Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Comitetul Regiunilor

istorie


Comitetul RegiunilorCR este cea mai tânara institutie a Uniunii Europene, creata prin Tratatul de la Maastricht, articolele (263-265), ca o adunare reprezentativa a autoritatilor locale si regionale europene.Comitetul regiunilor reprezinta un raspuns politic la cerintele unitatilor sub-nationale de a fi implicate în procesul decizional comunitar. Consecinta a expansiunii fondurilor structurale, corpurile locale au devenit interlocutori ai Comisiei. În tarile cu o structura federala, autoritatile locale au dorit sa aiba acces la oportunitatile comunitare si sa-si exprime interesele în mod specific în procesul europ 17517q1614r ean de decizie. Un prim pas a fost acela al hotarârii Consiliului de a înfiinta un Comitet Consultativ al Regiunilor si Autoritatilor Locale. Exista si alte motive pentru înfiintarea acestei institutii europene:

majoritatea legislatiei UE este implementata la nivel regional sau local fapt ce legitimeaza participarea reprezentantilor la producerea si aplicarea legislatiei comunitare; riscul ramânerii în urma procesului legislativ si al proceselor europene în general poate fi contracarat prin aducerea nivelului european mai aproape de cetatean.

Comitetul functioneaza pe baza a trei principii fundamentale: subsidiaritate, proximitate si parteneriat. Principiul subsidiaritatii arata ca deciziile comunitare privind UE ar trebui luate la cel mai apropiat nivel fata de cetateni. Principiul apropierii defineste faptul ca toate nivelurile de guvernare ar trebui sa încerce sa fie mai aproape de cetaten, asociind cetatenii si structurile asociative civice la procesul decizional. Conform principiului parteneriatului, o administrare eficienta înseamna cooperarea nivelului european, national, regional si local de guvernare.

Tratatele obliga Comisia si Consiliul sa consulte Comitetul Regiunilor ori de câte ori apar propuneri în domenii cu implicatii pentru nivelul sub-national ori regional în domeniile coeziunii sociale si economice, retelelor transeuropene de infrastructura, sanatatii, educatiei si culturii ( Tratatul de la Maastricht) la care s-au adaugat prin Tratatul de la Amsterdam alte 5 domenii, politici în domeniul angajarii fortei de munca, politica sociala, mediu, educatie profesionala, transporturi. Ele acopera acum acopera cea mai mare parte a domeniilor de actiune ale UE.

În cazul în care Comisia si Consiliul considera ca este necesar sa ceara avizul Comitetului Regiunilor, cele doua institutii fixeaza acestuia un termen pentru a-si prezenta avizul. Acest termen nu poate fi mai mic de o luna.

Comisia, Consiliul si Parlamentul European pot consulta CR, în afara domeniilor enumerate, în diverse probleme specifice daca se considera ca acestea au implicatii importante la nivel local sau regional. De asemenea, CR poate redacta(elabora) avize consultative si din proprie initiativa, fapt ce echivaleaza cu aducerea unor probleme pe agenda de lucru a Uniunii Europene.

CR are 222 de membrii si acelasi numar de membrii supleanti numiti pe o perioada de patru ani de catre ani de catre Consiliu la propunerea statelor membre, personalitati din rândul figurilor semnificative ale autoritatilor locale. Alegerea membrilor CR trebuie aiba la baza principiul echilibrulului politic, geografic si regional/local. Fiecare stat trebuie sa prezinte Consiliului o lista în care numarul celor propusi sa fie dublu fata de locurile existente.

Comitetul îsi organizeaza lucrarile prin intermediul comisiilor de specialisti care examineaza detaliile propunerilor pentru care el a fost consultat si redacteaza un proiect de opinie. Acest proiect subliniaza punctele în care exista dezacorduri cu propunerea Comisiei Europene precum si schimbarile care ar trebui operate. Biroul este format din 40 de membrii împreuna cu Presedintele si Vice-Presedintele, ales pe doi ani dintre membrii Comitetului si este responsabil pentru implementarea programului politic a al CoR. Procesele de analiza si elaborare a opiniilor pentru Comisie si Consiliu beneficiaza de o structura specializata pe domenii: Comisia pentru Politica de Coeziune Teritoriala, Comisia pentru Politica Sociala si Economica, Comisia pentru Sustinerea Dezvoltarii, Comisia pentru Cultura si Educatie, Comisia pentru Afaceri Constitutionale si Guvernare European

Proiectul de opinie solicitat de Comisie si Consiliu este apoi discutat într-una din cele cinci sedinte plenare care au loc anual. Daca majoritatea îl aproba, proiectul de aviz este adoptat si este trimis Comisiei, Parlamentului si Consiliului. De asemenea, CR adopta unele rezolutii referitoare la probleme politice importante pentru dezvoltarea regionala si locala.

În CR exista patru grupuri politice ce reflecta principalele familii politice europene: PES (Partidul Socialistilor Europeni), EPP (Partidul Popular European), ELDR (Partidul European Liberal - Democrat si Reformist) si EA (Alianta Europeana).

Largirea UE reprezinta reprezinta si pentru CR o problema importanta întrucât autoritatile regionale si locale ale statelor care doresc sa faca parte din UE incluse în procesul efectiv de aderare Din aceasta perspectiva, CR organizeaza conferinte în tarile candidate pentru a permite reprezentantilor autoritatilor regionale si locale sa cunoasca politicile europene, mai ales politica de coeyiune si cea regionala. Prin Comitetele Consultative Comune se realizeaza un forum pentru un schimb de informatii, concepte si probleme specifice autoritatilor locale si regionale ale tarilor candidate. Potrivit Tratatului de la Nisa (decembrie 2000) Comitetului regiunilor ia i se vor alatura reprezentantii noilor state membre. Numarul maxim de membrii a fost stabilit la 350.Tratatul de la Nisa propune de asemenea doua schimbari referitoare la modul de alegere a membrilor CR. Membrii CR trebuie sa detina functii politice la nivel local si regional locale sau regionale, iar ei vor fi vor fi numiti cu o majoritate calificata a Consiliului.


Intrebari


Octav Bibere, Uniunea Europeana între real si virtual, Editura All, Bucuresti, 1999

Iordan Gheorghe Barbulescu, Uniunea Europeana: aprofundare si extindere, Editura Trei, Bucuresti, 2001.

Octavian Manolache, Drept Comunitar. Institutii Comunitare Editura All Beck, Bucuresti, 1999

Documente de baza ale Comunitatii si UE, Editura Polirom, Iasi, 1999)


Document Info


Accesari: 2779
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )