Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ADEVARATUL RASPUTIN

istorie
ADEVĂRATUL RASPUTIN

sarlatan sau sfânt ?

Grigori Efimovici Rasputin s-a nascut pe 10 ianuarie 1869 în satul Pokrovskoe din Siberia, departe de saloanele stralucitoare ale familiei imperiale din St. Petersburg. Copil fiind, Rasputin avea în mod constant viziuni divine si dovedise ca are harul de a tamadui bolnavii. Odata a vindecat un cal pe care pur si simplu l-a atins. Atunci când nu se ocupa cu alinarea suferintelor celor din jur, se pare ca adolescentul si-a câstigat numele de Rasputin (care înseamna 'dez 626j910g matat') din cauza comportamentului sau sexual imoral.La vârsta de 30 de ani, Rasputin era însurat si avea patru copii. Totusi înclinatiile sale catre bautura si furat cai nu se împacau prea bine cu conventiile vietii de om asezat la casa lui. Acesta a fost momentul când, pentru a scapa de acuzatia ca ar fi fost hot de cai, a fugit din sat si s-a refugiat într-o mânastire, unde a suferit transformarea religioasa care avea sa îi afecteze tot restul vietii.

Schimbat de experientele sale spirituale, Rasputin a plecat din sat pentru a deveni un 'stranink' - un pelerin, un hoinar - si a pornit la drum, strabatând Rusia, dar si alte tari. În timpul acestor calatorii, mergea luni de zile fara sa se spele si fara sa îsi schimbe hainele. În plus, purta catuse de fier pentru a-si spori chinurile. Aceste pelerinaje pline de fervoare religioasa l-au purtat pâna la Muntele Athos, în Grecia, si l-au ajutat sa obtina protectori influenti precum 'Hermogen, episcopul de Saratov'.

Hoinarind prin lume, Rasputin a fost influentat de o secta eretica proscrisa - Khlysty - care practica flagelarea si orgiile sexuale. Aceasta combinatie stranie de pietate si promiscuitate sexuala l-a atras imediat pe "dezmatat", care si-a fondat pe aceste elemente întreaga sa practica religioasa ulterioara. El avea sa ramâna tot restul vietii încredintat ca acela care comite în mod deliberat pacate trupesti si apoi se caieste amarnic, se va apropia tot mai mult de Dumnezeu.


Putere si faima

Pe masura ce faima lui Rasputin crestea - în calatoriile sale, el impresionase deopotriva membri ai aristocratiei si ai clerului - crestea si intensitatea viziunilor sale. La un moment dat, i s-a înfatisat Fecioara Maria, care l-a îndemnat sa se duca la St. Petersburg, pentru a ajuta familia imperiala. Prima apropiere a lui Rasputin de capitala natiunii s-a produs în 1902, când a vizitat orasul Kazan, din apropierea râului Volga. El a început sa îsi constituie aici un grup de discipoli, al caror numar crestea rapid, aducându-i tot mai multe cunostinte în rândul aristocratiei. Fara a tine cont de ochii lui hipnotici, cu expresie dementa, de barba lunga si murdara sau de deprinderile dubioase de igiena personala, cei din "societatea politicoasa" îl considerau pe Rasputin un 'staret' (om sfânt).

Gata de acte subversive

În 1903, deja ajunsese pâna la St. Petersburg vestea despre un sfânt cu puteri ciudate, venit tocmai din Siberia, cu ochii salbatici, luminosi si o expresie de maniac. Se parea ca Rasputin îsi facuse intrarea în înalta societate în cel mai potrivit moment: St. Petersburg era cuprins de o adevarata frenezie pentru misticism si avea o atitudine foarte permisiva fata de sex - pâna si ziarele erau pline de reclame pentru tratamente contra bolilor venerice. Mai mult, membrii aristocratiei erau ahtiati dupa orice element ocult, iar sedintele de spiritism erau ceva la ordinea zilei.

Apoi, în 1905, Rasputin a cunoscut un teolog care conducea o academie religioasa si era confesorul tarinei Alexandra Feodorovna. Astfel, calugarul a fost prezentat la Curte sub protectia unor înalti oficiali ai Bisericii si a celor doua surori cu parul negru - poreclite "ciorile" - a caror influenta era hotarâtoare în ceea ce priveste elementele mistice care patrundeau la Curte. În trecut, familia imperiala a Rusiei ajunsese la o adevarata traditie în a primi asemenea oameni sfinti, pentru a le cere sprijinul în mai multe privinte - cel mai important aspect fiind nasterea unui mostenitor de sex barbatesc pentru tronul Rusiei.

Amantul tarinei

Ţarul Nicolae al II-lea a consemnat în jurnalul sau prima întâlnire cu Rasputin, pe data de 14 noiembrie 1905. "Am cunoscut un om al lui Dumnezeu, Grigore, care vine din provincia Tobolsk." Bucurându-se întotdeauna de mare succes în rândul doamnelor, Rasputin a facut o impresie puternica asupra tarinei Alexandra Feodorovna. Ea a fost pe deplin convinsa de puterile lui miraculoase când calugarul a reusit sa îi aline suferintele si sa îi opreasca hemoragia mostenitorului tronului - Alexis Nicolaevici cel slabut si bolnav de hemofilie. Dupa ce i-a dovedit Alexandrei ca are puteri sfinte, Rasputin, devenit în scurta vreme confidentul si sfatuitorul ei personal, o vizita la palat în fiecare saptamâna.

Pe masura ce faima lui Rasputin crestea, el atragea tot mai multi credinciosi, din cele mai diferite straturi sociale. Acesti "nebuni" cum îi numea el se ofereau de bunavoie "sa pacatuiasca pentru a alunga pacatul" cu un om ce dovedea un magnetism caruia nu i se putea rezista.

Vechile bai publice

În intimitatea bailor publice din St. Petersburg se aplica în practica doctrina religioasa a lui Rasputin. El era vazut intrând în aceste locuri pline de magie si superstitie, însotit deopotriva de aristrocrate si de prostituate. Aici îsi derula ritualurile în cadrul carora încerca sa exorcizeze demonii desfrânarii si sa îi alunge prin pura forta fizica - mai exact prin bataile violente aplicate femeilor cu care, ulterior, facea sex. Una dintre doamnele din înalta societate, Olga Lokhtina, era atât de profund implicata în aceste practici, încât ajunsese sa considere ca Rasputin era Hristos, iar ea era Sfânta Fecioara. Din acest motiv, ea a ajuns chiar sa îsi paraseasca sotul si copiii. La un moment dat, martorii relateaza ca Rasputin o batea cu violenta, în timp ce ea îl tinea de penis, strigând: "Eu sunt mielul tau, iar tu esti Hristos."Urmarit de ochi atenti

Pe masura ce steaua calugarului se ridica tot mai sus în St. Petersburg, crestea si numarul dusmanilor sai. În afara Curtii Imperiale, multi îl vedeau ducând o viata de betie si desfrânare. Era zarit adesea în compania prostituatelor. Când principalii oameni politici ai statului au fost informati asupra acestor zvonuri, au cerut ca politia secreta sa îi urmareasca fiecare miscare.

Ţarul Nicolae a primit rapoarte care relatau actiuni dezgustatoare ale lui Rasputin: întâlniri în baile publice, batai si partide violente de sex cu doamne din înalta societate si cu prostituate. Guvernanta familiei imperiale a sustinut chiar ca Rasputin abuzase de copiii tarului. La momentul respectiv însa, pacatosul sfânt le spunea deja tarului si tarinei "mamuca" si "tatuca".

Dusmani declarati

Doi dintre fostii sustinatori ai lui Rasputin, Illiodor, un calugar fanatic de dreapta, si Hermogen, episcopul de Saratov, erau convinsi ca Rasputin este însusi Diavolul întrupat. În 1911, l-au ademenit într-un beci unde l-au acuzat ca s-ar fi folosit de puterile diavolului pentru a face minuni si l-au batut cu un crucifix. Se pare ca Illiodor l-ar fi apucat de penis, spunând: "Uite ce te conduce !" Rasputin i-a raportat acest incident tarinei, spunând ca cei doi clerici au încercat sa îl ucida - ca urmare, amândoi au fost exilati.

Pe 27 iunie 1914, Rasputin s-a întors în satul sau din Siberia. A doua zi a primit o telegrama. În timp ce se ducea sa trimita raspunsul, a fost atacat salbatic, cu un cutit, de Chionia Gusieva, o fosta prostituata, diforma, fara nas, care fusese trimisa de Illiodor sa îl ucida.


Moartea si Diavolul

Orasul Diavolului

În timp ce Rasputin se refacea în spital dupa ce fusese înjunghiat din porunca lui Illiodar, tarul Nicolae îsi mobiliza trupele. Începuse primul razboi mondial - un adevarat dezastru pentru Rusia, caci avea sa se soldeze cu peste patru milioane de victime în rândul rusilor. Reîntors în St. Petersburg, în absenta tarului, Rasputin dobândea tot mai multa putere în plan politic si ajunsese chiar sa se implice în numirea si destituirea ministrilor. Având o influenta atât de mare asupra deciziilor politice ale tarului, misticul din Siberia era considerat tot mai vinovat pentru multe dintre problemele Rusiei. S-a ajuns chiar pâna acolo încât St. Petersburg a fost denumit 'Chertograd' - "Orasul Diavolului".

Profetia unei crime

În decembrie 1916, Rasputin i-a trimis tarului o scrisoare în care îi prevestea ca va fi ucis. Despre potentialii sai criminali, el a scris: "Daca moartea mea va fi pusa la cale de un neam al tau, atunci nimeni din familia ta, nici unul dintre copiii tai, nici una dintre rudele tale nu va ramâne în viata mai mult de doi ani. Cu totii vor fi ucisi de poporul rus... si eu voi fi ucis. Nu ma mai numar printre cei vii. Te rog, te implor, fii puternic ! Gândeste-te la familia ta binecuvântata !"

23 de zile mai târziu, Rasputin a fost ucis de catre doua rude ale tarului Nicolae al II-lea. La 19 luni dupa uciderea lui Rasputin, tarul Rusiei si familia sa au fost executati de catre revolutionarii bolsevici.

La vremea când a facut aceasta profetie cutremuratoare, Rasputin ajunsese sa îl cunoasca pe printul Felix Iusupov, sotul bisexual al nepoatei tarului, Irina. Iusupov dorea ca Rasputin sa moara. Aceeasi dorinta o aveau si varul tarului, Marele Duce Dimitri Pavlovici, si politicianul Vladimir Puriskevici. Împreuna, cei trei au pus la cale uciderea lui Rasputin si reabilitarea dinastiei regale a Rusiei.

Prajituri si vin

În seara zilei de 16 decembrie 1916, Rasputin a fost invitat de Iusupov la palatul Moika, sub pretextul ca Irina - despre care se spunea ca era cea mai frumoasa femeie din St. Petersburg - dorea sa îl cunoasca. În asteptarea Irinei, barbatii l-au îmbiat pe Rasputin cu vin si prajituri presarate cu cianura. Spre uimirea conspiratorilor, Rasputin parea imun la otrava. Cuprins de disperare, Iusupov si-a scos pistolul si l-a împuscat pe Rasputin.În mod miraculos, Rasputin a reusit sa se împleticeasca pâna în curtea palatului, unde Puriskevici si Pavlovici tocmai se pregateau de plecare. Puriskevici l-a împuscat înca o data pe Rasputin, apoi cei doi l-au batut cu bâtele si l-au legat fedeles înainte de a-l arunca în Neva. Doua zile mai târziu, când cadavrul a fost descoperit, autopsia a dezvaluit ca în plamânii lui Rasputin se afla apa, deci acesta era înca în viata atunci când a fost aruncat în râu.

Sfârsitul sângeros al lui Rasputin a marcat si începutul sfârsitului pentru tarul Nicolae si tarina Alexandra: la numai zece saptamâni dupa moartea lui Rasputin, Revolutia Rusa din 1917 a rasturnat ultima dinastie a Romanovilor. Dupa mai putin de doi ani, Nicolae si întreaga sa familie au fost executati în Siberia.

A trecut aproape un secol de atunci, însa o întrebare ramâne. A fost Rasputin un om capabil sa faca minuni sau doar un sarlatan îndemânatic, care se pricepea sa manipuleze oamenii ? Indiferent daca Rasputin a fost doar un taran neînteles sau însasi întruparea diavolului, mostenirea sa întunecata înca dainuie.


Date despre Rasputin

'Rasputin' înseamna în limba rusa 'Dezmatatul'.

Alexandra a fost una dintre nepoatele preferate ale Reginei Victoria a Marii Britanii, care era verisoara de gradul al treilea cu Nicolae. Alexandra s-a numarat printre numeroasele nepoate ale Reginei Victoria care au transmis copiilor lor hemofilia, o boala care circula în familie.

Ţarul Nicolae al II-lea si Kaiserul Wilhelm al Germaniei, cu care Rusia a intrat în razboi, erau veri.

Au circulat anumite zvonuri cum ca Rasputin si Alexandra Feodorovna ar fi fost liderii unui grup pro-german de la Curte, care cauta sa încheie o pace separata cu Puterile Centrale, pentru a asigura supravietuirea autocratiei în Rusia.

Grupul de muzica pop al anilor '70 Boney M a rezumat într-o nota comica ispravile lui Rasputin: "Cei mai multi oameni îl priveau cu spaima si teroare / Dar tipele din Moscova îl îndrageau cam tare."

Una dintre teoriile asupra modului în care îi stopa Rasputin hemoragiile lui Alexei este ca ar fi folosit un anumit tip de hipnoza, care încetinea bataile inimii baiatului, reducând astfel forta cu care era pompat sângele în organism.

Anumite surse considera ca motivul pentru care Rasputin nu a fost afectat de cianura folosita de asasinii sai a fost gastrita cronica - o boala asociata cu consumul excesiv de alcool, care ar putea explica de ce cianura ingerata atunci nu i-a fost fatala.

Vestea mortii lui Rasputin a fost sarbatorita, iar ucigasii sau au fost considerati niste eroi care au salvat Rusia de sub puterea Alexandrei si a calugarului nebun Rasputin.

Nicolae i-a trimis în exil pe ucigasii lui Rasputin. Ironia a facut însa ca aceasta pedeapsa i-a salvat, de fapt, pentru ca astfel au scapat de revolutionarii bolsevici, care i-ar fi închis si apoi asasinat.

Cadavrul lui Rasputin a fost exhumat si incinerat de multimea dezlantuita, în timpul revolutiei ruse din februarie 1917.

Document Info


Accesari: 6909
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )