Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VARSTA PRESCOLARA

gradinita


În timpul anilor care preced scoala primara copilul capata aptitudini decisive si fundamentale în ceea ce priveste propria sexualitate. În capitolele precedente am subliniat faptul ca tot ce trebuie sa faceti cu un copil de pâna la trei ani este sa va abtineti sa-i dati o educatie sexuala negativa. Acum a venit momentul pentru o educatie sexuala sanatoasa si pozitiva. Începând cu aceasta vârsta va dori sa stie si va trebui sa stie multe lucruri privitoare la sexualitate.

Marea noastra majoritate nu am avut acest noroc. Eu sunt constienta de faptul ca dumneavoastra puteti urma sfaturile mele asupra educatie sexuale a copiilor dumneavoastra, numai în masura în care educatia, sau mai bine zis, non-educatia, sexuala pe care o aveti va va permite. Ideal ar fi sa tratati aceasta chestiune la fel de natural si linistit ca pe oricare alta. Copii nu simt nici un interes anormal pentru sexualitate: acest lucru nu îi obsedeaza. Adultii îi învata sa fie obsedati de sex.

Întrebare delicata: cum iese copilul din interiorul mamei? Daca micutul va pune aceasta întrebare, cereti-i întâi sa ghiceasca înainte de a-i raspunde. În acest fel veti putea descoperii care sunt ideile eronate asupra chestiunii si sa-i rectificati conceptia, înainte de a-i da raspunsul corect. Poate sa fie convins ca bebelusul iese prin anus sau ombilic. Atunci îi puteti spune: "Nu, copilul nu iese pe acolo. Mama are un orificiu special, pentru copii, ca un mic tunel. Acest pasaj este foarte elastic. Când bebelusul este pe cale sa iasa, tunelul se largeste suficient pentru a-i face loc. Dupa ce a iesit , se restrânge si devine ca mai înainte."

Aceasta stimulare precoce poate sa produca probleme.

Un copil de noua ani pe care l-am urmarit la psihoterapie poate ilustra acest fapt. Pe lânga faptul ca îl vedeam pe copil o data pe saptamâna, îi vedeam si parintii împreuna, o data pe luna. Între alte probleme, copilul era în mod anormal preocupat de problemele sexuale. M-am documentat asupra atmosferei din familie pe plan sexual si am aflat ca mama, care se lauda ca a depasit tabuurile epocii victoriene, deseori nu purta decât un slip si un sutien. Aceasta mama a fost surprinsa când am sfatuit-o sa-si schimbe obiceiurile vestimentare deoarece fiul ei era prea sensibil la ele. "Dar nici macar nu-si da seama!" spunea ea. Sotul sau, ceva mai realist, spune: " Draga mea, treaba asta ma afecteaza pe mine, cred ca în aceeasi masura si pe el!" Ceea ce era adevarul.

Într-o zi, am mers cu toata familia la gradina zoologica. Mergeam tinându-mi sotia de mâna, când dintr-o data a aparut între noi fiul meu cel mare spunând: "Gata cu iubirea voastra!" Psihologul Dorothy Baruch povesteste acest incident amuzant care ilustreaza foarte bine noile sentimente de tandrete care se manifesta la un baietel de aceasta vârsta:

"Bineînteles", raspunde Paul surâzator, "era exact ce doreste baietelul. Vrea ca mama sa fie mireasa, iar tatal sa fie Mos Craciun, care o aduce pe mama baietelului drept cadou de Craciun si apoi pleaca cu sania sa trasa de reni."



Copilul îl ia drept model si îl imita in toate modurile posibile. Acest proces ocupa trei ani din viata copilului.

În general încearca in mod trist sa repare ceea ce crede a fi provocat. Deci, daca se întâmpla sa divortati în aceasta perioada, fiti atenti ca micutul sa nu se simta vinovat. Folositi tehnica reflectarii sentimentelor (descrisa în capitolul 4) pentru a-l ajuta sa-si exprime verbal sentimentele, oricât de irationale ar fi acestea. Apoi îi puteti explica ca nu are nici o vina în ceea ce priveste divortul.

l trateze mai mult ca pe un iubit în miniatura decât ca pe un copil. Daca o mama se delecteaza prea mult cu atentiile fiului sau, deoarece simte ca sotul nu se mai intereseaza suficient de ea, ia nastere o reactie care nu este sanatoasa pentru copil. Mama va avea tendinta sa diminueze rolul tatalui în ochii copilului, în loc sa-i întareasca prestigiul. si fetitele pot juca acelasi rol în acest joc "a diviza pentru a conduce", încercând sa-l întoarca pe tata contra mamei.

În aceasta perioada parintii nu trebuie sa lase copilul care gaseste punctele slabe ale relatiei conjugale sa le valorifice pentru a-i desparti. Trebuie ca amândoi sa reziste a raspunde seductiei romantice a copilului, primind în mod deschis avansurile sale. Trebuie sa reactioneze respingându-l în mod tandru. Mama trebuie sa-l faca sa înteleaga pe baiat ca îl iubeste pe tata, ca este sotia lui si ca doreste ca si baietelul sa-si iubeasca tatal. Baiatul nu se va putea casatori cu ea când va fi mare deoarece este deja casatorita cu tata si este foarte fericita. Într-o zi va gasi femeia potrivita pentru el si se va casatori cu ea. Pentru moment, el este baietelul mamei dar si al tatalui.

În acelasi fel, tatal ar trebui sa-i explice clar fetitei ca o iubeste mult, dar ca mama este sotia lui. Nu va putea sa se casatoreasca cu el când va fi mare. El este deja casatorit cu mama si este foarte fericit. Dar ea este fata lui si nimeni nu va putea ocupa locul privilegiat pe care EA îl ocupa în inima lui. Într-o zi va gasi un baiat pe masura si se va casatori cu el.

Nici tatal nici mama nu au vreun motiv sa respinga copilul în mod brutal. Nu trebuie sa-l încurajati sa creada ca într-o zi îi vor fi satisfacute capriciile, dar puteti actiona cu tact pentru a-i prezenta situatia reala. De asemenea nu trebuie ca micutul sa se simta ridicol sau nebun pentru ca a dorit asemenea lucruri. Reamintiti-va ca aceasta este o etapa normala a dezvoltarii sale si o pregatire naturala a viitorului sau mariaj.

Mai presus de toate nu trebuie sa-l încurajati în mod activ sa-si faca asemenea vise. Acest lucru va da nastere unui atasament mult prea puternic care va fi dificil de rupt mai târziu.

Daca dumneavoastra si sotul sunteti oameni îndeajuns de calculati, a caror uniune este fericita, copilul va depasi fara probleme obstacolele acestui amor pe la vârsta de sase-sapte ani.



Document Info


Accesari: 2522
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )