Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROIECT: TOAMNA

gradinita


PROIECT TEMATIC-NIV.II




INST.BADI CRISTINA



OBIECTIVELE PROIECTULUI

-dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator;

-stimularea curiozitatii pentru investigarea mediului;

-utilizarea unui limbaj adecvat in prezentarea unor fenomene naturale.



INVENTAR DE PROBLEME:


CE STIU COPIII

CE DORESC S 21221f52v A AFLE


Toamna cad frunzele.

Toamna ploua.

Toamna se coc fructele si legumele.

☻Toamna infloresc crizantemele.

☻Toamna oamenii culeg roadele din gradini,livezi si vii.


-De ce cad frunzele?

-De ce ploua?De unde vine ploaia ?

-De ce este mai frig ?Ce se intampla cu fructele si legumele ?

-Cum sunt fructele si legumele ?

-Ce culori au crizantemele?

-Cum sunt pastrate fructele si legumele?



HARTA PROIECTULUI:

toamnei

 





 


  Un copil a adus niste frunze pe care le-a luat din gradina blocului in drumul sau spre gradinita.Le-a luat de pe jos si le-a adus cu gandul sa le observam si sa aflam mai multe despre ele.

Prima intrebare pe care a pus-o copilul a fost:De ce se usuca frunzele si de ce cad?.Au fost si altele printre care:"De ce e frig afara?De ce ploua?Ce se intampla cu fructele,legumele de pe camp ?Dar cu florile ?

Am notat intrebarile si am organizat proiectul "TOAMNA"pentru ca am dorit sa subliniea bogatia si frumusetile acestui anotimp.

Tinand cont de ceea ce-i interesa pe copii,am stabilit temele care vor alcatui "Harta proiectului" si activitatile care ii vor ajuta sa gaseasca raspunsurile cautate.

Atat harta cat si inventarul de probleme le-am afisat in sala de grupa pentru a putea sa le completez cu intrebarile care vor aparea pe parcurs.Apoi am intocmit planificarea saptamanala si am stabilit activitatile care imi vor permite sa satisfac cerintele si nevoile de cunoastere a copiilor.

Astfel am programat:

-activitati de educarea limbajului:lecturi dupa imagini("A sosit toamna","Frumusetile toamnei"),povestirea educatoarei("Toamn","Frunza"),memorizari("Balada unui greier mic","Toamna",etc),jocuri didactice("Ce stii despre toamna?",Cand se intampla?"),convorbiri("De ce cad frunzele",De ce mor plantele?");

-activitati de cunoasterea mediului:activitati de observare spontana si organizata("Copacul toamna","Toamna in gradini si livezi")

-activitati matematice:exercitii de sortare si clasificare("Frunze colorate"),exercitii de formare de perechi("Straturi de legume")

-activitati practice:confectionarea unor pliante cu flori,fructe si legume de toamna,masti de fructe si legume personalizate.

-activitati artistico-plastice:desene si picturi("Covor de frunze","Frumusetile toamnei")

-activitati de educatie muzicala:repetarea unor cantece invatate anterior("Toamna","Acum e toamna da","Frunze ruginii"),memorarea unor cantece noi:"Culesul viilor","Mirosul florilor"


Pe langa aceste activitati de grup am planificat si altele care sa se desfasoare in grupuri mici de copii,la ariile de stimulare.Toate au fost in concordanta cu tema proiectului si cu activitatile zilnice,precum si cu dorinta si interesul copiilor de a descoperi lucruri noi,de a-si explica unele fenomene din natura.Cu ajutorul materialelor pe care le-am pus la dispozitia lor au efectuat experiente simple care le-au permis sa afle lucruri noi despre lumea plantelor.

In fiecare zi s-au bucurat de ceea ce au realizat impreuna,dar si de finalitatea imediata:aplicatii,desene,jocuri,dramatizari.

Activitatile zilnice s-au desfasurat dupa un anumit scenariu,copiii fiind motivati,iar spatiul ,materialul si timpul le-au permis sa se implice in desfasurarea activitatilor preferate si le-au oferit posibilitatea ca prin joc,sa gaseasca raspunsuri la intrebarile lor si sa-si formeze unele deprinderi de lucru.

Am avut in vedere ca munca in echipa sa ofere fiecarui copil satisfactia ca a contribuit la realizarea sarcinii de lucru,aceasta fiind ,de fapt,finalitatea fiecarui proiect de activitate integrata.
























PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATA

NIV.II



INST.BADI CRISTINA




ACTIVITATI DE GRUP:


1.Activitate matematica

"Culorile frunzelor"-joc didactic(clasificare si sortare)

Obiective operationale:

-sa clasifice si sorteze frunzele dupa culoare;

-sa plaseze frunzele intr-un spatiu dat;


2.Activitate artistico-plastica:

"Culorile toamnei"-pictura

Obiective operationale:

-sa obtina efecte plastice,forme spontane si elaborate prin tehnici specifice picturii;


3.Activitati pe arii de stimulare/sectoare/zone:

Comportamente urmarite:


BIBLIOTECA:

-sa realizeze o carte cu titlul"Frumusetile toamnei",pentru a imbogati centrul tematic


ARTA:

-sa obtina nuante prin amestecul a doua culori vecine in cercul cromatic,una fiind luata in cantitate mai mare"Covor de frunze"

-sa pregateasca materialul de modelat si sa modeleze fructe,legume,copaci etc"macheta-Toamna"


STIINTA:

-sa descrie,sa compare si sa cantareasca fructe:"La piata"

-sa rezolve puzzle-uri cu imagini despre toamna;

-sa redea imaginea fructelor si legumelor folosind material din natura.


CONSTRUCTII:

-sa foloseasca piese din diferite truse pentru construirea unei "piete";

-sa imbine piese din truse pentru realizarea unor ladite in care sa aseze fructele si legumele modelate.


JOC DE ROL:

-"De-a gospodinele"

-sa ajute la prepararea compoturilor,la prepararea unei prajituri;

-sa aranjeze masa si sa serveasca la masa prajitura;

-sa aseze borcanele cu compot in camara pe rafturile construite de ei.



SCENARIUL ZILEI



In prima parte a zilei,copiii,asezati in jurul meu,asculta o poveste despre frumusetile toamnei.Povestea este scurta ,dar descrie o parte din transformarile prin care trece natura toamna,precum si viata plantelor,insectelor,a pasarilor in acest anotimp.

In sala de grupa sunt expuse imaginile care ilustreza continutul povestirii pe care copiii le-au observat si le-au analizat in ziua precedenta.

Majoritatea si-au indreptat atentia catre locul unde erau expuse,pentru ca le-au asociat cu povestea spusa de mine.

Dupa ce am terminat de spus povestea,s-a auzit un zgomot la usa.Era « Zana Toamna »-o fetita costumata in toamna.In mana avea un cosulet cu fructe ,legume,flori.Ne-a recitat urmatoarea poezie :

" Regina mandra in culoare,

Aduc rugina in frunzare

Rotunde inrosite mere

Si galben parfumate pere,

Brumate prune;

Si cat puii

Sunt rotunjimile gutuii....."

In activitatea frontala,am cerut copiilor sa grupeze ce a adus zana dupa diferite criterii(marime,forma,culoare)si sa le aseze in mai multe cosulete sau vase pentru flori.Am avut in vedere si realizarea obiectivului de la activitatea artistico-plastica,astfel incat am scos in evidenta culorile toamnei.Am rugat apoi copiii sa ma ajute sa asez cosuletele in diferite locuri si am avut grija sa folosesc toate pozitiile spatiale pe care le aveam in vedere.

Dupa ce au fost asezate toate cosuletele,am invitat copii la realizarea unei surprize,a unui cadou pentru oaspetele nostru.Fiecare copil si-a ales aria de stimulare unde a dorit sa realizeze un cadou sau o surpriza pentru oaspete.

La STIINTA copiii au cercetat,au comparat si au cantarit diverse fructe.Au avut posibilitatea sa obtina suc constatand ca fructele sunt zemoase.Au folosit fructele aduse de musafir,iar o mamica i-a ajutat sa obtina sucul si sa umple paharele pe care le-au asezat la masa.

Tot aici au realizat un puzzle despre frumusetea toamnei.Au realizat din nasturi ,forme geometrice,materiale din natura imaginea unor fructe,flori,legume pe care le-au asezat in diverse locuri.

La ARTA au realizat lucrari in care au reprezentat culorile toamnei.Au obtinut nuante prin combinarea a doua culori in cantitati diferite.Au modelat fructe,legume,flori,copaci.

La CONSTRUCTII ,au imbinat piese,le-au suprapus,le-au asezat dupa reguli stabilite de ei si le-au asezat in diferite locuri.Au construit ladite,rafturi.Acestea vor fi folosite pentru a obtine imaginea unei piete.

La BIBLIOTECA au realizat pagini pentru o carte despre frumusetile toamnei.

La JOC DE ROL au fost ajutati de mamele prezente sa prepare o prajitura si sa aseze fructe in borcan.Prajitura fiind gata(prajitura nu necesita coacere),a fost portionata si asezata la masa.Atunci cand gospopdinele au asezat masa ,au respectat si anumite reguli referitoare la modul in care trebuie facut acest lucru.

La sfarsitul zilei,copiii au invitat-o pe zana la masa pentru a servi prajitura si sucul pe care le-au preparat si pentru a-i oferi cadourile pe care i le pregatisera.(picturi,cartea toamnei,etc)




Document Info


Accesari: 56219
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )