Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EXEMPLIFICARI DE EXERCITII PENTRU ACTIVITATEA DE EDUCATIE FIZICĂ

gradinita


ALTE DOCUMENTE

Toamna - lucru manual
DRAG MI- E JOCUL ROMÂNESC
CENTRE DE INTERES SI MATERIALELE puse la dispozitia copiilor
Dezvoltarea proceselor si a capacitătilor psihice la vîrsta scolară mică
Incercuieste primul - matematica de gradinita
jocuri de miscare
Fulgii de nea ,
101 dalmatieni planse colorat
Imagini fluturasi pentru fise scolareEXEMPLIFICARI DE EXERCITII

PENTRU ACTIVITATEA DE EDUCATIE FIZICĂ

Una din sarcinile educatiei fizice este formarea unei tinute corecte la copii.. În realizarea acestor sarcini, exercitiile pentru întarirea unor grupe de muschi au un rol deosebit.


 1. Sarim ca iepurasii"

Formatia si pozitia de plecare: în grup; interval-distanta 1 m; ghemuit pe patru labe. Saritura înainte alternat brate si picioare, de 2-3 ori.

Comanda: "Ghemuit...sarim ca iepurasii, un, doi...hop....hop..."etc..

Recomandari: copiii vor tine capul sus, privirea înainte.


 1. "Priveste bratele"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc culcat pe burta; bratele întinse înainte cu palmele pe podea. Ridicarea bratului stâng cu usoara extensie(1), revenire(2). Se repeta aceeasi miscare si cu bratul drept. Se executa de 3-4 ori.

Comanda: "înainte culcat cu bratele întinse.

Ridicam bratul sus.....jos......celalalt.......sus........jos......." etc.

Recomandari: copiii sa urmareasca cu privirea ridicarea bratului.


 1. "Plici-plici"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc la interval de 1 m, stând cu picioarele departate, bratele întinse înainte.Bataia palmelor în fata, apoi la spate, alternativ de 3-4 ori.

Comanda: "Plici-plici, începeti....plici-plici....plici-plic 19519h710t i..."etc

Recomandari: bataia palmelor la spate sa se faca cât mai sus.


 1. "Prindem genunchii"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc stând. Ridicarea unui genunchi pâna la orizontala si prinderea lui cu ambele mâini(1), revenire(2). Aceeasi miscare se executa cu celalalt picior. Se executa alternativ de 3-4 ori.

Comanda: "Prindem genunchii, înce3peti: genunchii sus....jos..." etc

Recomandari: copiii nu vor fi tinuti prea mult timp în pozitie pe un picior. Genunchiul ridicat se trage cu ambele mâini catre piept.


 1. "Ferastraul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, doi câte doi, copiii stau fata în fata, se tin de mâini încrucisat, usor departat, stând. Rasucirea trunchiului la stânga, dreapta, tragând bratele. Se executa de 3-4 ori în fiecare parte.

Comanda: " Ferastraul începeti, hârs....hârs..." etc


 1. "Picioare scurte, picioare lungi"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, sezând cu picioarele întinse si apropiate, trunchiul usor înclinat înapoi, cu sprijin pe palme.Îndoirea unui picior, venind cu talpa pe sol (1), întinderea piciorului la loc (2). Aceeasi miscare cu celalalt picior. Se executa alternativ de 4-5 ori.
 1. "Morisca"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu picioarele usor departate, bratele îndoite din cot în fata pieptului. Rotirea antebratelor înainte si înapoi (morisca). Se executa de 2-3 or i, câte 5-6 secunde.

Comanda:    "Morisca începeti, înainte....înapoi...." etc.


 1. "Foarfeca"(pentru brate)

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu picioarele usor departate, bratele înainte cu palmele în jos.Forfecarea bratelor: încrucisarea bratelor întinse înainte, alternând dreapta-stânga, deasupra, dedesupt. Se va executa de 3 ori, câte 3-4 forfecari.

Comanda: "Foarfeca începeti....un, doi".


 1. "Calutii naravasi"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând. Aruncarea picioarelor alternativ în spate, cu îndoirea genunchilor si revenire. Se executa de 4-5 ori.

Comanda: "Calutii naravasi, începeti, sus, jos....sus, jos" etc

Recomandari: aruncarea picioarelor se face cu imediata revenire.


 1. "Semnalul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc la interval de 1 m, stând cu picioarele usor departate. Leganarea bratelor prin lateral în sus cu încrucisarea lor (1), revenire (2).Se executa de 4-5 ori.

Comanda: "Semnalul, începeti, sus, jos....sus, jos"

Recomandari: nu se vor opri copiii cu bratele încrucisate, ci vor reveni imediat în pozitie initiala. În momentul încrucisarii bratelor, copiii vor privi în sus.


 1. "Facem nodul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu picioarele usor departate. Leganarea bratelor înainte(1), apoi leganarea bratelor înapoi cu prinderea mâinilor(2). Se executa de 4-5 ori.

Comanda: "Facem nodul, începeti, înainte....înapoi...." etc


 1. "Sare veverita"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu mâinile pe sold. Saritura ca mingea spre dreapta si spre stânga.. Se vor executa 3-4 sarituri de 2-3 ori.


 1. "Bicicleta"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, culcat pe spate. Bratele pe lânga corp, mâinile pe podea. Se executa miscarea de pedalare cu picioarele. Se vor executa 4 -5 pedalari, repetând exercitiul de 2-3 ori.

Comanda: "Pe spate culcat, bicicleta, începeti, un, doi....un, doi..." etc.


 1. "Leagana bratele"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu picioarele departate. Leganarea bratelor paralel, într-o parte si în alta, urmarind cu privirea miscarea lor. Se executa alternativ de 3-4 ori.

Comanda: "Leganarea bratelor, începeti, un, doi....un, doi..."etc.Recomandari: leganarea sa se execute cu bratele neîncordate, corpul sa nu se aplece înainte.


 1. "Ursul doarme"

Formatia si pozitia de plecare: în semicerc, sezând cu picioarele încrucisate, cu palmele pe genunchi. Îndoirea trunchiului spre un picior, atingând cu nasul dosul palmei (1), revenire cu ducerea mâinilor la spate(2); se continua miscarea spre celalalt genunchi. Se executa alternativ de 3-4 ori.


 1. "Elasticul"

Formatia si pozitia de plecare: în semicerc, stând cu picioarele usor departate, cu mâinile la piept. Întinderea energica a bratelor lateral (zvâcnire), (1), revenire (2). Se executa de 4 -5 ori.


 1. "Ne ascundem"

Formatia si pozitia de plecare: în semicerc, stând în spatele scaunelelor, cu mâinile spijinite pe spatarul acestora. Îndoirea genunchilor (cu genunchii departati), asezarea pe vine(1), revenire (2). Se executa de 4 -5 ori.

Comanda: "Ne ascundem, începeti!......jos...sus."

Recomandari: la îndoirea genunchilor se va urmari, pe cât posibil, sa aiba calcâiele lipite.


 1. "Leaganul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând. leganarea bratelor înainte (1), înapoi (2). Se executa de 4 -5 ori.

Recomandari: copiii nu vor tine bratele încordate si vor executa miscarea fara întreruperi.


 1. "Croitorul"

Formatia si pozitia de plecare: în crerc, sezând cu picioarele încrucisate, mâinile pe genunchi. Ducerea unui brat oblic în sus, cu întoarcerea capului înspre bratul ridicat, cu redresarea spatelui (1), revenire (2). Se va executa alternativ de 3-4 ori.

Recomandari: miscarea se executa în ritm lent.


 1. "Tunelul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, doi câte doi, stând fata în fata cu mâinile pe sold. Întinderea bratelor în sus cu prinderea mâinilor perechii respective si cu ridicarea pe vârfuri (1), revenire (2). Se executa de 4-5 ori.


 1. "Înfasuratul atei"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând, cu bratele îndoite în fata pieptului. Rotarea rapida a antebratelor de 3-4 ori, urmata de zvâcnirea laterala a bratelor


 1. "Mersul berzei"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica pe doua lini, stând cu mâinile pe sold. Ridicarea unui genunchi catre piept (1), coborârea genunchiului pe pamânt, întâi pe vârf, apoi pe toata talpa (2). Se executa de 4-5 ori.

Recomandari: în timpul ridicarii genunchiului, trunchiul se va mentine drept.


 1. "Foarfeca"(pentru picioare)

Formatia si pozitia de plecare: în coloana, pe doua linii, cu picioarele departate. Sarituri pe vârfuri cu încrucisarea picioarelor (1), saritura în pozitia departat (2). Se executa 3-4 sarituri de câte 2-3 ori.


 1. "Învârte bratul"

Formatia si pozitia de plecare: în semicerc, stând cu picioarele departate. Rotarea unui brat prin înainte sus, în ritm rapid de 3-4 ori. Aceeasi miscare cu celalalt brat. Se executa alternativ de 2-3 ori.

Recomandari: rotarea bratelor se executa în ritm vioi, energic. 1. "Priveste sus"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana stând. Ridicarea bratelor prin lateral în sus, cu înclestarea degetelor si îndoirea capului înapoi (1), revenire (2). Se va executa de 3-4 ori.


 1. "Întindem piciorul"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând. Întinderea piciorului stâng înainte lateral, la spate, cu sprijinirea vârfului piciorului. Aceeasi miscare se executa cu piciorul drept. Se repeta de câte 2-3 ori.


 1. "Întindem sfoara"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând, cu apucarea sforii. Ridicarea bratelor prin înainte sus, cu ducerea sforii deasupra capului si cu ridicarea pe vârfuri (1), revenire cu întinderea sforii (2). Se executa de 4-5 ori.


 1. "Locomotiva"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, stând cu picioarele usor departate, bratele pe lânga corp, îndoite din cot. Întinderea alternativa a bratelor înainte, cu rasucirea trunchiului în directia opusa. Se executa de 4-5 ori.


 1. "Fluturasul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana stând, cu bratele îndoite la umar (coatele lipite de corp). Întinderea bratelor lateral cu palmele în sus (1), revenire (2). Se va executa de 3-4 ori.


 1. "Toba mare, toba mica"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana, pe doua linii, culcat pe spate cu genunchii îndoiti. Batai alternative cu toata talpa(toba mare), apoi cu vârful picioarelor (toba mica). Se repeta de 2 ori, cu câte 4-5 batai.


 1. "Limba ceasului"

Formatia si pozitia de plecare: coloana de gimnastica pe doua linii, stând cu mâinile pe sold. Leganarea piciorului stâng lateral(1), revenire (2). Aceeasi miscare cu piciorul drept. Se executa de câte 3-4 ori.

Recomandari: în timpul leganarii piciorului , trunchiul va sta drept.


 1. "Prinde batista"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, sezând cu picioarele încrucisate, cu mâinile pe genunchi.. Educatoarea, plimbându-se printre siruri, flutura o batista deasupra capului copiilor. Copiii, cu bratele ridicate sus, vor încerca sa prinda batista, fara a se ridica din pozitia sezând. Se executa de 2-3 ori.


 1. "Saritura într-un picior"

Formatia si pozitia de plecare: coloana de gimnastica, stând cu mâinile pe sold.Se vor executa 2-3 sarituri pe un picior, apoi pe celalalt picior. Se executa de câte 2 ori.
 1. "Atinge pamântul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând. Ridicarea bratelor lateral (1), aplecarea trunchiului în fata cu picioarele întinse (2), ghemuire cu vârful degetelor atingând podeaua (39, întinderea genunchilor cu revenire în pozitia de plecare (4). Se executa de 2-3 ori.


 1. "Tiroleza"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând. Ridicarea alternativa a genunchilor pâna la orizontala, cu bataia palmelor sub genunchi. Se repeta de câte 3-4 ori.


 1. "Întinderea elasticului"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu picioarele usor departate, cu pumnii în fata pieptului. Arcuirea coatelor înapoi (1), revenirea cu coatele lateral (2). Se executa de 3-4 ori.


 1. "Macaraua mica"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana departat stând. Aplecarea si îndoirea trunchiului spre piciorul stâng, atingând cu mâinile vârful piciorului (1), revenire (2). Aceeasi miscare spre piciorul drept. Se executa de câte 2-3 ori alternativ.

Recomandari: se va insista ca miscarea sa se execute cu genunchii întinsi.


 1. "Pompa"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu picioarele usor departate, mâinile pe sold. Îndoirea genunchilor, cu arcuire de doua ori si revenire.    Se va executa de 2-3 ori.


 1. "Ridicarea sacului"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu picioarele departate. Aplecarea si îndoirea trunchiului spre piciorul stâng, imitând cu mâinile apucarea unui sac; îndreptarea trunchiului cu ducerea mâinilor spre umarul drept. aceeasi miscare spre piciorul drept. Se executa alternativ de 3-4 ori.


 1. "Saritura strengarului"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând.Saritura, cu ridicarea genunchiului opus bratului, care se leagana în sens opus miscarii picioarelor. Se executa 4-5 sarituri, de 2 ori.

Recomandari: saritura se face în ritm vioi, iar leganarea bratelor sa fie cât mai libera.


 1. "Leaganul bratelor"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu picioarele departate. Leganarea bratelor înainte, înapoi si rotarea bratelor prin înainte sus, jos.. Se executa de 3-4 ori.


 1. "Pendulul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând. Leganarea piciorului stâng înainte, înapoi, la loc. Aceeasi miscare cu piciorul drept. Se executa de câte 2-3 ori.


 1. "Apa frige"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu mâinile pe sold. Ridicarea energica a picioarelor, alternativ, cu genunchiul îndoit. Se executa de 5-6 ori. 1. "Scoate dopul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, sezând cu picioarele încrucisate, bratele îndoite în umar. Rasucirea trunchiului la stânga si la dreapta de 2-3 ori, apoi întinderea energica a bratelor în sus (cu aplecarea capului pe spate), însotita de strigatul poc! Se executa de 3-4 ori. 1. "Avionul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, sezând pe scaunel sau sol, cu picioarele usor departate, bratele laterale. Îndoirea trunchiului spre stânga (1), revenire (2). Miscarea se executa alternativ spre stânga si dreapta de câte 3-4 ori.

Recomandari: exercitiul se executa cu spatele drept, în ritm lent.

 1. "Legarea siretului"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica stând. Ridicarea unui genunchi la piept aplecarea trunchiului înainte, cuprinderea piciorului ridicat, imitând legarea siretului (1), revenire (2). Se repeta miscarea alternând picioarele de 3-4 ori.


 1. "Cântarul"

Formatia si pozitia de plecare: stând cu picioarele departate. Îndoirea trunchiului spre stânga cu alunecarea mâini stângi pe coapsa si gamba piciorului stâng si cu ducerea mâinii drepte spre axila dreapta (1), revenire (2). Aceeasi miscare se executa spre dreapta. Se executa de 2-3 ori.

Recomandari: în timpul miscarii se va urmari ca trunchiul sa nu se aplece înainte.


 1. "Di-di"

Formatia si pozitia de plecare: sezând cu picioarele încrucisate cu mâinile pe umar. Arcuirea coatelor spre spate de 3-4 ori (Di-di). Se executa de 3-4 ori.


 1. "Leaganul huta-huta"

Formatia si pozitia de plecare: copiii pe doua linii, în perechi, stau spate în spate, stând cu picioarele departate, bratele lateral, mâinile prinse. Lasarea greutatii corpului alternativ pe un picior. Se executa de 3-4 ori.

Recomandari: exercitiul se executa în ritm lent.


 1. "Ne învârtim"

Formatia si pozitia de plecare: pe doua linii perechi, fata-n fata, stând, prinsi de mâini. Se executa 3-4 învârtiri spre stânga prin pasi mici alaturati, pe vârfuri. Aceeasi miscare se face si spre dreapta. Se va repeta de 2-3 ori.


 1. "Batem palmele"

Formatia si pozitia de plecare: stând cu picioarele usor departate, mâinile la umar. Întinderea bratelor în sus si bataia palmelor de 3 ori; îndoirea bratelor cu mâinile la umar. Se va executa de 2-3 ori.


 1. "Saritura ca foarfeca"

Formatia si pozitia de plecare: stând cu mâinile pe sold. Se executa saritura ca mingea, cu forfecarea picioarelor înainte si înapoi. Se va executa de 5-6 ori.Recomandari: se va insista asupra sariturii elastice.


 1. "Lumânarea mica"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, culcat pe spate, cu bratele lateral, palmele pe podea. Ridicarea alternativa a picioarelor la verticala. Se va repeta de câte 3-4 ori.


 1. "Macaraua mare"

Formatia si pozitia de plecare: stând cu picioarele departate, bratele întinse sus cu degetele înclestate. Aplecarea si îndoirea trunchiului spre piciorul stâng (1), revenire (2). Aceeasi miscare spre dreapta. Se vor executa de 3-4 ori.

 1. "Elicea"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând cu picioarele departate si bratele lateral. Rotarea mare a bratelor cu încrucisarea lor în fata capului. Se va executa de 3-4 ori.

Recomandari: rotarea se executa cu bratele neîncordate si degetele semiîndoite.

 1. "Tunelul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând fata în fata, doi câte doi, cu mâinile pe sold. Întinderea bratelor sus cu prinderea mâinii perechii si cu ridicarea pe vârfuri (1), coborârea bratelor si a calcâielor în pozitia initiala. Se executa de 3-4 ori.

Recomandari: tunelul se va mentine una, doua secunde, cu bratele bine întinse si capul lasat pe spate.


 1. "Coronita"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând. Îndoirea trunchiului spre stânga cu ducerea bratelor în forma de coroana, deasupra capului, si cu ducerea piciorului stâng lateral(1), revenire (2). Aceeasi miscare se executa spre dreapta. Se repeta de 3-4 ori alternativ.

Recomandari: exercitiul se executa în ritm lent, iar trunchiul se mentine în tot timpul îndoirii în plan frontal.


 1. "Cercuri mici, cercuri mari"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând cu bratele întinse lateral. Rotirea bratelor înainte, înapoi, descriind cercuri(4-5), din ce în ce mai mari. Miscare de rotire se repeta în sens invers. Se repeta de 2 ori.


 1. "Saritura laterala"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând cu mâinile pe sold. Saritura ca mingea, cu deplasarea laterala spre stânga si spre dreapta. Se executa de 2-3 ori.

Recomandari: sariturile sa se execute elastic, pe vârfuri.


 1. "Cositul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica: stând cu picioarele departate, bratele înainte, degetele semiîndoite. Rasucirea trunchiului la stânga si la dreapta cu leganarea bratelor. Se executa de 3-4 ori.


 1. "Fulgerul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu bratele îndoite si mâinile la umar. Îndoirea genunchilor cu doua arcuiri si întinderea energica a bratelor oblic în sus, cu întinderea genunchilor si cu ridicarea pe vârfuri. Se repeta de 3-4 ori.

Recomandari: pozitia întinsa a trunchiului si a bratelor se va mentine 1-2 secunde.


 1. "Lovim podeaua"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând. Ridicarea bratelor lateral sus, cu ridicarea pe vârfuri(1), îndoirea genunchilor cu coborârea bratelor lateral jos si lovirea podelei de 3 ori, cu arcuirea genunchilor (2). Miscarea se executa de 2-3 ori.


 1. "Sa înotam"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu palmele fata-n fata la piept. Întinderea bratelor înainte, lateral si îndoirea lor în pozitia de plecare(imitând miscarea de înot). Se executa de 3-4 ori.


 1. "Calutul de lemn"

Formatia si pozitia de plecare: stând cu picioarele departate, înainte si înapoi, mâinile pe sold. Trecerea greutatii corpului înainte si înapoi de pe un picior pe altul cu ridicarea usoara de pe sold a piciorului eliberat (se imita balansarea calutului de lemn). Se executa de 5-6 ori.


 1. "Ariciul"

Formatia si pozitia de plecare: culcat pe spate. Ridicarea trunchiului în pozitia sezând, cu îndoirea genunchilor si prinderea lor cu bratele(1), culcat pe spate (2). Se executa de 2-3 ori.


 1. "Pisica la pânda"

Formatia si pozitia de plecare: pe genunchi, pe calcâie sezând. Ducerea bratelor prin înainte sus (1); aplecarea trunchiului înainte, pieptul pe genunchi, palmele ating podeaua (2); retragerea mâinilor pâna la piept, coatele lipite de trunchi(3); îndreptarea trunchiului în pozitia de plecare(4). Se executa de 2-3 ori.

Recomandari: exercitiul se executa în ritm lent; în timpul executarii miscarii, sezutul ramâne lipit de calcâie.


 1. "Balanta"

Formatia si pozitia de plecare: în cerc, doi câte doi, fata în fata, tinându-se de mâini, unul stând în picioare iar celalalt pe vine. Schimbarea pozitiei la comanda educatoarei.

Se executa de 3-4 ori.

Recomandari: în timpul executarii miscarii, copiii sa nu se lase de mâini.


 1. "Leaganul"

Formatia si pozitia de plecare: în coloana de gimnastica, stând cu picioarele usor departate, bratele libere pe lânga corp. Leganarea bratelor înainte, înapoi, apoi rotarea mare a abratelor prin înainte sus, jos, însotita de flexiunea genunchilor la fiecare leganare a bratelor. Se executa de 3-4 ori.

Recomandari:    se va insista asupra coordonarii leganarii bratelor cu flexiunea genunchilor.
Educatoare, Cernencu Marcela

Gradinita nr. 17 Tulcea


Document Info


Accesari: 11894
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )