Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CIVILIZATIILE ORIENTULUI ANTIC

istorie


1.LOCALIZARE GEOGRAFICĂ

1.Mesopotamia este o regiune fertila cuprinsa īntre doua fluvii - Tigrul si Eufratul;

se desfasoara sub forma unei fāsii de pamānt fertile de cca 1 000 km lungime si cca 4oo km latime īntre cele doua fluvii .

Mesopotamia antica corespunde teritorial actualului Irak

Vecinii sai erau īn nord - zona muntoasa a masivului Zagros , care o despartea de vechea Persie , actualul Iran si īn sud - Desertul Arabiei /Pen.Arabica , zona care va constitui un rezervor permanent de alimentare cu populatie.

2.Numele de Mesopotamia este dat de catre greci si īnseamna

,,tara dintre fluvii'';

sirienii o numeau Aram Nasharaim - Siria dintre fluvii

iar arabii o numesc El Djerireh - insula, exprimānd pozitia ei de zona īnconjurata pe doua parti de apa.

3.Localizarea Mesopotamiei īn zona interfluviala dintre Tigru si Eufrat permite īntelegerea conditiilor speciale economice īn care s-a dezvoltat īn aceasta regiune o civilizatie dependenta de agricultura de irigatii care permite de timpuriu , adica cu cel putin 4000 de ani ī-C.:

sedentarizarea a grupurilor umane care se ocupau cu agricultura

dezvoltarea schimbului de bunuri ca urmare a bunastarii generale ,

cunoasterea si folosirea metalelor( arama ).

īn final dezvoltarea unor structuri sociale centralizate si eficiente care sa supravegheze buna functionare a canalelor de irigatii si digurilor de care depindea īntreaga economie si bunastarea populatiilor ( din calcolitic , 3500 ī.C.); astfel īnca din mileniul IV exista aici o societate complexa , ierarhizata , condusa de un rege - preot si o aristocratie birocratica si instruita avānd ca parte componenta un corp de preoti.

4.Procesul de formare a acestei societati centralizate si ierarhizate a fost unul treptat si direct legat de crearea treptata a zonelor fertile prin raspāndirea irigatiilor , mai īntāi īn sudul Mesopotamiei ocupānd pāna catre anul 1800 ī.C. toata zona dintre cele doua fluvii.

5.Initial formele de societate orientala antica au aparut īn cadrul unor concentrari restrānse de populatie īn orasele -stat fortificate ( cetati ) si apoi datorita cuceririlor succesive s-au constituit īn primele forme de societate complexa -regatele sau imperiile :

sumerian - sud

accadian . centru

babilonian - care realizeaza unitatea īntregii vaii a celor doua fluvii.

asirian - care īnglobeaza īntreaga Mesopotamie si ulterior devine nucleul marelui Imperiu Persan ahemenid care mai cuprindea Iranul , Anatolia si Egiptul.


2. LOCALIZARE TEMPORALĂ

1.Trasarea unor limite de dezvoltare īn timp a civilizatiei mesopotamiene este dificil de facut datorita succesiunii de state pe acest teritoriu relativ restrāns sau chiar existentei paralele a unor orase - state si dinastii.

2. Conform traditiei mesopotamiene pastrata de preotul haldeean Berosius care a trait īn perioada elenistica , istoria dureaza din anul 2850 ī.C. - pāna la 332 ī.C. cānd are loc cucerirea macedoneana. Berosius īmparte istoria Mesopotamiei īn 33 de dinastii īmpartire folosita si de cercetatorii actuali pentru a periodiza istoria zonei.

Totusi se considera , incluzānd si protoistoria, ca civilizatia mesopotamiana se dezvolta de-a lungul a cca 6000 de ani ī.C.

Mesopotamia fiind considerata zona cu cea mai veche cultura de tip urban din istorie si cu cea mai veche civilizatie īnchegata a lumii ( vezi Kramer - Istoria īncepe la Sumer).


PERIODIZARE ISTORIEI

PRE sI PROTOISTORIA

Datorita climatului relativ favorabil (clima musonica avānd doua anotimpuri - unul ploios si unul secetos) si facilitatilor create de existenta ei ca regiune la liziera fertila a celor doua fluvii care a putut fi extinsa prin irigatii , aici se dezvolta de timpuriu culturi pre si protoistorice.

Inca din eneolitic ( cca 4000 de nai ī.C.) Mesopotamia cunoaste īnflorirea economica ,schimbul de bunuri si folosirea metalului - arama .

Protoistoria Mesopotamiei dureaza cca 2000 de ani si se īncheie la aparitia primelor dinastii sumeriene īn sudul Mesopotamiei.

Descoperirilor arheologice au documentat existenta aici a patru culturi denumite dupa localitatea unde au fost facute descoperirile :

1.HASSUNA

2.SAMARRA

3.TEL HALAF

4.TEL OBEID

Cele patru culturi prezinta cāteva caractere generale si unele deosebiri care tin mai ales de productia ceramica si decorarea acesteia:

locuirea se face īn sate fortificate de tip tell

se practica agricultura iar grupurile sunt relativ sedentarizate

cunosc si practica metalurgia aramei si ceramica pictata cu motive simbolice

īn constructie folosesc piatra si cunosc constructia cu arc si bolta

practica rituri funerare complexe de incineratie , cu distrugerea rituala a vaselor si īngroparea urnei sub pavimentul casei (Tel Halaf).

Din cultura Tel Obeid dateaza primele dovezi de scriere pictografica rudimentara si

primul edificiu de cult religios organizat - templu de la Eridu.


ISTORIA.PERIODIZARE

1.Perioada protodinastica ( sumeriana ) (-3000 -2470 )

2.Perioada accadiana (-2470-2257)

Se īncheie cu patrunderea triburilor de gutii sau gutiti din estul Mesopotamiei , dinspre Muntii Zagros. (-2285-2230).

3.Perioada neo-sumeriana - renasterea oraselor Kis,Lagas,Ur . (-2230-2016).

4.Perioada babiloniana , a dinastiilor amorite( - 2016-1595)

Perioada de dominatie casita .(-1170-1155)avānd ca sediu al puterii Babilonul

Dominatia elamita .(-1350-1150)

5.Perioada asiriana ( neo-asiriana) (- 1245-606)

6.Perioada neo-babiloniana - 732-539.

7.Cucerirea medo-persana .558-330

8.Cucerirea macedoneana - - 330 ī.C. cānd mesopotamia īnceteaza sa mai existe ca unitate politica si culturala devenind parte a regatelor Part si apoi Sassanid .


Populatiile mesopotamiene

Termenul de civilizatie mesopotamiana este un termen generic care de fapt desemneaza o civilizatie rezultata din īnsumarea contributiilor civilizatoare a mai multor populatii sosite īn zona īn timpuri diferite dar din zone relativ asemanatoare din punct de vedere cultural daca ne referim la invaziile semitice .

La formarea civilizatiei mesopotamiene - o civilizatie de sinteza si aculturatie participa practic doua grupe de populatie diferite din punct de vedere etnic :

1.POPULAŢIA SUMERIANĂ ajunsa īn valea celor doua fluvii la cca 3500 de ani ī.C.

2.populatiile semitice sosite la diverse intervale de timp din zona desertului arabic : accadienii,

amoritii (babilonienii) ,

arameii ( asirienii).

Primii care au locuit īn partea de sud a Mesopotamiei sunt sumerienii - populatie a carei origine ne este necunoscuta ; se stie īnsa ca erau un tip nesemitic , mediteraneean , ca vorbea o limba asemanatoare limbilor turcice si ca a fost creatoarea unei civilizatii de mare rafinament care a stat la baza sintezei culturale care s-a produs īn zona prin asimilarea culturii mesopotamiene de catre populatiilor semitice mentionate.De asemenea sumerienii erau agricultori sedentari pe cānd ceilalti au fost initial triburi nomade de pastori si crescatori de vite.

Sumerienii sunt cei care au creat primele orase state din Mesopotamia ( celebrul Uruk - considerat a fi fost creat īnaintede marele poptop,Ur,Lagas).

In Biblie sunt amintiti sub numele de Sinar (Geneza ,X-10).Ei sunt cei care cunosc scrierea pictografica pe care apoi , stilizānd si simplificānd semnele, o transforma īn scrierea cuneiforma , mai usor de folosit si constituind o alta treapta catre īnchegarea alfabetului pe care īl folosim īn prezent.

In perioada proto- sumeriana (3000 - 2300) si neo-sumeriana (2065 -1955) s-au dezvoltat primele constructii de arhitectura monumentala - templul cu turnul īn trepte - ziggurat.

Sumerienii sunt inovatori īn materie de tehnologie (olarit si metalurgie ) si transporturi ( aparitia carului cu doua roti).

Sunt creatorii unei fantastice literaturi liturgice - poemul Enuma Elis care povesteste creatia lumii de catre zei sau Epopeea lui Ghilgames preluate de asirieni si babilonieni si descoperite īn ruinele bibliotecii de la Ninive.

Practicau de asemenea o religie politeista - cu peste cca 25oo de zei (Lista canonica An Anum cuprinde mai mult de 2500 de zei clasificati dupa functie si genealogie īn diade , triade si tetrade). Zeii exclusiv antropomorfi sunt patroni ai oraselor - state , fiecare asemenea unitate administrativa avānd un zeu principal . sau īntruchipari ale unor astre sau fenomene naturale .Exista de asemenea o pleiada de zei primcipali , participanti la actul creatiei lumii -Enlil,samas,Marduk,Inanna - zeita lunii si o lume inferioara a demonilor - spirite bune sau rele , asupra carora se actiona cu practicile magiei.

2.Populatia sumeriana , locuitoare a sudului Mesopotamiei este asimilata si semitizata datorita a trei valuri de invazie semitica a zonei.Populatia semita venea din Peninsula Arabica īn valuri succesive dupa cum urmeaza:

2.1.ACCADIENII - constituie primul val de populatie semita care migreaza dinspre Peninsula Arabica si patrunde īn centrul Mesopotamiei unde va īntemeia importante orase- stat :Akkad, Kis,Babilon, Opis.

Acestia se ocupau cu pastoritul si se deosebeau de sumerienii atāt ca tip somatic cāt si ca limba .

Treptat . dupa o serie de conflicte ,Sumerul va fi supus de SARGON I (2334 - 2279) care unificānd orasele - state sumeriene si accadiene sub un singur conducator va īnfiinta de fapt primul imperiu oriental cunoscut īn istorie - Imperiul accadian si va realiza prima sinteza culturala sumero-semita prin adoptarea scrierii sumeriene - scrierea cuneiforma , prin preluarea celei mai mari parti a panteonului religios sumerian si īn general prin adoptarea modului de viata sumerian , inclusiv formula de organizare teritoriala a oraselor-state relativ autonome care posedau si un teritoriu rural ocupat de populatia producatoare.

Considerat rege īntemeietor , Sargon I a creat si prima armata permanenta cunoscuta , de cca 5400 de soldati si s-a intitulat ,,rege al celor patru parti ale lumii'' deoarece a supus īntreaga Mesopotamie.A domnit 55 de ani , timp īn care a cucerit si anexat numeroase teritorii ceea ce a facut ca Imperiul accadian sa controleze majoritatea drumurilor comerciale care duceau catre Arabia si India.

Imperiul a cunoscut apogeul sau sub regele NARAM - SIN (2254-2218) care s-a intitulat ,,divinul'' si a pretins onorurile datorate unui zeu.

3.BABILONIENII sunt populatii amorite venite dinspre zona semita a desertului arabic.

Vor crea la rāndul lor un imperiu( sud si centru ) care se va dezvolta multa vreme īn paralel cu dinastiile asiriene care ocupau nordul Mesopotamiei si cu care īsi vor disputa hegemonia īn zona .

Regatul babilonian ( 1894 -1595) va realiza īnsa unitatea īntregii vai pe care o va controla economic , politic si militar.

Dezvoltarea imperiului babilonian se va lega de numele orasului de origine accadiana - Babilon de la care si-au luat numele de babilonieni, oras care va deveni pentru mai bine de doua milenii centrul economic, politic si cultural al Mesopotamiei.

Reprezentantul cel mai ilustru al dinastiilor bailoniene amorite este HAMMURABI ( 1728-1686) cel care va lasa omenirii primul cod de legi cunoscut , domnia sa excelānd mai ales prin organizarea juridico-administrativa a teritoriilor stapānite .

Babilonienii sunt cei care vor realiza a doua sinteza sumero-semita prin preluarea traditiei religioase si culturale mesopotamiene nascuta din asimilarea si aculturarea civilizatiei sumeriene.

4.ASIRIENII sunt triburi de arameeni veniti tot din desertul arabic.

ocupasera īnca din mileniul III o regiune restrānsa din nordul Mesopotamiei intrānd īn conflict cu babilonienii pe care reusesc īn cele din urma sa-i supuna .

In vremea asirienilor are loc ultima sinteza culturala sumero-babiloniano -asiriana.De altfel imperiul creat de asirieni s-a numit multa vreme asiro-babilonian, dinastiile celor doua populatii semite dezvoltāndu-se o perioada paralel.

Asirienii sunt amintiti īn Biblie de profetul Ieremia ca ,, neam crud si fara mila'' si īn general urmele lor īn istorie sunt marcate de violente deosebite.

Inceputul istoriei expansioniste a asirienilor este legat numele orasului stat ASSUR , dedicat zeitatii principale a acestor triburi arameice - Assur.

Asirienii se afirma ca cea mai mare putere a zonei īn sec.XIV ī.C: cānd īntreaga Mesopotamie este supusa de regele SALMANASAR I (1274- 1245) care īsi ia apelativul de ,,rege al lumii''.

Din acest moment istoria asiriana si implicit a Mesopotamiei este una de expansiune presarata cu jafuri , cruzimi , exterminari si deportari de populatii ( de ex.deportarea a 30 000 de evrei din Israel sub regele Sargon II care a transformat Israelul īn provincie mesopotamiana).

Istoricul R.Grousset i-a numit pe asirieni ,, romani ai Asiei antice care au terminat prin a-i uni pe asiatici sub un singur jug.Prin devastare si moarte ei au facut sa domneasca pacea de la Nil la Ararat.'' ( O.Drāmba.Istoria culturii si civilizatiei. Vol.I pag.6).

Sargon II este īnsa cel sub a carui conducere Asiria atinge culmea puterii.Tot el a construit grandioasa capitala de la Khorsabad.

Ultimul rege asirian a fost Assurbanipal II ( īn grc.Sardanapalos).(668-627).El este cel care a distrus Babilonul si a masacrat populatia . Īn vremea sa īnsa cultura asiriana a atins punctul maxim.Au fost construite temple si palate iar īn palatul sau de la Ninive a construit marea biblioteca īn care a adunat pe zeci de tablite de lut toate textele pe care scribii sai le-au gasit īn templele mesopotamiene.Astazi biblioteca de la Ninive cu materialul īn mare parte descifrat ofera informatii pretioase privind civilizatia mesopotamiana.

Asiria dispare odata cu recucerirea zonei de catre babilonieni aliati cu mezii.

Ultimul rege asirian este īnfrānt īn batalia de la Karkemis de catre regele babilonian Nabucodonosor ( 605-562) - creatorul noului imperiu babilonian , care are īnsa o viata destul de scurta - īn 532 Mesopotamia devine parte a imperiului persan fiind cucerita de Cyrus .

Societatea mesopotamiana este una care s-a format dupa parcurgerea unui proces lent si treptat corelat cu crearea unor zone fertile si prospere mai īntāi īn sudul Mesopotamiei apoi catre centrul si nordul acesteia catre 1800 īen.

cu organizare complexa ,

diversificata si structurata pe baza unei ierarhii riguroase : rege -preot , corp preotesc , producatorii de bunuri

producatoare de bunuri ,

care cunoaste si practica pe lānga agricultura , mestesugurile si comertul pe piete locale si apoi externe ;


De asemenea este o societate care a inventat si folosit scrierea ca forma grafica de comunicare .


SCRIEREA CUNEIFORMĂ


Initial scrierea era pictografica (asa cum dovedesc cele 1000 de tablite descoperite la Uruk -biblicul oras Erech) constānd īn imagini schematice de fiinte si lucruri care prin simpla alaturare sugerau un text, un mesaj.

Mai tārziu sumerienii au simplificat semnele folosind ideogramele cuneiforme (lat.cuneus - cui) obtinute prin imprimarea unei amprente pe suprafata tablitei de argila cruda , cu ajutorul unui vārf metalic denumit stylus.(grc.)

Au fost descoperite pāna īn prezent peste 300 000 de tablite de argila īn scriere cuneiforma si īn mare parte acestea au fost si descifrate īnca īn secolul XIX.

Mesopotamienii au lasat īn urma lor o bogata literatura si o multime de documente din toate domeniile vietii sociale care ne-au permis o reconstituire relativ bogata a civilizatiei lor.

Scrierea cuneiforma se citeste de la stānga la dreapta si era pusa īn pagina īn coloane verticale dar rāndurile erau orizontale.

Mai bine de doua mii de ani aceasta a fost scrierea Orientului fiind adoptata si de persani īn sec.VI - sub Darius.STRUCTURA SOCIETĂŢII MESOPOTAMIENE


Societatea mesopotamiana era bine structurata ierarhic si relativ stabila pe lunga durata.

Structura ei este una piramidala bazata pe centralizarea puterii martiale ,economice si spirituale catre vārful piramidei reprezentat de regele - preot ajutat de un foarte eficient aparat birocratic.

Baza piramidei o forma populatia productiva - a agricultorilor dependenti care faceau parte din personalul productiv al domeniilor regale si ale templelor .

Ei formau baza economiei si primeau īn schimbul activitatii productive cele necesare traiului precum si pamānturi concesionate asupra carora nu aveau decāt dreptul de folosinta.

Pamāntul apartinea ,conform dreptului oriental ,zeului reprezentat de rege .De fapt acest lucru ascundea dreptul regelui de a folosi dupa propria cuviinta pamāntul.

Pamāntul este de fapt īmpartit īntre rege (domeniile regale) si temple.

Acestea sunt si cele doua foruri de putere si instantele care organizau viata sociala din punct de vedere politic si economic.

Mestesugarii detineau de asemenea un loc important īn economia mesopotamiana. Ei erau cei care prelucrau metalul si obtineau bunurile finite care adesea se transformau īn bunuri de schimb si bunuri de prestigiu.

Mestesugarii erau organizatii īn asa zise corporatii , dependente din punct de vedere al dotarii tehnice de palat si templu pentru care de fapt produceau cele mai multe obiecte. Īn cadrul acestor corporatii ei īsi transmiteau meseria ereditar precum si secretele tehnice.

Negustorii sunt de asemenea o clasa suficient de bine dezvoltata.

Comertul se practica sub forma de troc , folosindu-se si echivalentul general , īn metal pretios care precede aparitia monedei.

Economia mesopotamiana se baza mai ales pe importuri de materie prima - lemn , metal, pietre pretioase ;

comertul exterior asigura la rāndul sau o buna circulatie a bunurilor de lux cum ar fi podoabele si tesaturile.


Locul sclavilor īn aceasta structura sociala este unul secundar. Ei apar pomenitii īn listele contabile ale templelor dar rolul lor economic este unul precar. Īn Mesopotamia sclavia este una domestica si deloc asemanatoare cu sclavia clasica a Greciei si Romei. Sclavii proveneau mai ales din rāndul prizonierilor de razboi , al datornicilor si copiilor adoptati. Codul de legi al lui Hammurabi reglementeaza si sclavia si constatam ca desi īn genere sclavul nu se bucura de consideratie totusi el avea unele drepturi iesite din comun : se puteau casatori cu fiica unui om liber si copii rezultati nu mai erau sclavi.


STRUCTURA POLITICĂ sI ORGANIZAREA JURIDICO - ADMINISTRATIVĂ


Cele mai vechi formatii politice sumeriene care erau īn acelasi timp centre administrative, culturale, religioase si economice erau orasele - stat , cetati fortificate care posedau un teritoriu rural .

Acestea aveau o structura politica care o reproducea oarecum pe cea sociala , ierarhizata si centralizata.

Aceasta structura politica care functiona la nivelul fiecarui oras stat īn parte a fost integrata unei structuri mai largi la nivelul marilor Imperii create aici.

1. Autoritatea suprema este regele -preot sau sub accadieni regele -zeu.

El asigura legatura īntre supusi si divinitate iar atributiile si īndatoririle sale sunt cele ale marelui preot .

Regele primeste de la divinitate harul conducerii statului astfel ca statul este de esenta teocratica iar regele este loctiitorul zeului īn cetate.

Regele era autoritatea suprema care deriva direct din cea divina.

Regalitatea era centralizata, absoluta -despotica si teocratica - adica sub protectie divina si derivata de la autoritatea suprema divinitatea.

Indatoririle regelui erau aceleasi cu ale marelui preot iar hotarārile sale erau inspirate sau relevate.

De aici decurgeau o serie de datorii regale:

-datoria de a organiza bine statul si a asigura bunastarea :era principalul coordonator al constructiei si īntretinerii canalelor de irigatii si al lucrarilor publice īn general.

-datoria de a -si proteja supusii: era judecator suprem si conducator militar.


regele dispunea de resurse proprii obtinute din taxe , impozite, activitati comerciale .Din aceste resurse el putea recompensa diverse servicii.

Pentru a-si īndeplini prerogativele regele avea īn directa subordonare   - comandantii armatei , īnaltii functionari si clerul. adica un aparat birocratic eficient si dezvoltat pe nivele ierarhice.

Toti trebuiau sa raspunda unei conditii : sa apartina clasei instruite adica sa stie citi si scrie.

Acestia detineau elemente de teologie , cunostinte empirice - matematice , astronomico-astrologice , cunostinte tehnice privind agricultura si practicarea mestesugurilor.

Desemnati sub numele de ,,fiii palatului'' acestia alcatuiau ierarhie administrativa care se ocupa de:   .

-asigurarea bunei organizari a agriculturii cu tot pachetul de lucrari de irigatii si protectia ogoarelor īmpotriva animalelor salbatice ;

-activitatea constructiva - fortificarea oraselor , programele arhitecturale de prestigiu si arta de reprezentare ;

-reglementarea activitatii ceremoniale , cu diferite ocazii- primirea de audiente, sarbatori

-organizau activitatea militara - de aparare si cucerire.

Aceasta aristocratie politica era recompensata de rege prin redevente si concesii din domeniile regale si ale templelor devenind ea īnsasi detinatoarea unor domenii sau unitati de productie mestesugaresti.

De asemenea regele dispunea de un sistem, de daruri si prestatii ceremoniale care recompensau serviciile deosebite.

Aparatul birocratic politic era completat de unul administrativ la fel de riguros ierarhizat pus sub autoritatea unui scrib :

care tinea contabilitatea stricta a cheltuielilor si drepturilor īn natura a producatorilor directi .

Ne-au ramas de la mesopotamieni adevarate liste contabile care dovedesc un control strict al economiei .

Ierarhia politica si cea administrativa erau complementare si aveau la īndemāna ca instrument autoritar de lucru organizarea juridica si legislatia

Functia legislativa facea parte din prerogativele regale , regele fiind care primea de la zeu legile de inspiratie divina, revelate.El īndeplinea de asemenea functia de instanta suprema.

si īn ceea ce priveste organizarea juridica avem nivele ierarhice: instantele primare erau stabilite la nivelul celor mai mici unitati administrative iar cele de apel la nivelul celorlalte esaloane administrative-provincii.

Organizarea juridica o completeaza si o copiaza pe cea sociala si politico administrativa mergānd pe aceeasi idee a centralizarii puterii īn māna regelui - preot.

Sistemul juridic mesopotamian asa cum a fost el exprimat īn Codul de legi al lui Hammurabi se sprijina pe principiul talionului si dreptului patrimonial.

Īn perioadele mai vechi s-a afirmat tendinta īnlocuirii pedepselor corporale cu rascumparari .Īn perioada asiriana se prefera īnsa aplicarea pedepselor fizice care au fost chiar agravate si s-a instituit de asemnea pedeapsa cu moartea prin īnecare, ardere sau tragere īn teapa. Alte pedepse erau mutilarile corporale si munca fortata; pedeapsa cu privare de libertate nu exista.

Codul lui Hammurabi , considerat a fi cea mai veche īncercare de reglementare legislativa nu este totusi primul de acest fel. Īnaintea lui Hammurabi a existat o activitate legislativa coerenta la nivelul societatii mesopotamiene - cel mai vechi cod fiind atribuit regelui sumerian Ur - Nammu din orasul Lagas.Au existat si alti regi legiuitopri īnaintea lui Hammurabi - Urukagina ,Gudea .

Concluzie structura politica , administrativa ,juridica.


Īn Mesopotamia avem de-a face cu structuri centralizate si piramidale impuse de organizarea agriculturii de irigatie si de o anume mentalitate apartinānd despotului oriental ajutat de aparatul birocratic numeros si eficient.

Aceste structuri functionale la nivelul fiecarui oras -stat īn parte sunt de asemenea integrate si functionale la nivelul teritorial al marilor imperii care le mentin si le dezvolta.

Trebuie sa consideram ca īnca de la īnceputurile antichitatii mesopotamiene , orasele - state ca unitati teritoriale, administrative si politice se aflau īn raporturi conflictuale si hegemonice.Hegemonia si-o disputau marile orase -stat- Babilonul.Ur,Assur etc.

Īntr-o alta etapa raporturile sunt si confederative - asiro-babilonienii - si sunt exprimate īn amplasarea zeitatilor cucerite īn templele cuceritorilor consfintind aliantele.Cu alte ocazii zeitatile sunt pedepsite simbolic.

Deci avem de-a face cu un imperiu teritorial ,cu o organizare politica puternic centralizata ,ierarhica .

In acest cadru cele doua poluri ale puterii - regele si clerul pot fi adeseori īn conflict , singurii īn masura sa se opuna puterii despotice a regelui fiind preotii.


1. Unitatea de locuire este orasul care comporta :

retea de strazi initial meandrice si īnguste (reconbstituire strada oras sumerian Ur) ulterior ordonata dupa un plan regulat ;

sanctuare dedicate zeilor principali amplasate pe o zona mai īnalta care domina orasul - citadela , adesea fortificata

sanctuare locale amplasate īn cartiere cu locuire compacta

Orasul era īnconjurat de ziduri de incinta - uneori avea chiar mai multe incinte .


2.Īn cadrul orasului polul puterii era reprezentat de templul principalei divinitati si de palatul regal.

parte integranta a templului era zigguratul - asemanator unei piramide īn trepte , cu 3-7 etaje , exteriorul fiecaruia fiind colorat diferit cu placi de ceramica smaltuita(zigguratul din Ur, zigguratul ridicat de Nbucodonosor la Babilon - turnul Babel dedicat zeului Marduk)

In afara cladirilor si īncaperilor ceremoniale si cultice , ansamblul templului mai cuprindea depozite , magazine, cartiere rezidentiale unde locuiesc oficiantii cultului , instalatii economice - hambare, magazii, staule si administrative - scoli,arhive-biblioteci .

Cel mai reprezentativ si complet ramāne sanctuarul zeului Marduk ridicat la Babilon cu cele doua unitpati componente : templul aparitiei -ESAGILA si zigguratul ETEMENANKI.

Templul era :

centru cultic

centru economic care desfasura activitati economice , comerciale ,operatii bancare - -īmprumuturi.Arheologii au descoperit īn templele mesopotamiene adevarate registre contabile riguros tinute de scribii templului,liste de preturi maximale pentru toate produsele aflate pe piata statului precum si documente comerciale ale negustorilor si persoanelor particulare - contracte,tranzactii oferte depozitate īn incinta templului.

centre de cultura: templele aveau scoli unde erau instruiti scribii care vor forma grosul aparatului functionaresc si birocratic, tot aici se aflau atelierelor artistilor si artizanilor - caci arta era pusa īn slujba divinitatii si controlata de templu, aici se redactau si se pastrau īn biblioteci si arhive majoritatea scrierilor cu caracter istoric , religios sau stiintific.Tot templu se presupune a fi fost centrul activitatilor de observare a astrelor.


PALATUL - aparut de timpuriu si avānd dimensiuni impresionante -

ex.palatele de la Dur sarukkin ,Assur si Ninive - asiriene , cel sirian - de la Mari -al regelui Zimirlin si palatul de la Babilon -cu gradinile suspendate ale Semiramidei,

era locuinta regelui - preot

cel mai important pol al puterii - unde domnea despotul oriental.

-fiind dotat cu īncaperi speciale si adapostea principala garnizoana a orasului.

Ca si templul si palatul avea cladiri economice si administrative fiind centru economic si pol al activitatii politice si administrative.

Poseda ateliere mestesugaresti ,centre de artisti , teritorii agrare , depozite si hambare.

Toate aceasta multitudine de īncaperi erau reunite īn jurul unor curti interioare iar intrarea īn palat se facea prin porti monumentale strajuite de turnuri masive.

Palatul avea aspect de cetate īntarita.
ORGANIZAREA ECONOMIEI


La baza īntregii economii mesopotamiene se afla agricultura .

Sistemul de organizare a agriculturii īn Mesopotamia era organizat īnca din perioada chalcoliticului

coerenta sa impusa de necesitatea construirii si īntretinerii canalelor de irigatie , va fi mentinuta fara modificari esentiale de-a lungul īntregii istorii a Mesopotamiei.

Solul era īn īntregime proprietatea zeului.

Acest fapt ascundea dreptul eminent al regelui - preot de a dispune de teritoriile fertile . Dreptul regelui preot era īnsa justificat de functia sa de conducator absolut al grupului birocratic care coordona lucrarile publice :

de asigurare a canalelor de irigatii ,

de organizare teritoriala -cadastrul ,

de organizare a productiei agricole - prin reglementarea lucrarilor si sistemelor agrotehnice.


Populatia producatoare - formata din tarani si mestesugari , traia īn unitati teritoriale distincte - sate sau īn teritoriul marilor orase .

Ei depindeau de palatul regal si de temple sau de curtile marilor demnitari carora li se concesionase domenii funciare si unitati de productie mestesugareasca drept recompensa pentru serviciile eminente.

Gospodaria taraneasca era organizata pe principiul autarchic - adica al unei unitati productive īnchise care īsi produce singura tot ce are nevoie pentru supravietuire: hrana, īmbracaminte etc

Locuitorul unei astfel de gospodarii īsi platea redeventele catre proprietarul eminent al solului - regele si templul, si prisosurile de produse le punea īn circulatie.

Din punct de vedere al organizarii interne , gospodaria taraneasca era dispusa īn jurul unei curti centrale , care cuprindea pe o latura constructiile economice - grajduri, ateliere, depozite si pe o alta latura locuinta propriu-zisa cu vatra de foc.Curtea centrala era prevazuta cu un put atunci cānd sursa de apa nu era comuna.

Dotarile tehnice ale gospodariei taranesti celei mai avansate pentru epoca constau īn : plugul cu brazdar de bronz iar mai tarziu , īn epoca siriana - plugul cu brazdar de fier.De asemenea foloseau tractiunea animala īnca de la īnceputul epocii sumeriene - care trase de boi sau asini ( stindardul din Ur).Restul utilajului agricol era atāt din metal cāt si din piatra sau din lemn - cuprinzānd o gama destul de variata de unelte.

Zootehnia pare de asemenea a fi fost destul de dezvoltata - pe multe din reliefuri fiind reprezentate scene pastorale al caror protagonist este chiar regele - friza laptariei, El Obeid. Alte scene ne informeaza despre existenta constructiilor economice dedicate cresterii animalelor - grajduri construite din trestie sau stuf.

Dezvoltarea mestesugurilor si tehnicilor mestesugaresti este sustinuta de existenta īn numar suficient de mare a uneltelor de lemn , metal si piatra.

Cum multe din materiile prime folosite la confectionarea uneltelor,armelor, podoabelor si obiectelor de reprezentare nu se gasesc īn Mesopotamia presupunem ca exista si o foarte dezvoltata activitate de schimb exercitata atāt pe o piata interna cāt si pe pietele externe de unde erau importate materii prime.

cea mai veche forma de cultura urbana

cele mai vechi temple amplasate īntr-o zona speciala a orasului - stat ;aveau rol economic si spiritual

cea mai veche scriere

cel mai vechi cod de legi

cele mai vechi scrieri literare si liturgice , cele mai vechi texte stiintifice

cea mai veche arhitectura monumentala , care foloseste ca sistem de acoperire arcul si bolta sau planseuls

cele mai vechi scoli si cele mai vechi biblioteci arhive.


IRADIEREA IN AFARA TERITORIULUI


Civilizatia mesopotamiana a iradiat mult dincolo de granitele teritoriale ale imperiilor create aici de-a lungul istoriei zonei.

Limitele vaii celor doua fluvii au fost depasite iar iradierea civilizatiei mesopotamiene a dat nastere unor forme noi de civilizatii - derivate si aculturate.

pe coasta de est a Mediteranei - īn Siria

īn Asia Mica - civilizatia hittitilor din Tracia si Anatolia

a avut legaturi strānse cu statul Urartu din Caucaz -unde se aflau mari zacaminte metalifere

Africa s-a īntālnit cu o alta iradiere culturala , a civilizatiei egiptene , ambele influentānd civilizatia feniciana.

REZUMAT1.LOCALIZARE GEOGRAFICA

valea fertila a celor doua fluvii Tigru si Eufrat -1000 km /400 km /actual Irak

vecinii - N/muntii Zagros

S/desertul arabic

numele dat de greci : tara dintre fluvii

importanta localizarii īn zona fertila , marcata climatic de doua anotimpuri - unul ploios si altul secetos deci necesitānd irigatii pentru dezvoltarea agriculturii:

sedentarizarea

bunastarea grupurilor si dezv.schimbului de produse

folosirea aramei

dezv.structurilor centralizate si primelor state teocratice si despotice ( orase -state si apoi imperii ) : sumerian , accadian , babilonian, asirian


2.LOCALIZARE TEMPORARĂ


sau 6000 de ani incluzānd si preistoria


3.PERIODIZAREA

3.1. PREISTORIA /culturi :

HASSUNA , SAMARA , TEL HALAF , TEL OBEID


3.2. ISTORIA

PROTODINASTIC/SUMERIANA -3000-2470

ACCADIANĂ -2470-2257

DOMINAŢIA GUTIŢILOR -2285-2230

NEO-SUMERIANA -2230-2016/UR,LAGAS, KIS

BABILONIANA (AMORITII) -2016-1595

DOMINAŢUIA CASITĂ -1170-1155

DOMINATIA ELAMITA -1350-1150

ASIRIANA -1245-606

NEO-BABILONIANA -732-539

MEDO-PERSANA -558-330

MACEDONEANĂ -330

4.POPULAŢIILE /SINTEZA CULTURALĂ SUMERO - SEMITA

4.1.SUMERIENII - cca 3500 de ani /sudul Mesopotamiei

Origine

Limba

Religie /Enlil ,samas, Marduk, Inanna

zei supremi ai oraselor-stat

personificari astre ,fenomene naturale

lumea demonilor - magia

Organizare

Realizari :scriere , constructii , literatura , legislatie


4.2.ACCADIENII /CENTRUL MESOPOTAMIEI

pastori

īntemeietori de orase de stat dupa modelul sumerian : AKKAD, BABILON

prima sinteza sumero -semita :preluarea panteonului , scrierii ,literaturii liturgice , modul de organizare teritoriala si chiar politica īntr-o prima faza

primul imperiu /sub SARGON I ( 2334 - 2279)-organizeaza prima armata regulata -5400 ostasi,dezvoltarea comertului , cucerirea de njoi teritorii , controlul drumurilor care duceau catre Arabia si India.

NARAM-SIN (2254-2218)-,,divinul,,/apogeul imperiului


4.3. BABILONIENII (AMORITII )/centru sI UNESTE TOATĂ VALEA (1894-1595)

a doua sinteza sumero-semita

organizare legislativa si administrativa : codul de legi al lui HAMMURABI (1728 - 1686)

cucerire de noi teritorii : NABUCODONOSOR (605-562) (perioada neo - babiloniana )

constructii monumentale : Babilonul


4.4.ASIRIENII (ARAMEENI)/NORDUL MESOPOTAMIEI

ultima sinteza sumero-semita prin īnglobarea culturii babiloniene

expansionisti -amintitti īn Biblie

apogeu sec.XIV -SALMANASAR I ( 1274-1245)

SARGON II -deportarea evreilor si prima distrugere a Ierusalimului /capitala de la Khorsabad

ASSURBANIPAL (Sardanapalos) (668-627 )/distrugerea Babilonului /punct cultural maxim: bilioteca de la Ninive , temple, palate.

4.5. SCRIEREA

4.6.STRUCTURA SOCIETATII

structura ierarhizata riguros sub forma piramidei derivata din centralizarea puterii īn māna regelui preot care este si despot oriental avānd puteri depline asupra supusilor si fiind sef suprem al administatiei , justitiei , aparatului politic .

PIRAMIDA sociala :

populatia productiva : agricultori dependenti , mestesugari organizati īn corporatii , negustori ( troc , echivalent general),sclavii

problema sclaviei


4.7. STRUCTURA POLITICĂ , ADMINISTRATIVĂ , JURIDICA

formatiunea politica de baza : orasul -stat care poseda un teritoiru rural

imperiul sau regatul format prin extinderea cuceririlor sub hegemonia unui oras-stat mai puternic

functiona la nivelul fiecarui oras-stat , mai tārziu integrata puterii centralizate a regelui preot care stapīnea imperiul

1. autoritatea suprema este regele care si atributiuni de preot : loctiiror al zeului , legile si hotarīrīile sale emana de la zeu deci sunt revelate

stat teocratic īn care puterea deriva din cea divina

si despotic : puteri nelimitate centralizate īn māna regelui

regele trebuie sa: organizeze stattl /sa asigure bunastarea supusilor/sa-I protejeze ca judecator suprem si comandant al armatei


2.REGELE AVEA ĪN SUBORDINE un aparat birocratic dezvoltat pae nivele ierarhice si instruit :

comandantii armatei

īnaltii functionari

clerul ierarhizat


3. IERARHIEI POLITICE ĪI CORESPUNDEA UNA ADMINISTRATIVA

denumita fii palatului

erau un corp de specialisti instruiti special condusi de un scrib

asigurau organizarea agriculturii -lucrari de irigatie /activitatea de constructie - fortificarea oraselor , programe arhitecturale , arta /activitatea ceremoniala - audiente , sarbatori/activitatea militara -aparare si cicerire.

tineau contabilitatea stricta a cheltuielilor si drepturilor īn natura a producatorilor directi

adunau impozitele

controlau strict economia

era recompensata de rege prin redevente si atribuire de domenii

4. INSTRUMENTUL CARE AJUTA LA ĪNDEPLINIREA DATORIILOR REGALE SAU ALE APARATULUI BIROCRATIC SI ADMINISTRATIV ERA LEGISLAŢIA

organizarea juridica se facea pe nivele ierarhice

instanta suprema era regele

existau instante intermediare la nivelul diverselor unitati administrative : sate / oras/provincii

o completeaza si o copiaza pe cea sociala si administrativa pe ideea centralizarii puterii

sistemul juridic a fost exprimat īn coduri de legi - Hammurabi


4.8 ORGANIZAREA ECONOMIEI

īntreaga economie se bazeaza pe agricultura

gospodaria taraneasca este autarchica /oprganizae interna /dotari tehnice/

si zootehnia era dezvoltata - scene pastorale /constructii economice dedicate

mestesugurile se practicau īn unitati productive amplasate pe lānga temple si palate care furnizau uneltele si materia prima si comenzile : obiecte de prestigiu pentru rege si functionarii sai

activitatea de schimb - intern -piete locale si extern - caravane si navigatie - materie prima


4.9LOCUIREA

unitatea de locuire de baza este orasul /structura /cei doi poli ai puterii -palatul si sanctuarul

templul ca :centru cultual /religios/ centru economic / centru de cultura /centru politic


4.10.IMPORTANŢA CIVILIZAŢIEI MESOPOTAMIENE

4.11. IRADIEREA CIVILIZAŢIEI MESOPOTAMIENE

pan-babilonismul secolului XIX

formarea civilizatiilor derivate sau aculturate

estul mediteranei -Siria

Asia Mica - hittitii -Tracia si anatolia

statul urartu din caucaz

Africa -civilizatia fenicianaBABILON -trad.POARTA DIVINITATII

oras situat pe malul Eufratului , īn Mesopotamia centrala

Monumente :

TEMPLUL ESAGILA (Casa cu acoperisul pāna la cer ) CU ZIGURATUL ETEMENANKI de care se leaga numele arhitectului asirian Arodahhes (sec-7īC), construit īn vremea lui Hammruabi si reconstruit sub Nabopalasar si Nabucodonosor II.

Particula E - casa zeului

ZIGURATUL ETEMENANKI - constructie cu caracter cultual dar si cu rol de observator astronomic;era asezat pe un soclu de 33 m si avea 7 etaje cu īnaltimi cuprinse īntre 6 -15 m , divers colorate .Simbolizau cele 5 planete cunoscute plus Soarele si Luna. Terasa superioara era rezervata numai preotimii.

CALEA PROCESIUNILOR decorata cu porti monumentale ) Poarta zeitei Istar ) si ziduri decorate ,construita de Nabucodonosor II; este drumul dintre citadela exterioara si poarat zeitei istar care era intrarea in citadela sacra.era marginita de ziduri īnalte de 7 m decorate cu caramizi smaltuite cu albastru , cu rozete galbene si albe si 120 lei figurati pe pereti si prezentati īn miscare.

POARTA ZEITEI ISTAR -facea parte din cele 8 porti monumentale ale cetatii , descrisa de Herodot ca avānd doua rānduri de fortificatii si turnuri de aparare .era īncadrata de doua turnuri care flancau gangul boltit,este decorata cu leii īn friza , executati īn tehnica basoreliefului īn caramida smaltuita.

PALATUL LUI NABUCODONOSOR - situat pe o terasa īnalta de 50 m ,construit īn forma de trapez cu latura de 200 m x 350 m ; avea 5 curti interioare care delimitau zona garzii , locuintele slujitoprilor , sala tronului , haremul regal , apartamentele regelui ; curtile erau pavate cu caramizi smaltuite albastru iar peretii interiori erau ornati cu coloane , p+almieri si tulpini de lotus stilizate.In partea de NE se aflau gradinile Semiramidei descrise de Diodor din Sicilia.

GRĂDINILE SEMIRAMIDEI se aflau pe malul Eufratului īn vārful unei coline cu 4 terase īn scara sustinute de 1524 de stālpi .


PALATELE - al lui Sargon II ( Dur - Sarukin ), Nabucodonosor II , Assurbanipal - Ninive ,lui Zimri-Lim de la Mari

erau construite īn jurul unor curti interiaore , īnconjurate de ziduri masive sau deschise care alternau cu īncaperi si coridoare

aveau portalurile principale flancate de turnuri si galerii cu arce īn plin cintru , cu decoratii ceramice

ca material de constructie se folosea caramida cruda iar din -2300 caramida arsa legata cu bitum .

palatele asiriene erau decorate cu fresce si basoreliefuri -Palatul lui Sargon II de la Khorsabad -710īC


TEMPLUL fiecare oras era sub protectia unui zeu caruia i se īnchina un templu cu ziggurat ce domina fizic si spiritual orasul ; templul eraproprietar de pamānturi si animale , avea magazii , curti vaste , īncaperi de cult ,scoli.

Cea mai veche dovada de scriere este o tablita descoperita la Uruk ( 3100 īC)

Nu era niciodata deschis multimii ,īn curtea t. existau altare sacrificiale.


PREOTII fiecare templu avea un numar foarte mare , cāteva sute organizati pe functii ; existau 4o de familii sacerdotale ; aveau hierodule - prostituate sacre .


ZEII organizati īn triade : SIN ,zeul Lunii - SAMAS , zeul soarelui - ISTAR (Venus )

NERGAL , zeul Infernului -ERESIKIGAL , sotia sa si ,, stapāna tarii de unde nu este īntoarcere''

TAMUZU , zeul naturii care se regenereaza

ADAD, zeul furtunii , NIN-URTA , uraganul ,GIBIL , focul

erau hraniti de 2 ori pe zi ( tablita de la Babilon

BAAL- stapān , suveran , domn

DEMONII -UTUKU , cei rai din care faceau parte si spiritele mortilor


Document Info


Accesari: 37707
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )