Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























PROIECT TEMATIC DARURILE PRIMAVEII - FLORILE - EVENIMENT DE DESCHIDERE

gradinita

















PROIECT TEMATIC



DARURILE PRIMAVEII


- FLORILE -














EVENIMENT DE DESCHIDERE






Ploua des, cu stele, cu jar, flori umede, lacrimi de vreme, drumuri deschise, privire cetoasa, vorbe tacute. Ma despoaie un rau, ma inunda un val, un val colorat. Ma bolteste curcubeul, inmuguresc degetele, parul infrunzeste, canta respirttia, langa sufletviata.

Am deschis ochii si mi s-a parut ca visez. un curcubeu de culori mi se intindea in fata ochilor. Mireasma aerului proaspat ma umple de fericir 414g66e e !

E primavara ! Anotimpul renasterii, al vietii, al bucuriei. Am plecat la plimbare sa observ natura. In parc, rozul magnoliilor imi da senzatia ca sunt in rai, iar zumzetul albinelor imi pare o muzica ambientala.

E primavara! Din nou! Un anotimp vechi, si totusi de fiecare data nou!

As vrea sa impartasesc bucuria mea si copiilor de la grupa..

Am cumparat din piata un buchet de narcise si lalele si le-am dus in grupa, le-am asezat la coltul tematic. O serie de intrebari au inceput sa curga din partea copiilor : De ce infloresc florile ? Unde cresc florile ? De ce sunt colorate florile ? De ce ?. De ce ?. De ce ?. O multime de intrebari, o multime de raspunsuri, dar si o multime de lucruri ce asteapta sa fie descoperite.













SCRISOARE CATRE PARINTI





Dragi parinti,


Miracolul anotimpului primavara se vede la orice pas. Frunzele copacilor au inverzit, florile au inflorit, un tablou de culori ni se infatiseaza la fiecare pas.

Natura a renascut si, o data cu ea, si florile au inflorit si ne ofera un spectacol de lumina si culoare nemaivazut si nebanuit. Parca la fiecare pas ne zambeste o lalea, o zambila sau o narcisa. Ne striga parca si ne spun: Piviti-ne frumusetea trecatoare!

Toate acestea ne-au facut sa ne hotaram sa derulam proiectul tematic Darurile primaverii - florile.

Pentru buna desfasurare a proiectului va rugam sa ne ajutati cu materiale si informatii despre florile de primavara. Va multumim si va asteptam sa sarbatoriti alaturi de noi miracolul renasterii naturii!


"Inca o data, iar si iara

A iubi e primavara"

Natura ne anunta ca primavara a batut la geam Noi, cu mic cu mare, bucurosi, am deschis fereastra, iar atunci am primit mangaierea soarelui de primavara Apoi impreuna am descoperit vestitorii primaverii, iar pe ea, am poftit-o si la noi in clasa, caci in inima o purtam mereu. La inceput timida, dar apoi prinzand curaj, primavara s-a instalat la noi in clasa

Sa lasam copilul sa creeze, caci acesta este verbul cu care opereaza la multe din activitatile de la clasa. In cadrul acestor activitati se imbina cat mai armonios utilul cu placutul, copilul construind noi produse utilizand toate formele de activitate: jocul, invatarea, munca si creatia.






















OBIECTIV CADRU




Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator, precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia.







OBIECTIVE DE REFERINTA:

Sa descopere elementele componenete ale florilor;

sa descrie caracteristici ale florilor: forme, culori, marimi, miros, alcatuire externa prin antrenarea tuturor organelor de simt;

sa efectueze experimente simple si sa constate rezultatul acestor experimente;

sa analizeze/sa compare reactii ale florilor in diferite situatii, sub influenta factorilor de mediu (lumina, umiditate).

Sa exploreze si sa descrie verbal/grafic transformarii florilor intr-o anumita perioada de timp (frunze, muguri, flori, flori ofilite);

Sa protejeze natura, sa contribue prin efort personal la amenajarea spatiilor verzi pentru purificarea aerului.











RESURSE


Materiale:

flori naturale;

ierbare;

planse, calculator cu imprimanta;

casetofon;

DVD, televizor;

Atlas botanic;

Afise cu imagini de pe internet;

Creioane colorate; acuarele;

Hartie colorata;

Aparat foto;

Carti, reviste;

Enciclopedii.



Umane:

educatoare;

copiii grupei;

parinti;

studenti de la USAB.



De timp:

O saptamana.



METODE SI PROCEDEE:

brainstormin-ul;

observarea spontana si dirijata;

povestirea;

explicatia;

demonstratia;

exercitiul;

jocul didactic;

invatarea prin descoperire;

problematizarea;

experimentul.

INVENTARUL DE ACTIVITATI


Luni:

Stiinta: Despre flori

Arta - modelaj: Lalele



Cunoasterea mediului - observare: Darurile primaverii - Vaza cu flori

Educatie fizica: Elemente de gimnastica ritmica

Vizionare documentar: Cum infloresc florile


Marti:

Joc de creatie: Gradinarii

Biblioteca: Citim imagini cu flori

Activitate matematica - exercitii cu material individual: Cate flori sunt?

Educatie plastica - desen: Florile preferate

Activitate optionala: Limba engleza


Miercuri:

Antrenament grafic: Combinatii de linii

Constructii: Ladite pentru flori

Educarea limbajului - lectura educatoarei: Legenda lacrimioarelor

Educatie muzicala - auditie: Primavara - Vivaldi

Educatie ecologica: Flori protejate

Excursie in parcul botanic


Joi:

Biblioteca: Citim imagini cu flori; Puzzle cu flori

Arta- colorare: Flori, lipire: Rama cu flori

Activitate matematica - joc didactic: A cata floare este?

Educatie pentru societate - memorizare: Copilul si floarea

Joc de miscare: Dansul florilor


Vineri:

Framantari de limba: V - F

Joc de rol: La florarie

Educarea limbajului - memorizare: Primavara

Activitate practica - lucrare colectiva: Gradina cu flori

Activitate optionala: Limba engleza

EVALUARE: Carnavalul florilor









DESCRIEREA VIRTUALA A PROIECTULUI




Mi-am imaginat proiectul ca o poveste despre miracolul florilor, poveste careia in fiecare zi sa ii gasim o formula de incheiere si care sa reprezinte totodata punct de plecare in ziua urmatoare.


Luni: Forme si culori nebanuite si miros imbietor;


Marti: Ascultam glasul florilor si cantam impreuna cu ele;


Miercuri: Florile asculta si vorbesc intre ele; Ce aer curat e!


Joi: Joaca florilor de primavara si povestea lor;


Vineri: Florile? o parte din natura!


















Simfonia lalelelorLalele, lalele

plante mici, flori cu a, bulbi de zambile, plante bulboase, bulbi lalele si zambile, floricultura, expozitie de flori, cultura, hibrizi, specii de crini, gradini olanda, flori cu bulbi de primavara, pitesti, soiuri, universitatii

Numele stiintific al lalelelor, intilnit in toata lumea, este de origine persana, venind de la termenul -tulben-care inseamna turban, ca aluzie la asemanarea cupei florale cu traditionalele lor turbane.
Zona de origine a lalelelor este considerata regiunea muntoasa a Asiei Mici, dar ele pot fi intilnite si in zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale si, cu totul intimplator, de-a lungul Marii Mediterane, pe colinele muntoase europene si africane.
De-a lungul timpului, lalelele au stirnit adevarate pasiuni, intre anii 1634-1637 ajungindu-se la o adevarata tulipomanie. Zestrea acestei flori este foarte bogata. Zeci de specii au fost aduse in Europa din locurile de origine, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungindu-se la flori cu calitati inedite ca forma, vigoare, culoare, parfum. Prestanta si eleganta acestei flori au facut ca ea sa fie considerata o adevarata regina a gradinilor sau a interioarelor, in sezonul de primavara. Si drept dovada a importantei ce se acorda acestei plante, in Olanda functioneaza o mie de institutii si activitati de notorietate mondiala. Este important de stiut ca Olanda produce 70% din productia mondiala de bulbi. Aici functioneaza Sectia de Bulbicultura a Universitatii Agronomice din Wagemingen, Centrul International de Bulbicultura, Asociatia Regala a Bulbicultorilor, Asociatia Olandeza a Exportatorilor de Bulbi, Bursa Bulbilor. La Limmen a fost infiintat Muzeul -Hortus Bulborum-, unde sint adunate specii si hibrizi de plante bulboase. Aici pot fi vazute soiuri datind din 1595 sau soiul Zomerschoon, din timpul tulipomaniei (1634-1637). De asemenea, in 1949, la initiativa bulbicultorilor din regiunea Lisse, s-a infiintat forul Keukenhof (intre Haarlem si Leyde), o mare expozitie de plante bulboase, unde vedetele consacrate sint lalelele. Anual, pe o suprafata de 28 de hectare sint plantati 6-7 milioane de bulbi in diferite variante de prezentare. Perioadele de vizitare, daca doriti sa mergeti la expozitie in Olanda, sint: 15 aprilie-30 mai pentru lalele; aprilie pentru narcise; 15 aprilie-30 mai pentru zambile si mai-iunie pentru crini. Programul expozitional cuprinde si alte specii de alstroemaria sau muscari. Acest eveniment expozitional a devenit un veritabil punct de atractie turistica, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
La noi in tara se crede ca lalelele au fost aduse din Turcia la inceputul stapinirii otomane. Documentele mentioneaza cultura de lalele abia pe la 1786-1788, cind au fost create primele gradini decorative, printre care si cea a palatului lui Nicolae Mavrogheni.
O contributie importanta la dezvoltarea acestei culturi, la noi in tara, a avut-o Laboratorul de Floricultura Eforie Nord, unde a activat dna. ing. Elena Bitlan, cea care a reusit sa adune cel mai mare numar de soiuri - peste 200.
Este important de stiut ca bulbii produsi la Eforie Nord au initiat Expozitia -Simfonia lalelelor- care, de peste 30 de ani, se organizeaza anual la Pitesti, la sfirsitul lunii aprilie si la care va invitam. Va fi o placere.

Zambila - Hyacinthus orientalis


Hyacinthus orientalis - zambile multicolore

Hyacinthus orientalis - zambila mov

Denumire populara: zambila
Familie:  Liliaceae
Origine: zona mediteraneana si Africa de sud
Tip de planta: bulb
Expunere: plin soare
Inaltime: 20-25 cm
Sol: fertil, usor drenabil
Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm
Culori: de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii.
Culoarea foliajului: verde

Hyacinthus orientalis - zambila rosie

Hyacinthus orientalis - zambila mov

Hyacinthus orientalis - zambila alba

Descriere
Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.

Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.

strat de Hyacinthus orientalis - zambile roz



Hyacinthus orientalis - zambila simpla, mov

Ingrijire si cultivare
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.

Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.

Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.

Soiuri de zambile
Exista diferite soiuri si varietati de zambile, printre care albul Carnegie, Anna Marie, de culoare roz-somon, Splendid Cornelia (roz), si Deft Blue, de culoare albastru deschis.

Hyacinthus orientalis - zambila cultivata in ghiveci

Hyacinthus orientalis - strat de zambile



Legenda Narcisei
Se spune ca Narcisele sunt florile care au inflorit la moartea lui Narcis. In mitologia vechilor greci, Narcis era un tanar deosebit de frumos si de singuratic, de care se indragosteau fara succes toate nimfele. Narcis a fost blestemat de zeita razbunarii Nemesis sa nu poate iubi niciodata pe nimeni si sa se indragosteasca de el insusi. Acest lucru se si infaptuieste si Narcis se indragosteste de propria sa reflectie in apa. Dorins sa isi imbratiseze propria reflexie in apa, Narcis se ineaca. La moartea lui, au aparut florile Narcise, flori galbene, care isi tin capul in jos asemenea lui Narcis care se oglindea in apa.

Limbajul Narcisei
Narcisa este simbolul dragostei irationale, pasionale, de obicei ascunse, sub care se ascund pasiuni nedezlantuite. Poate acest lucru se datoreaza si mirosului afrodisiac al florii. Barbatul care daruieste unei femei o Narcisa vrea sa ii declare acesteia ca o doreste. Femeia careia ii plac Narcisele este de obicei o femeie pasionala, care lupta pentru dragoste si pentru lucrurile in care crede.

Numele Narcisa
Numele Narcisa provine din grecescul narke, insemnand somn, narcotic. De aceea, numele de Narcisa sugereaza o persoana deosebit de atragatoare pentru sexul opus, pasionala si sentimentala. Persoana cu numele Narcisa tinde sa se lase prada sentimentelor si sa ghideze dupa intuitie, nu dupa ratiune.



Legenda Viorelei
Legenda spune ca printesa Viorica era cea mai tanara dintre fiicele imparatului si imparatesei regatului florilor. Datorita frumusetii nemaivazute a printesei, aceasta a fost ursita de cea de-a douasprezecea ursitoare ca in primavara varstei de 12 ani sa fie rapita de Zana Florilor.

Cu toate incercarile parintilor ei de a o pazi, Viorica este rapita la varsta de 12 ani, primavara, si este prefacuta intr-o floare albastra, albastrul fiind simbolul melancoliei.Aceasta floare este asezata intre celelalte flori din gradina Zanei Florilor si este numita Viorica, nume care este cunoscut popular si ca Viorea.

De atunci, Viorica este o floare care infloreste primavara si care se distinge de celelalte prin culoarea albastra, sugestie clara a melancoliei, dar si a increderii in viitor. De asemenea, perenitatea florii este o sugestie a vietii scurte a printesei Viorica. Asa cum printesa a trait doar 12 ani, se pare ca o viorea rezista de obicei doar 12 saptamani pana cand se ofileste.

Limbajul Viorelei
Viorica sau Vioreaua este o floare gingasa si daruirea unei Viorele cadou simbolizeaza sinceritate si incredere. Femeia care iubeste Viorelele este sincera in sentimente si deosebit de directa in manifestarea acestora. De asemenea, barbatul care face cadou unei femei o Viorea nutreste pentru aceasta sentimente puternice si doreste o relatie de durata.

Numele Viorica
Numele de Viorica sugereaza o persoana cu o mare incredere in sine si in fortele proprii si deosebit de directa in relatiile cu cei din jur. O persoana cu numele de Viorica va fi extrovertita si deosebit de diplomata.


BRANDUSELE



Exista doua soiuri principale de branduse: Crocus heuffelianus (brandusa de primavara), care infloreste primavara si Colchicum autumnale (brandusa de toamna), care infloreste toamna. Brandusa de toamna este otravitoare (toate partile plantei sunt otravitoare).

Brandusa de toamna este originara din Europa dar a fost introdusa si in alte zone cum ar fi Canada si S.U.A., unde creste in salbaticie dar este cultivata si in gradini. Este o planta pereniala din familia liliacee, care se dezvolta dintr-un bulb, a carui asemanare cu ceapa creeaza confuzii, brandusa fiind luata deseori drept ceapa salbatica. Frunzele in forma de sabie cresc pana la o inaltime de 30 cm. Planta produce o singura floare care se incadreaza intr-o gama de culori de la alb pana la roz-purpuriu.

Toxicitatea brandusei de toamana este bine cunoscuta inca din Grecia antica dar in secolul al V-lea medicii bizantini au descoperit ca aceasta planta poate fi folosita in tratarea reumatismului si artritei iar arabii au inceput sa-l foloseasca pentru guta. Planta contine un alcaloid foarte folositor denumit colchicina care are propietati anticancerigene si este folosit in tratarea gutei.

Otravirea cu aceasta planta se aseamana cu otravirea cu arsenic. Simptomele au loc intr-un timp de 2-5 ore de la momentul in care planta a fost ingurgitata si includ arsuri in gura si gat, diaree, dureri stomacale, voma si ingreunarea si oprirea functionarii ficatului. Adesea otravirea se finalizeaza cu moarte prin sufocare. Mai putin de doua grame de samanta este suficienta pentru a omora un copil. Nu exista un anume antidot asa ca tratamentul consta in a se acorda victimei carbune activ sau a se efectua spalari stomacale.

Prin incrucisari succesive sau obtinut mai multe soiuri de branduse, atat de primavara cat si de toamna, intr-o larga gama de culori care incanta in mod placut ochiul.






Legenda Brandusei
Legenda spune ca Brandusa era fata cea mai mica a imparatului Florilor. Pe vremea cand traia Brandusa, imparatia ei era condusa de un zmeu, care in fiecare an sacrifica cate unul dintre barbatii din imparatie. Cand a implinit 20 de ani, aceasta s-a casatorit cu un print pe care il iubea nespus de mult. La numai o zi de la nunta lor, printul este rapit de zmeu si dus in castelul acestuia spre a fi sacrificat.

In ciuda insistentelor tatalui ei, Brandusa refuza sa lase salvarea sotului ei pe mana armatei tatalui ei si porneste ea singura in cautarea zmeului si a barbatului ei. Intalnind zmeul, aceasta il provoaca la lupta in sabii si palose, reusind pana la urma, dupa 7 zile si 7 nopti sa il ucida pe acesta si sa isi salveze iubitul.


Limbajul Brandusei
Brandusa este o floare care simbolizeaza sentimente puternice si devotament, legaturi stranse atat de dragoste, cat si de prietenie. Cel care daruieste unei femei Branduse nutreste pentru aceasta o dragoste puternica si pasionala. Femeia careia ii plac Brandusele este o femeia puternica, devotata, care pune pasiune in tot ceea ce face.

Numele Brandusa
Numele de Brandusa sugereaza putere si curaj. O persoana cu numele de Brandusa pune pasiune si loialitate in tot ceea ce face si va face tot posibilul pentru a-si atinge idealurile.


Ikebana este tehnica artistica de aranjare a florilor (in vase) dupa anumite principii, arta aranjamentele florale in stil japonez, arta tablourilor vii.

Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativa a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei in universul spiritual japonez. S-a conformat intotdeauna, fata de celelalte arte, si pretutindeni situatiilor noi impuse de evolutia simtului estetic al japonezilor. Ikebana este aducerea vietii vegetale la dimensiunile unei incaperi, unei vaze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse in vaza cu intentia transpunerii lor intr-o noua viata, incercandu-se recrearea universului lor natural.

Aranjarea florilor este o expresie a vitalitatii, a competitiei neintrerupte dintre viata si moarte, o arta incarcata de simboluri care a devenit o parte indispensabila a interioarelor japoneze. Placerea pentru aranjarea florilor cauta sa exprime pacea sufleteasca, echilibrul din natura si al naturii cu omul. In aranjamentul florilor se urmaresc cateva reguli specifice si necesare cum ar fi forma imperfecta, neregularitatea, infatisarea simpla, saraca, dar in acelasi timp delicata si fragila.

Istorie si origini

Aranjamentele Ikebana au aparut in secolul al VI-lea, si au fost folosite mai intai la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au inceput sa faca parte din viata de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului. Ocupand un loc de seama in altarul familiei din fiecare casa, aranjamentul beneficia de acelasi respect acordat lui Budha.

Un samurai putea sa fie preocupat de actiunile sale mai mult decat orice dar in acelasi timp putea gasi o mare satisfactie si liniste sufleteasca privind o modesta floare, intr-un tot atat de modest vas. Conceptia care-l ajuta pe vechiul samurai sa imbine viata de razboinic, tumultoasa si aspra, cu celelalte preocupari, il ajuta pe japonezul de azi sa se adapteze trepidantei vieti moderne sa munceasca intr-un ritm fascinant, dar sa poata ramane netulburat si linistit ore in sir in fata frumusetilor naturii, a unui aranjament floral sau a unei cesti cu ceai.

In gramatica japoneza ikeru provine de la verbul 'a trai', si semnifica 'a face pe cineva sa traiasca', iar bana provine de la cuvantul 'hana'', care inseamna 'floare'.

Japonezii au la inceputul primaverii unul dintre cele mai frumoase festivaluri, denumit sakura, cel al admirarii ciresilor infloriti, si apoi toamna festivalul crizantemelor. Arborii de cires -cerasus pseudocerasus- sunt cultivati doar pentru florile lor, desi se stie foarte bine ca ciresul japonez nu fructifica. Ei au dezvoltat un adevarat cult al florii si au ridicat aranjarea florilor la rang de adevarata arta, care poate fi intalnita sub denumirea de ikebana, kadoo sau seika.

Principii de baza

Potrivit unei anumite conceptii estetice, aranjamentul nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.

Asimetria este absolut necesara pentru ca un aranjament Ikebana sa fie atractiv. Japonezii considera mai interesant un copac indoit, rasucit, scorburos decat unul crescut normal.

Legatura dintre om si natura este redata prin trei linii, care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cea mai importanta este reprezentata de ramura cea mai inalta, care semnifica cerul. A doua ca importanta este ramura mijlocie ce simbolizeaza omul. Ea trebuie asezata oblic in vas, iar lungimea ei trebuie sa acopere trei patrimi din prima ramura. A treia linie este cea mai scurta si trebuie asezata in partea din fata a aranjamentului. Cele trei linii par sa porneasca din acelasi loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanta in Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru. Aranjamentele difera in functie de anotimp, precum si de perioadele vietii omului. Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul - de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Bogatia aranjamentului variaza si ea in functie de anotimp. Daca primavara si vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sarac si fara stralucire.

Florile

Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, irisi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele inflorite de mar, de cires sau alti pomi fructiferi. Se pot folosi si plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii si frunze de palmier.

Vasul

Vasul constituie o parte importanta a aranjamentului si trebuie ales cu atentie. In functie de dimensiunile plantelor si ramurilor folosite, vasele pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga sau ingusta, ori largi si joase, asemenea unui bazin. Ele pot fi din sticla, ceramica, metal, lemn sau piatra si pot avea diverse culori. Pentru ca tulpinile sa nu se rasfire, ele se fixeaza pe suporturi. La inceput, acestea au fost confectionate din paie de orez, legate in manunchiuri. Cel mai cunoscut suport este kenzan-ul. El se aseamana cu o perie si este confectionat din metal.













Document Info


Accesari: 16697
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )