Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Influenta naturii asupra formarii sensibilitatii afective a copiilor prescolari

gradinitaInfluenta naturii asupra formarii sensibilitatii afective a copiilor prescolari


"Lasati copilul sa vada , sa auda , sa desc 15515e42p opere , sa cada , sa se ridice si sa se însele. Nu folositi cuvinte când actionarea , faptul însusi sunt posibile."

( Pestalozzi )

Pornind de la acest îndemn , trebuie sa-i învatam pe copii sa învinga dificultatile prin interventii reale , sa-si exercite capacitatea de a opta si de a decide.

si ce alt loc mai potrivit decât gradinita putem gasi pentru îndeplinirea acestui scop nobil ? Aici , departe de forfota si apasarea cotidianului , copilul intra într-un mediu cald , protector si stimulativ , un mediu pe care-l putem asemana unei carti cu povesti în care literatura , muzica , artele plastice , natura , miscarea , socialul sunt într-un permanent dialog între ele si implicit cu copilul.

Fiinta umana nu reflecta în mod indiferent realitatea ci traieste anumite emotii sau sentimente fata de fenomenele naturii si societatii , fata de ceilalti oameni , fata de sine însusi.

Se stie ca unele lucruri , evenimente , întâmplari îi produc bucurie , altele îl întristeaza , îl indispun , îl îngrozesc. Procesele afective reflecta atitudinea subiectiva , specifica fata de continutul cunoasterii. Aceiasi realitate obiectiva poate provoca diferitelor persoane stari afective diferite , ba chiar un obiect oarecare poate sa-i produca aceleiasi persoane la momente diferite de timp , stari afective diferite în functie de experienta lui cu acel obiect , de modificarea trebuintelor , intereselor , convingerilor sale.

Viata afectiva a copilului prescolar sub influenta multiplilor factori interni si externi este într-o continua evolutie. Treptat emotiile copilului dobândesc un caracter mai controlat , mai plin de continut , mai retinut si devin mai stabile în manifestare. Viata afectiva a copilului devine mai complexa nu numai prin aceea ca volumul starilor afective pe care le traieste copilul , dar acum i se dezvolta starile afective superioare ( morale , intelectuale , estetice ).

În viata copilului prescolar emotiile joaca un rol important pentru orientarea conduitei copilului , pentru formarea intereselor sale. Un mijloc important pentru a-l face pe copil sa actioneze într-o directie sau alta , pentru ai mobiliza întregul potential psihic consta în a-l introduce în diverse activitati si situatii care sa-l determine la o participare activa folosind metode si procedee diferite. Programa activitatilor instructiv - educative în gradinita de copii vizeaza crearea unui mediu educational adecvat în vederea stimularii continue a învatarii spontane a copilului si pentru introducerea acestuia în ambianta culturala a spatiului caruia îi apartine. Abordarea educationala propusa de progarama prescolara se orienteaza asupra folosirii metodei proiectelor tematice de grup.

Pornind de la impactul pe care l-a avut asupra copiilor povestea "Frunza" am organizat pe perioada unei saptamâni proiectul cu tema "Pomisor în prag de toamna".

În urma acestei povestiri copiii au fost profund impresionati de soarta frunzei pe care au crezut-o curajoasa la început , dar si-au dat seama ca nu se putea împotrvi destinului pe care l-au avut si celalte frunze. Deci si ea trebuia sa-si urmeze drumul si n-a rezistat mult fiind doborâta de pasare cu aripa ei. Copiii au înteles cele trei etape din viata frunzelor : înmugurirea , cresterea si dezvoltarea si ofilirea sau moartea. Cele trei etape sunt asemanatoare cu cele ale omului. Fiecare etapa este inevitabila si are rolul ei în viata plantelor si oamenilor. Copiii au aflat ca frunzele cresc pe ramurile copacilor si sunt particica din viata lui , ca frunzele pot avea diferite caracteristici ( au codita sau nu , sunt rotunde , ovale , palmate , în forma de sageata , pot fi asezate la distanta sau în buchet ). Copiii au putut afla ca pomisorul înmugureste primavara , din acesta cresc frunze care se dezvolta cu ajutorul apei si caldurii si a luminii primite de la soare , iar toamna , datorita racirii vremii , a brumei si frigului frunzele mor. În timpul verii ele au rolul de bucatarie al plantei , pregatind mâncarea pentru copac.

Frunzele copacilor purifica si împrospateaza aerul , de aceea în parcuri si paduri aerul este mai curat. Copiii au înteles ca trebuie sa ocroteasca natura si sa o protejeze , chiar sa sadeasca si ei câte un pomisor. Li s-a cerut copiilor sa aduca si ei frunze uscate la gradinita pe care apoi le-am asezat la îndemâna copiilor si am pornit derularea proiectului "Pomisor în parg de toamna". Pentru desfasurarea lui am prezentat copiilor ca harta a proiectului un pomisor cu cinci frunze , fiecare reprezentând o caracteristica umana : curaj , speranta , culoare , lacrima , resemnare. Am cautat sa le arat copiilor ca frunzele sunt folositoare si atunci când cad la pamânt deoarece protejeaza vietatile care se adapostesc în pamânt , protejeaza ghioceii în padure , fertilizeaza pamântul , iar noi le putem folosi pentru realizarea unor lucrari frumoase. Cu frunzele adunate de ei am realizat mai multe lucrari cum ar fi "Covor de frunze" , "Fluturas" , "Vaza cu flori" , "Semn de carte" , "Pomisori din curtea gradinitei" , "Felicitare".

Copiii au fost profund impresionati de lucrarile pe care le-au realizat. Trairile lor afective au luat o alta întorsatura. Tristetea fata de frunza s-a transformat în bucuria pe care le-a oferit-o rezultatul muncii lor. Aceste activitati au fost sustinute de cântece , poezii , activitati de stiinta , plimbari , observari spontane , arta ( pictura , desen , modelaj ) , activitati gospodaresti , jocuri de creatie si dramatizari , jocuri de miscare si sportive.

Prin toate activitatile organizate am urmarit sa le trezesc copiilor trairi afective intense ,sa-i sensibilizez fata de mediul înconjurator , care trebuie sa fie curat si sanatos. Avem datoria sa-l lasam asa si generatiilor urmatoare pentru a evita dezastrele naturale care se produc ( inundatii , furtuni , seceta ) din cauza poluarii si a nepasarii omului , a inconstientei lui fata de normele de protectia mediului.
BIBLIOGRAFIE:

Maria Taiban , Rodica sovar    - Culegere de texte literare ;

MEN    - Programa activitatilor instructiv - educative în

gradinita de copii

Aurelia Ana , Smaranda Maria Cioflica - Metoda proiectelor

- Revista "Învatamântul prescolar" 1-2/2003
Document Info


Accesari: 3891
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )