Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
IMPORTANTA LIMBAJULUI

Copii
IMPORTANŢA LIMBAJULUI

În primii ani de viata asistam la o spectaculoasa dezvoltare a limbajului care s-a dovedit a fi unul dintre fenomenele psihice cu rol esential în dezvoltarea fiecarei persoane. Desigur, poticnelile pe care prescolarii le au în încercarea lor de a se exprima corect reprezinta de cele mai multe ori o sursa de amuzament pentru adulti, însa daca acest fenomen se extinde în timp (dupa vârsta scolara) atunci trebuie luate masuri.
Ceea ce trebuie sa stie un parinte este ca limbajul se afla într-o strânsa legatura cu gândirea si, prin urmare, modul în care un copil si-l însuseste influenteaza dezvoltarea ulterioara a gândirii si a personalitatii acestuia.

Putem aprecia, la nivelul simtului comun, ca un copil este inteligent atunci când dovedeste ca are un vocabular bogat, adecvat situatiilor în care se afla, folosind corect regulile gramaticale. Dar cei care au citit paginile precedente vor sti deja sa precizeze ca acel copil dovedeste o inteligenta verbala si sociala superioara fara a avea dovezi în ceea ce priveste, de exemplu, inteligenta practica.

Însa limbajul nu poate fi achizitionat oricând, specialistii (Sdorow, 1993) considerând ca exista o perioada critica pâna la care acesta poate fi achizitionat în mod corespunzator, dupa care eforturile de recuperare sunt foarte anevoioase si cu rezultate minime. Exemplul urmator consideram ca este edificator în acest sens:

În 1970 o fetita de 13 ani (Genie) a fost gasita de catre niste muncitori într-o baraca izolata. S-a dovedit ulterior ca fusese tinuta acolo departe de orice contact social, de când era foarte mica. În 1981, dupa o decada de la integrarea ei în societate, în ciuda asistentei medicale si psihopedagogice de care a beneficiat, Genie nu reusea decât sa comunice simplist, cu foarte multe greseli sintactice.În final putem trage cel putin doua concluzii:

vorbirea copiilor trebuie încurajata si corectata de timpuriu (fara a cadea în
extrema opusa, a parintelui cicalitor, stresant, care-si sanctioneaza copilul pentru
orice greseala);

atunci când defectele de vorbire se prelungesc în timp este bine sa se apeleze
la un logoped. Unele tulburari pot fi vindecate de timp, altele, doar de specialist.

Ignorarea acestor aspecte poate atrage dupa sine insuccese scolare, care se pot agrava în timp (de exemplu, un elev care nu poate pronunta bine anumite sunete, va întâmpina dificultati în citirea si scrierea lor, iar, cu timpul, din aceasta cauza va ramâne mult în urma colegilor, la învatatura) sau îi pot afecta personalitatea (un apasator complex de inferioritate).


Document Info


Accesari: 5975
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )