Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rolul cunoașterii copilului și a diagnosticului diferențial

gradinita


Rolul cunoașterii copilului și a diagnosticului diferențial

Dezvolatarea limbajului constituie una din sarcinile de baza ale educației intelectuale din instituțiile preșcolare. In literatura psihologica limbajul este definit „drept o forma de activitate specific umana, 727c29h care , in esența, consta in folosirea limbii in procesul de comunicare și gandire”( M. Roșca, p.97, 1976).Limba și limbajul sunt realitați distincte, nu pot fi concepute una fara alta. Limba este mijlocul de fixare și acumulare a experienței, limbajul este o manifestare individuala a limbi-limba in acțiune. Deși limba și limbajul constituie o unitate indisolubil, limbajul nu se poate realiza fara limba, dar nici limba nu exista inafara limbajului.

Prin intermediul comunicarii verbale omul poate transmite ceea ce percepe, simte , dorește, intenționeaza, gandește, cu alte cuvinte, transmite intregul conținut al vieții sale psihice. Educarea conduitei verbale a preșcolarului constituie premisa psihopedagogica a constituiirii lui pentru școala. Din aceasta perspectiva , intreaga experiența instructiv-educativa din gradinița atesta posibilitatea cultivarii limbajului oral in stransa legatura cu operațile gandirii, efectuandu-se exerciții de pronunție, de povestire, de exprimare și conversație.

Astfel, accentul este pus pe activitatea de comunicare, pe dialogul liber, pe formarea deprinderilor de exprimare ordonata a gandurilor, de insușire treptata a structurilor gramaticale ale limbii, toate acestea constituindu-se in premise ale pregatirii copilului pentru școala. Intreaga activitate instructiv-educativa din gradinița, iși propune sa gaseasca cele mai potrivite mijloace, metode și procedee de stimulare a copilului in rezolvarea unor situații și verbalizarea lor.

In acest sens il are exemplu personal al educatoarei care devine un model pentru preșcolari. La intrarea in gradinița copii au rețineri, deficiențe in exprimarea verbala. Referindu-se la aceste aspecte, Ursula Șchiopu arata ca greutațile și greșelile de pronunție provin din dezvoltarea inca insuficienta a analizatorului motor-verbal inclusiv a aparatului fonator. Exercițiul verbal realizat zi de zi, audițiile pronunției corecte a adultului, contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a copilului ( M. Roșca, p.121, 1976).

Tulburarile de limbaj sunt, de cele mai multe, fiziologice, pana in jurul varstei de 5 ani. Trebuie intervenit mai devreme numai asupra unor tulburari somatice, acolo unde se poate, și asupra balbaielii pentru a nu se transforma in logonevroza ( Gheorghe Schwartz, p.

Cu cat copilul participa mai timpuriu la viața in colectiv, al activitațile din gradinița. Cu atat i se da posibilitatea de a comunica mai mult. La intrarea in gradinița copilul invața sa observe lumea inconjuratoare, sa relateze cat mai corect realitatea intr-o limba cat mai clara și inteligibila, invața sa reflecteze asupra celor petrecute.

Pentru a favoriza educarea conduitei verbale a preșcolarilor este necesar ca activitatea educativa sa fie facuta in așa fel incat preșcolarul sa fie stimulat sa participe la activitați in mod activ, atat verbal cat și mintal. Este de știut faptul ca vorbirea și limbajul se dezvolta la om in stransa unitate cu gandirea. De aceea dezvoltarea gandirii la copil influențeaza insuși modul de a percepe și reprezenta lumea, in forme din ce in ce mai complexe, mai adanci. Dezvoltarea treptata a copilului de la senzații și percepții catre noțiuni abstracte, catre generalitați asupra obiectelor și fenomenelor abstracte, nu este posibila fara folosirea cuvantului. Cuvantul generalizeaza datele cunoașterii senzoriale, dand posibiliatea copilului sa cunoasca realitatea din ce in ce mai adanc, mai complex.

In activitatea organizata cu intreaga grupa de copii, cat și in cele individuale și cu grupuri mai mici, o atenție deosebita se acorda exprimarii copilului, insușirii raporturilor gramticale ale limbii sub aspect morfologic și sintactic, dezvoltarii bazei fonetice a limbajului. Uneori, datorita unor cauze organice funcționale sau psiho-sociale pot sa apara și tulburari de limbaj, care ingreuneaza dezvoltarea limbajului (Gheorghe Schwartz, p. 155, Cele mai numeroase tulburari de limbaj se intalnesc printre copii de varsta preșcolara, deci tocmai in perioada de dezvoltare intensa a limbajului. Cunoscand faptul ca odata cu intrarea copilului in școala aceste tulburari pot deveni obstacole serioase in insușirea cunoștințelor de catre copii, s-a avut in vedere gasirea celor mai adecvate masuri de prevenire și corectare a acestor deficiențe cat mai de timpuriu posibil ( chiar de la grupa mijlocie). Este de asemenea cunoscut faptul ca deprinderile de exprimare greșita nefiind stabilizata la aceasta varsta pot fi total inlaturate, pe cand la o varsta mai inaintata, cand automatismele psiho-lingvistice sunt deja consolidate numai rareori poate fi vorba de o inlaturare definitiva.

Intrucat preșcolarii iși petrec o mare parte din timp in gradinița, educatoarelor le revine un rol deosebit in educarea vorbirii corectate a acestora, folosind cele mai eficiente mijloace, metode și procedee pentru dezvoltarea lexicului și stimularea procesului de insușire a sensului exact al cuvintelor.

Educarea unei vorbiri corecte este o cerința de prim ordin in gradinița. Vorbirea corecta ușureaza comunicarea, face posibila transmiterea exacta a ideilor, știut fiind faptul ca o vorbire neclara, confuza, tradeaza o gandire asemanatoare.

Din practica de zi cu zi se cunoaște faptul ca acel care vorbește greoi, confuz, sau prezinta defecte de limbaj evita cu timpul relația cu ceilalți, devenind suprasensibil, timid, retras, traind complexe de inferioritate și comportament autistic. Tulburarile de limbaj se rasfrang asupra intregii personalitați. Cunoscand acest fapt, logopezii și educatoarele sunt preocupați de depistarea timpurie a defectelor de vorbire cu scopul de a interveni cat mai rapid in corectarea lor.

In prezenta cercetare logopedul impreuna cu educatoarele au analizat cauzzele care au generat tulburari de limbaj la fiecare copil in parte organizandu-se mai apoi un sistem de activitați menite sa duca la ameliorarea și inlaturarea acestora.Document Info


Accesari: 1549
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )