Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Evaluarea continua si reusita scolara prin activitatile matematice la grupa pregatitoare

gradinita


ALTE DOCUMENTE

PROIECT DIDACTIC - GRUPA:pregatitoare - educatie ecologica (optional)
PROIECT TEMATIC - CARTEA DE POVESTI
CUNOASTEREA MEDIULUI - GRUPA MARE
PROIECT TEMATIC PISICA
jocuri de miscare
101 dalmatieni planse colorat
SCRIEREA CREATIVĂ
Fisa pentru activitate Matematica
Fisa de lucru matematica
PLANIFICARE SAPTAMANALA GRUPA COMBINATAEvaluarea continua si reusita scolara

prin activitatile 212u207c matematice la grupa pregatitoareÎnvatamântul preprimar este treapta a învatamântului nostru, având rolul dominant de a pregati copilul de 3-6/7 ani pentru scoala si bineînteles , pentru viata. Activitatile 212u207c din învatamântul preprimar trebuie sa aiba în vedere elemente dominant pregatitoare pentru clasa I, dar si alte elemente de munca intelectuala necesare în treptele ulterioare.

Studiile si cercetarile psihopedagogice atesta faptul ca introducerea cunostintelor matematice înca de la vârsta prescolara este necesara si posibila . Multe dintre sarcinile ce revin gradinitei, dar mai ales cele ce vizeaza dezvoltarea gândirii, se realizeaza prin intermediul activitatilor matematice.

Activitatile 212u207c matematice desfasurate cu prescolarii constituie fundamentul pe care se cladeste întregul sistem al cunostintelor matematice din clasa I si ofera largi posibilitati de stimulare a progresului fiecarui copil.. Învatamântul preprimar, prin activitatile 212u207c matematice, dezvolta la copii abilitati de a utiliza numerele si cifrele, de a efectua operatii de adunare si scadere în limitele 0 - 10, de a compune si rezolva probleme implicând cele doua operatii aritmetice.

Verificarea aptitudinii de scolaritate a copilului de grupa pregatitoare este importanta deoarece constituie o conditie esentiala a adaptarii la cerintele scolii si previne insuccesul scolar.

Importanta activitatii de evaluare devine din ce în ce mai accentuata si eficienta prin implicatia ei în actul de învatare. Functia principala a evaluarii în institutii este feedbak-ul prin care se port obtine informatii privitoare la rezultatele procesului de învatamânt care sunt receptionate de factorii care realizeaza comanda.

Probele de evaluare asigura o îmbinare a muncii frontale cu munca individuala, iar fisa de lucru devine un mijloc important pentru a testa ritmul de lucru al copiilor, calitatea lucrarilor, nivelul de pregatire si nivelul de dezvoltare intelectuala a fiecarui copil în parte.

Ţinând cont ca evaluarea are implicatii atât în activitatea educatoarei cât si cea a educatului ajutând la prevenirea unor distorsiuni în învatare voi prezenta câteva fise de evaluare utilizate în activitatile 212u207c matematice la grupa pregatitoare.

Fisele prezentate sunt probe individuale si colective, bazate pe instructiuni verbale urmarind activitatea si maturitatea proceselor cognitive. Valoarea predictiva a probelor este cu atât mai mare cu cât functiile psihice implicate în executarea lor se suprapune cu cele necesare realizarii cu succes a activitatii scolare.

Aceste fise au în componenta lor sarcini complexe. Fiecare sarcina data are un timp de lucru afectat în functie de dificultatea sarcinii si un punctaj acordat.

Fisele 1 si 2 le-am utilizat în primul semestru si cuprind sarcini de rezolvare prevazute în programa instructiv-educativa din aceasta perioada a anului scolar si verifica nivelul cunostintelor asimilate în grupa precedenta.

Fisa 1 contine ordonarea succesiva a unui numar impus de culori într-o ordine data, operatii cu multimi ( clasificare, forma, marime, culoare ), formare de perechi si pozitii spatiale. Aceasta fisa am aplicat-o ca un test initial pentru a stabili nivelul de cunostinte globale si individuale de la care pornesc cu grupa, precum si felul în care este posibila prognozarea într-un mod gradat de complexitate a noilor cunostinte. Ţinând seama de obligativitatea frecventarii grupei pregatitoare, colectivele de copii sunt de regula eterogene, de aceea sarcinile propuse dau sansa de rezolvare si copiilor care nu au frecventat anterior gradinita si care ar trebui sa aiba un nivel mediu de dezvoltare a gândirii logice.

Formeaza grupe de aceeiasi forma, marime si culoare. Fisa 2 am aplicat-o la sfârsitul semestrului I si cuprinde spre rezolvare pe lânga operatii cu multimi, compararea cantitatii prin punere în corespondenta si egalare de multimi prin adaos si diferenta. De asemenea am introdus formarea sirului crescator si descrescator dupa marime, iar pozitiile spatiale au fost complicate prin raportarea pozitiei atât la desenul existent cât si la propriu sau corp.

Fa sa fie egale.

 

Fisele 3 si 4 contin sarcini referitoare la numar si numeratie, compunerea si descompunerea numerelor naturale. Fisa 3 am aplicat-o la începutul semestrului II si se bazeaza în mare parte pe cunostintele legate de numeratie însusite în grupa anterioara precum si un grad nuantat de complexitate a ceea ce se va aprofunda pe parcursul semestrului în curs. Copilul va trebui sa realizeze sirul numeric, apoi sa raporteze corect cantitatea la cifra, sa realizeze sarcinile legate de ordinalul numerelor si sa stabileasca împartirea unui întreg în parti egale si sa compare capacitatea vaselor.Completeaza sa fie atâtea puncte câte îti arata cifra    din imagine


 
Fisele 4 si 5 constituie ca un test final deoarece cuprind spre realizare sarcini de o complexitate mai accentuata având ca baza cunastintele aprofundate recent de copii. Fisa 4 debuteaza cu efectuarea operatiilor cu multimi pentru a realiza intersectia si a distinge multimea nou formata, se compara un numar de trei multimi prin punere în coprespondenta dupa criteriile date, se verifica ordinalul numerelor naturale si apoi se lucreaza în tabel dupa semnele marcate. Urmatoarea sarcina este realizata prin utilizarea rigletei în compunerea numarului marcat, apoi se prezinta variante de descompunere a numerelor date.
Scrie atâtea buline câte obtii daca efectuezi operatia aratata de semn.

 
Fisa 5 contine elemente legate de compararea lungimilor capacitatii unor vase utilizând o masura etalon. Se combina elementele de masurare cu cele de raportare a cantitatii la cifra. Dupa împartirea aceluiasi întreg în parti egale (jumatate, sfert), copilul are sarcina de a alege obiecte din mediul înconjurator care au proprietatea de a se împarti în parti egale si identice.

Pentru copmararea capacitatii vaselor am stabilit trei dimensiuni, iar pentru stabilirea greutatii am utilizat elemente care prin natura lor marcheaza diferenta de greutate.

Coloreaza numai mâna stânga a fiecarui copil.

 

Fisa 6 se refera la pozitii spatiale si prezinta imaginea unui copil în miscare, iar subiectul are sarcina de a marca numai mâna stânga pentru fiecare silueta.


Fisele prezentate pot fi utilizate pe tot parcursul grupei pregatitoare atât la început de semestru cât si ca teste constatative sau finale pentru a masura gradul de întelegere si însusire a notiunilor cuprinse în obiectivele de referinta a acestei grupe.

Punctajul pentru fiecare sarcina se stabileste în functie de nivelul de pregatire al grupei, de omogenizarea colectivului de copii, de particularitatile individuale ale fiecarui copil .

Document Info


Accesari: 8207
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )