Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Alimentatia in primul an de viata

Copii
Alimentatia în primul an de viata

Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar. El are o serie de avantaje pe care nici una din alternativele sale nu le reuneste:
Este perfect adaptat necesitatilor nutritive ale sugarului. Laptele fiecarei specii este adaptat necesitatilor puilor speciei respective. Exista diferente foarte importante între compozitia laptelui diferitelor specii.

Contine imunoglobuline umane (anticorpi) si lizozim, care îl face un excelent mijloc de protectie anti-infectioasa a sugarului al carui sistem imunitar este înca insuficient dezvoltat.

Contine lactoferina, o substanta care blocheaza fixarea E. coli de celulele mucoasei intestinale, prevenind astfel una din cele mai de temut forme de diaree la sugar.

Este ieftin, mereu proaspat si comod - nu necesita cheltuieli, efort de preparare, de încalzire, etc.

Este accesibil oricui - 99% din femei pot alapta daca doresc cu adevarat.

Este un aliment steril datorita faptului ca nu vine aproape deloc în contact cu mediul ambiant.

Desi contine mult colesterol (necesar dealtfel pentru dezvoltarea creierului pâna la 2 ani), datorita absentei expunerii la mediul ambiant acesta nu se oxideaza, spre deosebire de colesterolul din laptele de vaca sau din formulele comerciale de lapte pentru sugari, care este oxidat. Colesterolul oxidat induce declansarea procesului de ateroscleroza înca de la vârste foarte fragede.

Copiii alaptati la sân se dezvolta în general mai bine emotional si intelectual decât copiii alimentati artificial sau cu lapte de vaca.

Alaptarea reprezinta o activitate benefica si pentru mama:

Mamele care alapteaza sângereaza mai putin imediat dupa nastere.

Uterul acestor mame revine mai rapid si mai complet la dimensiunile normale.

Greutatea anterioara graviditatii este atinsa mai usor si mai repede de mamele care alapteaza.

Alaptarea constituie si un mijloc de spatiere a nasterilor (desi nesigur).

Pe termen lung, alaptarea scade riscul de cancer ovarian si mamar.

Alaptarea reprezinta mijlocul cel mai firesc de creare si consolidare a legaturilor afective dintre mama si sugar.

Alaptarea va fi modul exclusiv de alimentatie pe parcursul primelor 4-6 luni de viata.

În situatia exceptionala în care alaptarea nu este posibila sau este contraindicata (mama sufera de tuberculoza pulmonara activa, este HIV pozitiva sau urmeaza tratamente citostatice, etc.), sugarul va fi alimentat cu o formula de lapte praf pentru sugari - de ex. Similac.

Academia Americana de Pediatrie si autoritatile pediatrice din România nu recomanda folosirea laptelui de vaca integral ca hrana pentru sugari în timpul primului an de viata. Iata câteva motive:

"Proteina din laptele de vaca este cauza majora de alergie alimentara gastro-intestinala la sugari" - Manualul de pediatrie Nelson, 1996. Reactiile alergice provocate de laptele de vaca se pot manifesta ca diaree sau constipatie, ulceratii bucale, sângerari intestinale cronice, eruptii cutanate, bronsite recurente, dificultati de învatare, etc.

Laptele de vaca reprezinta una din cauzele cele mai frecvente de anemie prin lipsa de fier la sugari datorita pe de o parte continutului sau foarte redus de fier (doar o cincime fata de laptele matern, într-o forma greu absorbabila), iar pe de alta parte datorita microsângerarilor cronice intestinale care apar ca manifestare alergica.Sugarii alimentati cu lapte de vaca tind sa aiba în viata de adult un nivel intelectual mai redus decât cei alaptati la sân datorita lipsei din laptele de vaca a unor substante necesare dezvoltarii corespunzatoare a sistemului nervos (taurina, acizi grasi omega 3, etc.).

Un procent important dintre copii prezinta asa-numita sensibilitate la laptele de vaca, manifestata prin oboseala cronica, cefalee, dureri musculo-scheletale, hiperactivitate, astm, enurezis nocturn, etc.

Risc de ateroscleroza juvenila datorita colesterolului oxidat.

Unele studii recente indica faptul ca la unii copii cu o predispozitie genetica pentru diabet zaharat juvenil, aceasta boala apare mai frecvent la cei care au fost alimentati cu lapte de vaca. În perioada de sugar unele proteine din laptele de vaca se absorb ca atare, nedigerate, si declanseaza sinteza unor anticorpi care ulterior distrug celulele secretoare de insulina din pancreas printr-o reactie încrucisata.

Acneea juvenila este mai frecventa la copiii si adolescentii care folosesc lapte de vaca. Ca factori raspunzatori ar putea fi grasimea bogata în acizi grasi cu 8 si 14 atomi de carbon despre care se stie ca sunt factori cauzali minori ai acneii, si progesteronul din laptele vacilor însarcinate (majoritatea vacilor de lapte continua sa fie mulse timp de luni de zile dupa ce devin gestante). În organismul consumatorului, progesteronul este transformat în androgeni care favorizeaza aparitia acneii.

Folosirea laptelui de vaca creste riscul de artrita reumatoida si carii dentare.

Diversificarea alimentatiei sugarului se va începe la 4-6 luni, în paralel cu continuarea alaptarii, si se va face dupa urmatoarele principii.

Se va introduce câte un aliment odata, în cantitati mici. Refuzul justifica o noua încercare dupa 2-3 zile, dar nu fortarea sugarului.

Administrarea alimentelor se va face cu ajutorul unei lingurite de plastic, nu cu biberonul.

Consistenta alimentelor de diversificare va varia de la lichide la început la semi-solide mai târziu si solide în final.

Nu se va adauga sare, zahar, sirop sau alti aditivi alimentelor de diversificare.

Nu se va administra albus de ou înainte de 1 an - este foarte alergenic.

Alimentele solide se vor administra la o masa separata. Amestecarea lor cu laptele duce la scaderea absorbtiei fierului.  Mesele de solide vor înlocui treptat mesele de lapte, pâna la întarcare.

Întarcarea se va face dupa împlinirea vârstei de 1 an.

La împlinirea vârstei de 1 an, sugarul trebuie sa fie obisnuit cu toate categoriile de alimente.

Calendarul diversificarii alimentatiei sugarului:

4-6 luni

cereale (orez) puree îmbogatite cu fier

legume (morcovi) pureefructe puree

6-9 luni

leguminoase (mazare, soia, linte, fasole, etc.)

galbenus de ou fiert tare (optional)

9-12 luni

se va încerca stabilierea unui orar de 3 mese de solide pe zi plus 2-3 mese de lapte (0,5 l/zi)

Datorita nevoilor crescute de fier, dupa 6 luni este prudent ca sugarului sa i se administreze suplimente de fier pentru prevenirea anemiei. Sugarilor întarcati înainte de 1 an li se va adminisra obligatoriu o formula de lapte praf pentru sugari suplimentata cu fier.

Pentru mai multa siguranta.

Nu dati miere sugarilor înainte de împlinirea vârstei de 1 an datorita riscului de contaminare a acesteia cu toxina botulinica. Aceasta produce botulismul, boala fatala.

Administrati numai galbenus de ou fiert tare sugarilor. Ouale insuficient preparate termic (mainoeza) pot contine Salmonella care produce boala diareica grava la sugari.

Nu dati sugarilor alimente solide dure, mici, rotunde sau lipicioase - stafide, nuci, seminte, floricele de porumb, fasole, etc. - datorita riscului de aspiratie si înec.

Nu lasati sugarii si copiii mici nesupravegheati în timp ce manânca.

Nu lasati sugarii sa adoarma cu sticla cu biberon în gura. Dealtfel folosirea biberonului este o practica ce submineaza eforturile de alimentare corecta a sugarului la orice vârsta.

Au nevoie sugarii si copiii de carne?

Carnea este eronat considerata ca indispensabila pentru crestere. Sugarul se dezvolta si creste foarte bine pe parcursul primelor 6 luni numai cu lapte matern; acelasi lucru este valabil si pentru urmatoarele 3 luni, în care alimentele cu care se face diversificarea sunt de origine vegetala (cei care sustin folosirea carnii în general recomanda introducerea ei dupa 9 luni). Aceasta înseamna ca majoritatea sugarilor sunt vegetarieni în perioada în care necesitatile lor nutritive sunt cele mai crescute (sugarul creste cu 200 g/saptamâna în primele 3 luni, si numai cu 60 g/saptamâna dupa 1 an). Oare nu este rezonabil sa consideram ca o dieta vegetariana îi poate satisface cerintele nutritive si dupa aceea?

"Dietele vegetariene, planificate cu atentie, sunt adecvate din punct de vedere nutritiv pentru sugari si copii. Sugarii total vegetarieni nealaptati la sân vor fi hraniti cu formule comerciale pe baza de lapte de soia îmbogatite cu fier în primii doi ani de viata. Dupa 2 ani, dieta vegetariana poate satisface toate necesitatile nutritive ale copilului în crestere." - "Nutritia sugarului sanatos nascut la termen", Declaratie a Grupului Reunit al " Canadian Pediatric Society", "Dieteticians of Canada" si "Health Canada" avizata de Ministerul Sanatatii din Canada, 1998.

"Dietele exclusiv vegetale furnizeaza toate substantele nutritive atunci când alimentele sunt alese din clase diferite." - "Nelson Textbook of Pediatrics", W. B. Saunders, 15th Edition, 1996.

Dr. Gily Ionescu

Materialul acesta nu se substituie sfatului si recomandarilor medicului, pe care va încurajam sa le urmati.


Document Info


Accesari: 2080
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )