Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
LEGATURA JOCULUI DIDACTIC CU CELELALTE JOCURI PENTRU EDUCAREA LIMBAJULUI

gradinita


ALTE DOCUMENTE

Fulgii de nea ,
PUTEM INVATA UN DELFIN SA SCRIE LA MASINA
PROBA DE EVALUARE - matematica
PROIECT DE LECTIE - Activitati cu materiale sintetice - Peisaj de primavara
Evadarea
Animalute - Joc intuitiv
LITERELE
FISA DE CARACTERIZARE A COPILULUI
CENTRELE DE RESURSE PENTRU PARINTI DIN INVATAMANTUL PRESCOLAR
PROIECT DE ACTIVITATE

LEGATURA JOCULUI DIDACTIC CU CELELALTE JOCURI PENTRU EDUCAREA LIMBAJULUI


Jocul didactic intra in randul formelor de organizare a activitatii didactice, este creat de educatoare si condus de aceasta. In comparatie cu jocurile cu subiecte si reguli, jocul didactic se deosebeste prin continut si prin faptul ca accentul cade pe rezolvarea unor sarcini de joc, iar acestea urmaresc sarcini ale educatiei intelectuale.Prin jocul didactic copiii invata sa recunoasca marimi, forme, relatii spatiale, invata cuvinte, semnificatia unor notiuni, ceea ce largeste sfera folosirii acestor cuvinte si dezvoltarea operatiilor gandirii: analiza, sinteza, generalizarea, a 929d37j bstractizarea. Prin intermediul jocului se fixeaza, se precizeaza si se activeaza vocabularul copilului; jocul este un mijloc foarte eficent pentru corectarea pronuntiei si insusirea unor constructii gramaticale. Eficienta jocului didactic in dezvoltarea vorbirii depinde de modul in care educatoarea stie sa selecteze jocul, in raport cu situatiile concrete existente in grupa de copii. Aceasta presupune o foarte buna cunoastere a copiilor sub raportul nivelului atins in dezvoltarea limbajului, precum si sub aspectul diferentelor de varste. Jocul didactic isi aduce contributia la precizarea, consolidarea, adancirea, sistematizarea si verificarea cunostintelor.

Jocurile didactice pentru dezvoltarea vorbirii trebuie proiectate in planurile anuale si calendaristice, respectandu-se scopul acestora (precizarea, verificare, consolidarea cunostintelor, corectarea pronuntiei incorecte a copiilor, insusirea unei structuri gramaticale corecte a limbii romane).

Acestea se planifica intotdeauna dupa ce au fost predate cunostintele referitoare la obiecte, animale, fenomene, relatii spatiale, etc. De exemplu, anterior jocului didactic "Cand facem asa?", copiii au fost familiarizati cu adverbele de timp: seara, dimineata, ziua; in activitatile de observare, de convorbire, jocul "Cu ce ne jucam?" impune recunoasterea si denumirea corecta a jucariilor si a materialelor de joc accesibile copiilor.

Sub aspectul educarii limbajului, jocul didactic poate oferi posibilitatea de a percepe cuvintele ca unitati lexicale (operatii de analiza si sinteza silabica a cuvintelor).

Prin jocul didactic, copiii au posibilitatea sa aprofundeze cunostintele dobandite in alte activitati obligatorii si sa-si dezvolte creativitatea. Jocurile didactice de tipul "Gaseste cuvantul potrivit!", "Completeaza ce lipseste!", "Ce e bine, ce e rau?", "Cu ce sunet incepe cuvantul?", "Spune mai departe!", etc., contribuie la consolidarea cunostintelor privitoare la cuvant, silaba, sunet si propozitie. Altele ca: "Oglinda fermecata", "Postasul" ajuta la pronuntarea corecta a sunetelor situate in diferite pozitii in cuvinte (initiale, mediane, finale), precum si la imbogatirea vocabularului cu cuvinte care denumesc obiecte, fiinte, fenomene, insusiri, actiuni, trairi afective.

Aportul jocului didactic la educarea memoriei este deosebit, de exemplu, in jocurile: "Ce s-a schimbat?", "Ghiceste ce lipseste!", care solicita copiii sa retina prin exersarea memoriei voluntare. Gandirea este exersata si solicitata mai ales in jocurile "Spune unde traiesti!", "Este mare, este mic?", "Cu ce trebuie sa lucram?"

In stransa legatura cu gandirea se dezvolta limbajul. Jocurile didactice care faciliteaza dezvoltarea limbajului fixeaza, precizeaza si activeaza vocabularul copiilor, ajuta la imbunatatirea pronuntarii unor consoane mai greu de rostit de catre copii - c, m, r, t, t, g, de exemplu jocurile didactice: "Spune cum face?", "Cine a venit?", "Ce face copilul?". Jocul "Sa vorbim corect!" urmareste o pronuntare clara a grupurilor de consoane, vocale, situate in diferite pozitii in cuvant si se planifica dupa ce in prealabil s-au efectuat jocuri - exercitiu repetate de pronuntare corecta a sunetelor (consoanelor) si a grupurilor de litere.

Prin efectul distractiv, jocul didactic favorizeaza efortul intelectual si mentine vie atentia copiilor in timpul jocului. Faptul acesta are o importanta deosebita pentru antrenarea atentiei voluntare.

Prin jocul didactic se exerseaza nemijlocit analizatorii. Jocurile "Ghiceste cine este?", "Spune cum face?", contribuie la dezvoltarea sensibilitatii auditive. Jocul "Ce ai pipait?" dezvolta    sensibilitatea vizuala si tactila, iar jocul "Spune ce ai gustat?" dezvolta sensibilitatea gustativa si pe cea olfactiva.

Copiii pot fi pregatiti pentru jocurile didactice in cadrul etapei de dimineata (jocuri si activitati la libera alegere), punandu-li-se la dispozitie jetoane sau jucarii, reviste, carti ale caror imagini sa fie utile in pregatirea jocului didactic pe care-l vor desfasura in activitatea frontala.

Pentru unele jocuri didactice care prin natura lor sunt mai complexe si presupun precizarea, verificarea sau sistematizarea unui numar mai mare de cunostinte se simte nevoia pregatirii in prealabil a copiilor.

Jocul didactic "Gaseste cuvinte potrivite" avand ca sarcina didactica completarea unei propozitii cu cuvantul corespunzator, poate fi pregatit prin jocul "Spune cum este bine?"; jocul didactic "Sa asezam cartonase" poate fi pregatit, in etapa jocurilor la alegere libera, prin jocul "Cum aranjam cartonasele?".

Copiii care practica "Jocul de masa" verbalizeaza in functie de tema, isi sistematizeaza cunostintele despre anotimpuri, animale, meserii, formuleaza propozitii cu principalele cuvinte ce caracterizeaza asemenea aspecte, venind in sprijinul jocului didactic pentru imbogatirea vocabularului.

Sectorul "Biblioteca" ofera prescolarilor posibilitatea reconstituirii basmelor din bucatele pentru a le povesti, recunoasterea si caracterizarea personajelor din povesti, folosirii corecte a cazurilor substantivului, verbelor, adverbelor de timp in conversatie sau joc, a acordului substantivelor cu adjectivele, dintre subiect si predicat, dintre partile de vorbire. Copiii isi imbogatesc vocabularul prin intelegerea sensurilor unor cuvinte noi deprinse din contextul povestilor: antonime (amar - dulce, vesel - trist, harnic - lenes), sinonimele (zapada - omat - nea, siret - viclean) sau omonimele. Acestea pot fi completate cu serii "diminutivale" (cojoc - cojocel, mic - micut) sau cu formarea de familii lexicale (floare - floricica - florarie - florareasa) ce duc cu timpul la plasticitate si o creativitate a vorbirii.

In jocurile de creatie si de constructie, la ariile / zonele Stiinta, Biblioteca, Arte, copiii transfera cunostinte si deprinderi insusite in jocurile didactice: in toate aceste activitati si jocuri, copiii exerseaza deprinderi de comunicare, isi pot insusi notiuni noi sau pot descoperi sensuri noi ale unor cuvinte cunoscute. Aceste activitati antreneaza creativitatea copiilor, le dezvolta imaginatia. Prin jocuri de constructie sau de creatie se pot pregati materiale didactice interdisciplinare sau momente din programul serbarilor semestriale.

In jocurile de creatie copiii participa verbal in toate momentele prin cuvinte, expresii si dialoguri caracteristice. Jocul de creatie este imitarea si nu copierea vietii, iar prin joc li se dezvolta copiilor fantezia verbala; ei trebuie lasati sa vorbeasca liber, sa improvizeze propozitii, sa sustina un dialog.

In timpul jocului, copiii isi insusesc si pronunta cuvinte noi, imbogatindu-si astfel vocabularul. Interpretand un rol, ei completeaza actiunile prin cuvinte, comunica intentiile, repartizeaza rolul obiectelor cu care se joaca si fac observatii in legatura cu conduita lor.

In activitatea de educare a limbajului, in special in jocurile didactice, se pot folosi continuturi specifice domeniului stiinte (activitati matematice, cunoasterea mediului), cunostinte ale educatiei estetice (educatie muzicala, educatie plastica), ale educatiei psiho-motorii.

Cunostintele dobandite in activitatile matematice sunt folosite in jocurile didactice de educare a limbajului. Copiii trebuie sa intuiasca si sa numeasca forma, marimea, culoarea, grosimea, trebuie sa aleaga si sa numere piesele necesare unui anumite constructii.

In acest caz, in jocurile - exercitii: "Cine este?", "Cine sunt?", copiii au ca sarcina denumirea unei jucarii, din cate parti este alcatuita, ce culoare are si ce jocuri se pot desfasura cu ea. Prin contactul direct al copiilor cu jucariile, facand comparatii, se efectueaza exercitii de stabilire a notiunilor "usor - greu", "mare - mic".

In activitatile de educarea limbajului, obiectivul imbogatirea si activizarea vocabularului prin invatarea unor cuvinte care exprima insusiri (adjective), cuvinte care denumesc marimi, forme, dimensiuni, culori, ordinea obiectelor (numerale ordinale), numerale cardinale, actualizeaza cunostintele matematice, elemente de biologie si de fizica. Jocurile de consolidare a pronuntiei si a exprimarii corecte in propozitii simple (jocul silabelor, jocul sunetelor, jocul cuvintelor) se pot incheia cu activitate independenta in care se aplica limbajul matematic sau se exerseaza deprinderi motrice. In jocurile didactice fonetice se poate recurge la numeratia ordinala de felul: "A cata silaba este silaba ?", "Al catelea sunet este sunetul ?"

La grupele mare si pregatitoare, se cultiva intercomunicarea libera intre copii, se educa vorbirea expresiva si dialogata, iar diferentierea fata de celelalte grupe se face in continut, in formele de organizare, durata, grad de participare activa a copiilor. La baza acestor activitati sta experienta de viata a copiilor, continutul povestilor, al basmelor si al poeziilor cunoscute de ei, viata oamenilor si a vietuitoarelor, emisiunilor de radio si TV, filmele si spectacolele pentru copii.

Gradinita permite, prin programele sale, parcurgerea unor cercuri de cuvinte, pronuntia corecta, vorbirea nuantata, reverentioasa, reproducerea de povestiri, poezii, familiarizarea cu situatii de comunicare.Document Info


Accesari: 5689
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )