Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ATACUL ISRAELULUI ASUPRA USS LIBERTY (1967)

istorie


ATACUL ISRAELULUI ASUPRA USS LIBERTY (1967)


Acest raport contine concluziile Elkorg la capitolul 7 ("Blood") din cartea Body of Secrets (Corpul Secretelor) de James Bamford aparuta in anul 2002 la editura First Anchor Press din USA.James Bamford este si autorul cartii The Puzzle Palace, un bestseller national la vremea publicarii, devenit clasic intre timp. El a fost profesor la University of California's Goldman School of Public Policy, apoi a petrecut 10 ani ca Producator Investigativ la Washington pentru ABC's World News Tonigh cu Peter Jennings si are o mare experienta in scrierea de articole principale in probleme de securitate nationala pentru The New York Times Magazine, The Washington Post Magazine si The Los Angeles Times Magazine.

Cartea in sine se refera la NSA (Nati 12312y2424m onal Security Agency), cea mai mare, mai secreta, mai "bogata" si mai puternica agentie de spionaj din lume, al carei domeniu este spionajul electronic.

Capitolul 7 ("Blood") are 47 de pagini si cca 150 de referinte documentare. El se refera la USS Liberty, o nava-spion a NSA, care a fost trimisa sa "asculte" in Mediterana (linga coasta israeliana si cea egipteana) in zilele Razboiului din 1967 intre Israel si tarile arabe. Concluziile activitatii de spionaj a NSA asupra acelui razboi, ca si a altor documente si declaratii ulterioare citate de capitolul acesta, sunt urmatoarele:

1. Razboiul din 1967 a fost pornit de Israel, care s-a aflat apoi in ofensiva cam tot timpul razboiului;

2. Israel a facut sute de crime de razboi (prin omorirea nejusificata a sute de civli si grupuri de civili) in timpul acestui razboi;

3. Israel a incercat sa scufunde USS Liberty fara sa ramina nici un supravietuitor. Atacul avioanelor si vedetelor torpiloare israeliene asupra USS Liberty a omorit 34 de membri ai echipajului si a ranit 171. Nici o nava americana dupa WW-II nu a avut un procent atit de mare (69%) de victime intr-o batalie. Nava in sine a fost distrusa aproape complet, urmind a fi casata anul urmator de marina militara american;

4. In privinta motivelor atacului, guvernul Israelian a dat justificari contradictorii si uneori ilogice, cea de notorietate fiind ca pilotii avioanelor au confundat nava cu nava de transport egipteana El Quseir. Aceasta explicatie este pusa la indoiala in primul rind de faptul ca avioanele si vedetele torpiloare israeliene care au atacat USS Liberty au fost toate nemarcate. Intr-adevar, de ce ar fi trimis Israel avioane nemarcate sa scufunde un transportor al Egiptului, cu care se afla deja in razboi deschis?

USS Liberty:


El Quseir:


5. Practic toti supravietuitorii de pe USS Liberty sunt convinsi ca atacul a fost deliberat si ca Israel a stiut foarte bine ca nava era americana deoarece avea steag, avea numele scris pe ea, indicativul si alte insemne si a fost survolata de avioane de recunoastere israeliene ore in sir si de la foarte mica distanta, pe o vreme foarte buna; De asemenea, membri echipajului sunt convinsi ca intentia Israelului a fost sa scufunde nava si sa nu ramina nici un supraviatuitor (printre altele au tras asupra barcilor de salvare [lucru care nu se face nici pe timp de razboi], atit in cele pe care echipajul incerca sa le foloseasca cit si in cele care nu fusesera scoase din locurile lor - de unde rezulta ca pilotii israelieni stiau unde sunt barcile de salvare);

6. Parerea echipajului este impartasita de directorul NSA de la acea vreme (Carter), de adjunctul lui (Tordella), directorul de operatii al NSA (Air force Gen. Morrison), de amiralul Moorer devenit Seful Statului Major al armatei si practic toti ofiterii care au analizat cazul si sunt citati de articol;

7. Congressul american nu a facut niciodata o ancheta adevarata, formala a evenimentului, ceea ce e o rusine nationala, spune amiralul Moorer. Se mentioneaza explicit ca cineva de sus de la Washington a ordonat musamalizarea intregii afaceri pentru a nu pune Israelul, un aliat si prieten, intr-o situatie proasta; Presedintele Lyndon Johnson a spus ca nava se poate duce dracului dar el nu va pune Israelul intr-o situatie proasta.

8. NSA a observat atacul asupra USS Liberty dintr-un avion secret EC-121 aflat la mare inaltime chiar deasupra ei. Observatiile si comunicatiile interceptate de acel avion confirma odioasele crime de razboi comise de Israel in Sinai, confirma ca atacul asupra USS Liberty a fost foarte bine premeditat si organizat dupa ce nava a fost survolata ore in sir de avioane de recunoastere israeliene;

9. Justitia israeliana nu dat nici o condamnare autorilor atacului sau conducatorilor lor, iar echiapjul vedetei a carei torpila a nimerit USS Liberty a fost decorat.

10. Abia la 2 ani dupa incident, dupa negocieri intre avocati la Washington, guvernul Israelian a platit $20.000 fiecarui ranit si $100.000 fiecarei familii al unui marinar ucis. Desigur, o parte s-a dus la avocati. Guvernul american cheluise cca $30 de milioane pe USS Liberty, care a trebuit casata dupa atac, dar a cerut de la guvernul israelian o despagubire de mai putin de $8 milioane. Cu toate astea israelienii au luptat 13 ani pe toate caile ca sa evite aceasta plata. In 1980 numai dobinda depasise $10 milioane. In Decembrie 1980, la terminarea mandatului sau, presedintele Carter a acceptat $6 milioane de la guvernul israelian ca despagubire totala - fara nici o dobinda.

Veteranii USS Liberty au cerut continuu de-a lungul anilor o ancheta publica a Congressului asupra atacului israelian, si au realizat un website propriu cu imagini si informatii despre eveniment.

BBC a realizat un documentar despre acest incident.


Document Info


Accesari: 2776
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )