relevante pentru dezvoltarea copilului. Copiii individualizeaza pentru ei insisi atunci cand aleg un anumit centru de activitate sau un puzzle de cinci piese in locul unuia de douasprezece. Individualizarea cere de asemenea ca educatoarea sa creeze activitati care sa-l faca pe copil sa se simta implicat si stimulat. Este posibil sa imbunatatim tehnicile de individualizare in clasa. Educatoarea poate schimba sau adapta materialele dupa nevoie, in urma unei atente observari a copilului si avand grija ca planificarea activitatilor sa fie flexibila si interesanta. Pentru a maximiza gradul de individualizare majoritatea activitatilor se vor desfasura in grupuri mici. Orarul zilnic trebuie sa alterneze activitatile cu odihna, tinand cont de nevoile fiecarui copil.

Individualizarea este o parte importanta a programei axate pe necesitatile copilului pentru ca ajuta educatoarea sa devina mai eficienta.

Centrele de activitate permit copiilor sa se implice in individualizare bazandu-se pe interesele si abilitatile proprii.

Educatoarea observa   acesti copii in centre si isi noteaza date despre evolutia lor. In timp, ea ofera copiilor materiale mai interesante, mai complicate, sau daca este necesar ajuta direct la formarea unei anumite abilitati. Cand experienta prescolara este individualizata, copiii pot creste si se pot dezvolta in ritmul propriu. Clasa STEP BY STEP este un mediu dinamic, in permanenta schimbare, cu materiale s experiente gandite pentru a corespunde interesului individual al copilului si stadiilor de dezvoltare.

Echipa de educatori faciliteaza si planifica spatial in clasa, iar activitatile sunt proiectate astfel incat sa fie adecvate nivelului de dezvoltare al fiecarui copil.

Planul zilnic include o varietate de activitati pentru copil: in grupuri de lucru mici, sarcini individuale, sub supravegherea educatoarei sau fara supraveghere.

Copilul va avea timp sa-si selecteze activitatile, iar acest lucru ii ajuta sa invete sa faca alegeri si sa-si dezvolte propriile interese. In clasele STEP BY STEP se incurajeaza posibilitatea de a opta, de a rezolva probleme, de a comunica cu alte persoane din acelasi mediu si de a urmari obiectivele individuale.

Fiecare copil este o persoana unica, cu o personalitate, un tipar individual si un ritm propriu de crestere; de asemenea, copiii au un stil propriu de a invata si antecedente familiale unice. Atat programa de lucru, cat si contactele adultilor cu copiii trebuie sa tina cont de diferentele dintre copii.

Adecvarea individuala solicita observatia atenta, permanenta a copiilor astfel incat echipa de conducatori sa stie care sunt abilitatile, nevoile, interesele, caracteristicile temperamentale si de invatare si este nevoie, de asemenea, ca educatoarea sa cunoasca in profunzime activitatile potentiale din fiecare centru de activitatea STEP BY STEP.

O individualizare ampla se realizeaza prin joc. Jocul este inima unui program prescolar de succes. Jocul si procesul de crestere sunt legate intre ele, astfel incat mediul copilului mic ofera permanente ocazii pentru jocul liber. Jocul poate interveni intr-o mare varietate de feluri : joc solitar cu obiecte; joc nestructurat, asociativ cu un alt copil; joc de rol interactive si complex cu educatori si copii sau joc mai structurat pe grupuri pe masura ce copiii cresc.

Copiii au nevoie sa se joace pentru a-si dezvolta abilitatile cognitive si motorii si pentru a invata despre lumea sociala si locul lor in ea. Copiii isi dezvolta abilitatile sociale prin interactiunile cu cei de aceeasi varsta. Ei invata ce sunt regulilu, cum se fac regulile si ce inseamna dreptate si justitie. Ei invata cum sa coopereze si cum sa fie generosi. Ei invata sa aiba incredere in ei insisi prin reusita in incercari pe care le stabilesc singuri, prin interactiunea cu alti copii si prin stapanirea unor elemente de natura personala, fizica, intelectuala si sociala.

Echipa de educatori va incuraja jocul in spatiul liber sau inchis din centrele de activitate. Aceste centre, cu o programa bazata pe o experienta reala si tangibila vor intampina interesele copilului, intelegerea lui, mediul lui de provenienta, ducand la dezvoltarea aptitudinilor proprii. Fiecare centru devine astfel un laborator de initiative, imaginatie si creativitate pentru copii, iar acestia se pot juca unde doresc, intr-un ritm propriu, alegandu-si ei insisi centrele preferate.

Prin urmarirea interesului copilului, adultii fac posibil genul de joc care este necesar copilului din punct de vedere cognitiv si emotional. Psihologul Stanley Greenspen sustine conceptul de "timp de stat pe jos" cu copilul atat de catre educatori cat si de parinti. Prin petrecerea unui anume timp cu copilul stand pe jos, pe podea parintii si educatorii pot sa participle in activitatea copilului permitand acestuia sa conduca si sa ghideze jocul.

Materialele din centre ii stimuleaza si ii provoaca sa-si foloseasca toate simturile in timpul jocului. Prin experimentarea, investigarea si descoperirea proprie, copiii vor incerca idei noi, vor culege informatii pe cai care le sunt mai la indemana. Astfel, copiii isi dezvolta obiceiul de a identifica si rezolva probleme, de a gandi cutic, de a alege si de a elabora concepte, interactioneaza in mod spontan cu colegii lor, isi dezvolta aptitudini sociale, motrice la toate nivelurile cat si coordonarea mana-ochi.

Rolul echipei de educatori este de a actiona ca mediatori. Ei vor gasi cai de a extinde si de a stimula jocul prin intrebari deosebite pentru a-i incuraja pe copii sa gandeasca, prin clarificarea unor neintelegeri, prin noi informatii si materiale, prin organizarea de iesiri scurte care sa stimuleze interesele copilului si procesul educational.

Educatoarele observa copiii comunicand unii cu altii sau lucrand cu materiale si astfel reusesc sa le identifice punctele tari si nevoile. Regulile clasei ajuta copiii sa inteleaga ca grija fata de aproape este parte integranta a activitatii scolare.
PLANIFICAREA UNEI PROGRAME INTEGRATE


Predarea necesita planificare. Planificarea este o parte importanta a procesului de creare si implementare a programei. Ea permite echipei de educatoare sa lucreze mai bine si fara dificultati de-a lungul anului prescolar. Planificarea ajuta la eliminarea confuziilor referitoare la rolurile si responsabilitatile pe care membrii echipei trebuie sa si le asume. Echipele de educatoare trebuie sa se intalneasca saptamanal pentru a face planificari.

Continutul programei trebuie sa fie elaborate pe baza a trei surse:

Observarea fiecarui copil si luarea in considerare a obiectivelor pe care educatoarea le-a fixat pentru acestea;

Perceptia educatoarei asupra clasei sale (interesele specifice ale copiilor, punctele forte, nevoile, caracteristicile, preocuparile si mediul de viata);

Cunostintele generale pe care le are educatoarea despre copii si gradul lor de dezvoltare.

Este necesar sa se planifice pe termen lung sis curt.

Educatoarele trebuie sa inteleaga atat conceptul de planificare pe termen scurt si cel de planificare pe termen lung.

Cand fac planificarea pe termen lng, educatoarele trebuie sa ia in considerare intregul an scolar si vor discuta despre prima zi in gradinita, despre modul cum vor fi implicate familiile in activitatile gradinitei, cm se vor sarbatori aniversarile, sarbatorile religioase, evenimentele speciale, anotimpurile, sfarsitul anului scolar. Planificarea pe termen lung nu detaliaza activitatile zilnice ale clasei.

Totusi se va stabili un grafic al evenimentelor majore din cursul unui an.

Planificarea pe termen lung da educatoarei ocazia de a reanaliza etapele importante ale dezvoltarii. Ea va planifica astfel activitati care ii vor ajuta pe copii sa treaca cu bine peste aceste etape. Tot acum se vor lua decizii referitoare la schimbarile care trebuie facute in sala de clasa; se pot realiza materiale noi pentru joc.

Planificarea pe termen scurt se face saptamanal. Echipa de educatoare va discuta interesele si problemele individuale ale copiilor. Discutiile permanente vor ajuta educatoarele sa ia decizii cu privire la proiectele pe care le vor explora si schimbarile pe care le vor face in clasa, vor asigura echilibrul intre momentele active si cele tumultoase ale activitatilor, intre perioadele structurate si cele nestructurate.

Cand planificati, luati in considerare nevoile copiilor - nevoile lor emotionale, sociale, fiice, capacitatile lor intelectuale.

Una din metodele de planificare a activitatilor este de a construi un orar de baza, sprijinit pe rutine zilnice.

Rutinele sunt un element necesar in programul fiecarei gradinite, indiferent de felul acesteia (program normal, prelungit, saptamanal). Spalatul, imbracatul, curatirea clasei si punerea in ordine a lucrarilor, odihna, orele de sosire si de plecare - toate sunt elementele ale rutinei zilnice.

Oricare ar fi caracteristicile gradinitei dumneavoastra, rutinele zilnice sunt esentiale pentru stabilirea unei atmosfere securizante pentru copii. Dati-le timp sa indeplineasca aceste rutine in mod confortabil pentru ei. Este neplacut si suparator sa fii gonit permanent de la o activitate la alta.

Timpul este o problema delicata in anii prescolaritatii. Copiii au nevoie de timpul necesar pentru a-si indeplini cu succes indatoririle (15 min, 20 min, 30 min).

Organizatii in cadrul grupei astfel incat sa fie o alternare a perioadelor de activitate cu cele de liniste.

Deoarece copiii invata prin actiune, timpul de lucru in gradinita trebuie sa fie plin de activitate.

In mod gradat, va veti dezvolta un simt corect al timpului si o intuire a nevoilor copilului. Acest lucru este de cea mai mare importanta, de vreme ce copiii nu-si pot fixa singuri ritmul. Le puteti oferi un echilibru emotional esential pentru ei. Si astfel, ziua se desfasoara cu momente active si cu altele pasive.

Curriculumul, programul activitatilor care au loc in gradinita, este influentat de anotimpuri, vacante, evenimente speciale, precum si de nevoile individuale ale copiilor din clasa dumneavoastra.

Incercati sa construiti un program echilibrat pentru copii care sa fie stimulant, dar si adecvat nivelului varstei si capacitatilor lor.

In cadrul planificarilor intocmite la grupele "step by step" se iau in considerare urmatorii factori:

o       Dezvoltarea copilului (pentru copiii mai mici), activ planificate, vor face apel la experienta lor senzoriala, vor fi simple si concrete; pentru copiii mai mari se vor initia activitati mai complexe;

o       Specificul unei anumite grupe : aceasta impreuna cu colectivul de educatoare, formeaza o comunitate stransa, educatoarea va tine cont de deprinderile, varsta si interesele copiilor.

o       Individualizarea invatarii : educatoarea elaboreaza obiective de invatare pentru fiecare copil.

Orarul pe care il alcatuiti va trebui sa includa rutina zilnica de baza si constientizarea ritmului in care integrati variatele aspecte ale programului, in structura timpului.

Pe langa orarul zilnic, de baza, va trebui sa alcatuiti un orar pentru intreaga saptamana.

Temele principale. Odata ce aveti orarul zilnic si pe cel saptamanal, sunteti pregatite sa va concentrati asupra subiectelor pe care doriti sa le invete copiii. Faceti o lista cu aceste teme. Cum le repartizati pe intregul an scolar? Aveti timp pentru fiecare tema? (1 - 2 saptamani).

Alegeti subiectele relevante pentru situatia specifica a grupei dumneavoastra, nu numai varsta si nivelul de devoltare, dar si mediul socio-cultural din care provin, urban sau rural, unde se afla gradinita.

In gradinita se predau doua tipuri de subiecte. Unul dintre ele se refera la subiectele stabile, fixate pentru tot timpul anului (ex: anotimpurile, fenomenele naturii, plante, animale, traditii). Aceste teme se repeta an de an cu o stabilitate predictibila.

Al doilea tip de subiect centrat este dinamic, el se schimba relativ des (ex: construirea unei case in apropierea gradinitei, vizita facuta unei persoane importante, un spectacol de circ, etc.).

Aceste evenimente, deoarece nu se petrec foarte des, trezesc puternic atentia si interesul copiilor si de aceea merita sa li se acorde timp pentru explicatii si conversatii in care se pot preda elemente legate de aceste evenimente.

Pentru a preda o anumita tema, trebuie sa aveti, pe cat posibil, cat mai multa informatie despre ea.

In planificare, primul pas este deci de a strange cat mai multe informatie si a va defini principalele concepte legate de subiectul respectiv, apoi sa motivati copiii si sa le treziti interesul pentru tema respectiva, acest lucru realizandu-se prin planificarea unei varietati de activitati.


Document Info


Accesari: 11314
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )