Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Reguli de joc REMI / RUMI

Joc


Reguli de joc REMI / RUMI

Setul de piese

Piesele din joc sunt diferentiate pe baza a trei proprietati, valoare, culoare si punctaj. Valoarea este un numar intreg intre 1 si 13 inclusiv, iar culoarea poate fi negru, rosu, galben, albastru. Pentru fiecare combinatie valoare-culoare, in joc exista doua piese, ceea ce inseamna ca in total avem la dispozitie 104 piese obisnuite. Punctajul pieselor cu valoarea 1 este 25, cel al pieselor intre 2 si 9 inclusiv este 5 iar cel al pieselor intre 10 si 13 inclusiv este 10.In afara de aceste piese, in joc mai exista doi jolly, care p 21121e412v ot inlocui oricare din piesele obisnuite. Punctajul unui jolly este 50.

Realizarea grupurilor

Cu piesele puse in joc, se pot realiza doua tipuri de grupuri:

  • suite, grupuri de minim trei piese de aceeasi culoare cu valorile in ordine crescatoare (exceptie - dupa 13 mai poate urma un 1). O suita este completa atunci cand are 14 elemente (de la 1 la 13 si inca un 1 dupa 13)
  • formatii, grupuri de minim trei piese avind aceeasi valoare si de culori diferite. O formatie este completa atunci cand are patru piese.  

Un grup complet nu mai poate fi extins.

Scopul jocului si desfasurarea acestuia

Scopul jocului este de a realiza grupuri de valoare mai mare decat cele ale adversarilor pana la finalul jocului. Initial jucatorul primeste 14 sau 15 piese. Daca are dubluri (piese de aceeasi culoare si valoare), le poate schimba cu dublurile altor jucatori care se afla in aceeasi situatie. Daca a primit 15 piese este obligat sa inceapa jocul prin a pune pe masa una din piesele pe care le-a primit, piesa care va fi capatul sirului de piese puse jos. Apoi pe rand ceilalti jucatori primesc cate o piesa din gramada de piese care nu au fost inca folosite, incearca sa grupeze piesele de pe tabla cat mai avantajos si adauga la sfarsitul turei lor o piesa la sirul de piese puse jos.

Se spune ca un jucator este etalat daca acesta are puse jos langa tabla proprie un numar de grupuri care sunt vizibile celorlalti jucatori. Pentru a se cobori cu grupurile de pe tabla, jucatorul trebuie sa fi facut cel putin o suita sau trei formatii, iar suma cumulata a valorii tuturor grupurilor cu care doreste sa se coboare trebuie sa fie de cel putin 45 de puncte. La etalare piesa 1 are 10 puncte daca apare in suita dupa 13, are 5 daca apare in suita inainte de 2, si tot 10 puncte daca apare in formatie. La etalare, jolly are valoarea piesei pe care o inlocuieste. In primul tur, jucatorii nu au voie sa se etaleze.

Odata ce s-a coborat, jucatorul poate da jos in continuare grupuri de orice tip sau valoare, fara restrictii.

Daca jucatorul nu este etalat, are posibilitatea ca atunci cand ii vine randul, in loc sa traga o piesa necunoscuta, sa ia ultima piesa de pe masa, cu conditia sa o foloseasca pentru etalare.

Dupa ce s-a etalat, jucatorul are posibilitatea ca atunci cand ii vine randul, in loc sa traga o piesa necunoscuta, sa rupa sirul de pe masa de la o piesa oarecare (cu exceptia primei piese), cu conditia sa formeze cu piesa respectiva si cu piesele de pe masa un grup si sa il etaleze. In caz de reusita, toate piesele din sirul de jos care urmau dupa piesa taiata vor fi transferate pe tabla jucatorului. Daca jucatorul are pe tabla mai putin de 4 piese, va primi tot sirul de piese puse jos (cu exceptia primei piese), fara nici o obligatie de a se etala.

Daca este etalat, jucatorul poate adauga la grupurile pe care le are jos una sau mai multe piese de pe tabla, bineinteles daca acest lucru este valid, conform regulilor de alcatuire a suitelor/formatiilor. De asemeni jucatorul poate lipi piesele proprii si la grupurile etalate ale adversarilor, urmind ca la sfarsitul jocului sa le primeasca inapoi.

Jucatorul poate inlocui un jolly din oricare din grupurile etalate (ale lui sau ale adversarului) cu cartea pe care jolly o substituie,dar este obligat sa il foloseasca pentru a face un grup. Jolly ii revine daca lipeste intr-o suita cartea inlocuita de jolly sau daca lipeste intr-o formatie ultima piesa care lipsea. La sfarsitul jocului, va primi inapoi cartea lipita si va fi obligat sa returneze jolly jucatorului care l-a etalat prima oara.

Finalul jocului

Jocul se termina atunci cand un jucator nu mai are la finalul turei sale nici o piesa pe tabla. Punctajul pentru inchidere este de 50 de puncte. In acest moment jucatorii primesc inapoi toate piesele lipite la grupele adversarilor, iar valoarea pieselor de pe tabla se scade din valoarea grupurilor etalate si a pieselor lipite. La calculul final toti jolly au valoarea 50, toti 1 au valoarea 25, iar atu-ul (perechea piesei intoarse la inceputul jocului) are de asemeni valoarea 50. Daca atu-ul este 1, toate scorurile din joc sunt dublate (joc dublu). Jucatorul cu cel mai mare punctaj este castigator.


Document Info


Accesari: 84500
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )