Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Evaluarea continua si reusita scolara prin activitatile matematice la grupa pregatitoare

gradinita
ALTE DOCUMENTE

PROIECT DIDACTIC - GRUPA:pregatitoare - educatie ecologica (optional)
PROIECT TEMATIC - CARTEA DE POVESTI
CUNOASTEREA MEDIULUI - GRUPA MARE
PROIECT TEMATIC PISICA
jocuri de miscare
101 dalmatieni planse colorat
SCRIEREA CREATIVĂ
Fisa pentru activitate Matematica
Fisa de lucru matematica
PLANIFICARE SAPTAMANALA GRUPA COMBINATA
Evaluarea continua si reusita scolara

prin activitatile 212u207c matematice la grupa pregatitoare
Īnvatamāntul preprimar este treapta a īnvatamāntului nostru, avānd rolul dominant de a pregati copilul de 3-6/7 ani pentru scoala si bineīnteles , pentru viata. Activitatile 212u207c din īnvatamāntul preprimar trebuie sa aiba īn vedere elemente dominant pregatitoare pentru clasa I, dar si alte elemente de munca intelectuala necesare īn treptele ulterioare.

Studiile si cercetarile psihopedagogice atesta faptul ca introducerea cunostintelor matematice īnca de la vārsta prescolara este necesara si posibila . Multe dintre sarcinile ce revin gradinitei, dar mai ales cele ce vizeaza dezvoltarea gāndirii, se realizeaza prin intermediul activitatilor matematice.

Activitatile 212u207c matematice desfasurate cu prescolarii constituie fundamentul pe care se cladeste īntregul sistem al cunostintelor matematice din clasa I si ofera largi posibilitati de stimulare a progresului fiecarui copil.. Īnvatamāntul preprimar, prin activitatile 212u207c matematice, dezvolta la copii abilitati de a utiliza numerele si cifrele, de a efectua operatii de adunare si scadere īn limitele 0 - 10, de a compune si rezolva probleme implicānd cele doua operatii aritmetice.

Verificarea aptitudinii de scolaritate a copilului de grupa pregatitoare este importanta deoarece constituie o conditie esentiala a adaptarii la cerintele scolii si previne insuccesul scolar.

Importanta activitatii de evaluare devine din ce īn ce mai accentuata si eficienta prin implicatia ei īn actul de īnvatare. Functia principala a evaluarii īn institutii este feedbak-ul prin care se port obtine informatii privitoare la rezultatele procesului de īnvatamānt care sunt receptionate de factorii care realizeaza comanda.

Probele de evaluare asigura o īmbinare a muncii frontale cu munca individuala, iar fisa de lucru devine un mijloc important pentru a testa ritmul de lucru al copiilor, calitatea lucrarilor, nivelul de pregatire si nivelul de dezvoltare intelectuala a fiecarui copil īn parte.

Ţinānd cont ca evaluarea are implicatii atāt īn activitatea educatoarei cāt si cea a educatului ajutānd la prevenirea unor distorsiuni īn īnvatare voi prezenta cāteva fise de evaluare utilizate īn activitatile 212u207c matematice la grupa pregatitoare.

Fisele prezentate sunt probe individuale si colective, bazate pe instructiuni verbale urmarind activitatea si maturitatea proceselor cognitive. Valoarea predictiva a probelor este cu atāt mai mare cu cāt functiile psihice implicate īn executarea lor se suprapune cu cele necesare realizarii cu succes a activitatii scolare.

Aceste fise au īn componenta lor sarcini complexe. Fiecare sarcina data are un timp de lucru afectat īn functie de dificultatea sarcinii si un punctaj acordat.

Fisele 1 si 2 le-am utilizat īn primul semestru si cuprind sarcini de rezolvare prevazute īn programa instructiv-educativa din aceasta perioada a anului scolar si verifica nivelul cunostintelor asimilate īn grupa precedenta.

Fisa 1 contine ordonarea succesiva a unui numar impus de culori īntr-o ordine data, operatii cu multimi ( clasificare, forma, marime, culoare ), formare de perechi si pozitii spatiale. Aceasta fisa am aplicat-o ca un test initial pentru a stabili nivelul de cunostinte globale si individuale de la care pornesc cu grupa, precum si felul īn care este posibila prognozarea īntr-un mod gradat de complexitate a noilor cunostinte. Ţinānd seama de obligativitatea frecventarii grupei pregatitoare, colectivele de copii sunt de regula eterogene, de aceea sarcinile propuse dau sansa de rezolvare si copiilor care nu au frecventat anterior gradinita si care ar trebui sa aiba un nivel mediu de dezvoltare a gāndirii logice.

Formeaza grupe de aceeiasi forma, marime si culoare. Fisa 2 am aplicat-o la sfārsitul semestrului I si cuprinde spre rezolvare pe lānga operatii cu multimi, compararea cantitatii prin punere īn corespondenta si egalare de multimi prin adaos si diferenta. De asemenea am introdus formarea sirului crescator si descrescator dupa marime, iar pozitiile spatiale au fost complicate prin raportarea pozitiei atāt la desenul existent cāt si la propriu sau corp.

Fa sa fie egale.

 

Fisele 3 si 4 contin sarcini referitoare la numar si numeratie, compunerea si descompunerea numerelor naturale. Fisa 3 am aplicat-o la īnceputul semestrului II si se bazeaza īn mare parte pe cunostintele legate de numeratie īnsusite īn grupa anterioara precum si un grad nuantat de complexitate a ceea ce se va aprofunda pe parcursul semestrului īn curs. Copilul va trebui sa realizeze sirul numeric, apoi sa raporteze corect cantitatea la cifra, sa realizeze sarcinile legate de ordinalul numerelor si sa stabileasca īmpartirea unui īntreg īn parti egale si sa compare capacitatea vaselor.Completeaza sa fie atātea puncte cāte īti arata cifra    din imagine


 
Fisele 4 si 5 constituie ca un test final deoarece cuprind spre realizare sarcini de o complexitate mai accentuata avānd ca baza cunastintele aprofundate recent de copii. Fisa 4 debuteaza cu efectuarea operatiilor cu multimi pentru a realiza intersectia si a distinge multimea nou formata, se compara un numar de trei multimi prin punere īn coprespondenta dupa criteriile date, se verifica ordinalul numerelor naturale si apoi se lucreaza īn tabel dupa semnele marcate. Urmatoarea sarcina este realizata prin utilizarea rigletei īn compunerea numarului marcat, apoi se prezinta variante de descompunere a numerelor date.
Scrie atātea buline cāte obtii daca efectuezi operatia aratata de semn.

 
Fisa 5 contine elemente legate de compararea lungimilor capacitatii unor vase utilizānd o masura etalon. Se combina elementele de masurare cu cele de raportare a cantitatii la cifra. Dupa īmpartirea aceluiasi īntreg īn parti egale (jumatate, sfert), copilul are sarcina de a alege obiecte din mediul īnconjurator care au proprietatea de a se īmparti īn parti egale si identice.

Pentru copmararea capacitatii vaselor am stabilit trei dimensiuni, iar pentru stabilirea greutatii am utilizat elemente care prin natura lor marcheaza diferenta de greutate.

Coloreaza numai māna stānga a fiecarui copil.

 

Fisa 6 se refera la pozitii spatiale si prezinta imaginea unui copil īn miscare, iar subiectul are sarcina de a marca numai māna stānga pentru fiecare silueta.


Fisele prezentate pot fi utilizate pe tot parcursul grupei pregatitoare atāt la īnceput de semestru cāt si ca teste constatative sau finale pentru a masura gradul de īntelegere si īnsusire a notiunilor cuprinse īn obiectivele de referinta a acestei grupe.

Punctajul pentru fiecare sarcina se stabileste īn functie de nivelul de pregatire al grupei, de omogenizarea colectivului de copii, de particularitatile individuale ale fiecarui copil .


Document Info


Accesari: 7642
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )