Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NECESITĂŢILE BIOLOGICE

Copii


NECESITĂŢILE BIOLOGICE

Mai întâi, are nevoie sa-si asigure completa dezvoltare musculara. Copilul are o tendinta naturala spre consumul de energie: alergând, sarind, catarându 24324f519y -se, rostogolindu-se, într-un cuvânt, neoprindu-se niciodata. Deoarece parintii sunt pe plan biologic, fiinte mult mai independente, avem tendinta de a neglija sau subestima acest aspect dinamo-biologic.Într-o zi, am remarcat într-un restaurant, un cuplu tânar, asezat în fata mea cu un copil de aproximativ patru ani. Acesta din urma se tot misca pe scaun, schimbându-si mereu pozitia. Tatal sau îi spune: "Nu poti sa stai linistit deloc?" Eu aveam pofta sa-i raspund: "Nu, nu poate, nu mai mult ca dumneavoastra la vârsta lui." Cu alte cuvinte acest tata astepta de la copilul sau o maturitate biologica pe care acesta nu o putea detine.

Considerati copilul de la trei la cinci ani ca pe o uzina biologica. Absoarbe materii prime sub forma de hrana si le foloseste pentru a fabrica enorme cantitati de energie.

Un psiholog a facut urmatoarea experienta: a filmat timp de 1 ora un prescolar în actiune într-o gradina. Apoi acest film a fost aratat unui membru al unei echipe universitare de fotbal american, caruia i s-a cerut sa faca timp de 1 ora tot ceea ce a facut copilul. La sfârsitul acelei ore, jucatorul de fotbal era epuizat.

Am povestit acest lucru pentru a sublinia faptul ca trebuie sa oferim copilului mult spatiu si multe jocuri de interior si exterior care sa-i permita sa elibereze aceasta energie nelimitata si sa faca toate exercitiile fizice necesare pentru fortificarea controlului si eficacitatii tuturor muschilor. Copiii au nevoie sa alerge, sa sara si sa tipe. Aceasta venind în întâmpinarea gusturilor adultilor care au nevoie de pace, liniste si ordine, lucru care ne face mai dificila satisfacerea nevoilor biologice ale copilului. Oricum, daca nu îi vom permite sa elibereze toata aceasta energie în mod constructiv, cu siguranta ca o va face în mod destructiv. Muschii si coordonarea musculara nu se vor putea dezvolta decât daca va avea conditiile necesare sa se serveasca de ei în totalitate. Daca i-am impus unui copil sa fie prea linistit în anii prescolari, va fi dezavantajat mai târziu vis-ŕ-vis de prietenii sai. Îi vor lipsi bazele esentiale ale coordonarii musculare necesara pentru a manifesta o abilitate normala în cadrul jocurilor si sporturilor (si în consecinta în relatiile sociale) de la scoala.

În plus, abilitatea motrice reprezinta fundamentul aptitudinilor intelectuale, care se vor manifesta prin lectura, de exemplu, mai mult decât îsi pot imagina parintii. Coordonarea musculara se compune din doi factori esentiali: coordonarea laterala si directionala. Prima se poate defini ca simtul profund al propriei simetrii - notiunea de dreapta si stânga. Aceasta este ca o harta a spatiului nostru interior care permite unui copil sa actioneze cu o mâna sau cealalta, cu un picior sau celalalt, sau cu toate odata. A doua se poate defini ca proectie în spatiu a coordonarii laterale; adica constiinta pe care o avem despre stânga si dreapta, despre sus si jos, despre înainte si înapoi în lumea ce ne înconjoara. Este ceea ce s-ar putea numi o harta a mediului exterior. Senzatiile pe care le simtiti pe piele (în partea dreapta sau în partea stânga?), au contrapartida în directia data de lumea exterioara.

Aceste "harti" interne si externe depind de schemele musculare si miscarile motoare pe care copilul trebuie sa le învete înainte de a merge la scoala. Pot fi considerate ca fiind "stiinta muschilor".

Va puneti desigur întrebarea ce raport exista între toate acestea si activitatile intelectuale cum ar fi lectura. Exista, mai mult decât credem. Daca un copil nu a deprins o buna lateralizare, va citi literele si cuvintele invers. Remarcati, de exemplu ca singura diferenta între "b" si "d" este una de lateralitate. Daca la cinci sau sase ani copilul nu poseda o buna constiinta a lateralitatii, va avea dificultati în a distinge aceste doua litere.

Dati-i copilului toate ocaziile pentru a se catara, a construi, a alerga si a cadea. În acest fel nu va mai trebui sa va faceti probleme pentru dezvoltarea simtului lateralitatii si directiei.


Document Info


Accesari: 3496
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )