Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ALEXANDRIA

istorie


ALEXANDRIA

Stoian Gabriel

clasa a X a A


Actele si cucerierile lui Alexandru cel Mare, din secolul al IV lea i.e.n. care au uimit lumea intreaaga, au inceput mai intai sa fie povestite oral, au intrat progresiv in legenda, iar fantezia omeneasca le-a adaugat elemente de basm. In acest fond mitic si legendar faptele acestui adevarat erou au fost scrise, la inceput, in lumea greaca, patrunzand mai apoi, in Europa apuseana si rasariteana. Una dintre cele mai importante scrieri este "Alexandria", care a fost transpusa si in romaneste probabil pe la sfarsitul secolului al XVI lea.

Alexandru cel Mare a fost fiul oficial al craiului Filip al Macedoniei si al Olimpiadei, imparateasa, dar tatal sau adevarat a fost imparatul Netinav al Egiptului.

Inca din copilarie si adolescenta a iesit in evidenta caracterul lui deosebit de al celor de varsta lui. Omorarea lui Netinav, inblanzirea lui Ducipal, luptele cu vitejii din ostrovul Dalfionului sunt cateva din faptele care atesta vitejia si curajul lui Alexandru.

Prima mare batalie condusa si castigata de Alexandru a fost cea cu tatarii, inca inainte ca tatal lui, imparatul Filip sa moara. Dupa moartea tatalui, Alexandru a devenit imparat al Macedoniei si a inceput razboaiele de cucerire. Pana la marea lupta cu Darie al persilor, a cucerit multe cetati si tari, dar lupta cu Darie demonstreaza istetimea si curajul lui Alexandru.

Dupa mai multe epistole trimise prin soli, Alexandru a avut curajul sa se duca el insusi la Darie. Cineva de la curtea lui Darie l-a recunoscut dar el a reusit sa scape datorita istetimii sale. A luat de la masa imparateasca trei pahare si cu ajutorul lor a reusit sa pacaleasca strajile si sa scape.

Prima lupta dintre ostile lui Alexandru si cele ale lui Darie a fost crancena, iar persii au fost invinsi. Un boier al lui Darie s-a oferit sa-l omoare pe Alexandru, dar acest lucru nu a reusit si a urmat apoi o alta batalie in urma careia Darie a fost invins. Inainte de a muri, Darie, l-a recunoscut pe Alexandru ca imparat al persilor si al macedonenilor ba mai mult el i-a dat si mana ficei sale, Ruxandra.

Dupa moartea lui Darie, Alexandru si armata lui au purces spre cucerirea si cunoasterea altor tinuturi minunate spre rasarit pana candu a iesit din lume. Au fost in tara fiarelor salbaticee, a furnicilor de pamant, a piticilor si in multe alte tinuturi.

Una dintre cele mai importante lupte a fost cea cu Por, imparatul Indiei care se credea a fi imparatul lumii. A fost o lupta din care Alexandru a iesit din nou invingator, iar Por a fost ucis.

Dar aventurile lui Alexandru nu s-au oprit aici.El a supus ra amazoanelor, tara Mastridului si multe alte tinuturi. A vizitat chiar si lumea de dincolo unde i-a vazut, in iad, pe Darie si pe Por, fostii lui rivali.

Cand totul mergea bine in imparatia lui, cand toti oamenii erau multumiti de felul cum erau condusi, Alexandru a fost otravit si omorat de unul dintre supusii sai. Stiind ca va muri in trei zile, Alexandru a oranduit imparatia, oamenii lui de incredere devenind imparati intelepti.


Document Info


Accesari: 2256
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )